Portfolio Portfolio
5
5
1
2017. augusztus 25. | 12:57
#1

Nagyobb járulékcsökkentést kérnek jövõre a munkáltatók  

ugrás a cikkhez
A tavaly novemberi bérmegállapodásban foglaltakon felül további munkaadói járulékcsökkentésre tesz javaslatot a munkáltatói oldal õsszel - írja a kormányközeli Magyar Idõk. A munkaadókat sújtó járulékok további
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
2017. augusztus 25. | 13:05
előzmény: #3  szivacs
#4
Bruttósítsuk fel a jövedelmeket, és legyen egy egységes 30%-os SZJA- Viszontlátásra.
2017. augusztus 25. | 12:58
előzmény: #2  szivacs
#3
Egyetértek ezzel a javaslattal: "A szakértő szerint elsősorban a munkavállalókat sújtó terheket kellene mérsékelni, tehát a nyugdíj- és az egészségügyi hozzájárulást, mivel ha ezekben az alapokban keletkezik forráshiány, azt a költségvetés más bevételeiből kompenzálni lehet, ráadásul a munkavállaló egyből nettó bérnövekedést tapasztalhat. Emellett ennek az elvonásnak közelebb kellene állnia a személyi jövedelemadó 15 százalékos mértékéhez, mivel arányosabbá tenné a rendszert. A munkavállalói terhen belül nyilvántartott 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot például el lehetne törölni, mivel ma már alacsony a munkanélküliség. A második helyen a munkaadókat sújtó adóterhek mérséklését javasolná a szakember, és csak ezt követően a személyi jövedelemadóét.""
2017. augusztus 25. | 12:57
előzmény: #1  portfolio
#2
"A tavaly novemberi bérmegállapodásban foglaltakon felül további munkaadói járulékcsökkentésre tesz javaslatot a munkáltatói oldal ősszel - írja a kormányközeli Magyar Idők. A munkaadókat sújtó járulékok további csökkentését kezdeményezheti az őszi egyeztetések során a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) - mondta Rolek Ferenc, a szövetség alelnöke a lapnak. Ezt egyfelől egy nagyobb arányú köztehermérsékléssel, másfelől a 2019-re tervezett - legalább 6 százalékos bérnövekedés esetén ígért - negyedévenként 2 százalékpontos mérséklés egy részét előrébb hozva lehetne elérni szerinte. Rolek Ferenc felidézte: minden ágazatban jelentős bérfelzárkóztatás kezdődött, de ennek fenntartásához a versenyképesség- és hatékonyságnövelés elengedhetetlen feltétel, ehhez pedig jelentősen hozzájárulnak az alacsonyabb terhek. A tavaly novemberi országos bérmegállapodás értelmében idén 5 százalékponttal csökkent a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó, 2018-ban pedig további 2 vagy 2,5 százalékponttal tovább mérséklődik, attól függően, hogy az éves bruttó béremelkedés a versenyszférában 2017 első kilenc hónapjában eléri-e az 11 százalékot vagy nem. A január-júniusi időszakban 11,1 százalékkal növekedtek a bruttó fizetések a (legalább 5 fős) vállalkozások körében, így a 11 százalékos feltétel várhatóan a január-szeptemberi időszakra is teljesülni fog. A megállapodás szerint 2019-től, összesen négy alkalommal, negyedévenként további 2-2 százalékponttal eshet a szociális hozzájárulási adó, ha az adott negyedévben teljesül, hogy az utolsó járulékcsökkentés végrehajtásának negyedévéhez képest legalább 6 százalékkal nőttek a bruttó bérek. Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY adószakértője a lapnak elmondta: abban az esetben van lehetőség járulékcsökkentésre, ha a lépés nem veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt. Ugyanakkor a foglalkoztatás bővülése, valamint a minimálbérek emelése miatt a járulékbevételek is nőhettek. A szakértő szerint elsősorban a munkavállalókat sújtó terheket kellene mérsékelni, tehát a nyugdíj- és az egészségügyi hozzájárulást, mivel ha ezekben az alapokban keletkezik forráshiány, azt a költségvetés más bevételeiből kompenzálni lehet, ráadásul a munkavállaló egyből nettó bérnövekedést tapasztalhat. Emellett ennek az elvonásnak közelebb kellene állnia a személyi jövedelemadó 15 százalékos mértékéhez, mivel arányosabbá tenné a rendszert. A munkavállalói terhen belül nyilvántartott 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot például el lehetne törölni, mivel ma már alacsony a munkanélküliség. A második helyen a munkaadókat sújtó adóterhek mérséklését javasolná a szakember, és csak ezt követően a személyi jövedelemadóét."

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE