Tegnap jött a várt hiányzó fekete gyertya, de a forgalom szerintem túl kevés volt...Még mindig nem lehet kijelenteni, hogy jön a forduló!? Szerintetek?
Én az S&P-t figyelem, és ott a hosszútávú csökkenő trend (3 éves) és a mostani emelkedő trend metszéspontja azt mutatja, hogy október felé pontosan 1100-ról fog lefordulni. Még 7% van benne. Persze ez csak TA. De a funda alapján nem várom, hogy vége lesz a válságnak. (Sajnos)
Én meg a W alakú recessziót fejteném meg. A W-nek balról jobbra van 5 pontja. Az első, amikor a gazdaság recesszióba süllyed, a második, amikor a recesszió eléri mélypontját, (pl. esik 5%-ot, tehát a gazdaság zsugorodik 100%-ról 95%-ra.) a harmadik, amikor a gazdaság ismét eléri a 0%-ot, (tehát most járunk 95%-nál) a negyedik, amikor ismét zsugorodik a gazdaság és eléri a recesszió a mélypontját ismét, (95%-ról tovább ereszkedünk lefelé mondjuk 90-ig) és jön az ötödik pont, amikor másodszor jövünk ki a recesszióból és a gazdaság akár növekedési pályára is állhat. Tehát a W alakú recesszió gazdasági szempontból úgy néz ki mintha 2 lépcsőben zsugorodna a gazdaság kb. 10 %-ot. Csak azért írtam, hogy nehogy azt várják sokan, hogy a Roubini féle W azt jelenti, hogy a tőzsdék visszamennek a régi csúcsra és onnan fordulnak le megint. Előbb fognak. There's no more scenario.
A Dax a Dow kutyája, ezért az igazi töréspróba az, hogy a Dow átviszi-e a 9600-at, mely a 2008 év végi csúcspont volt?
Rein theoretisch ez jelentené a medve piac végét ... bár egy un. W alakú recesszió esetén (Rubini) nem vagyok képben, hogy az indexeknek hogyan (és mikor) kellene viselkedniük ???
Én ezt még megfejelném:
Szinte fix, hogy egy 4-napos magyar ünnep alatt elkezdik az árfolyamokat rángatni az ellenkező irányba.
Eddig ez legtöbbször bejött.
Mennyire megtréfálódott, aki szerdán átvitte a shortot...Megint egy bizonyíték, hogy két nap alatt is minden a feje tetejére állhat...no és egy nagy pofon: ne légy kapzsi!
DAX DAX DAX