A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
nekem az egész szabályozás mindegy amíg hagynak venni és eladni idehaza :D a haszonra úgyis ráteszik a kezüket adó formájában, legyen elég :D más: egy jó kis beszálló nyílik a kövi 12-48 órában :) lehet venni. én ennek most örülök. gyűjtöttem puskaport, el kell lőni jó áron :)
Ha jegybankokról van szó, én mindig abból indulok ki, hogy bármi lehet. Akár az ellenkezője is, mint amit komunikálnak. ;) https://youtu.be/D9RMDXhkTa4
Ha a jegybankok úgy döntenek, hogy az ő digitális pénzüket csak egy másik jegybank digitális pénzére lehet cserélni és ezt bele is programozzák, akkor mi lesz a maszek kriptokkal?
A Bitcoin nem anonim. Bármilyen magára valamit is adó bűnözői csoport bolond lenne btct használni a működéséhez. A hatóságok simán fel tudnák göngyölíteni manapság. Ennyire meg nem amatőrök. Jóval kisebb arányaiban ez a fajta felhasználás mint a kp-nél. Ideje lenne tovább lépni erről a többször megcáfolt témáról.
"A hagyományos pénzekkel működnek azok a drogmaffiák amelyekről te beszélsz." Erről beszélek. Több tonna kp-t kell mozgatniuk, ez komoly logisztika és kockázat. Ezen tudna változtatni, ha a közép-amerikai államok (esetleg Mexico) hivatalossá tenné a kriptot.
"Egyébként döntéshozóknak csak annyit kellene tenniük, hogy ne lehessen
címet létrehozni személyes adatok nélkül és az általad felvetett
probléma is megoldódna." Na, ha ez így megvalósítható lenne, akkor dobhatnánk ki az egészet a kukába, mert ez egyenlő a fiat bankrendszerrel. A BTC cím létrehozása annyi, hogy választasz egy 256 bites véletlen számot. Ezt csak te tudod, senki más, tehát azt sem tudja senki más, hogy te választottál egy 256 bites számot :) Ezután még végrehajtasz rajta pár kriptográfiai átalakítást, így megvan a publikus tárca címed. Ennyi. Ebbe senki nem tud beleszólni. Ha ezt valahogy illegálissá tennék, vagy használhatatlanná, azaz egy banktól kellene kötelezően igénybe venni a tárca szolgáltatást, akkor onnantól nem lehetne ellenőrizni a bitcoin mennyiséget, ami forogna ezen bankok között, azaz megszűnne a bitcoin szűkössége, nyertek a bankok. Ezt csinálja például a Revolut, a bankrendszer csodafegyvere a Bitcoin ellen. Ezért kell a bitcoin saját tárcában tárolni hosszabb távra, nem a váltóknál. Jó reggelt.
Nem egészen egyről. A hagyományos pénzekkel működnek azok a drogmaffiák amelyekről te beszélsz. A Bitcoin, amivel gyakorlatilag bármit vehetsz, ezeknek a maffiáknak a pénzrendszerében is megtalálható, de csak, jelentéktelen mértékben a hagyományos pénzekhez képest. A Bitcoinban végrehajtott tranzakciók mindegyike nyomon követhető visszamenőlegesen is a blokk láncon, így gyakorlatilag bárki azonnal beazonosítható amikor vásárol vele. A hagyományos pénzekkel történnek az adóelkerülések, csalások, sikkasztások, ehhez sincs sok köze a Bitcoinnak. Egyébként döntéshozóknak csak annyit kellene tenniük, hogy ne lehessen címet létrehozni személyes adatok nélkül és az általad felvetett probléma is megoldódna. (szerintem a politikusoknak nagyobb szükségük van arra, hogy rejtve maradjanak mint nekünk és ez miatt nem is sürgetik ezt a témát...) A jövőben digitalizálódni fog a pénzrendszer és ebben a rendszerben a jegybankok is létrehozzák a saját digitális pénzüket. Ezekkel az új pénzekkel nagyon visszaélhetnek a kormányok és jegybankok, mivel gyakorlatilag minden költést felügyelni fognak és bárkinek korlátozhatják a kifizetéseit, költéseit vagy hozzáférését a számlájához. A Bitcoin szerepe az értékmegőrzés lesz, gyakorlatilag a vagyonokat fogják ebben tartani. (hideg walleteken-trezorokban) Ezekhez a vagyonokhoz a tulajdonosán kívül senki nem fog hozzáférni hatóságok, kormányok, tolvajok csak is a cím kizárólagos birtokolója. Ezeknek a trezoroknak a birtokolója gyakorlatilag ebből a "központból" fogja irányítani a személyes pénzügyi forgalmát. Ebből a központból fogja tudni lecserélni Bitcoinját, bármelyik jegybank digitális valutájára amellyel vásárolhat és elkölthet. Ezt vagy meg értitek vagy nem, viszont abban egészen bizonyos vagyok, hogy néhány évtized múlva, már mindenki érteni fogja.
Én nem temetem a kriptokat. Épp ellenkezőleg, az a véleményem, hogy egy kis pörgést hoz a játékba az, hogy a kartelek hivatalos transzfer eszközei lesznek.
Végül is ugyanarról beszélünk. A lakosság nem fogja használni vásárlásra, de a kartelek sok millió dollárt tudnak transzferálni majd. 1 tonna kokain, kb 1 tonna usd. Ennek mozgatása problémát jelentett, de ezt majd most megoldják a közép-amerikai államok. Még az is lehet Mexiko is beszáll majd a kriptobuliba. ;) Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva. 17:00Példátlan stratégiai hibát követtek el az Egyesült Államok szomszédjában – 130 milliós ország kerülhet a drogkartellek uralma alá Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046