(NAPI)
Drámai vég felé tart az euró? Hamarosan kiderül
A karácsonyi szünet után, januárban vélhetően újrakezdődik a spekuláció az eurózóna jövőjével kapcsolatban. Sokan elkönyvelték már, hogy Portugália követi a görög és az ír példát. Utóbbinál ráadásul még korántsem nevezhető a helyzet megoldottnak. A legutóbbi uniós csúcstalálkozón fontos döntések születtek, ám kérdéses, hogy ezek mennyire képesek megnyugtatni a piacokat.
Az ír mentőcsomag és a megszorítások megszavazása után némileg alábbhagyott az euró jövőjével és más országok - Portugália, Spanyolország - lehetséges államcsődjével kapcsolatos spekuláció világszerte. Ám ennek oka korántsem az, hogy megoldódott volna az eurózóna jövője, sokkal inkább a karácsonyi uborkaszezonnak tudható be a passzivitás. Ezért számos vélemény szerint, jaunuárban újraindulnak a találgatások: vajon Portugália is hasonló sorsra jut, mint Írország és Görögország, követi-e őt Spanyolország és egyáltalán, fennmarad-e az eurózóna.
Portugália az elsődleges célpont
A karácsonyi eseménytelen időszak ellenére, Portugáliát mégsem kerülték el a negatív hírek. Pár nappal az ünnepek előtt, a Moody's kilátásba helyezte, hogy akár két fokozattal is leminősítheti az országot. A hitelminősítő indoklása szerint hosszú távon bizonytalan Portugália finanszírozása, a stagnáló növekedést csak tovább gyengítik a kényszerű megszorítások és a tőkepiacokról kiszorult portugál bankrendszer rekapitalizációja is növekvő terheket fog róni a portugál költségvetésre. Az S&P is hasonlóan nyilatkozott december elején, ráadásul véleményük szerint stagnálás helyett akár 2 százalékkal is csökkenhet az ország gazdasága jövőre, jóllehet a kormány 0,2 százalékos növekedést vár. A Fitch pedig karácsony előtt egy nappal - Magyarországgal együtt - rontotta le az ország hitelbesorolását, kiemelve, hogy rendkívüli kihívást jelent a 2011-es költségvetési kiigazítás, különösen annak fényében, hogy a Fitch is recesszióval számol jövőre.
én most zártam a dax shortot 6697-en 83 usd profit... szinte teljesen biztos volt a szitu
buxot itt kell hagyni....pár nap aztán élesítem az admiralt...
BUX1112
Vajon ,hogy indul az év?December végi beszűkülésből esés tovább vagy esetleg 2011 már emlkedéssel indul?