Topiknyitó: Portfolio 2017. 05. 23. 23:24

Az igazság arról, hogyan "pusztul" a Teslák akkumulátora  

Ugrás a cikkhez
Az elektromos autók, fõként a Tesla esetében rengetegen kongatták már meg a vészharangot amiatt, hogy az autók akkumulátora rendkívül gyorsan elöregszik, és mivel az adja az autók költségének a jelentõs részét nem is éri meg
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2019. 11. 20. 23:13
Előzmény: #14  elemes
#18
Komolyan mondom: jó, hogy ennyire reálisan látod/láttad. Azóta eltelt 2 év, és "csiszolódik" a technológia. Mi a véleményed a solid state battery-ről (pl. mikor fog elterjedni - figyelembe véve, hogy még csak el sem keződött a tömeggyártása) és mi a grafénos ultracapacitor-okról? (Utóbbit gyártják, és már közelíti az energiasűrűsége a Li-ionos akkukét...) Melyik mit tud ár/érték arányban (utóbbit több gyártó is gyárja, de vegyünk egy tipikus értéket...) és mik a kilátások? Pl. reális-e, hogy a gyors tölthetőség érdekében (közel) minden EV-ben legyen egy v. több ultracapacitor amolyan "vésztartaléknak", ill. fékezési rekuperációhoz... 
Ha nincs is kedved számolgatni (időigényes), de nincs valami tanulmányod ezekről? (kerestem google-val, de egyelőre csak elég gagyik vannak...)
cseritimea 2019. 11. 20. 21:27
Előzmény: #14  elemes
#17
Hat, egyetertek! Azert ez messze van még. Nagyon a jovo! Most kepzeld el, hogy mennyi autot kellene lecserelni, raadasul alapbol szerintem nem is mindenki akar elektromos autot. Igen kornyezettudatossag, meg egyszer ha elfogy az olajkeszlet fel kell keszulni es mar tudjuk mi valthatja fel. Ez es a napenergia. De ez megint csak egy B13 hoz vezetne ( egy film, amit erdemes megnezni ), egyik orszagban pl Japanban mar csak elektromos autok vannak, mig Afrikaban meg még mindig az ehseggel kuzdenek az emberek. A masik dolog, hogy amig van olaj, addig az olajmagnasok hagyjak hogy atvegye az uralmukat az elektromos ipar? Nincs az az isten 😄
Dezso_Laszlo 2017. 05. 26. 12:59
Előzmény: #14  elemes
#16
Pár dologról megfeledkeztél. 1. Csökkenteni kell a széndioxid-kibocsátást, az pedig a hagyományos égés - főleg a légfelesleg-tényező miatt - lehetetlen. Erre való a Direct Methanol Fuel Cell, a DMFC, ha úgy tetszik, metanolcella. 2. Metanolból épp úgy pár másodperc a tank megtöltése, mint benzinnel ... csak megoldható a széndioxid teljes újrahasznosítása is.
salve 2017. 05. 26. 12:27
Előzmény: #14  elemes
#15
máig sincs arra kielégítő válasz (vagy csak én nem olvastam / hallottam), hogy miért éppne az elektromos autóval akarják, és főleg kik(!) megoldani a benzin/dízel autók utódlását?? merthogy: az az autós magazin amit a tv-ben nézni szoktam, már kb. 3-4 éve letesztelte a az Ampera nevű modellnek a elektromos, és a hidrogénmotoros változatát is. a tesztelő - aki egyébként autóversenyző - 2 okból is teljesen egyértlműen azt monda: a hidrogénmotoré kellene hogy legyen a jövő, mert 1. sokkal nagyobb hatótávolsága van mint az elektromosnak, talán 3-4 szeres ha jól emlékszem(!!!), 2. megfelel a robbanómotros autózás eddigi élményének, mert az elektromos motorhoz képest van normáis motorhangja ami hallható is ha gázt adsz, továbbá ennek megfelelően nincs a vezetőben és utasaiban "torlibuszhang, meg -érzés"! nem vagyok technikus, nem tudom mi az oka az E-autó erőltetésének, de elég feltűnő hogy úgy tűnik mintha az Usa-ból (Tesla felől) fújna vmi lobbi-szél, ami az E-autó egyeduralmát szeretné elérni, holott ismétlem: a tesztek ellene szóltak a H-autóval szemben!!!
elemes
elemes 2017. 05. 26. 11:59
Előzmény: #13  _Bekre_Pal_
#14
Vezettem már villanyautót (nissan leaf), még ebben a kicsi méretben is fejedelmi élmény a nyomaték és a csend, és a tudat, hogy a fékezéssel jobbára az akkut töltöm. Csak ez a hurráoptimizmus, ez annyira bulvársajtó-ízű. Az autóipar évente kb 70 millió személyautót gyárt, nagyjából ezer gyárban. Ennek a mennyiségnek jelenleg kb egy ezreléke elektromos autó. Ha minden autógyár holnap varázsütésre csak villanyautót gyártana, akkor is 7-8 évig tartana mire a teljes autópark FELE lecserélődne villanyautóra. De még nem épültek meg azok a gyárak, amelyek az elektromos autókat fogják ontani tízmilliós darabszámban. Még nincsenek reális tervek sem, amelyek az elektromos autók gyártási költségét és használhatóságát (hatótáv, "tankolási idő") közelítenék a belsőégés autókéhoz. A világ napi gépjármű üzemanyag termelése kb 2.5 millió tonna -- ez jó közelítéssel megegyezik a világ napi teljes villamosenergia-termelésével. Ha azzal számolunk, hogy a villanyautók eredő hatásfoka (erőműtől a kerékig) 2-3-szor jobb, mint a belsőégésű motoroké (üzemanyagfinomítótól a kerékig), az elektromos autózásra átállás a teljes erőművi kapacitás és elosztóhálózat jelentős bővítését igényli. A világátlagot régiókra bontva európában az erőművi kapacitást majdnem megduplázni kellene, amerikában kb háromszorozni. Nincs még feltalálva a megfelelő energiatárolási módszer -- a lítium akkumulátorok gyártása (a milliárdos darabszám ellenére) drága és szennyező. Benzinből másodpercek alatt be lehet tolni száz kilométerre elegendő energiát az autóba -- villamosenergiából ez kizárt. A benzintartályok veszélyességével mindenki tisztában van, az akkumulátorok veszélyességét inkább hibának tartják, pedig a nagy energiasűrűség mellett annyiva veszélyesebbek a benzinnél, hogy a kémiai reakció minden komponense ott van egymás mellett, századmilliméternyi fóliával elválasztva egymástól, ezért tudnak látványosan és villámgyorsan égni az elektromos autók. Szóval húsz év múlva valószínűleg több villanyautó lesz majd az utcákon, a zöldégesek lepattant merci helyett lepattant teslákkal járnak majd, de a bulvárhíreket ne szopjuk már be minden mennyiségben.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 05. 26. 10:59
Előzmény: #2  elemes
#13
hát úgy fél centivel szélesebb tömegek számára az egész technológia ott tart, mint a digitális fényképezés hőskora amikor még szarabb, cserébe drágább volt a hagyományosnál, a villanyautó ugyanez, én majd visszatérek rá a 2020-as évek közepén mondjuk
Dezso_Laszlo 2017. 05. 26. 10:40
Előzmény: #11  elemes
#12
Bocsi-bocsi, köszi. Szóval kWh nem egyenlő kW, igaz? Még egyszer köszi, LMS.
elemes
elemes 2017. 05. 26. 10:35
Előzmény: #10  Dezso_Laszlo
#11
olvasni tudni kell, mérnökúr.
Dezso_Laszlo 2017. 05. 26. 10:27
Előzmény: #8  elemes
#10
"... 60-80kWh akku ..." ??? A Chevy Bolt 120 kW-os motorral van szerelve. A Tesla 5 kisebb ennél? Mik vannak ...
elemes
elemes 2017. 05. 24. 20:11
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#9
látom olvasni nem tudsz :)
elemes
elemes 2017. 05. 24. 20:11
#8
A lítium akkuk élettartama 500-800 teljes feltöltés-kisütés ciklus körül van. Ezen azonban igen sokat javít, ha nem merítik le és nem töltik fel teljesen (vannak laptopok, ahol már be lehet konfigurálni, hogy 80%-on tartsa az akkumulátort, okostelefonokra vannak szofferek, amelyek töltéskor erre figyelmeztetnek). Egy tesla tulajdonos valószínűleg nem meríti nullára a 60-80kWh akkuját, a gyorstöltőn pedig eleve csak 80%-ig nyomja. A nissan leaf tulaj viszont eleve csak 20kWh-ból gazdálkodik, éjjel a pincében tölti az autóját és neki fontos, hogy ha utazik, akkor a 150 km körüli hatótáv ne csak 100 legyen.
Törölt felhasználó 2017. 05. 24. 16:13
#7
tesla pusztul ,hát persze jo üzlet ,ki lehet hamar cserélni ,jo drágán
Dezso_Laszlo 2017. 05. 24. 15:30
Előzmény: #5  bigyula
#6
Valóban. Bár a GM nagyobb árbevételt csinált a Bolt-ból, mint a Tesla összesen.
bigyula 2017. 05. 24. 15:22
Előzmény: #3  Dezso_Laszlo
#5
"Amúgy az lehet, hogy a Teslának lehetősége van az árcsökkentésre, de a jelek szerint nem él vele. " Miért élne vele? Egyrészt veszteséges, másrészt nem nagyon van még konkurrencia.
Dezso_Laszlo 2017. 05. 24. 15:13
Előzmény: #2  elemes
#4
Egy Chevy Bolt EV, az csak 37,000 USD, ami 280-as árfolyamon, 9%/27% áfa-aránnyal 12,070,826 HUF. Ráadásul a Bolt valamivel többet megy egy töltéssel. A baj csak az, hogy Amerikába kell érte menni, a mindenféle distribútor-disznóságok miatt.
Dezso_Laszlo 2017. 05. 24. 14:44
#3
"Tehát a fejlesztéseknek és a tömegtermelésnek köszönhetően olcsóbban tudnak akkumulátort gyártani, vagyis azt a komponenst, amely egy elektromos autó előállítási költségének durván 35-50 százalékát adja." Ez a jelen, a konnektoros autó, az EV. De jön a DMFC, amelyben az akku csak puffer-szerepet tölt be (mivel a DMFC sok mindenre alkalmas, de terhelés-ingadozások elviselésére, gázadásra/fékezésre, speciel arra nem). A DMFC-változatoknál az akku költséghányada feltételezhetően 1 % alatti lesz. Amúgy az lehet, hogy a Teslának lehetősége van az árcsökkentésre, de a jelek szerint nem él vele.
elemes
elemes 2017. 05. 23. 23:24
Előzmény: #1  portfolio
#2
"szélesebb tömegek számára elérhetővé tegye az elektromos autózást." Ezt most nagyon elhittem, egy 20 millió forintos autó lesz majd 16 millió és ez fogja a szélesebb tömegek számára elérhetővé tenni az elektromos autózást

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek