Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 16. 12:25

A többség elutasítja Paks II.-t  

Ugrás a cikkhez
A magyarok 60 százaléka elutasítja Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből való megépítését, és kétharmada a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben - derül ki A Medián 2014 decemberében készített, reprezentatív...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 04. 11. 01:21
Előzmény: #475  elemes
#480
nagyon vicces...
tenyészreaktornak beváltak, a koncepció pedig nagyon is jó, csak leálltak a kutatásokkal a '60-as évek után (nem hozott elég gyorsan elég meggyőző eredményeket)
majd Bill Gates meg a többiek "rámozdulása" bepótolja ezt a hiányt
amúgy meg nem csak ez az egyetlen reális alternatíva: van bőven, az egyik csak be fog jönni hamarosan (eleve az ITER is már építés alatt van, utána jöhet a DEMO, stb.)
a LENR sem vethető addig el, amíg 200 órás tesztmérések alatt "hozza, amit kell" (csak nem "tankönyvszerűen termeli" az izotópokat a "megfelelő" arányban... de nem tudni, hogy hol van az eb elhantolva)
+van még kismillió ötlet a szinkronizált "kalapácsütésektől" (fúziós) a lézeres eljárásokig (lézerrel elért fúzió)...
ha ezek nem jönnek be, akkor még mindig ott a tokamak (ITER), amiből ugyan még kb. 20 év, mire "kereskedelmi áram" is lesz (DEMO ill. PROTO), de a bővítés is kb. 20 éves távlatú
szóval legrosszabb esetben "csak" mire megépül, addigra lesz jobb :)
de elég sanszos, hogy hamarabb...
DCF alapon meg tragédia lesz, ebben egyre biztosabb vagyok ill. lehet mindenki :)
ajánlom a "bizakodóknak" a Kaderják Péterrel készített interjúkat a bővítés témában...
Törölt felhasználó 2015. 04. 11. 00:30
Előzmény: #478  Törölt felhasználó
#479
Egyébként nem az volt a Fideszes duma, hogy az oroszok a tervben vállalták az atomhulladékot is?
Törölt felhasználó 2015. 04. 11. 00:29
#478
"Paks: nem számoltak az atomtemetővel
04.09. 09:50
VG Online
Akár a paksi bővítés költségvetésének felét, 1700 milliárd forintot is meghaladhatja annak az atomtemetőnek az építési költsége, amely a reaktorok leszerelési hulladékának, illetve a kiégetett fűtőelemeknek a végleges tárolását szolgálja majd. Ez a tétel még nem szerepel a bővítés költségvetésében – írja csütörtöki számában a Népszabadság."

Micsoda meglepetés, hogy még egy kapavágás se történt, sőt még egy ceruzavonás se egy terv papíron és mindjárt +50%-nál tartunk...
szivacs
szivacs 2015. 03. 06. 16:22
#477
Ma van az Energiahatékonyság Világnapja!

Ez jeles nap mindazok számára, akiknek fontos a fenntartható fejlődés. link
szivacs
szivacs 2015. 03. 05. 15:43
#476
"A Napnál is világosabb

Új rovatot indítunk útjára a „Napnál világosabb címmel” A rovat hivatástudatnak is felfogható kezdeményezés, felvállalva azt, hogy a közgondolkodást a közérdeknek megfelelő, közérdekű energiák felé irányítsa.

Beköszöntőnk aktualitásként azt vizsgálja meg, hogy mit jelentett, illetve jelentett-e valamit Magyarországnak Merkel Asszony és Putyin Úr kiemelt látogatása?

A Szövetség honlapján nemrégen jelentek meg a következő gondolatok:

„Hivatalos hadüzenet nélkül folyik a III. világháború. Nem országok és földrészek között, hanem a pénzvilág technológiai, energetikai szegmense és az egyetemes emberi érdekek élet-halál harcaként.

Lefordítva a csaták hétköznapi eseményeire, a küzdelem egy oldalról egy szűk kör érdekeit képviselve azért folyik, hogy a több mint 100 éve csak véres háborúkat előidéző olaj és gáz uralja-e az energia piacot, felgyorsítva ezzel a kék bolygónk és az emberiség pusztulását, vagy teret enged olyan új energiáknak amelyek közérdeket szolgálva az emberiség jövőjét jelenthetik.

A közérdek ellenfelei is tudják, hogy a III. évezred a Napkorszak évezrede lesz. Az ő érdekeiknek az felelne meg, ha ez a korszak 2999-ben következne be, az emberiség közérdeke szerint már napjainkban is elkésett.

A közérdek és közenergia ellenfeleinek a módszerei kifinomultak, nem tiltanak, de erős gátakat állítanak, van némi csalétek támogatás, de nincs tisztességes áramátvételi ár. Behozhatjuk a technológiát, de nincs hozzá megfelelő humánerőforrás. Az olaj és gázprogram bevezetését a gazdaság fejlesztésének a kulcskérdéséve nevezték ki és a szakképzési rendszert azonnal a megvalósítás érdekeinek rendelték alá.

A jelenlegi szakképzési rendszer nem tartalmazza a megújuló energiák, különösen nem a napenergia hasznosítás igényeit. Ha nincs Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, együttműködve az Észak Magyarországi Regionális Környezetvédelmi Központtal, a Zéró Energiaház Szakképző Szolgáltató Klaszterrel és nincs néhány jó szándékú áldozatkész szakképzési tapasztalatokkal rendelkező szakember és pedagógus, jelenleg nincs meg még az a félezer szakember sem akik az elmúlt két évben akkreditált képzési program végeredményeként akkreditált Tanúsítvány birtokában értenek is a napenergia hasznosító berendezések szereléséhez.

Ugyanilyen hiány tapasztalható azon szakemberek esetében, akik felelősen és hozzáértően kellene , hogy irányítsák a villamos energiát termelő naperőművek telepítését. Mintha az lenne bizonyos ellenérdekek célja, hogy ezek a naperőművek kifejezetten, problémásan, egyenesen rosszul működjenek. Hiszen a világ olaj és gázkészletének el kell, fogyni és nem szívesen állnának le a gáz és olajprogram műszaki technológiai eszközeinek a gyártásáról, forgalmazásáról sem azok a cégek akiknek pénzügyi érdekeltsége szorosan összefügg az olaj és gázlobby (?) extraprofit igényével.

Merkel Asszony látogatásától azt is vártuk, hogy mondja el, hogy a német családok hogyan jutottak döntő részben saját nap-erőműhöz ezáltal majdnem ingyenes villamos áramhoz. Nagyon fontos dolog volt megtudni azt, hogy Németországban a civil szféra és az ellenzék is a közérdekű kormányzás fontos része. Éppen ezért jelenthető ki az, hogy Németországban már beköszöntött a „napkorszak”, felkészülve arra, hogy a német villamos ipar és a lakossági áramellátás meghatározó része legyen.

Putyin Úrtól nem vártunk, különösebb érdeklődést és empátiát a Magyarország energetikai közérdeke iránt. Amit ő akart az teljesült. Közös nyilatkozatként kijelenthették, hogy orosz közreműködéssel 20 évre biztosítva van a magyar családok meghatározó energiaellátása, előre vetítve azt, hogy kis hazánkban még nagyon sokáig „gázkorszak” és „atomkorszak” lesz, a napenergia hasznosítás szempontjából intenzív, hosszan tartó napfogyatkozással.

Ha elolvassák az alábbi majdnem szó szerint idézett nemrégen elhangzott államtitkári nyilatkozatokat ezen nem is lehet csodálkozni:

„ A napelemek környezetvédelmi adója magasabb kell, hogy legyen mint az akkumulátoré, hiszen az akkumulátor csak két anyagot tartalmaz, a napelem viszont üveget, alumíniumot és ólmot” (nesze neked illendő, műszaki technológiai tájékozottság!)

A másik idézet még ennél is jellemzőbb.

„Épeszű ember Magyarországon nem képzelheti azt, hogy az atomenergiát ki lehet váltani megújuló energiákkal”

Ezek szerint a német embereknek illene felül vizsgáltatni szellemi állapotukat?

A napnál is világosabb, hogy nagyon kell (kellene) már a:

A közérdekű közgondolkodás.
A közérdekű közenergia
Végezetül az előzők olvasata után itt lenne az ideje a megosztatlan, közérdekű közfelháborodásnak is.

Felvállalva a közérdekű tisztánlátás (tisztán láttatás) feladatát is a következő hetekben azt nézzük meg mi is a helyzet a megújuló energiákkal. Melyik része szükséges és hasznos. Mely része az amely szűk csoportérdekeknek megfelelően segít sokáig fenntartani azt a vízszintes vasfüggönyt, ami talán ajándéknak szánva az általunk lebontott függőleges vasfüggöny helybe hazánkra úgy rászorítottak, hogy kormány legyen a talpán amelyik ezt le tudja bontani" link
elemes
elemes 2015. 03. 04. 16:47
Előzmény: #473  Törölt felhasználó
#475
15 év múlva még nem szeretnék tóriumreaktort magyarországok. egyelőre építsen tóriumreaktort az, akinek sok lakatlan sivatagja van, vagy a túlnépesedéssel küzd.
kukutyinbenko 2015. 03. 04. 15:34
Előzmény: #471  Phylaxa
#474
" Szerintem szükség lesz."

No akkor mindenki megnyugodhat :)

Csak néhány kétségre okot adó körülmény.
-Paks I. még vidáman üzemelni fog 20 év múlva (ki tudja, talán tovább is)
-demográfia (20 év múlva leszünk vagy 8 millióan)
-a válság óta töretlenül csökken az áram fogyasztás (GDP változástól függetlenül)
-technológiai fejlődés, aminek egy része már el is kezdődött pl. energiatakarékos technológiák térhódítása, megújulók árcsökkenése.
Törölt felhasználó 2015. 03. 04. 15:13
Előzmény: #467  Törölt felhasználó
#473
Az is egy kérdés, hogy kell-e ennyire sietni az új blokkokkal. Nem kizárt pl., hogy 10-15 év múlva már reális alternatívát jelentenének a tóriumreaktorok, amiknek több előnye van a mostani technológiával szemben.
Törölt felhasználó 2015. 03. 04. 14:03
Előzmény: #471  Phylaxa
#472
"Megy a szöveg ezerrel, tettek pedig semmi."

Dehogynem. Plusz adót tettek a megújulókra, nehogy terjedjen.
Phylaxa 2015. 03. 04. 13:59
Előzmény: #469  kukutyinbenko
#471
Szerintem szükség lesz. Egyrészt a régi blokkokat váltja ki, másrészt pedig, ha valaki külföldről akar majd inkább ingyen áramot venni, az vegye majd meg külföldről.Ja és ne szövegeljünk. Ha 20 év múlva külföldön jóval drágább lesz az áram, akkor aki most azt állítja, hogy olcsóbb lesz, az tolja be azt a pár 100 yard különbözetet majd akkor. Ja, hogy ezt nem lehetett akkor tudni? De most lehet ugye? :)

A harmadik pedig, hogy megvan a lehetőség a fennmaradó 60% kiváltására. Eddig is megvolt. Senki sem teszi meg. Megy a szöveg ezerrel, tettek pedig semmi.
Törölt felhasználó 2015. 03. 04. 12:57
Törölt hozzászólás
#470
kukutyinbenko 2015. 03. 04. 12:46
Előzmény: #467  Törölt felhasználó
#469
Nem, a vita tárgya az, szükség lesz-e Paks II-re vagy sem. Ebben irreleváns a politikusok mikor mely gombot nyomkodják, főleg hogy a válság óta jelentőset fordult a világ, mind az energia termelés szerkezete, mind az energiafogyasztás terén.
Törölt felhasználó 2015. 03. 04. 11:02
Előzmény: #459  tigus7313
#468
Na jó, de akkor még nem úgy volt, hogy ők lophatnak belőle, az úgy teljesen más.
Törölt felhasználó 2015. 03. 04. 10:08
Előzmény: #466  dexter
#467
link
mi a vita tárgya?
legyen Paks vagy ne legyen?
"Legalább fél évszázadra meghatározza Magyarország energiapolitikáját az a döntés, amellyel az Országgyűlés idén márciusban felhatalmazást adott egy új atomerőmű építésére. A bejelentés a tavaszi kormányválság kellős közepén, mégis ritkán látott egyetértésben és tempóval hozta meg a parlament: a kormány március 9-én nyújtotta be a parlamentnek a határozati javaslatot, az Országgyűlés pedig 30-án megszavazta azt. 330 képviselő nyomta meg az igen gombot, mindössze 6-an szavazta ellene, és 10-en tartózkodtak"

abból a 330-ból 199 ma is bent ül.
Szóval mi a kérdés ma? A kormányon lévők neve változott a véleményük nem.
dexter 2015. 03. 04. 09:44
Előzmény: #457  Magicmaan
#466
És ezek azóta nem tudtak írni egy tanulmányt erről? Ugyanis ilyet nem tudnak felmutatni az ellenzék és a bíróság kérésére sem.
kukutyinbenko 2015. 03. 04. 08:19
Előzmény: #457  Magicmaan
#465
Nagy eséllyel ez az egyik fő ok amiért meg kell épülnie. Ezek nem fognak csak úgy felállni és elsétálni lemondva a fizetésükről. Egyre nyilvánvalóbban leteperte az országot egy államigazgatási különítmény. Szerintem itt is nyomta közülük 1-2 a kampányt, mióta lefutottnak látszik a dolog, néhány lelkes támogató már nem igazán aktív.
kukutyinbenko 2015. 03. 04. 08:01
Előzmény: #453  szivacs
#464
Csak szólók, ezt már az EoN letárgyalta évekkel ezelőtt, ráadásul az oroszok is áldásukat adták a kedvezmény államra örökítése tárgyában anno a gázüzletág államosításakor. Tehát most nem kellett erről tárgyalni, csupán annyi az új elem, hogy immár hivatalosan sem kell új hosszútávú szerződést kötni 2015-ben, ráér akkor amikor lefogy a felhalmozódott mennyiség. Jelzem ez is felmerült már évekkel ezelőtt, nem újdonság ez sem.
Amúgy biztos jó stratégia most elhalasztani az új szerződést amikor az oroszok vannak szorult helyzetben és alacsonyak az energia árak a korábbi évekhez képest, ráadásul a bőrökön érzik az olajár indexálás árnyoldalait? Személy szerint nagyobb esélyt látok egy visszaemelkedésre mint még alacsonyabb árakra ilyen időtávon.
signal2
signal2 2015. 03. 03. 23:20
Előzmény: #457  Magicmaan
#463
7 év is kevés volt olyan érveket találni mellette, amelyekkel a nyilvánosság elé állhatnának...
Törölt felhasználó 2015. 03. 03. 23:14
Előzmény: #459  tigus7313
#462
főg.ci hazug köpönyegforgató beteg állat!!! egyszerűen nem értem, hogy épeszű ember miért dől be neki(k)... talán mert ők sem épeszűek...?
MKY 2015. 03. 03. 22:19
Előzmény: #460  Magicmaan
#461
'Nyilván hazudik az, aki szerint „nem lehet az oroszokkal olyan megállapodást kötni, vagy olyan szerződést aláírni, amelyet tíz évre titkosítanak”.
Még hogy nem lehet! :DDDD
De komolyra fordítva a szót: Orbán Viktor 2008-ban még így folytatta ezt a gondolatmenetet, hogy miért is nem lehet: „hogy mi ne tudjuk meg pontosan, honnan, kik, mik és hogyan befolyásolják az életünket, pontosan milyen gazdasági számítások alapján várhatjuk Magyarország felemelkedését, vagy éppen meggyengülését. Ez nem a kormány biznisze!
Ez a mi életünk..
És aki elveszi tőlünk és a választott képviselőktől a valóság megismerésének a jogát, az valójában puccsot hajt végre a magyar alkotmányos rend, a népképviselők és az egész magyar néppel szemben.”
Magicmaan
Magicmaan 2015. 03. 03. 20:04
Előzmény: #458  Törölt felhasználó
#460
Hagyjuk is, mert a félinformációiddal nehéz mit kezdeni...
tigus7313 2015. 03. 03. 19:56
Előzmény: #458  Törölt felhasználó
#459
link

...
Törölt felhasználó 2015. 03. 03. 19:47
Előzmény: #457  Magicmaan
#458
Hagyjuk! :)
Magicmaan
Magicmaan 2015. 03. 03. 19:07
Előzmény: #456  Törölt felhasználó
#457
Milyen előkészítettség?

2007 óta több száz mérnök, közgazdász, stb. dolgozik a bővítés előkészítésén.
Törölt felhasználó 2015. 03. 03. 19:02
Előzmény: #446  signal2
#456
A sértődés elhomályosít (pontosabban biztos ellök a másik irányba), viszont aki ködbe burkolózott, az lehet, hogy el kezd tisztán látni a sértődöttségtől. ;)

Mindazonáltal nem biztos, hogy mérvadónak kell tekinteni, de egy dolog biztos: a paksi beruházást a lehető legoptimálisabb költségen számolják és abból is egy részt kihagynak, miközben ezzel együtt is egy akkora giga beruházás, hogy kérdéses a sikere.
Én korábban is azt mondtam, hogy ilyen előkészítettség miatt arra tennék, hogy nem fog elkészülni.
Törölt felhasználó 2015. 03. 03. 18:55
Előzmény: #451  bigyula
#455
Amúgy is csak olyan apró dolgokról van szó, mint államadósság-csökkentés, hulladék behozatal. (Csak az Alaptörvénybe.)
Törölt felhasználó 2015. 03. 03. 18:53
Előzmény: #453  szivacs
#454
Miután megvettük az "E.On-t" így jártunk, hogy nekünk kellett aggódni az üzlet miatt.
szivacs
szivacs 2015. 03. 03. 18:12
#453
"1500 milliárd forintba is kerülhetett volna az át nem vett orosz földgáz, ha nem sikerül megegyeznie a magyar és az orosz államnak, az MVM-nek ki kellett volna fizetnie 22 milliárd köbméter földgázt. Ennyit nem vett át ugyanis Magyarország az 1995-ben Oroszországgal kötött, hosszú távú gázszerződésben rögzítettből." link
elemes
elemes 2015. 02. 26. 08:40
Előzmény: #451  bigyula
#452
na kiváncsi leszek :)
bigyula 2015. 02. 25. 15:38
Előzmény: #450  elemes
#451
Ne viccelj! Az oroszbarát jobbikkal simán...
elemes
elemes 2015. 02. 25. 15:34
Előzmény: #448  bigyula
#450
biztos, hogy ezt kétharmad nélkül át lehet nyomni?
elemes
elemes 2015. 02. 25. 15:34
Előzmény: #448  bigyula
#449
biztos, hogy ezt kétharmad nélkül át lehet nyomni?
bigyula 2015. 02. 25. 12:57
#448
Így mennek a dolgok orbánisztánban:

"Törvénysértő volt a paksi megállapodás, utólag igazítja hozzá a kormány a törvényeket"

link
elemes
elemes 2015. 02. 23. 09:07
Előzmény: #446  signal2
#447
illés mindig paksellenes volt, a politikai érzékéről pedig sokat elmond, amikor 2002 tavaszán paks városában tartott lelkesítő beszédet arról, hogy a megújuló energiák kiszorítják az atomot.
signal2
signal2 2015. 02. 23. 08:51
Előzmény: #437  Törölt felhasználó
#446
Tudom, hogy Illés már nincs a pikszisben, és akár sértődött is lehet, de azért belinkelem a vele készült interjút:
link
Törölt felhasználó 2015. 02. 22. 18:23
Előzmény: #444  elemes
#445
"A napkollektoros rendszert úgy kell megtervezni és
kivitelezni, hogy tartós napsugárzás és
hő fogyasztás nélküli állapot esetén se legyen szükség
személyes beavatkozására a rendszer
újraindulásához."

Ennyi a lényeg. Ezért írtam korábban hogy a nyári hőmérsékletre kell tervezni. Ma már készen lehet venni vezérlőket amik nem csak hőfokkülönbség kapcsolók.
Érdekes hogy például a buborékképződést sehol nem említették, pedig már szinte minden zárt rendszerben az ellen is védekeznek.

elemes
elemes 2015. 02. 22. 17:50
Előzmény: #443  Törölt felhasználó
#444
nekem nincs kollektorom, de egy időben gondolkodtam, akkoriban sokat bújtam a napkollektor oldalakat, volt pár élménybeszámoló. meg a szerelésről szóló oldalakon is sokat írnak. de nálad ezek szerint már megvan megfelelő védelem. adózzunk egy perces néma csenddel azok előtt, akiknek kárán okulva megszülettek ezek a tervek.

link

link
Törölt felhasználó 2015. 02. 22. 15:24
Előzmény: #440  elemes
#443
Én is szeretnék valamit kérdezni Tőled.
Amikor készítettek 10 báros nyomáspróbát csináltak, majd beépítettek egy szelepet, ami 6 bárnál elkezdi elengedni a folyadékot a kollektorból.

Hogy érted azt hogy a rendszer szétfő ?
Törölt felhasználó 2015. 02. 22. 12:20
Előzmény: #440  elemes
#442
Ugyanilyen gond lehet a téli elfagyás is, de szerintem már minden napkollektoros vezérlő kezeli azt is.
Törölt felhasználó 2015. 02. 22. 12:16
Előzmény: #440  elemes
#441
"a kollektor viszont szétfő."

Ahhoz komoly hibának kell lenni a tervezésbe. Nálam 6 bár fölött elkezdi leengedni a hőcserélő folyadékát.

"ti mit csináltok, ha elmész nyaralni? "

Az égvilágon semmit. A rendszer teljesen önműködő. Normál esetben kb 80 fokig melegíti fel nyáron, 90 foknál pedig elkezdi kicserélni a forróvizet hidegre (ilyen is csak párszor volt).
A 6 bárt még soha nem érte el, soha nem kellett a hőcserélő folyadékból leengedni.

elemes
elemes 2015. 02. 22. 11:56
Előzmény: #439  Törölt felhasználó
#440
a napkollektor porblémája a túltermelés.
a napelemmel nincs ilyen gond, mert ha nem veszed ki belőle a delejt, legfeljebb pár fokkal melegebb lesz, de (helyes szerelés esetén) a mögötte levő konvekció elvisz annyi hőt, hogy ne menjen tönkre. a kollektor viszont szétfő.

ti mit csináltok, ha elmész nyaralni?
Törölt felhasználó 2015. 02. 21. 19:48
Előzmény: #438  elemes
#439
Ez a jó az internetben. Az ember mindig tanulhat valami újat. Én neki se álltam volna hatékonyságot számolni ha nem ismerem a kollektor típusát, méretét, a melegített vízmennyiséget.

Sőt amikor tanultam tervezni abba az időbe még úgy tanították a nyári időszakra kell tervezni, és nem a túltermelést kezelni.
De úgy látom sokat változott azóta a világ.
elemes
elemes 2015. 02. 21. 10:19
Előzmény: #436  Törölt felhasználó
#438
:)
Törölt felhasználó 2015. 02. 21. 09:03
Előzmény: #421  Törölt felhasználó
#437
"Magyarországnak 2020-ra 13 százalékos részarányt kell elérnie. Az Unió felé vállaltuk."

Nem teljesen az EU 13%-ot írt elő (hogy a jobban, bocs rosszabbul teljesítő államok magasabb átlagával meglegyen az átlag-vállalás), de mi rátronfoltunk 14,65%-os vállalással.

És az a szép, hogy ennek a 15%-nak az EU 80-90%-át átvállalja, azaz pl. napelemeket az iskolákra (ahol pont ideális a működési idő miatt) vagy 90%-ban is fizetné.

De nem, nekünk orosz hitel kell!
Ha támogatást kap az ember, akkor oda az önbecsülése... (persze ez csak az egyszeri emberekre a kormányközeli haszonlesőkre pont nem.)
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 14:35
Előzmény: #435  Törölt felhasználó
#436
-Jó napot sógor!
-Csónakot foltozok!

Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 14:30
Előzmény: #434  Törölt felhasználó
#435
Nem nagyon látom értelmet jobb hatásfokkal működtetni, mert így is termel elég melegvizet kb márciustól októberig elektromos rásegítés nélkül.
Nekem ennyi elég. Ha nyáron többet termelne csak több gond lenne vele.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 14:20
Előzmény: #433  Törölt felhasználó
#434
Nyárról beszélek még mindig!
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 14:18
Előzmény: #432  Törölt felhasználó
#433
most kb 10 fok van és 40 fok körüli folyadék jön le.
Én tökéletesen meg vagyok vele elégedve.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 14:15
Előzmény: #431  Törölt felhasználó
#432
Akkor vagy alultervezett nagyon a kollektorod mérete,vagy rendkívül rossz hatásfokkal működik.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 14:10
Előzmény: #430  Törölt felhasználó
#431
A jobb hatásfoknál teljesen ki van kapcsolni az elektromos fűtés.
A nyári napokra kell tervezni és ha nincs elég nap akkor kell rásegíteni elektromosan. Márciustól októberig nincs olyan nagy változás a hőcsapda miatt.
Szerintem eddig összesen 1-2 alkalommal engedett ki forróvizet amióta megvan.

Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 13:48
Előzmény: #429  Törölt felhasználó
#430
Oké,hogy nyáron sem kell melegebb,csak nyáron lényegesen jobb hatásfokkal működik a dolog.
Lényegében elég lenne egy órát üzemeltetni,aztán finito.Csak ugye ezt nem lehet lekapcsolni.((
Akkor viszont hová lesz a meleg víz?
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 13:40
Előzmény: #428  Törölt felhasználó
#429
Nem használom fűtésre csak melegvíz előállításra.
Nyáron se kell sokkal kevesebb. Nagyon ritkán kell kiengedni forróvizet. A hőcserélőben lévő nyomás alapján automatikusan kienged olyankor a melegvízböl.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 13:35
Előzmény: #426  Törölt felhasználó
#428
Úgy érzem,kicsit elbeszélünk egymás mellett.

Kollektort kérdeztem,hogy hová teszed nyáron a plusz meleg vizet.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 13:29
Előzmény: #425  Törölt felhasználó
#427
Készem lehet venni olyan bojlereket amibe be van építve a hőcserélő is, és így nincs vele gond.
Én a Szatmáryban vettem, szinte semmivel nem kerül többe mint a normál.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 13:28
Előzmény: #425  Törölt felhasználó
#426
elektromos fűtésű és van benne hőcserélő.
Nagyon sokat jelentett amikor elkezdtem programozni hogy az elektromos fűtés mikor mehet. Ha este megfürdünk, utána nem engedem elektromosan felmelegíteni a vizet, hanem másnap amikor kisüt a nap, az melegíti fel a hideg vizet.
Reggel kicsit engedni kell elektromosan melegíteni, meg kell nézni mennyi idő alatt melegít annyi vizet amennyi kell, és csak annyi ideig.
Délután amikor már nem süt a nap elkezdi továbbmelegíteni elektromosan, ha szükséges.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 13:21
Előzmény: #424  Törölt felhasználó
#425
És nyáron leszereled?Vagy beépítettél egy plusz hőcserélőt?
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 13:10
Előzmény: #423  Törölt felhasználó
#424
én egyszerre szereltem fel napkollektorokat és napelemeket.
A napkollektort csak vízmelegítésre használom, már most is kb 50%-al csökkenti a vízmelegítés költséget, általában márciustól teljesen kiváltja.
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 12:57
Előzmény: #415  Törölt felhasználó
#423
Napkollektor nem jó megoldás,jobb a napelem.
sanka 2015. 02. 20. 11:31
Előzmény: #420  Törölt felhasználó
#422
Szabadságon vagy:)
Törölt felhasználó 2015. 02. 20. 08:37
Előzmény: #420  Törölt felhasználó
#421
A tagállamok között elsőként, még 2011-ben Észtország érte el a 2020-ra számára kitűzött 25,0 százalékos energiafelhasználási célarányt, 2012-ben pedig 25,2 százalékra növelte azt. 2004 és 2012 között a megújítható források részarányát legnagyobb mértékben Svédország, Dánia, Ausztria, Görögország és Olaszország növelte energiafelhasználásában. Svédország 38,7 százalékról 51,0 százalékra, Dánia 14,5 százalékról 26,0 százalékra, Ausztria 22,7 százalékról 32,1 százalékra, Görögország 7,2 százalékról 15,1 százalékra, Olaszország pedig 5,7 százalékról 13,5 százalékra. Dánia 2020-as célja 30 százalék, Ausztriáé 34 százalék, Görögországé 18 százalék, Olaszországé pedig 17 százalék.

Tehát ők a véletlenre bízták ?

Magyarországnak 2020-ra 13 százalékos részarányt kell elérnie. Az Unió felé vállaltuk.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek