Topiknyitó: pampa 2008. 11. 23. 16:14

Szlovák-Magyar konfliktus  





Kubis: a magyarok soha nem kapnak autonómiát

Vasárnap, 2008. november 23. 15:09 - Frissítve: Vasárnap, 2008. november 23. 15:13

MTI

Szlovákia számára elfogadhatatlanok a nemzeti kisebbségek kollektív jogai, és autonómiájuk bármilyen formája - jelentette ki Ján Kubis szlovák külügyminiszter egy interjúban. Pozsony azt is megpróbálja megakadályozni, hogy Brüsszelben téma legyen ez a kérdés.

Szlovákiában szó sem lehet a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak elismeréséről és autonómiájáról - jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Ján Kubis szerint a Szlovákiában élő magyarok helyzetéért a szlovák kormány a felelős, Szlovákia számára pedig elfogadhatatlan a nemzeti kisebbségek bármilyen kollektív joga, bármilyen autonómiája, beleértve a személyhez kötöttet is.



A szlovák külügyminiszter mindezt az újvidéki Dnevniknek című lapnak nyilatkozta. Az újság annak kapcsán kérdezte Ján Kubist, hogy vajdasági magyar politikusok ismét a kettős állampolgárság kérdésének felülvizsgálatát kérik Budapesttől, és azt, hogy tegye egyik legfőbb külpolitikai törekvésévé a határain túl, kisebbségben élő magyarok perszonális autonómiájának kivívását.



A szlovák külügyminiszter kijelentette: Pozsony azt sem fogja megengedni, hogy ez a kérdés az EU-n belül bármilyen formában téma legyen. Másrészt viszont minden szlovákiai lakosnak, így a nemzeti kisebbséghez tartozóknak is biztosítják mindazokat a jogokat, amelyek az európai normák szerint megilletik őket.



Kubis elmondta: a szlovák vezetésnek az az álláspontja, hogy az egyénnek és az összes állampolgár egyéni jogainak védelme a leghatékonyabb és legjobb megoldás, nem pedig a kollektív jogok biztosítása.



"Készek vagyunk garantálni és a legmagasabb szinten biztosítani a Szlovákiában élő valamennyi nemzeti kisebbség tagjainak egyéni jogait, de nem adunk a nemzeti kisebbségeknek semmilyen kollektív jogot" - szögezte le a szlovák külügyminiszter az újvidéki Dnevniknek adott interjújában.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
omaha 2012. 03. 20. 20:09
Előzmény: #554  Törölt felhasználó
#560
Te fiam nem vagy normális! állandóan támogatjuk a szomszédokat abban hogy csatlakozzanak at EU-hoz pl. Mit tesznek a tótok? láthatod, nagy ívben le...nak, mindet. Pl Gabcsikovó. Románokat is bejavasolták, semmit nem kértünk cserébe. Erdmény:0. Mosz szerbia van soron, ezeket is támogatjuk, és mi van a Vajdságban? Ezt megkellene vétózni, ha nem adnak autonomiát a magyaroknak, és nem rombolnak le minden emlékművet amit a kivégzett 45000 magyar emlékére állítanak. Egy sem marad lábon sokáig. ukrajnát meg ne is említsük, az ott nihil. Tulajdonképp mit akarsz? Örök csicska, gyáva nemzetet akarsz, Kapj a fejedhez már!
pampa 2012. 03. 20. 07:58
Előzmény: #558  szivacs
#559
A Marián Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk Néppárt tartott demonstrációt vasárnap Krasznahorkán. A néppárt az egy hete roma gyerekek által felgyújtott vár tövében az etnikai feszültségekről és az illegális roma telepek felszámolásáról beszélt.

Csoportban élnek itt olyanok, akiknek nincsenek kötelességeik, jogaik viszont igen. Kihasználják a rendszert és senki nem tesz ellenük semmit, még akkor sem, ha felgyújtják Krasznahorka várát - mondta a Mi Szlovákiánk Néppárt vezetője, Marián Kotleba.
Mintegy 500-an vettek részt a párt nagygyűlésén, amelyre a mozgalom nem kért engedélyt, így azt végül egy magánterületen tartották meg. Azután hívták össze szimpatizánsaikat, hogy kiderült, a közeli romatelepen élő roma fiatalok gyújtották meg a vár alatti tarlót, majd a tűz átterjedt a Krasznahorkai várra, és leégett a tetőszerkezet. A szónokok azt követelték, hogy számolják fel az illegális telepeket, és a kormány rendezze a roma-ügyet.
A Mi Szlovákiánk Párt nagygyűlésére nem csak a tagok voltak kíváncsiak, sokan gyűltek össze az esemény helyszínén. Az embereket azonban megosztották a szónoklatok.
A polgármester szerint nincs szükség a településen feszültségkeltésre.

Bolla Péter Krasznahorka polgármestere úgy fogalmazott: én azt hiszem, hogy ilyen formában nem lehet megoldani azt a szituációt. Itt a romákkal azelőtt se volt soha semmilyen gond, éltünk egymás mellett békességben és nyugodalomban.

A szlovák rendőrség nagy erőkkel érkezett a tüntetés helyszínére, ahol még éjszaka is járőröztek, de a demonstráció békésen zárult, nem volt szükség rendőri intézkedésre."

A probléma mindenütt létezik.Amennyiben a politika nem talál megoldást akkor a lakosság fogja a maga egyszerű módján elrendezni.

szvsz
szivacs
szivacs 2012. 03. 09. 22:48
#558
"A magyar kormány felháborodással értesült arról, hogy a szlovák rendőrség az otthonában, illetve a munkahelyén zaklatta a Révkomáromban élő Boldoghy Olivér vállalkozót és Fehér István révkomáromi tanárt. A kormány elutasítja ezt a magatartást – közölte a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken.
Mint írták, rendkívül sajnálatosnak tartják, hogy Szlovákiában a választások előtti kampányidőszak most sem telt el a magyarság megfélemlítésére irányuló próbálkozások nélkül.

"Megdöbbentő, hogy ezúttal nem valamelyik politikai párt, hanem a hivatalos hatóságok részéről következett be olyan lépés, amely azt célozta, hogy a magyar közösségben a fenyegetettség érzését keltse" - fogalmaztak az állásfoglalásban.

Felidézték, hogy Fehér Istvánt a magyar többségű város magyar iskolájából, magyarul nem beszélő rendőrök éppen tanórán, a diákok szeme láttára zaklatták. A nemzetpolitikai államtitkárság közleményében kiemelte: felháborítónak tartják, és elutasítják ezt a magatartást.

Bízunk benne, hogy nem éri el valódi célját a hatósági lépés, és nem elbizonytalanítja, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti a magyar közösség tagjait az ellenük irányuló megfélemlítési szándék - zárul a kommüniké.

A hirek.sk cikke szerint miután szerdán a rendőrök nem találták otthon Fehér Istvánt, csütörtökön az iskolában keresték fel. Elmondása szerint tudatták vele, hogy adja le az iratait. Fehér István megkérdezte miért kérik a személyi okmányait, a rendőrök azonban erre nem válaszoltak, hanem visszakérdeztek, van-e magyar személyi igazolványa, és felvette-e a magyar állampolgárságot. A tanár készséggel megerősítette, hogy felvette a magyar állampolgárságot, hiszen azt hivatalosan be is jelentette. Közölte, magyar személyi irataihoz nincs közük, ezért arra a kérdésre, hogy van-e magyar személyi igazolványa, nem válaszolt.

Fehér István azt mondta a rendőröknek, hogy ha nincs náluk bírósági határozat arról, hogy mit követett el, amiért le kellene adja az iratait, hiába jöttek, mert nem hajlandó ezt megtenni, ugyanis az alkotmány alapján szlovák állampolgárnak tartja magát, s idézte nekik az alkotmány vonatkozó passzusát - olvasható a hirek.sk-n.

A portál közlése szerint a révkomáromi tanár postára adta a Strasbourgba címzett beadványát. Az Európai Emberi Jogi Bíróságtól azt kéri, segítsen visszaszerezni szlovák állampolgárságát és mondja ki: a szlovák hatóságok megsértették alapvető emberi és állampolgári jogait.

Boldoghy Olivért szintén szerdán érte inzultus, a felvidéki vállalkozót is rendőrök kerestek meg, hogy adja le személyi okmányait.

Szlovákiában szombaton tartják a választásokat.
MTI"
szivacs
szivacs 2012. 03. 07. 17:32
#557
"Megpróbálta bevonni a rendőrség az egyik állampolgárságától megfosztott szlovákiai magyar - Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó - személyi okmányait szerdán délelőtt.
A két szlovák rendőr házhoz jött és Boldoghy Olivért lakása ajtajában szólította fel arra, hogy adja le személyi igazolványát és az útlevelét - tudta meg az MTI pozsonyi irodája Boldoghytól.

Boldoghy Olivér azon szlovákiai magyarok közé tartozik, akik - miután nyilvánosan felvállalták, hogy magyar állampolgárságot szereztek - a szlovák állampolgársági törvény értelmében elvesztették szlovák állampolgárságukat.

Boldoghy szerint a rendőrök szerdán alig két órával azt követően jelentek meg a lakása előtt, hogy eljuttatott a sajtónak egy közleményt, amelyben bejelenti: annak ellenére, hogy nevét törölték a választói névjegyzékéből, részt kíván venni a szombati szlovákiai parlamenti választásokon.

"Hoztak egy papírt és felszólítottak, hogy adjam le a személyi igazolványomat és az útlevelemet" - mondta el az MTI-nek Boldoghy Olivér. Hozzátette: nem tudta meg, mi állt azon a papíron, amivel a rendőrök érkeztek, mert azt nem mutatták meg neki. Boldoghy alkotmányos jogaira hivatkozva elutasította a szlovák rendőrök felszólítását. A két egyenruhás rendőr ezt követően közölte vele, hogy tudomásul vették az álláspontját, majd távoztak.

"Továbbra is azt tervezem, hogy elmegyek szavazni" - árulta el Boldoghy. Hozzátette: a választások napján Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa nemzetközi jogvédő szervezet elnöke is elkíséri őt az urnához.
MTI"
Törölt felhasználó 2012. 03. 07. 12:09
Előzmény: #555  Törölt felhasználó
#556
Szerintem tanultunk a hibankbol.

Az ilyen dolgokat lokalisan kell megoldani. Az EU kicsit is problemas esetben ugysem hoz semmilyen dontest, se pro se kontra. Az EU is csak abba mer belerugni aki a padlon van. Mintha a Benes dekretum eseteben sem tortent volna semmi erdemi dolog.

Ezert is volt elhibazott az elmult 20 ev strategiaja, amikor probaltunk egyoldalu engedmenyeket is tenni es biztunk benne hogy majd lesz viszonzas.

Pl most szerbeknel csak azzal hogy megemlitettek a EU csatlakozas blokkolasat mar eredmenyt ertunk el.
Par eve meg az lett volna hogy minden feltetel nelkul tamogattuk volna es utanna mentunk volna az EU hoz hogy oldja meg az ugyet, de erre az EU mint mindig szettarta volna a kezet, hogy o igazandibol nem illetekes.
Törölt felhasználó 2012. 03. 07. 11:52
Előzmény: #554  Törölt felhasználó
#555
"Megfizetjük az árát a nacionalizmusnak, ahogy mindig.
Megfizettük Trianonban, most is megfizetjük a kamatokban."

Ez sajnos nagyon igaz. És ami a legszomorúbb: sose tanulunk a hibákból (mert el se ismerjük, hogy hibáztunk volna, azokról mindig valaki más tehet).
Törölt felhasználó 2012. 03. 07. 11:42
Előzmény: #552  pampa
#554
"A főtanácsnoki indítvány megállapította: Sólyom László azért szándékozott Révkomáromba menni, hogy ott a magyar állam történelméhez kapcsolódó jelképnek számító emlékmű felavatásán vegyen részt, ez alkalomból pedig ott beszédet kellett volna mondania. Ez esetben tehát nem tisztán magáncélokra korlátozódó látogatásról, vagy akár inkognitóban tett látogatásról lett volna szó.

A szlovák hatóságokat több alkalommal diplomáciai úton értesítették e tervezett látogatásról. Következésképpen a főtanácsnok úgy véli, hogy Sólyom László igenis Magyarország köztársasági elnökének hivatali minőségében, és nem csupán uniós polgárként szándékozott Révkomáromba menni."

Pampa, még mindig érdemes szerinted húzogatni az oroszlán bajszát?

Szerencsétlen marha nacionalisták, eljátszuk a bizalmat a jóindulatot és azt hiszitek az igazságra hivatkozhatunk majd és nem szívjuk meg?

Szerencsétlen hülyék.

Megfizetjük az árát a nacionalizmusnak, ahogy mindig.
Megfizettük Trianonban, most is megfizetjük a kamatokban.

Szerencsétlen ostoba nemzetvesztő hülyék.

Soha nem jutott eszébe még senkinek hogy békében, szövetségeseket keresve, azokkal tiszteletteljesen együttműködve, kemény munkával apránként haladjunk előre és építkezünk?

Ostoba alattvaló nép - elzavarjuk a szövetségeseinket ezzel kiszolgáltatjuk magunkat, és megteremtjük a módját hogy tényleg alattvalók lehessünk, mást nem tudunk csak ennyit.

Lesz 26 ország az EU-ban akik el vannak, és leszünk mi, a csicska, akibe mindenki beletöröleheti a lábát.

Gratulálok minden ostoba alattvalónak-és szabadásharcosnak
Törölt felhasználó 2012. 03. 07. 10:56
Előzmény: #542  Törölt felhasználó
#553
Lacikap, saját primitívségedet árulod el. Az ugyanis, hogy saját nyelvük szerint nevezik az uralkodókat, önmagában még nem történelemhamisítás. Ráadásul mi is pont ezt tesszük. Anjouként pl. Károly Róbert sem Károly Róbertként született nyilvánvalóan. Tehát ebben az esetben a magyar nevet is kiröhögheti valaki hozzád hasonló IQ-jú francia...

És, hogy ne csak magyarországi történelmi példát írjak: Nagy Sándor is nyilván csak magyarul Sándor, ahogy a sok Lajos király is csak magyarul Lajos.

Szóval a kuruc.info meg a te meglepődésed azon, hogy a szlovákok szlovákul hívják a királyokat azzal egyenértékű, hogy kinevetsz 2 külföldit, mert azok nem magyarul beszélnek. Ez a szellemi rokkantság szintje.
pampa 2012. 03. 07. 07:14
#552
"Sólyom-ügy: vesztésre állunk Szlovákiával szemben
MTI.HU
2012. március 7., szerda
Címkék: európai bíróság magyarország sólyom lászló szlovákia szótár
Megosztás:
More Sharing Services Share on iwiw Share on instapaper Share on email Share on print
A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka szerint a Szlovák Köztársaság nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megtagadta Sólyom László magyar köztársasági elnöknek a területére történő belépését.

Államfők utazásai - állapította meg kedden közzétett szakvéleményében Yves Bot - a diplomáciai kapcsolatok területére tartoznak, amelyet a nemzetközi jog szabályoz, és ahol nem az uniós jog, hanem a tagállamok hatásköre érvényesül. A főtanácsnok ennek megfelelően azt javasolta, hogy az Európai Bíróság utasítsa el a Szlovákia elleni magyar keresetet. A főtanácsnoki indítvány nem köti az Európai Bíróságot."

Ez is egy tanulságos EU ügy lesz.
Magánemberként utazott, de az EU államfőként vizsgálja az esetet...
szivacs
szivacs 2012. 02. 28. 12:20
#551
"2012. február 18., szombat 15:48 InfoRádió / MTI

Sem a kettős állampolgárságról szóló magyar döntés, sem a Fico-kabinet reakciója nem volt szerencsés - ebben az értelemben nyilatkozott a kettős állampolgárságról szóló törvény kapcsán a szlovák kormányfő, Iveta Radicová a Pátria rádióban szombaton.

"Nem rendelkezünk jó megoldással a magyar fél nem szerencsés és nem standard döntésére" - jelentette ki a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adóján Iveta Radicová.

A szlovák kormányfő úgy vélte, a nemzetközi normáknak megfelelő eljárásra lett volna szükség a kettős állampolgárság formájáról és módjairól való megegyezéshez. A gyorsított honosítási eljárásra reakcióként 2010 májusában elfogadott, a kettős állampolgársággal foglalkozó szlovák törvényre utalva Radicová hozzátette: ehelyett egy egyszeri intézkedés történt, amire Robert Fico kormánya szerencsétlen módon reagált.

A szlovák kormányfő az egyedüli megoldást a kettős állampolgárság olyan szabályozásában látja, mint amilyet Szlovákia Csehország és több más állam viszonylatában alakított ki.

Radicova úgy ítélte meg, hogy már nem sok idő kellett volna a kérdés megoldásához. "Ebben a lerövidített választási ciklusban ezt nem sikerült ezt megoldanunk , de kormányfői szintű megállapodás létezett, elindítottuk a szakbizottság munkáját, és meggyőződésem, hogy már csak egy kevés idő kellett volna még a megoldáshoz " - mondta Radicová a Délidő című beszélgető műsorban."
szivacs
szivacs 2012. 02. 19. 17:07
Előzmény: #549  Törölt felhasználó
#550
ezért fel kell számolni a nemzeteket
Törölt felhasználó 2012. 02. 19. 15:07
Előzmény: #548  Törölt felhasználó
#549
teljesen természetes jelenség az, hogy nemcsak itt vannak -és egyre több- hivei a szélső jobboldalnak hanem szerte európában , így szlovákiában is ..

nyilvánvaló , hogy az egyre jobban felszított "nemzeti érzés"-ek itt mások mint ott .

minden "nemzeti érzés" mögött a félelemből eredő bizonytalanság kicsinyesség és a végén "hidegháborúhoz" vezet ott ahol a nemzet gazdaságilag pénzügyileg gyenge , tartalékai nincsenek vagy nagyon kevés ..

ez olyan mint az 1x1 .. így ment/megy ez sok évszázada ..
/és ha így marad, folytatódni is fog sajnos
Törölt felhasználó 2012. 02. 18. 23:23
Előzmény: #546  szivacs
#548
no ne ássuk el a csatabárdot szivacs, de az ilyen hírek hallatán kedvem lenne orrba vágni azon szlovák nacionalistákat, akik ilyen messze mentek...
mondoka 2012. 02. 18. 17:58
Előzmény: #546  szivacs
#547
Nics itt semmi különös csak ezek a "nemfasiszták" üldözik a "fasisztákat".
szivacs
szivacs 2012. 02. 18. 17:49
#546
"Szlovákiában kikézbesítették az első olyan hivatalos értesítést, amely már papíron is bizonyítja, hogy egy, a magyar állampolgárságot megszerző személyt töröltek a lakcímnyilvántartásból - adta hírül a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál szombaton.

Az első ilyen értesítést Kassai Gyula lévai református lelkész kapta, a lévai Városi Hivataltól. Ebben az állt, hogy személye bejelentett lakhely nélküli idegen Szlovákiában. Kassai Gyula azon szlovákiai magyaroknak az egyike, aki, miután megszerezte, hivatalosan is vállalta magyar állampolgárságát.

A most kikézbesített igazolás előzménye, hogy a református lelkész február 15-én személyesen ment be a Lévai Városi Hivatalba, hogy tájékoztatást kérjen, miért nem kapott értesítőt a választásokról és kérte állandó lakhelyének igazolását.

A választ viszonylag hamar, február 17-én kézhez is kapta. „Kiderült, hogy a nyitrai hivatal 2011.11.21-i levelében értesítette a városi hivatalt az állampolgárságom elvesztéséről, én azonban ezt a levelet nem kaptam meg" – mondta el Kassai.

A válaszlevélben úgy kezelték, mint az idegenrendészeti hivatalnál bevezetett külföldi állampolgárt, noha Kassai Gyula nem kért tartózkodási engedélyt.

Később az önkormányzat egyeztetett az ügyben a belügyminisztériummal és pontosították, hogy Kassai Gyula jelenlegi státusza: bejelentett lakhely nélküli idegen Szlovákiában. Kassai a fennálló helyzet dacára szeretne részt venni a márciusi parlamenti választásokon.

A jelenleg érvényes törvényi szabályozás azonban ezt nem teszi lehetővé. Ha ugyanis valaki elveszti szlovák állampolgárságát, akkor az addigi állandó lakhelye szerinti önkormányzat törli a választópolgárok listájáról. "Ebben az esetben, még ha fizikailag rendelkezik is személyi okmányaival, már nem szavazhat" - mondta el az MTI-nek az eset kapcsán Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke.
MTI"
szivacs
szivacs 2012. 02. 09. 11:48
#545
"Megrótta Schobert Norbert cégét, a Norbi Update International Kft.-t a felvidéki Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom, mivel a magyarországi vállalkozás a határon túl működtetett üzleteiben kizárólag szlovák nyelvű feliratokat használ."
"Kevés frusztrálóbb dolog létezik, mint amikor egy magyarországi vállalkozás a magyarlakta területeken kizárólag szlovák feliratokkal kommunikál ügyfeleivel. Elgondolkodtató az is, hogy hiába érkezik számos panaszlevél, kérve a kétnyelvűséget, a válasz mindig elutasító" – áll a szervezetnek az esetről közzétett állásfoglalásában.
pampa 2012. 01. 23. 16:07
Előzmény: #539  pampa
#544
Eu. ország....

"Rács mögé csukná Orbán Viktor szlovákiai támogatóit a Szlovák Nemzeti Párt
Vizsgálati fogságba helyezné a szombati budapesti, Orbán Viktort támogató felvonulás szlovákiai résztvevőit Andrej Danko, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke.

Ma, 15:33 [A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!

"Ha a belügyminiszteri poszt a Szlovák Nemzeti Párt kezében lenne, akkor az összes résztvevő már a határon 48 órás vizsgálati fogságba kerül és vizsgálat indult volna annak megállapítására, hogy tevékenységük nem merítette-e ki a hazaárulás bűntettét" - ezt a párt hétfői sajtóértekezletén jelentette ki az SNS alelnöke.

HIRDETÉS

Danko a Budapesten az Országház előtt zajlott támogató felvonulás kapcsán leszögezte: szerinte megengedhetetlen, hogy szlovák állampolgárok "Köszönjük Viktor!" és "Üdvözöl a Felvidék, köszönjük az állampolgárságot!" feliratú transzparensekkel vonuljanak fel Budapesten.

A Jan Slota vezette SNS - amely a szlovák politikai paletta jobbszélén helyezkedik el - a pozsonyi Polis közvélemény-kutató január felmérése szerint 5,7 százalékkal kerülhet be a parlamentbe a márciusi választások eredményeként.
Törölt felhasználó 2012. 01. 03. 16:28
Előzmény: #540  szivacs
#543
Meg is mondom, h kik: moldovai románok
Törölt felhasználó 2012. 01. 03. 16:28
Előzmény: #541  Törölt felhasználó
#542
Ján Zápolsky, Belo VI :D

ez kész, nagyon komolyan tolják szlovák testvéreink a történelmet, ezt szerintem még ők se hiszik el.

Szapolyai = Zápolsky :DDDDDD
Törölt felhasználó 2012. 01. 03. 16:19
Előzmény: #539  pampa
#541
Ezt érdemes végigböngészni!

link

Javaslom, hogy a szlovák kérdés rendezésére kérjük fel közvetítőnek a románokat, egyúttal kérjünk a románoktól állásfoglalást, hogy most, akkor JAN HUNADI, és MATEJ KORVÍN szlovák-e vagy román-e.
Valamint hivjunk egy élő Habsburgot, hogy mondja már meg, melyik szlovákia királya volt:
FRANTISEK JOZEF és KAROL IV.

:DDD

Jó szórakozást!

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók