Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 04. 10. 07:45
Előzmény: #94379  pancserlama.
#94380

Simán csak rosszul tudja a polgármester. A kisajátításnál - mivel az önkormányzatnak kerülne pénzbe - minden forgatókönyv szerint jobb, ha megkapják ingyen az államtól. Nyilván ehhez 100%-ban állami tulajdonba kellene kerülnie a szükséges területnek. Az interjúból, pl. nem világos, hogy ez a teljes városrétet lekötné? És akkor hogy lehetne a közgyűlés előtt a 10%, ha ez nyilatkozat egy mutyi soft bejelentése volna? Inkább egy kevésbé tájékozott igénymegjelölés, amin az állam elgondolkodhat, ha akar.
Egyébként könnyen meglehet, hogy a polgármester céljaira elég a mondjuk a telek fel-kétharmada. Akkor maradhat a barkácsbolt is a tervezett helyén, plusz maradhat egy aranytartalék a cégnél, ha Pintéréknek mégis van valami kisebb léptékű titkos vágya ingatlan ügyben. Vagy csak simán játszhatnának a beépülő környezet értéknövelő hatásával. Kiárusítanak most mondjuk 10MRD-t a telek feléből, és a maradék pár év múlva már 20-at is érhet, ha megvan a magas presztizsű környezet. Nem kell mindenáron elkapkodni, ha garantálják a kisrészvényesek jussát. (Maradék telek a mérlegbe..)
pancserlama.
pancserlama. 2020. 04. 10. 02:48
Előzmény: #94377  balentum
#94379
Ez így értelmezhetetlen, hogy Rába tulajdon s állami terület.
Vélhetően hozzáértő az újságíró.
Vagy osztatlan közös tulajdon ?
.
De írhatjuk azt is, hogy a részvényesek és a Rába tulajdonában levő állami tulajdonú győri város közterülete ?  
.
pancserlama.
pancserlama. 2020. 04. 10. 02:43
Előzmény: #94373  zepi
#94378
Azért valljunk be a kisajátítás egy másik asztal )
Amúgy is ha állami miért is kéne kisajátítani 
Persze jól hangzik, de nem reális jövőkép.
Mégha a kisrészvényeseknek ez kedvező is lenne ebben ringatni magukat hiú remény .
.
A Rába jó
Névértéken  pedig ocsó !
balentum
balentum 2020. 04. 09. 22:28
Előzmény: #94376  csongor64
#94377
Bocsi, de a cikkben úgy van írva, hogy a Rába gyár tulajdonában lévő nagy üres állami terület.
csongor64 2020. 04. 09. 22:21
Előzmény: #94373  zepi
#94376
hol is írta hogy állami terület?azt írja a cikk hogy rába tulajdon ,nekamuzzunk kérem.
Törölt felhasználó 2020. 04. 09. 22:19
Előzmény: #94373  zepi
#94375
Nos én nem vagyok mohó!
Ha ki akarják sajátítani (bár ahhoz a kisajátítási törvényben találni kéne egy jogalapot, megfelelő közérdek, stb.) és annak keretében a legújabb, ill. még csak épülő gyorsforgalmi utakhoz kisajátított termőföldek/kavicsbányák kifizetésekor alkalmazott kártalanítás/elérhető legjobb piaci ár (ezt ugye ismerjük az aktuális eladási ügylet alapján) szorzót alkalmaznák, hát... szerényen elfogadnám...csak találnék valami hasznosítási módot az extra prémiumnak:)))
csongor64 2020. 04. 09. 22:11
Előzmény: #94373  zepi
#94374
a kisajátítás is piaci áron történhet nagyokos
zepi
zepi 2020. 04. 09. 21:32
#94373
Nem  kell kivezetni a  részvényt,  ki  lehet sajátítani a területet  és volt nincs Rába tulajdon  :-(
Jelenleg a Rába tulajdonában van, de állami terület .....   ezek a polgármester szavai :
 "  Az Árkád mellett van a Rába-gyár tulajdonában lévő nagy, üres állami terület, a Mosoni-Duna partján, gyönyörű természeti környezetben. Ott meg lehetne építeni egy hangverseny- és konferenciatermet, ami nagyon kellene már Győrnek, egy vadonatúj, modern színházat és egy rockkoncertekre is alkalmas ifjúsági és művészeti közösségi teret kiállítótermekkel, próbatermekkel, klubokkal. Nem utolsósorban elegendő parkolóval. Így a színházat és a balett-társulatot sem kellene ideiglenesen, áldatlan körülmények közé évekre kitelepíteni."
Törölt felhasználó 2020. 04. 09. 20:55
Előzmény: #94371  zepi
#94372

Nem akarják kivezetni. Ha lenne ilyen szándék már régen megtették volna. Ha mégis megpróbálják most egy furcsa ötlet mentén ilyen telekárazással, vagy a telek figyelmen kívül hagyásával, abból soha véget nem érő percunami lenne, aminek az a vége, hogy az MNV vezetése egy nem feltétlenül kizárható kormányváltás esetén börtönbe jut, és az állam fizet egy korrekt kártérítést. És mit nyernek vele?! Ha ebbe egy másodpercig is belegondolnak, akkor valójában az jön ki, hogy az MNV legjobb lépése az, ha jó áron eladatják az egészet és kifizetik korrekten, mert akkor nincs min pereskedni többé. Vagy ha kell az államnak/Győrnek a telek, mert építeni akarnak rá, akkor célszerűbb gavallér módon kifizetni a maradék kisrészvényeseknek a vitán felüli telekárazás után járó összeget valahol ott ahol Innerscorecard is írja. Így megússzák jogviták nélkül, és cserébe problémamentesen besöpörhetik vele közel 75%-át a teleknek, lényegében ingyen. Azonnal, és lehet rá építeni ahelyett, hogy bíróságra járnak. DE akár tovább is mehetek az elmélkedéssel.. Ha abszurd módon akár a valós ár dupláját is kifizetnék a maradék részvényeseknek, még akkor is féláron lenne az egész. És az ehhez hozzászoktatott fideszes logikával már valójában az a váratlan, hogy nem vetetik a fideszesekkel a részvényeket a belső rádión, hogy aztán jól megszórják őket rendkívüli osztalékkal az állami ingatlanvásárlás után. Azon kb. ugyanannyit kereshetnének a sleppel, mintha superner kilopja negyedáron a negyedét, csak éppen legálisan. Nagy különbség, könnyű lenne választani. És ilyen beruházásoknál egyébként sem a telekhányad az igazi üzlet, ha egy kicsit is gondolkodnak, akkor addig kell meglépni a sima utat, amíg pozícióban vannak.
Itt ez az emberarcú és mégis fideszes polgármester, miért ne építsen valami tényleg jót a közösségnek ahelyett, hogy Borkai Zsolt eljachtozza és hölgytársaságra költse az adrián?
zepi
zepi 2020. 04. 09. 20:22
#94371
A telket nem fogják  valós értéken könyvbe rakni, mert azzal meglódulna a saját tőke, így meg  1500 körüli értéken ki lehet majd vezetni .
 Hányszor sirattam már a jó kis papírjaimat... Linamar, Danubius, TVK ...  ennek is ez lesz a vége, ne álmodozzunk 2000-es árfolyamról :-(
Törölt felhasználó 2020. 04. 09. 16:45
Előzmény: #94368  Törölt felhasználó
#94370
Ez a felvetés valószínűleg csak 1 részvényesnél kérdéses, hogy mennyire nyer támogatást. :)
balentum
balentum 2020. 04. 09. 16:09
Előzmény: #94368  Törölt felhasználó
#94369
Úgy legyen!
Törölt felhasználó 2020. 04. 09. 15:48
Előzmény: #94367  balentum
#94368
Nos azok után, hogy épp ma nem volt lehetőségünk megszavazni az előterjesztett telekértékesítést (ami ha megvalósul - bízzunk benne, hogy a járvány nem bátortalanítja el a vevőjelöltünket - az azon felüli terület árazása tekintetében komoly precedens értékkel bír majd) igazán kellemes olvasmányra hívta fel a figyelmünket sokmani kolléga, köszönjük. Egyébként a mai Kisalföldben megjelent egyoldalas interjúban is beszél róla a polgármester, bár az ő elmúlt napjaihoz hasonlóan én is némileg nehezen vettem a levegőt, amikor állami teleknek titulálta a mi kis rejtett vagyonelemünket...
Maximális pozitívitás mellett tény, hogy egy pofás kis új városnegyedet lehetne varázsolni erre a közel 40 hektárra. 
Én a magam részéről szívesen hozzájárulok kedvenc megyeszékhelyem kultúrális fejlesztéséhez a szükséges telek 1MEUR/ha nettó áron történő értékesítésének, majd a teljes vételár rendkívüli osztalékként történő kifizetésének megszavazásával:)
Innen is mielőbbi gyógyulást kívánok a Polgármester Úrnak és kedves feleségének!
Hajrá Győr! Hajrá győriek!
balentum
balentum 2020. 04. 09. 15:25
Előzmény: #94366  balentum
#94367
Előbb vagy utóbb be fogják "kebelezni" ezt a telket, csak az a kérdés, hogy lesz e ebből akár 1 Ft haszna is a kisrészvényeseknek?????
Vagy "megcsinálják" olyan jó "magyarosan", hogy akinek kell annak jusson is meg maradjon is.:))
balentum
balentum 2020. 04. 09. 15:21
Előzmény: #94365  sokmani
#94366
Köszi.
Szép gondolat, de nem lakóházakat gondoltak ide???
sokmani
sokmani 2020. 04. 09. 15:17
#94365

GYORPLUSZ. HU
balentum
balentum 2020. 04. 09. 15:07
Előzmény: #94362  sokmani
#94364
Ezt honnan vetted?
sokmani
sokmani 2020. 04. 09. 14:59
#94363

Szóval az a városé lesz, remélem fizet is érte
sokmani
sokmani 2020. 04. 09. 14:57
#94362
Bemutatták hogy a város miket fog építeni a Rába telken.
tibcsi_1Ft 2020. 04. 09. 14:49
Előzmény: #94360  csongor64
#94361
Csak lassan, komótosan. De fog ez még menni! ;)
Aztán az árjegyző "haver" majd megmondja, hogy mennyi legyen az aktuális árfolyam.
Amúgy a mesterségesen alacsony könyv szerinti érték + most alacsonyan tartott (átlag) árfolyam vissza nem térő lehetőség lenne egy nem túl fair tőzsdei kivezetésre. De azért inkább bízom benne, hogy ha nem is rövid távon, de középtávon visszatér az ~1500 körüli értékre. Persze a tőzdén a legritkább esetben valósul meg a "bízom benne" elvárás. ;)

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek