Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
almajazz 2014. 08. 08. 10:49
Előzmény: #73019  LACIKA20
azért most jól jártak,akik 1300 alatt kaptak!!!
LACIKA20 2014. 08. 08. 10:35
Előzmény: #73018  pundit
Végére értek a gyorsjelentésnek!!! Jönnek a vevők !!! 1317 !!! :)))
pundit 2014. 08. 08. 10:20
Előzmény: #73017  qqtyin
2014 ben az adósságállományt szépen leviszik 5 mrd körül, 2015 ös évre már fizetnek osztalékot ha nem is sokat.
én ezt vizionálom és tartom még pár évig...
qqtyin 2014. 08. 08. 10:07
Előzmény: #73015  almajazz
Ne feledjük a lényeg:
A vállalat az idei második negyedévben ismét nyereséges lett, a teljes átfogó jövedelem 261 millió forint volt
A vállalat a tavaly év végi 8,9 milliárd forintról 7,5 milliárd forintra csökkentette nettó hitelállományát!!!!!
qqtyin 2014. 08. 08. 10:05
Előzmény: #73015  almajazz
Az állam jól járt:
a Rábánál egy gyors számítás után kiderül, hogy majdnem 5 milliárd forintos nem realizált nyereség jött össze a visszavásárlás óta. Akkor ugyanis 815 forintos részvényáron került állami kézbe a cég, a kedd délutáni árfolyam pedig 1327 forintot mutat.
almajazz 2014. 08. 08. 09:54
Előzmény: #73012  nemethzoli
én is inkább vennék, ha lenne most pénzem!!!!
LACIKA20 2014. 08. 08. 09:50
Előzmény: #73013  Törölt felhasználó
Szépnek egyáltalán nem mondhatjuk a Rába második negyedéves gyorsjelentését. Bár a bevétel emelkedett, az üzemi sor jelentős visszaesést szenvedett el a bázisidőszaki értékhez képest. A kulcsfontosságúnak számító futómű üzletág nagyon elgyengült, amit némiképp ellensúlyozni tudtak a jármű és alkatrész szegmensek. Az év eddigi részében korábbi várakozásainknál rosszabbul teljesít a Rába, de a kereskedési ötletünk stratégiáján egyelőre ennek ellenére sem változtatunk a cég kedvező hosszú távú fundamentumai miatt.

Sándor Dávid
Szenior elemző
KBC Equitas

ELÉRHETŐSÉGEINK
Web: www.kbcequitas.hu
Email: info@kbcequitas.hu
Tel.: (+36 1) 889 2666
FB icon KBC Equitas a Facebookon
+ −
Nagyot emelkedett a bevétel
A buszmegrendelések repítik a jármű üzletágat
Az alkatrész szegmens is erősen teljesít
A futómű üzletágban nagy a visszaesés
Az alacsonyabb marzsú szegmensek felé tolódik az értékesítés
Nagyot zuhant az üzemi eredmény
(+) Jelentős mértékben, 22 százalékkal nőtt a Rába második negyedéves bevétele, ami igen kimagasló teljesítmény egy már amúgy is erős bázisról. 15 milliárd forint feletti negyedéves bevételt korábban a vállalat csak a válság előtt tudott elérni, ráadásul az akkori csúcsérték sem haladja meg sokkal a most látott szintet.

1

(+) A nagy növekedés elsősorban a jármű üzletág számlájára írható, ahol közel 6 milliárd forintos bevételre korábban még soha nem volt példa. Ezt a hétszereződő értéket az üzletágban megkezdett buszértékesítések magyarázzák, ami a projekt jellege miatt azért egyfajta egyszeri tételként jelentkező jelleget is ölthet. Korábbi kalkulációinkból kiindulva az eddig bejelentett megrendeléseket nagyrészt kielégíthette a Rába, ezért mi a következő negyedévekre a buszértékesítések mostaninál lényegesen alacsonyabb hozzájárulásával kalkulálunk.

3

(+) Az alkatrész üzletágban a kartám üzlet felfutása segítette 16 százalékkal feljebb a bevételt. Az EU-ba irányuló export erőteljesebb bővülést mutatott (27 százalék), de a belföldi értékesítések 10 százalékos emelkedése is jól fest.

NYSE akció

(-) A vállalat számára kulcsfontosságú futómű üzletágban viszont gyenge teljesítményt láthatunk. A bevétel 35 százalékkal zuhant, 6 milliárd forintnál alacsonyabb bevételre pedig utoljára 2011 harmadik negyedévben volt példa. A korábbi szép növekedés látványosan megtört, ami a mezőgazdasági gépek piaca felőli gyenge kereslettel, az európai tehergépjárműpiac aktivitásának romlásával, és a rubel gyengülése miatt szenvedő orosz tehergépjármű és buszértékesítésekkel magyarázható.

4

(-) A vállalat 12 havi gördülő üzemi eredményhányada 4 százalék közelébe esett vissza. Így hiába emelkedett az árbevétel, az értékesítés alacsonyabb fedezetű termékek irányába való eltolódása miatt az üzemi eredmény 63 százalékkal, az EBITDA 44 százalékkal zuhant.

4

(-) Mivel a pénzügyi soron az árfolyammozgások ezúttal veszteséget eredményeztek, a nettó eredmény még jelentősebb, 75 százalékos zuhanást mutat.

Bár már korábban is számítottunk arra, hogy 2014 a korábbi nagy növekedés utáni konszolidáció jegyében telhet a Rábánál, az év első felében látott teljesítmény egyelőre elmarad az optimistának nem mondható várakozásainktól is. Könnyen lehet, hogy ennek hatására az árfolyam lefele veszi majd irányt, a Rábára vonatkozó kereskedési ötletünk stratégiáján azonban ennek ellenére sem változtatunk.

A Rába heti grafikonja
6
Törölt felhasználó 2014. 08. 08. 09:38
Előzmény: #73011  almajazz
én személy szerint csökkenésre számítottam inkább.
nemethzoli 2014. 08. 08. 09:38
Előzmény: #73011  almajazz
én még vettem!
almajazz 2014. 08. 08. 09:32
Előzmény: #73010  sahara
erre a jelentésre emelkedni kellett volna!!!
sahara
sahara 2014. 08. 08. 09:27
Előzmény: #73009  atikasz
nem gondolom hogy 1300 alatt zárna ma...
atikasz 2014. 08. 08. 09:25
Előzmény: törölt hozzászólás
egyébként szerintem ilyenkor mindig befolyásolo az elsö kötés,ha az most ugyan erre a jelentésre +os lett volna ugyan ugy a többi kötés sem lefelé lenne.

csordaszellem:)
atikasz 2014. 08. 08. 09:19
Előzmény: #73006  Törölt felhasználó
vedd ki:)
almajazz 2014. 08. 08. 09:17
Előzmény: #73001  bankaar
azért ez itt is inkább jónak tűnik(grafikon)!
Törölt felhasználó 2014. 08. 08. 09:16
Előzmény: #73003  Törölt felhasználó
És bennmaradt egy darabka nyitott megbízásom a könyvben, fu ezt nem szeretem :)
atikasz 2014. 08. 08. 09:15
Előzmény: törölt hozzászólás
szerintem ilyenkor az a legrosszabb,hogy hirtelen felindulásbol eladni,föleg ha fingod nincs,hogy mit is akarsz.
atikasz 2014. 08. 08. 09:14
Előzmény: #73001  bankaar
igen,portfoliosok nem szeretik a rábát.
lemaradtak a 700ft alatti vételekröl azt azota csak "szarják":)(
Törölt felhasználó 2014. 08. 08. 09:13
Előzmény: #73000  sahara
Én kiszórtam egy keveset.
balentum 2014. 08. 08. 09:13
Törölt hozzászólás
bankaar 2014. 08. 08. 09:12
Előzmény: #72999  atikasz
Van itt nem annyira pozitív értékelés is!

link

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek