Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 22:39
Előzmény: #64078  pancserlama.
...hmm...!

...a Volvo "belépése", - részvényesként -, messze nem növelné a likviditást, hanem csökkentené...!

...együtt "röhögnének" a "beszorult", "hülye" egyéni részvényeseken (nem kisrészvényeseken!), hogy jönne már az ki, a kommunikáció szintjén...!
...nem voltál a "közgyülin"...???...!!!

...:-(((...!
pf2 2013. 04. 14. 22:33
Előzmény: #64072  pancserlama.
azért az én részvény mennyíségemről se feledkezzetek meg :-)

még megsértődöm és eldobom azonnalin , kiakasztva DD

volt, amikor a napi forgalmat egyedül én jelentettem vételi oldalon ))
pancserlama.
pancserlama. 2013. 04. 14. 21:43
Előzmény: #64073  tigus7313
Mondjuk tudja hogy Volvo is belép ?)
Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 21:06
Előzmény: #64071  Törölt felhasználó
...no persze, - az "államosításkori" -, 6 mrd-os értéken "beszámítva"...!!!
Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 20:55
Előzmény: #64073  tigus7313
...hmm...!

...háááááát, dehogynem "hülye", - HA -, azt gondolja, hogy a piacot még egyszer, "lóvá tudja tenni"...!
...a "befektetők" - hogy eladta a részvényeit (nagy tömegben) "állam apunak" -, "baráti befektetőnek" tekintik, azaz azonos érdekűnek...!
...még pontosabban "cseberből-vederbe" kerülnének az "átpasszolt" részvények, a tőzsde - igencsak - "nagy ívben tenne rá"...!
...esetleg még "bennfentessé" is válhat az üzlet, stb...!

...pláne, a pénteki közgyűlési "szavazatszámláló bizottsági" JELÖLÉS után...!

...???...!!!
atikasz 2013. 04. 14. 20:15
2. Lépés:
3. Lépés:

Mikor?:-))
Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 20:14
Állandóan el akarod velem adatni a részvényeim... Miért lenne nekem jó odaadni? :)
tigus7313 2013. 04. 14. 19:46
4. Generálisz nem hülye!!:) olcón akar részvényt nagy tételben (MNV csökkenés biztosítékkal)
pancserlama.
pancserlama. 2013. 04. 14. 19:41
Előzmény: #64070  tigus7313
Nem nem tigus !!

Nézzük Generálisz somfordálást :

1. Lépés: Már van 50 e db
2. Lépés: Vétel piacon 273 e db (1200-1500 ft/db)….(Watsontól ,1702 től . nantal…stb)
3. Lépés: 350 e opció Pintéréktől (esetleg a +150 e hab a tortára) (1500 ft/db) db

Így aztán meg is van az +5 % és letisztul a tulajdonosi szerkezet is nincsenek kisrészvényesek akik hözöngenek meg ingatlanoznak...stb stb
.
Ezt követően (mamától szabadon) állami cégben simán mehet a manipula
Nem állam ejtőernyőztet, hanem generális (szimus) ok pöffeszkednek a székekben.
Milyen szép is a pijacgazdaság, mi?! ))
Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 19:27
Előzmény: #64070  tigus7313
...hmm...!

"...Nagyobb tételt így csak az MNV-től lehetne venni.....

Azon viszont dolgoznia kell a menedzsmentnek:
1. megérje lehívni az ociót, vagyis minél magasabb áfolyam
2.a lehívott opciót valakiknek el is kell adni, mert az már nem működik, hogy a cég vásárolja meg. ehhez azonban növelni kellene a piaci szereplők aktivitását..."

...valami sejtelmes infóban, kaptam ilyen jelzést, hogy "dolgoznak" a részvények likviditásának növelésén, de ez - akár -, amolyan, "buksi simogatásnak" is vélhető, "akármi"...!

...el nem tudom képzelni, hogy az állami tulajdon jelentős csökkentése nélkül, a likviditás megváltozna...!
...de, azon morfondírozok, vajon mi lenne akkor, - HA -, a "befektetési ingatlan", - valós érték különbözetét -, részvények kibocsátásával "kártalanítanák" a részvényeseket, amivel az állami részarány kb. megfeleződne...???

...érdekes megoldás lenne...!
tigus7313 2013. 04. 14. 19:02
Előzmény: #64042  Törölt felhasználó
"a sajátrészvény állomány értékesítése forrást szabadíthat fel 550-800 M forint értékben"

az a baj, hogy az srv deklaráltan (kieg is tartalmazza) az opciós program 2. szakaszának fedezete céljából van.

Emiatt nem fogják (nem lehet) eladni.

Nagyobb tételt így csak az MNV-től lehetne venni.....

Azon viszont dolgoznia kell a menedzsmentnek:
1. megérje lehívni az ociót, vagyis minél magasabb áfolyam
2.a lehívott opciót valakiknek el is kell adni, mert az már nem működik, hogy a cég vásárolja meg. ehhez azonban növelni kellene a piaci szereplők aktivitását.
Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 17:49
Előzmény: #64064  cree1
...hmm...!

"...Szerintem korábban senki sem gondolt arra, hogy a bef. ingatlan értéke egy felvásárlás során gondot/vitát okozhat, mivel az árfolyam volt a felvásárlási ár meghatározásának alapja..."

...lehet hogy igazad van, ebben...!
...csakhogy, ez egy bizonytalan igazság lehet...!
...ugyanis, - ketten is -, próbáltuk - bíróság előtt -, "kideríteni" a valóságot, oszt' NEM MENT, eddig...!

...ennek ott lenne jelentősége, - ha igazad lenne -, akkor a bíróság megtudná állapítani a hibát, oszt' egy egyszerű "ráfizetéssel" ki is lehetett volna javítani azt...!

...annak idején, - én "durván", ki is számoltam, hogy a kormány által biztosított "keret", valóban elégtelen volt a "befektetési ingatlan" értékével növelt egy részvényre jutó saját tőke értékének fedezésére...!
...azaz, - a tévedés -, igencsak bizonyítható...!
...csak akkor, javítani is KELL...!!!

...DE, ez nagyon úgy tűnhet, hogy "haza beszélek", ám, - hacsak szándékosan el nem szúrják -, ez a TISZTESSÉG, búsás eredményre vezethetne, szinte minden téren...!
...ÁM, a mostani "görcsölés", - a "türelmi idő" lejárta okán, - a piacon -, nagy mínuszokra is vezethet...!
...egyelőre, - csak az árfolyamban érzékelhető ez -, de ha a piacon is érzékelhetővé válik, az megoldhatatlan helyzetet eredményezhet...!
...ezért is hasznos a tőzsde, hiszen előre is tudja jelezni, az elvárásait, stb...!
...ám, időben ez egy kissé később "szokott" jelentkezni, valahogy úgy, hogy "elfogy a levegő", stb...!

...nem "ragoznám" tovább...!
...bocsi...!

...mind "tigus", mind "1702", - ide vonatkozó -, kommentjeivel MESSZE EGYETÉRTEK...!
Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 17:10
Előzmény: #64063  cree1
Egyrészt téves azt feltételezni, hogy más nagytulajdonos is biztosan kötött mandátummal küldi a képviselőit. Vannak azért olyanok, akik hozzáértőket küldenek, és bíznak is benne, hogy helyesen, az érdeküknek megfelelően képes állást foglalni, ha felmerül egy probléma vagy jobb alternatív javaslat. Itt ez hiányzik.

Másrészt ha igaz is lenne a példád, akkor is itt egy kézben van a 73.6%, ami így egy diktátum a közgyűlésen. Ha ez 3-4 szereplő lenne, akkor a kötött mandátumtól függetlenül is teljesülne a tárgyalási kényszer legalább közöttük, mivel könnyen ki tudják egymás kezdeményezéseit kezdeni. Itt ez reménytelen közgyűlési hatáskörben.

Harmadrészt
"Ha bárki módosítani akar az előzetesen meghirdetett napirendi pontokon, vagy határozati javaslatokon, akkor azt a táncrendnek megfelelően előzetesen kell kérnie,"
Ez nettó tévedés. Az új napirendi pontot kérni kell, de határozati javaslatot a KGY-n bárki bárhányat tehet a józan ész keretein belül.

Végül ha ez a helyzet így "helyes" lenne, akkor nem kötné a TPT sem 33%-hoz a kötelező ajánlattételi kötelezettséget.

Annyiban igazad van, hogy ez döntéshozatali struktúra nem MNV specifikus. (De szerintem én is azt írtam, hogy az MNV-s üzletrésszel van a gond, és a kezelésével. :) )

Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 16:57
Az egyik felét már megválaszolta Tigus.

De: "Szerintem az MNV vásárlása csak egyetlen helyen ütközött kevesebb ellenállásba, mint egy általános befektetőé: a management oldaláról, bár lehet, hogy egy potenciális magán tulajdonos is meg tudta volna győzni Pintéréket. "

Kettő az az egy. A PSZÁF-t kihagytad a 8 munkaórás határozathozatalával.
Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 16:04
Előzmény: #64062  Törölt felhasználó
...hmm...!

...lehet hogy "nem tiszta a levegő"...?

link
tigus7313 2013. 04. 14. 16:01
"Szerintem korábban senki sem gondolt arra, hogy a bef. ingatlan értéke egy felvásárlás során gondot/vitát okozhat, mivel az árfolyam volt a felvásárlási ár meghatározásának alapja.
Ha én lettem volna a management sem tettem volna bele magasabb értéken, mert egyrészt fel-le ingadozhat, ami állandó magyarázkodást igényel a részvényesek döntő része felé, másrészt magam jobban szeretem, ha van egy kis tartalék a rendszerben... "

ezzel egyetértek, annyi pontosítással, hogy az árfolyamban érvényesült az ingatlan értékkülönbözet, vagyis egy piaci szereplő nem tudott nagy mennyiséget venni anélkül, hogy az árfolyam ne emelkedjen e reális érték köré. (ld. Trigon,vagy után L.T-ék)
Tehát az ingatlan,mint rejtett érték kommunikálva volt, és egy ellenséges felvásárlás esetén, ugtyanaz az IT is alacsonynak tartotta volna a 815-ös árat, akár csak az ingatlanra hivatkozva.

ez elegendő védelemnek tűnt a IT-nek (menedzsmentnek is, hiszen ők is részvényvárományosok voltak), és azt gondolom a kisrészvényeseknek is.

A hiba talán ott lehetett, hogy a saját államunk vetett szemet a Rábára (ezt azért senki nem gondolta volna 2006-2007-ben, amikor befektetési ingatlanná vált a Városrét, ezért nem is lett kardinális kérdés),
és sajnos úgy viselkedett, mint egy ellenséges felvásárló (nem volt elég neki a maláj tulajdoni része, többet akart minél olcsóbban), de az előbb említett védelem ezzel szemben már nem működött.
az IT nem hivatkozott az ingatlanra, hogy ezzel jóval többet ér a cég, így asszisztált a felvásárláshoz (ez örök emlék marad....)

meggyőződésem, hogy más piaci szereplő nem juthatott volna ilyen áron a részvényekhez,emiatt az összes magyar részvényest (a malájt is, csak őt nem érdekli) "kár" érte.(az állam belépésével)

ráadásul a tőzsdénmaradás igen kínos, vicckategória felé sodorja a részvényt, hiszen senkit nem érdekel ebben a felállásban tulajdont szerezni (függetlenül, attól, hogy jelenleg a Rába az egyik legjobb periódusát éli fundamentálisan).
Az 1 részvényre jutó saját tőke jelent védelmet a ma valamit ígérő, holnap mást mondó, holnapután megin mást tévő meghatározó tulajdonos ellenében.
és az ingatlan továbbra sem jelenik meg a saját tőkében, nem tud védelmet nyújtani a most beszállni szándékozó befektetőknek.

nem marad más, mint az eredményesség általi növekedés. de ezt valszeg utólag követi az árfolyam, nem pedig előre árazza (szintén biztonsági kérdés).
cree1 2013. 04. 14. 15:34
Előzmény: #64059  tigus7313
Bocs, ha elolvasod, nem is írtam, hogy van adóvonzata, engem a szándék lepett meg, erre reagáltam...

Szerintem korábban senki sem gondolt arra, hogy a bef. ingatlan értéke egy felvásárlás során gondot/vitát okozhat, mivel az árfolyam volt a felvásárlási ár meghatározásának alapja.
Ha én lettem volna a management sem tettem volna bele magasabb értéken, mert egyrészt fel-le ingadozhat, ami állandó magyarázkodást igényel a részvényesek döntő része felé, másrészt magam jobban szeretem, ha van egy kis tartalék a rendszerben...
Azt nem tudom, hogy a kisrészvényesek korábban elég vehemenciával hadakoztak-e, de szerintem most úgy érzik, jobban kellett volna.

Szerintem az MNV vásárlása csak egyetlen helyen ütközött kevesebb ellenállásba, mint egy általános befektetőé: a management oldaláról, bár lehet, hogy egy potenciális magán tulajdonos is meg tudta volna győzni Pintéréket.
cree1 2013. 04. 14. 15:19
Előzmény: #64019  Törölt felhasználó
A Minisztérium (MNV) senkinek sem adja meg a felmentvényt, még az OTP-nek, MOL-nak sem... ami elég nagy baromság, de ehhez ragaszkodnak...

Szerintem minden olyan esetben, ahol a tulajdonos társaság vezérigazgatójának kompetenciáján kívül esik a Rába pakett mértéke, és/vagy nem ő személyesen képviseli, abban az esetben kötött a mandátum. Azaz a kérdés nem MNV specifikus, hanem döntési jogköri, és hatásköri.
Ha bárki módosítani akar az előzetesen meghirdetett napirendi pontokon, vagy határozati javaslatokon, akkor azt a táncrendnek megfelelően előzetesen kell kérnie, hogy a többi tulajdonos is előzetesen ki tudja alakítani ezzel kapcsolatos álláspontját. Ha 3 külföldi volna a 75%-os arányban a helyzet akkor sem lenne más, mert az ő képviselőik is is kötött mandátummal érkeznének...
Bele kell nyugodni, hogy az Nyrt. közgyűlése a legjobb szándék mellett sem lehet olyan fórum, mint egy Bt. taggyűlése. :)
Törölt felhasználó 2013. 04. 14. 13:10
...hmm...!

...töprengek azon, hogy vajon miért "vállalták fel" ezt a "befektetési ingatlannal" kapcsolatos "tarthatatlan" álláspontot...???

...valamire "várhatnak"...!

...???
pancserlama.
pancserlama. 2013. 04. 14. 11:43
2014 Ben mikor?

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek