Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 12. 11. 19:29

A Fidesz kisded játékai  

link



Olvasva ezt a cikket, nem tudtam, hogy sírjak vagy sírjak.

A Fidesz számára a saját kisded játszadozása fontosabb, mint egy általuk is fontosnak tartott téma megvitatása.

Majd egyszer később, amikor a politikai elemzők számba veszik, hogy a Fidesz hol k.rta el a 2010-es választásokat, bizonyára ez is egy momentum lesz az értékelésekben.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Diana9024 2016. 02. 13. 00:51
Előzmény: törölt hozzászólás
#100
a népszavazási kezdeményezések meghiúsítása
a Ferihegyi gyorsvasút (metró) ígérgetése és megoldatlansága
a korszerű és kevésbé balesetveszélyes ROLA kamiontovábbítási technológia mellőzése (vasúti szállítás)
a szemétszállítás&hulladékgazdálkodás központosítási szándéka
az idegenforgalom központosítási szándéka
nem nő az életszínvonal (kivéve a csókosokat)
bővül a közúti járműpark, az útfelület nem nő, lassul a közlekedés, több a dugó és a baleset
Pajtika 2016. 02. 12. 20:18
#99
G. Fodor fittyet hány az ELTE etikai bizottságára


A 888.hu főszerkesztője az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint nem kíván megjelenni a bizottság előtt.
Mint írta: az etikai eljárás megindítását kezdeményező közlemény „magában foglalja az ítéletet is”. Hozzátette: tekintettel arra, hogy az etikai eljárást maga az ELTE rektora kezdeményezte, aki „egyértelművé tette” az üggyel kapcsolatos álláspontját a közleményben,

„meggyőződése, hogy »nem várható el« az etikai bizottság tagjaitól »az ügy elfogulatlan, érdektelen megítélése és elbírálása«”,
ami – folytatta – az etikai kódexben meghatározott összeférhetetlenségi követelménybe ütközik.

G. Fodor Gábor azt is közölte, hogy tájékoztatja a bizottság elnökét: nem kíván személyesen megjelenni a bizottság előtt. link
zotlan 2016. 02. 08. 15:04
Előzmény: #97  Pajtika
#98
Előkerült egy fotó az Északhírnökben, amely bizonyítja, hogy a 2014-es választásokon az MSZP-DK jelöltjét, Pásztor Albertet egy hamisított fotóval próbálták úgy beállítani, mint aki prostituáltak szolgáltatásait veszi igénybe.

Az ügy azért érdekes, mert a Jobbik két hete jelentette be, bizonyítékaik vannak arra, hogy Kriza Ákos Miskolc fideszes polgármestere választási csalást követett el a 2014-es választáson. A két hír együtt már elég sok vaj egy polgármester fején.

link
Pajtika 2016. 02. 07. 22:17
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
#97
Galló Istvánné beperelte Bencsik Andrást

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke személyiségi jogai megsértése miatt pert indít Bencsik András, a Demokrata hetilap főszerkesztője, a Békemenet egyik szervezője ellen. Ezt a szervezet rövid közleményben tudatta honlapján.

Bencsik pár óra után levetette Facebookjáról a posztot
Bencsik a Facebook-oldalán azt állította, hogy Galló az ÁVH-t egykoron vezető Péter Gábor lánya; apja 1945-ben koncepciós perek előkészítésében és lefolytatásában volt tevékeny. Hogy ez miért és mennyire volt viszolyogtató megjegyzés, arról itt írtunk részletesen, és jeleztük azt is, hogy az állítás nem igaz.
Később Bencsik bocsánatot kért, és a posztot eltávolította oldaláról.
(Pedagógusok Szakszervezete)
Törölt felhasználó 2016. 02. 07. 16:08
Előzmény: #93  ts3
#96
Czunyiné, a gyíkfarok

Ez se rossz!

link
Törölt felhasználó 2016. 02. 07. 16:06
Előzmény: #93  ts3
#95
Köszönöm!
Pajtika 2016. 02. 07. 15:44
Előzmény: #93  ts3
#94
Hát, ezt is megértük: a Jobbiknak kell megvédelmeznie a cigányokat a Fidesztől. S ha a Jobbik védelmez, ott védelmezve van! Egy pártközlemény durva részletei.

Magyarország szélsebesen középre igyekvő szélsőjobboldali pártja elérkezettnek látta az időt, hogy a romák védelmére keljen. Ha igaz, amit közleményükben állítanak, van is kitől-mitől: egy dúvadként támadó fideszes polgármester alpári fenyegetésétől. Levelek polgármestere természetesen cáfol, ám a közlemény – ha igaz, ha kitalálták – árulkodó. Mert milyen körülmények között kell ahhoz élni, hogy ilyeneket híreszteljenek, pláne ilyenek történjenek. Alább a magyar szomorúság rövid kivonata következik, vagyis hát betűhív részletek a széljobber közleményből.

false Fotó: Mohai Balázs/MTI
„Kiirtom az egész bandádat. Nem sok virágvasárnapod van már neked, mert el foglak tenni láb alól, kifüstöllek innen titeket. Ki lesz a család irtva, fejenként azt az ötvenhétezer forintot ki tudom fizetni. Legalább te volnál már az utolsó cigány, akit temetnének már el!” E mondatok azután hangzottak el, hogy Bakró Pál, Levelek roma önkormányzatának vezetője, egyedüli cigány emberként, január 23-án részt vett a Jobbik helyi fórumán, ahol Borsodi László leveleki fideszes polgármester is megjelent. A cigány vezető fel is szólalt a rendezvényen, és négyszemközti találkozót kért, ahol elmondhatta volna a településvezetéssel kapcsolatos kételyeit.

Másnap a cigány vezető fiának házában baleset történt, amitől az ingatlan lakhatatlanná vált. Ezzel kapcsolatban Bakró megkereste a polgármestert, hogy amíg kijavítják a károkat, fia hadd kapjon szállást az önkormányzat szociális lakásában. Borsodi állítólag erre a megkeresésre válaszolt az idézett mondatokkal. A konfliktus közben állítólag az is elhangzott: „a jobbikos dologra még visszatérünk”. Ezután – Bakró állítása szerint – a fideszes polgármester meg is ütötte őt. A polgármester természetesen mindent tagad.

Az esettel kapcsolatban két gyanús körülmény is fölmerült. Az egyik, hogy Bakrónak egészen Nyíregyházáig kellett utaznia, hogy feljelentést tudjon tenni, mert állítása szerint a helyileg illetékes baktalórántházai őrsön nem voltak hajlandóak foglalkozni az üggyel. Szomorú tapasztalat, hogy Szabolcsban, a „vadkeleten” vélhetőleg politikai célokra használják a rendőrséget.

(…)

Reméljük, hogy az eset nem marad következmények nélkül, hiszen egy olyan fideszes polgármesterről van szó, aki ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás és más bűncselekmények gyanúja miatt már folyik büntetőeljárás, és akinek a tagadása épp ezért hiteltelen.

Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a Fidesz országos vezetése mit kíván tenni a felelőtlen és tisztségére feltételezhetően méltatlanná és érdemtelenné vált polgármesterük megrendszabályozása, adott esetben leváltása érdekében.

Nos, erre mi is kíváncsiak vagyunk, ahogyan arra is, hogy mi az igaz a Jobbik közleményéből – már a szélsőjobbtól eddig szokatlan nézőponton túl.
link
ts3 2016. 02. 07. 09:39
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
#93
Törölt felhasználó 2016. 02. 06. 20:23
Előzmény: #91  Pajtika
#92
Jó írás, honnan van?
Pajtika 2016. 02. 06. 20:17
Előzmény: #90  Törölt felhasználó
#91
Ennyire be vannak ijedve a tanároktól: Orbán még a káderpolitikája kudarcát is beismerte

Orbán eddig nem arról volt híres, hogy beismerje a kudarcait, ám ezúttal aligha lehet másként magyarázni a mai nap legfontosabb eseményét. Kicsit be méltóztattak tenni a gatyába.

Ma azzal köszönt ránk a napfényes délelőtt, hogy elszállt Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár a szélben – persze nem zuhant le messze, digitális kormánybiztost csináltak belőle, ami valami olyasmi lehet, mint Deutsch Tamás internetkonzultánsi meghatalmazása.

Persze, látja azt a vak is, hogy a magyarországi tanárlázadás (van ugyebár szlovákiai is) simán eljutott abba a szakaszába, hogy kormányzati szintű alsó fejek hulljanak, de a PÖCS zászlósanyjának az elcsapása mégis különleges gesztus.

Pontosabban különleges is, meg nem is.

Annyiban távolról sem, hogy az elcsapásával nyilvánvalóan Balogot igyekeznek bevédeni, s a valós változtatásokat próbálják elsunnyogni.

Annyiban viszont mégiscsak különös, hogy Orbán személyes kedvencét hajítván el, beismeri e kirúgással, hogy egy személyes kedvence tökéletesen alkalmatlan a feladatának az ellátására, ám mert személyes kedvenc, találni kell neki valamit, ahol nem árthat, de kereshet. Nyilván sokan emlékeznek rá, hogy a miniszterelnök – éppenséggel egy nőket simfölő kiselőadásában – milyen, már-már hőskölteménybe illő szavakkal emlékezett meg Czunyinéról. „Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi…”

No, most ez a legnagyobb tehetség lett lecserélt bogár.

Talán azért, mert mégsem bizonyult elég tehetségesnek? Aligha, hisz a kormány tele van tehetségtelen balfácánokkal.

Talán azért, mert Czunyiné hivatalba lépése óta volt közröhej tárgya, s akik nem röhögtek rajta, mert a bőrükön tapasztalták a tehetségét, nos, azoknak inkább sírni volt kedvük. Dehogy is. Nevetséges és kártékony figurák is sokáig képesek őrizni a NER-ben szerzett pozícióikat.

Czunyinétól azért szabadultak meg, mert ugyan nagyon be vannak ijedve a pedagógusoktól, de valóságos változtatásokat eszük ágában sincs eszközölni. Orbán arra játszik, amire szokott: hogy látszathúzásokkal hülyére vegyen mindenkit. Most épp a pedagógusokat akarja átverni. Holnap majd másokat.
Törölt felhasználó 2016. 02. 05. 21:07
#90
Az angliai magyarok újságja is bojkottálja az Orbán-rezsimet
Az Amerikai Népszava és a Kanadai Magyar Hírlap néhány nappal ezelőtt elhatárolódott a Nemzetpolitikai Kutatóintézettől, visszautasította a határon túli lapok és a magyarországi kapcsolataik feltárását célzó kísérletet, amelyet kutatásnak álcáztak. Bejelentették, hogy mindkét lap bojkottálja a törvénytelen Orbán-rendszert, amelynek semmi köze nincs a határon túl élő magyarokhoz és azoknak a lapjaihoz, akik elhagyták az országot. Nem feletteseik a külföldön megjelenő magyar nyelvű újságoknak, amelyek nem a magyar törvények, hanem az adott ország törvényei alatt állnak. A kanadai és az amerikai magyar újságokhoz csatlakozott az angliai magyarok lapja is. A Segítség Anglia Magazin képviselője is hasonló nyilatkozatot tett.

Fáklya-Schmitz Adrienn az alábbi levelet küldte a Kanadai Magyar Hírlapnak, az Amerikai Népszavának, és mindazoknak a magyar nyelvű külföldi lapoknak, amelyeket Orbán rendszerének komisszárjai megkerestek:

“Tisztelt Kollegák!

Köszönöm, hogy megosztottátok velünk ezt a levelezést. Igazán nem ad sok mindent hozzá ahhoz, amit mi a bárminemű magyarországi megkeresésekkel kapcsolatban tartunk. Egyszerűen bojkottálunk minden közösködést, megjelenést, interjút, kommentárt, tudományos, áltudományos vagy egyéb információ kérést, mert azt tartjuk, Magyarországon nincsen független újságírás, kutatás, információszerzés, hanem kemény propaganda van. A Segítség, Anglia Magazin semmilyen téren nem akarja, hogy bármilyen megnyilvánulását akár pozitív, akár negatív propagandára használják fel. A Segítség, Anglia Magazin nem diaszpóra médium. Mi brit törvények szerint az Egyesült Királyságban működünk. Attól, hogy a Magazin magyar nyelven jelenik meg, semmi köze a magyar államhoz, a politikához, vagy bármi egyébhez, ami Magyarországon folyik. Mi a Magyarországról jövő megkereséseket egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk. A Magazin 9 éves működése folyamán semmiféle magyarországi kötődésünk vagy kapcsolatunk nem volt. Nem is szeretnénk, hogy legyen. Én nem méltattam válaszra az eredeti megkeresőt. Viszont benneteket igen. Jó látni, hogy nem csak mi gondolkodunk függetlenül a magyar államtól.

Sikeres munkát kívánok nektek mindenhol a világban!

Üdvözlettel:

Fáklya-Schmitz Adrienn”
Törölt felhasználó 2016. 02. 05. 18:41
Törölt hozzászólás
#89
Törölt felhasználó 2016. 02. 05. 18:40
Törölt hozzászólás
#88
Pajtika 2016. 02. 05. 17:47
Előzmény: #86  Alilou3
#87
Tiborczék volt albérlője lett Felcsút miniszterelnöki biztosa
Google +1Egyéb megosztás

Miután Orbán Viktor kinevezte, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztosként fáradozhat Felcsút és térsége felemelkedéséért. Bicske volt polgármestere Tiborczéknak is megköszönheti, hogy most már hivatalosan is Orbán keze alá dolgozhat. Ízelítő a friss Narancsból.

Január elsejétől külön miniszterelnöki biztosa van annak a környéknek, amelynek Felcsút is fontos része. Tessely Zoltán úgy lett a kormányfő kedvenc faluját és annak közvetlen környezetét is magában foglaló térség majdnem mindenkinél fontosabb embere, hogy országgyűlési képviselőként választókerületében is azt a területet „felügyeli”, amelyet most Orbán kijelölt neki. Az illetékes minisztériumoktól hiába próbáltuk megtudni, mi is a valódi oka a volt bicskei polgármester kinevezésének, elég komolytalan válaszokat kaptunk; a Kormányzati Tájékoztatási Központban a kérdéseinket elintézték ennyivel: „Tessely Zoltán miniszterelnöki biztossá történő kinevezésére azért került sor, mert ő a körzet országgyűlési képviselője.” A Miniszterelnökségi Sajtóirodánál egy fokkal bőbeszédűbbek voltak: „A Budapest közelségében fekvő, páratlan természeti szépségű és turisztikai lehetőségekkel bíró bicskei térség méltán elvárható felzárkóztatása indokolta Tessely Zoltán kinevezését.” Vagyis a hivatalos magyarázat: szép, de nem elég fejlett.

Tessely ZoltánTessely ZoltánFotó: MTI
Tessely kinevezése nem érte váratlanul azokat, akik tisztában vannak azzal, hogy az új miniszterelnöki biztos évek óta segíti az Orbán család és Mészáros Lőrinc ügyleteit a környéken. Bicske polgármestereként Tessely sokáig asszisztált ahhoz, hogy Orbán Győzőék cége a helyi vasútállomás két rakodójába hordja a gánti bányájukból kitermelt dolomitot annak ellenére, hogy a közelben lakók folyamatosan tiltakoztak a túl nagy por és zaj miatt. Minden bizonnyal az sem véletlen, hogy a Fejér megyei városban Mészáros Lőrinc több önkormányzati közbeszerzést is valódi verseny nélkül nyert meg, de az új miniszterelnöki biztos azt is segíthette, hogy Bicskén hitelből bízzák meg az akkor még Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt.-t a közvilágítás korszerűsítésével. Ez utóbbi ügylet annak fényében is érdekes, hogy Tessely Zoltán gyakorlatilag a Tiborcz családnak köszönheti a felemelkedését. Az országgyűlési képviselőt jól ismerő forrásaink közül többen is megjegyezték, hogy a fideszes politikus a 2000-es évek elején a Bicskéhez közeli Csabdin élő Tiborczék közbenjárásával került a politikai pálya közelébe; állítólag ők mutatták be Orbán Viktornak, és egy darabig albérlőként lakhatott náluk azon a tükröspusztai birtokon, ahol néhány éve Orbán Ráhel és Tiborcz István összeházasodott.

Az új miniszterelnöki biztos politikai pályafutásáról, illetve arról, hogy milyen szerepe lehet Tesselynek a felcsúti kisvasút meghosszabbításának előkészületeiben és a bicskei foci hirtelen felvirágoztatásában, a Magyar Narancs legfrissebb számában olvashatnak.
Alilou3 2016. 02. 03. 08:51
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
#86
Volt tanácsvezető: Számos esetben az ügyészség politikai elvárást teljesít

A vörösiszap-perben és a Hagyó-ügyben hozott ítélet kapcsán sem foglalkozhatna a bíróság munkájával a Fidesz által javasolt parlamenti vizsgálóbizottság – erről a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírója beszélt az ATV Start című műsorában.

Sándor Zsuzsa szerint a parlamenti pártoknak nem a bíróság döntéseivel, hanem a jogalkotással kellene foglalkozniuk, így például a vörösiszap-katasztrófa kapcsán is csak a jogalkotás mikéntjét, az ügy jogi hátterét vizsgálhatnák. Ugyanígy az ügyészségnek sincs joga nekimenni a bíróságnak, neki is megvannak a jogi eszközei abban az esetben, ha nem ért egyet egy adott ítélettel – magyarázta a volt tanácsvezető.

Sándor Zsuzsa szerint egyébként helytálló a vörösiszap-perben hozott ítélet indoklása, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság nem a MAL Zrt., hanem az ügyészség indítványára a vádlottak személy szerinti felelősségét volt hivatott vizsgálni. A testület tehát nem azt mondta ki, hogy a katasztrófáért senki nem felelős, hanem azt, hogy a megvádolt 15 személy közül senkit nem terhel büntetőjogi felelősség az ügyben – magyarázta a volt tanácsvezető, aki a Hagyó Miklós ügyében hozott ítéletről pedig azt mondta, számos ügyben született már felmentő ítélet, mert nyilvánvalóvá vált, hogy az ügyészség a vádemelés során egy politikai elvárást teljesített.

link
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 22:46
Előzmény: #84  sanka
#85
Szokott igazat írni? Vagy előfordult már vele ilyesmi? Na ugye!
sanka 2016. 02. 02. 22:05
Előzmény: #83  Törölt felhasználó
#84
Nyilván ez nem igaz
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 18:11
Előzmény: törölt hozzászólás
#83
6-8 évvel az itt felsoroltak maximum 2/3-a egy másik rendszerben végezte ugyanazt, amit ma itt kifogásolsz és nevén nevezed őket!

Hülyeségekről meg bárkivel is felesleges hablatyolni!
Gyűjtsed az adatokat, annyi mintha saját magadat kritizálnád, nap mint nap!
Pajtika 2016. 02. 02. 14:23
Előzmény: #81  Pajtika
#82
Fizesse közpénzből! – Téligumi-akció Tiszafüreden

Egy kicsit túltolta az oldjuk-meg-okosba vonalat, vagy egyszerűen csak pechje volt Szűcs Gábornak, a tiszafüredi városi cég ügyvezetőjének, hogy nem jött össze ez a téligumi-akció: nemcsak, hogy vissza kellett fizetnie a saját autójára a város pénzén felrakatott téligumik árát, de végül az állását is elvesztette. Öröm az ürömben, hogy a város vezetői közös megegyezéssel bocsájtották útjára.

Az egész ügylet centírozással, szereléssel nem volt több mint 70 ezer forint – ennyiről nyújtott be számlát, majd ennyit vett föl Szűcs Gábor, a tiszafüredi Tisza-Tó 2005 Nonprofit Kft. ügyvezetője. Nem nagy sztori, és talán ki sem derült volna, ha nincs valahol az ügymenetben egy szemtanú, aki úgy gondolta, azért az egy kicsit sok, hogy még a téligumit is a várossal fizetteti ki Szűcs ügyvezető.

Szűcs viszonylag új szereplő a tiszafüredi elitben, alig több mint egy éve kapott 2019-ig szóló megbízást a város nonprofit kft-jének vezetésére, a munkáért havi 470 ezer forint javadalmazás járt. A város közterületeit gondozó cég működése évente nagyjából 200 millióba kerül Tiszafüred lakosainak, de tavaly év közben mintegy 20 millióval kellett befoltoznia a cég büdzséjén keletkezett lyukat.

Tiszafüreden sem hallgatnak kevésbé a népek, mint máshol, itt mégis akadt valaki, aki úgy gondolta, megkeresi a téligumis sztorival az általa választott önkormányzat egyik tagját. Másnap aztán Spisák György független képviselő, a város korábbi jegyzője személyesen tájékoztatta az ügyről a jegyzőt, aki azonnal hívatta is Szűcsöt, és az időközben véletlenül oda keveredett Újvári Imre polgármester jelenlétében számoltatta be az ügyről. A cégvezető elismerte a téligumi-akciót – Spisák képviselő úgy gondolta, a további lépések már nem őrá tartoznak: magára hagyta a város vezetőit Szűccsel.

Aztán két napig nem történt semmi, noha ekkorra az egész város a cégvezető botrányáról beszélt. Spisák ismét megkereste a polgármestert, és a tudomására hozta, hogy amennyiben nem intézkedik a cégvezető által elkövetett visszaélés ügyében, bűnpártolást követ el. Újvári polgármester – Szűcs az ő javaslatára és kinevezése nyomán lett a városi cég vezetője – ekkor azt ígérte, azonnali hatállyal felmond a cégvezetőnek. Másnapra azonban kicsit változtak a dolgok: Szűcs munkaviszonyát, mintha mi sem történt volna, közös megegyezéssel szüntették meg.

Még ugyanezen a drámai napon Szűcs nyílt levelet ír, melyben levezeti, hogy a város úgy általában is jól járt vele, de a téligumi-vásárlással meg egyenesen remek üzletet csinált. Tiszafüreden, ebben a hóval vert alföldi városban, ebben a magyar Lillehammerben ugyanis évek óta hóügyeletet (!) tartanak fenn. Egészen tavalyig minden évben négy-öt hónapon keresztül három fő, fejenként havi nettó 80 ezer forintért végezte az „őrjáratot, menetirányítást és az időjárás előrejelzések nyomon követését” – jelentsen bármit is ez utóbbi.

Ennek a közpénzpazarlásnak vetett véget – levele szerint – a cégvezető azzal, hogy az idei télre egymaga és társadalmi munkában vállalta a hóügyelet embert, gépet próbára tevő feladatát. Hogy ennek mi köze a téligumihoz? Hát úgy gondolta, hogy az jár neki, mivel a munkaszerződése szerint amúgy is kap költségtérítést a saját gépkocsi használata után. Kicsit aláássa a magyarázkodás igazságértékét, hogy a számlára Szűcs nem a saját autója, hanem a képen látható traktorutánfutó (!) rendszámát íratta.

Volt, ahogy volt az egész buta félreértés, Szűcs a levél szerint időközben visszafizette a téligumi árát, és kész fátylat borítani a történtekre: „(…) a körülményektől függetlenül szaktudásommal, tapasztalataimmal továbbra is szívesen segítem városunkat.”

Spisák képviselő viszont két dolgot továbbra sem értett: miért nem tett feljelentést a polgármester, és hogy az eset nyomán miért nem világíttatja át azonnal a városi cég gazdálkodását – hiszen a volt cégvezető alulfejlett érzékenysége a köz- és a magánvagyon megkülönböztetésére erősen indokolná azt.

A feljelentés néhány nappal később aztán megtörtént – ezzel együtt feltehetőleg többet nemigen hallunk Szűcs úrról. Legalább egy tanuláság viszont biztosan maradt utána: a tiszafüredi mikrotörténet ugyanis a maga kisszerűségével rávilágít a korrupt rezsimek immanens sérülékenységére.

Limitált ugyanis, hogy a rendszer legnagyobb cápái meddig mondhatják a néha bebukó kisebb ragadozóknak, hogy hát félreértettétek: az, hogy Lázár János az öt éjszaka alatt eltapsolt 2 millió befizetésével mentesült minden jogkövetkezmény alól, nem jelenti feltétlenül azt, hogy te büntetlenül vehetsz magadnak téligumit a város pénzén.

Becker András
Pajtika 2016. 02. 02. 14:23
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
#81
Fizesse közpénzből! – Téligumi-akció Tiszafüreden

Egy kicsit túltolta az oldjuk-meg-okosba vonalat, vagy egyszerűen csak pechje volt Szűcs Gábornak, a tiszafüredi városi cég ügyvezetőjének, hogy nem jött össze ez a téligumi-akció: nemcsak, hogy vissza kellett fizetnie a saját autójára a város pénzén felrakatott téligumik árát, de végül az állását is elvesztette. Öröm az ürömben, hogy a város vezetői közös megegyezéssel bocsájtották útjára.

Az egész ügylet centírozással, szereléssel nem volt több mint 70 ezer forint – ennyiről nyújtott be számlát, majd ennyit vett föl Szűcs Gábor, a tiszafüredi Tisza-Tó 2005 Nonprofit Kft. ügyvezetője. Nem nagy sztori, és talán ki sem derült volna, ha nincs valahol az ügymenetben egy szemtanú, aki úgy gondolta, azért az egy kicsit sok, hogy még a téligumit is a várossal fizetteti ki Szűcs ügyvezető.

Szűcs viszonylag új szereplő a tiszafüredi elitben, alig több mint egy éve kapott 2019-ig szóló megbízást a város nonprofit kft-jének vezetésére, a munkáért havi 470 ezer forint javadalmazás járt. A város közterületeit gondozó cég működése évente nagyjából 200 millióba kerül Tiszafüred lakosainak, de tavaly év közben mintegy 20 millióval kellett befoltoznia a cég büdzséjén keletkezett lyukat.

Tiszafüreden sem hallgatnak kevésbé a népek, mint máshol, itt mégis akadt valaki, aki úgy gondolta, megkeresi a téligumis sztorival az általa választott önkormányzat egyik tagját. Másnap aztán Spisák György független képviselő, a város korábbi jegyzője személyesen tájékoztatta az ügyről a jegyzőt, aki azonnal hívatta is Szűcsöt, és az időközben véletlenül oda keveredett Újvári Imre polgármester jelenlétében számoltatta be az ügyről. A cégvezető elismerte a téligumi-akciót – Spisák képviselő úgy gondolta, a további lépések már nem őrá tartoznak: magára hagyta a város vezetőit Szűccsel.

Aztán két napig nem történt semmi, noha ekkorra az egész város a cégvezető botrányáról beszélt. Spisák ismét megkereste a polgármestert, és a tudomására hozta, hogy amennyiben nem intézkedik a cégvezető által elkövetett visszaélés ügyében, bűnpártolást követ el. Újvári polgármester – Szűcs az ő javaslatára és kinevezése nyomán lett a városi cég vezetője – ekkor azt ígérte, azonnali hatállyal felmond a cégvezetőnek. Másnapra azonban kicsit változtak a dolgok: Szűcs munkaviszonyát, mintha mi sem történt volna, közös megegyezéssel szüntették meg.

Még ugyanezen a drámai napon Szűcs nyílt levelet ír, melyben levezeti, hogy a város úgy általában is jól járt vele, de a téligumi-vásárlással meg egyenesen remek üzletet csinált. Tiszafüreden, ebben a hóval vert alföldi városban, ebben a magyar Lillehammerben ugyanis évek óta hóügyeletet (!) tartanak fenn. Egészen tavalyig minden évben négy-öt hónapon keresztül három fő, fejenként havi nettó 80 ezer forintért végezte az „őrjáratot, menetirányítást és az időjárás előrejelzések nyomon követését” – jelentsen bármit is ez utóbbi.

Ennek a közpénzpazarlásnak vetett véget – levele szerint – a cégvezető azzal, hogy az idei télre egymaga és társadalmi munkában vállalta a hóügyelet embert, gépet próbára tevő feladatát. Hogy ennek mi köze a téligumihoz? Hát úgy gondolta, hogy az jár neki, mivel a munkaszerződése szerint amúgy is kap költségtérítést a saját gépkocsi használata után. Kicsit aláássa a magyarázkodás igazságértékét, hogy a számlára Szűcs nem a saját autója, hanem a képen látható traktorutánfutó (!) rendszámát íratta.

Volt, ahogy volt az egész buta félreértés, Szűcs a levél szerint időközben visszafizette a téligumi árát, és kész fátylat borítani a történtekre: „(…) a körülményektől függetlenül szaktudásommal, tapasztalataimmal továbbra is szívesen segítem városunkat.”

Spisák képviselő viszont két dolgot továbbra sem értett: miért nem tett feljelentést a polgármester, és hogy az eset nyomán miért nem világíttatja át azonnal a városi cég gazdálkodását – hiszen a volt cégvezető alulfejlett érzékenysége a köz- és a magánvagyon megkülönböztetésére erősen indokolná azt.

A feljelentés néhány nappal később aztán megtörtént – ezzel együtt feltehetőleg többet nemigen hallunk Szűcs úrról. Legalább egy tanuláság viszont biztosan maradt utána: a tiszafüredi mikrotörténet ugyanis a maga kisszerűségével rávilágít a korrupt rezsimek immanens sérülékenységére.

Limitált ugyanis, hogy a rendszer legnagyobb cápái meddig mondhatják a néha bebukó kisebb ragadozóknak, hogy hát félreértettétek: az, hogy Lázár János az öt éjszaka alatt eltapsolt 2 millió befizetésével mentesült minden jogkövetkezmény alól, nem jelenti feltétlenül azt, hogy te büntetlenül vehetsz magadnak téligumit a város pénzén.

Becker András

Topik gazda

conquistator
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek