Hát annál mindenképpen jobb módszer mint venni az elmúlt 12 év nyereségének átlagát és ex katedra kijelenteni, hogy efölé nem megy tartósan a nyereség.
Gondolom, hogy a tavalyi év nem győzött meg arról, hogy ez a módszer a "funda-primitivo" (Egyébként melyik csodakönyvedből másoltad?) Gondolom, hogy az sem fog meggyőzni, ha az idei évre összejön újra a ROE=15, és igy legalább 230 milliárd. De Te - javithatattlan módon még 2 év múlva is azt fogod szajkózni, hogy ezek csk időleges túllendülések és várod a 120 milliárdos reális nyereség beköszöntét.
Nos addig is - továbbra is - jó kedvet a várakozáshoz. :)
a bolgár bankot éppen a kbc halászta el - jóval magasabb áron - előlünk.
Csányi tett azért még egy oldalvágást a KBC-re: a 2008-ban kezdődött válságot az OTP - nem úgy mint a KBC - állami segitség nélkül élte túl.
Én még azt is hozzátettem volna, hogy a KBC-nek nem lévén akkora kitettsége magyarországon, Oroszországban, Ukrajnában, nem kellett - Ugyancsak segitség nélkül - túlélni a sokszoros devizahitelmentést, orosz-ukrán válságot.
Köszönjük a részletes beszámolót! A saját részvény vásárlás egyértelműen pozitív, a 70 milliós limit pedig nagyon az. Kár, hogy több konkrétum nincs, ha elkezdenék a vásárlást (ami a közgyűlés felhatalmazásával már mehetne is), akkor beindulna felfele. (Ha az első negyedév jó lesz, akkor szintén.) 230 milliárdos eredmény egy részvényre kb. 820 forint, 12-es (magyar piacra most jellemző) p/e-vel 9840-es célárfolyamot jelent. Tetszik az is, hogy túl drágán nem akar bankot venni.
Első mérgemben felhivtam a gazdasági rásiót (TrenFM) és helyreigazitást kértem, mert a hülyék a fél kettes hirek első mondatában kijelentették, hogy a Csányi drágája a papir árfolyamát. Irásban is megismételtem. 14.13-kor ezt a választ kaptam:
" Köszönjük az észrevétel, javitjuk a hirt. Azért hangzott el igy a hir, mert az egyik élő tőzsdei bejelentkezőnk is ezt mondta valamint a portfolio.hu is ezt irta."
A napi.hu (Egy-kezdő belinkelte, most olvastam, ) jobban figyelt.)
OTP-közgyűlés:
Először a pozitivumok:
- megerősitésre került a ROE=15% mint minimális cél. (Kedves Portfólió tudósitó: ez nem azt jelenti, hogy a tavalyi eredményt szeretné a menedzsment szinten tartani. Ez azt jelenti, hogy egy a tavalyinál kb. 13%-kal magasabb saját tőkéhez viszonyitva lesz tartva a nyereségesség. Azaz 203 milliárd tavalyi nyereség helyett, kb 230 milliárdot várnak erre az évre.) A P/BV=1,6 mutatóval kapcsolatban elhangzott, hogy ez a konkurens bankok körében magasnak számit. Egyedül a KBC-nak ilyen magas még. De ha megnézzük, hogy ugyanazen konkurensek milyen nyereségességet mutatnak, akkor ez a kép már egészen mást mutat. (Ha egy cég dinamikusan képes a P/E-t javitani, akkor annak a tőzsdei árfolyama sokszor a könyvszerinti értékének öt-tizszeresét is eléri.) A KBC-nek például - ugyanilyen P/BV mutatóval a P/E- aránya jóval gyengébb)
- megerősitették, hogy továbbra is akvirálni szeretnének a balkánon (de az orosz Touch mintájára akár internetes bankként is el tudják képzelni a nyitást olyan országban ahol a bankcsoport még nem volt jelen. (Ezt a portfoliós is jól értette.)
- Nem tartották sikertelennek az eddigi akviziciós politikát (ahogy ezt a portfólió tudósitása sugalmazza), mert nem akartak túlárazva venni pld. görög leánybankot Bulgáriában, de azért volt akvizició eddig is és (céloztak Montenegróra) van egy függőben levő, ahol az eladóval megállapodtak, de a bankfelügyelet még nem hagyta jóvá.)
- Kimondták, hogy ha nem lesznek további jelentős akviziciók, akkor a 8,1 milliárd eurós (kb. 2500 milliárd ft) likviditásból vagy saját részvény vásárlást növelnek, vagy azt kombinálják osztalék emeléssel.)
- kimondták azt is, amit én már régóta szajkózok, hogy a bankcsoport a konkurenciához képest olyan mértékkel biztonságosabban céltartalékol, hogy ki lehet mondani, hogy ez Európa legbiztonságosabb bankja. (Ez szerintem egyáltalán nem szégyen, sőt! )
- nagyok a várakozások az orosz-ukrán leányoknál. További bővülést várnak.
- Pozitivum, hogy a bank Magyarországon egy szinte csak lakossági és önkormányzati bankból már komoly vállalati és mezőgazdasági hitel kihelyezővé vált. A piaci részesedését az elmúlt években megduplázva-triplázva.
- nem látnak jelenleg olyan veszélyt ami az eddig szokásos egyszeri tételek révén csökkentené az eredményt.
- további javulást várnak a nemteljesitő hitelek szintjén minden leánybanknál. (Kiemelték az orosz helyzet stabilizálódását.)
- a legtöbb OTP banknál hitelfordulatot láttunk már tavaly és megállt, megfordult a marzsok és a működési eredmény addigi lemorzsolódása. (Itt persze meg lett jegyezve, hogy az alacsony kamatkörnyezet volt az oka. Csányi azonban tett egy célzást arra, hogy az alacsony kamatkörnyezet is hamar változhat.)
- többször is elhangzott a digitalizálás fontossága (Magyarországon ma már 600.000 ügyfélnek lehetősége interneten, személyes megjelenés nélkül pld személyi hitelt igényelni és kapni.)
Negativum:
- egyértelműbb számokat szerettem volna hallani arról, hogyha nem lesznek további akviziciók, akkor milyen nagyságrendben lehet arra számitani, hogy egy vagy több év alatt az osztalékot felemelik, vagy/és gyorsitják a saját részvény vásárlásokat. A közgyűlés határozatában ennek a limitját 70 millió darabban korlátozta. Ha az OTP ezt meglépné, akkor egy átlagosan 10 ezer ft-os árfolyamon 700 milliárd ft-ot fordithatna erre a célra. Bőven van rá zszsó és a kint lévő részvények száma negyedével csökkenne.)
- szerettem volna több konkrétumot hallani arról, hogy a horvát akviziciónak mi lesz a hozadéka, az ottani egyesült és igy már 4. legnagyobb horvát bank milyen eredménytermelő képességűvé válhat.
- még csak célzás szintjén sem hangzott el a romániai (nagyon nem kielégitő) helyzetre adandó válasz. (Ránia mutatta tavaly és várhatóan idén is a régió legmagasabb fejlődését. Ehhez képest a leánybank roppant szarul teljesitett tavaly is.)
Összefoglalóan: a bemutatott folyamatok pozitivak, a felvázolt jövő optimistára hangolhatott, de hiányzott az az impulzus ami a papirt a következő egy hónapban legalább szinten tarthatja. A május közepén megjelenő gyj.-ig lesznek itt még zivataros napok. Sajnos.
Ma mindeki okolhatta akit csak akart;-). Van szepen szemrehanyas. Kivalo alkalom volt, lehetett szidni Csanyit, a pf. cikk irojat es mindenki mast. Am, ezzel talan vege a heves erzelmi kitoresek napjanak.
Az OTP ara ra se hederitett sem a bull-csapat varakozasaira, sem a mai hirekre. De bennem maradt a gyanu: lehet az az abszurdum igaz, hogy Csanyi tobbet tud OTP helyzeterol es kilatasairol, mint az itteni bull csapat osszes lelkesedese?
Felmerulhet-e a mai nap alapjan a gyanu , hogy az arat megsem a legegyszerubb es utolagosan kiszamolt relativ szamok, mint PV meg PE, stb, szoval funda-primitivo modszerrel valo buveszkedessel lehet projektalni? Es ha nem, akkor hova fustolnek el az alom 10.300-as arak ? Es akkor megis erdemes hideg fejjel ujra elolvasni amit Csanyi tenyleg mondott.
Egy konkret aprosag? Az osztalek 192.6Ft lesz. Kiknek is van kozel, es kiknek tavol a marc.27-en, 2 hettel ezelotti osztalek-projekcioja ehhez a szamhoz? Majd holnap kiszamoljuk a jelen tarsasag hibapontjait;-) De elso ranezesre az itteni bull-ok jellemzoen 20-30 ponttal fole lottek. Es 0.6 ponttal ala lottem.
maci, holnaputan nekunk ujra erdemes-e hideg fejjel folytatni az elemzeseket? Ugyanott van az ar, ahol kozgyules elott.
Ez így van! Le kell jönnie a havinak... csak épp nem a hetessel együtt! ;-) A hetesnek előbb vissza kell másznia, mert azon a TF-en még csak most jelent meg először az RSI törés ergo a 4. hullám. De ez a 4. hullám még nem a havi 4. hulláma lesz... ;-) Szerintem... ettől függetlenül holnap elkezdhetne forgolódni felfele, hogy az inverz fejváll elkezdje tenni a dolgát...link
Megint úgy vagyok vele, hogy nem tudom honnan fordul... nem tudom miért... de abban biztos vagyok, hogy genya módon fogja csinálni... A fejvállam pont ezért nem tetszik, mert túl szépen ott van... de lehet pont ezért fogja úgy csinálni, mert a chart szereti a szépet... hiszen a tömeg is ezt látja...A meddig megy fel kérdéssel még mindig bajban vagyok, oda él még minden korábbi verzió... 8500-700-800-900 bármi...
Nézz rá a hónapos stochira! Messze még ugyan a hóvégi záró, addig bármi történhet, de egyelőre nagyon befejezettnek látszik benne egy "hármashatár-hegy" -"fejváll" alakzat. Annak a Stochinak le kell jönni alulra.
A hetes ugyan így nézett ki 9400-on ...
OTP részvényesek ide!