Meg van még a pakkod! Szépen csökkenhetett a nyerőd, legalább is amit 2 napja leírtál. Nekem ma jött egy kis málnára való, tudtam, hogy beszakad a végére! Bízzunk abban, hogy kissebb up-okkal, de vissza esik 4000 környékére.
én tegnap záró előtt kb félórával a megmaradt papírral (70%) beálltam eladásra 5099-re, sajna nem ment fel addig. ma meg csak moziztam. mondjuk én bízom benne h hétfőn vagy kedden min 5050-g visszakorrigál. mondjuk ez a csúnya usa záró nem jött jól.
az utolsó nap vagyis ma 3,56%-ot, az utolsó órában 2%-ot esett óriási forgalommal. ugyan mitől lett volna ekkora eladói nyomás ha nem az MSCI miatt? rossz hír nem jött ki ami indokolta volna.
Ha hetesen nézed a chartot, csinált egy szép kulcsfordulót, ami esést jelez előre. Az biztos, hogy 5085-ös nyakvonallal teljesített egy fej-váll alakzatot 15 percesen, aminek 4905 volt a célára. Így hétfőn szerintem kizárólag technikai alapon mehet fel, de sajnos nem biztos, hogy sokáig tart a lendület. 5700 környékére vártam, ami tulajdonképpen még benne lehet, ám fennáll a veszélye annak, hogy az 5085-tel lefelé szakadt ki egy ékből, ami naposon úgy tűnt, hogy felfelé fog kimenni. Ebből az aspektusból nézve, jövő héten visszateszteli ezt a szintet, aztán 4300-ig esik az elkövetkezendő hetekben :(
Ugye 5700 és 4300 között van némi különbség, ezért kétélű fegyver, hogy adni, vagy venni!
4 - nagy - eladói csoport lehetett:
- aki hó végén zárta shortját
- az MSCI-t leképező alapok: ők az utolsó pill.-ig kivárhattak, mert csak most lépett hatályba a változás
- a portfóliojukat az MSCI alapján felépítő alapok: ők léphettek már az elmúlt 2 hétben, de biztosan volt aki kivárt
- nyugdíjpénztárak: ma volt a határidejük és az osztalékot - gondolom - megvárták
ehhez képest nem nagyon lehetett olvasni róla az elmúlt 2 hétben.
visszanéztem, a Ricsi már az MSCI-ből való kikerülésről szóló döntés másnapján nov. 15-én nagyot zuhant (ott nov. 30 volt az utolsó ker. nap amikor el lehetett adni a kikerülés miatt). dec első napjaiban 5-6 %-ot visszakorrigált a Ricsi, ebben bízok most is.
Az irány a 6000, azért meglepő lenne, de azon nem csodálkoznék - tekintve, hogy a MSCI és a nyugdíjpénztári nyomás megszünt - ha végig 5.000 felett zárna és járna 5.300 felett is.
Az esés hátterében a nemzetközi piacok, a hazai fizetőeszköz gyenge teljesítménye, valamint a hó végi pozíciózárások állhattak. Továbbá az 5 000 forintos technikai szint elesése is az esés begyorsulását támogatta azáltal, hogy a korábban elhelyezett stop megbízások aktiválódtak és további lendületet adtak az árfolyam csökkenésének.
Nekik még most sem jött le, hogy mi az esés oka. Portfolio...Vezető Gazdasági honlap...Na erről ennyit.
és a portfolion még mindig nem olvasni erről az MSCI-s dologról...
én arra is kíváncsi lennék h mikor dőlt az el, h több mint 1 millió részvényt a piacra zúdítanak. nekem gyanús h már szerdán is tudtak róla egyesek, ezért nem emelkedett (sőt csökkent) az árfolyam, pedig az volt az utolsó nap amikor osztiért lehetett venni.
OTP részvényesek ide!