Topiknyitó: hekki 2026. 01. 13. 20:46

USA - Irán háború  

Tik-tak, tik -tak
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
keeper 2026. 04. 29. 09:17
Előzmény: #2838  Lou70
Nem tudom, a jövőbeni tervekkel kapcsolatban a CENTCOM-nál kell érdeklődni. Bár ha elfogy a hélium, akkor bármi lehetséges.
keeper 2026. 04. 29. 09:15
Előzmény: #2836  MrSomm
"Probalok partatlan maradni es eddig nekem ugy tunik, hogy Irannak jobban faj a blokad."
.
Te annyira buta vagy, hogy az már fáj. 1-2 hónap és kiderül, hogy kinek fáj jobban a blokád. Mondjuk az elgondolkodtató, hogy a GRF még mindig nem haladt át a Vörös-tengeren.... úgy látszik befoscsi van a hajó elleni a cirkálórakétáktól a huti területek környékén.... nem mellesleg ezt még a CENTKOM is elismerte...
Abba nem gondolsz bele, hogy a műtrágyahiány miatt mennyivel fognak drágulni az élelmiszerek, vagy mennyien fognak éhenhalni? Csak mert erről már konkrét számok is vannak, a Nyugati világ elemzőitől és szervezeteitől, de sebaj agresszor amerikát ez nem érdekli, ahogy téged sem... és ez most nem olyan hype lesz, mint az ukrán gabona, aminek a 90%-a végül az éhező Európában kötött ki...
.
Na mind1, inkább menj vissza és simogasd tovább pártatlanul a franciák CIA és ukránok által tolt bokoharam-iszlám állam terroristáidat elnézést "lázadókat" Maliban az o-u háború trollmentes topikban...
.
"Csak azert, mert az irani propaganda kirakja, hogy meglottek, szerintem nem kell elhinni, foleg"
.
Mondod te aki folyton csak a CENTCOM jelentésekre nyáladzik, meg a Kijev szellemére, atomerőművek bombázására (de szigorúan csak iránban) és hasonlókra....
.
"De ez is csak ujabb nagyon jo pelda, hogy ki latja borzalmasan reszrehajloan a dolgokat"
Mondod te, aki többed magaddal együtt egyesével számoljátok a másik topikban a megölt orosz katonákat... nevetséges.
.
" Erzelmektol/indulatoktol tulfutott mindenaron amerika ellenes irasokat latok itt 90-95%-ban. "
Én meg csak érzelmektől mentes  orosz ellenes írásokat látok az o-u trollmentes topikban 100%-ban , de hát így van ez ha az agresszorról van szó... szokj hozzá, vagy húzz innen, ha nem tetszik, te (i)gazság bajnoka...
Nem mellesleg itt neked csak agresszor USA-IL párti hozzászólásaid voltak.... Pedig, amikor Trump az egész iráni civilázió eltörlésével fenyegetett élőben, akkor lapítottál mint sz@r a fűben, úgy tűnik, hogy neked ez belefér, de ha ez más népcsoporttal szemben történt volna már tajtékozva kommentelnél.
Lou70
Lou70 2026. 04. 29. 08:47
Előzmény: #2828  keeper
"+ már csak zabkásán és szárított húson él a AL repülőgéphordozó legénysége..." 
- Gondolom nemsokára már csak gayalásóval harcolnak, mert a mosógépből kell kiszedni a chipeket...
nyuszibroker 2026. 04. 29. 08:17
Előzmény: #2836  MrSomm
Az is kérdés, mennyi élelem van iránban..  Mert tutita nem önellátó ország. De ezt csak tippelem
MrSomm 2026. 04. 29. 06:47
Előzmény: #2833  Murdoch
Szerintem a kokemeny veszteseg nem ilyen. Ha egy lelegzetbol fel lehet sorolni, amit elvesztettek egy honap alatt, akkor az nem annyira rossz. Azt tovabbra sem tudom megmondani, hogy jo otlet volt-e elinditani a bombazast. Majd az ido eldonti. De abban viszont biztos vagyok, hogy jelen pillanatban senki nem tudja megmondani, hogy Iran valojaban mekkora veszteseget szenvedett. Ezzel ugye senki nem foglalkozik…
Az USA-bol kapjuk a hireket folyamatosan, sokan keszpenznek veszik itt Trump irasait, pedig mar regota latni lehet, hogy ez mind csak informacios hadviseles/media-kozvelemeny-penzpiac formalas. 
Amint lentebb is irtam kiderul 1-2 heten belul, hogy kinek faj igazan a blokad. Probalok partatlan maradni es eddig nekem ugy tunik, hogy Irannak jobban faj a blokad. Kevesebb ideje van, sokkal nagyobb gazdasagi karokat kell elviselnie elhuzodo konfliktus eseten. 
En meg mindig nem ertem, hogy mit rugozik itt tobb ember azon, hogy tuz volt a Ford-on. Probaltok kapaszkodni bele, mintha barmin is valtoztatna. 1 honap sem kellett, hogy a tuz utan ujra hadrendbe alljon. Csak azert, mert az irani propaganda kirakja, hogy meglottek, szerintem nem kell elhinni, foleg, ha meg egy AI videot sem raknak hozza. Jol latszik, hogy eleg elhinteni valamit, azt ugyis emberek felkapjak es eletuk vegeig papagajozzak, hogy az iraniak milyen ugyesek. De ez is csak ujabb nagyon jo pelda, hogy ki latja borzalmasan reszrehajloan a dolgokat. Erzelmektol/indulatoktol tulfutott mindenaron amerika ellenes irasokat latok itt 90-95%-ban. 
Murdoch 2026. 04. 28. 19:01
Előzmény: #2834  nyuszibroker
De, szerintem is ez benne lehet a pakliban. Ellenben Európa nagyon rosszul jár és azért az amerikai üzemanyagárak is több éves csúcson vannak. Ezt sokáig nem lehet játszani. Másrészt Kínával szemben korábban azért baromira nem jött be a vámblöff se. Ha elhúzódik a történet, akkor szerintem nem lesz értelme magas áron logisztikázni ide-oda, aztán majd az usa is magyarázhatja otthon, hogy miért üresek a polcok. A globális ellátási láncokról nem is beszélve. + Kínának piszkosul nagy tartaléka van olajban, nyilván fáj neki, de azért arrafelé nem annyira érzékeny a lakosság, szvsz. Pláne, hogy a belső piacait ki tudja elégíteni. Másrészt ha az usa beszívatja Japánt, Koreát, hát azért az gáz, nem mintha tudnának nagyon máshova menni, de azért mégis. India elég gyorsan fordult az oroszokhoz, amikor jöttek a trumpi fenyegetőzések. 
nyuszibroker 2026. 04. 28. 18:40
Előzmény: #2833  Murdoch
Bár én mem vagyok szakértő, de olyanokat olvastam, h usa gazdaságára a hormizi szoros nincs különösebb hatással. Bezzeg az ellenfeleinek igen. Kina, japán, korea...stb és újabban europa... Ha ez így van ez nekik hasznos, és talán direkt nem sietnek a megoldással.. de lehet hogy nem jol gondolom 
Murdoch 2026. 04. 28. 18:25
Előzmény: #2832  MrSomm
Tökmindegy, azért a Gerald R. Fordos repülőgép-hordozó tűzesete nagy blama volt, + ezt a háborút az usa benézte, akár tetszik neked, akár nem, az irániak tartják a szoros felügyeletét. És kőkemény yenki veszteségek voltak, lásd a milliárd dolláros Thaad rendszer kilövése. 
Még pár hónap és a világgazdaság rottyon lesz, nyilván meg lehet állapodni Iránnal is, de az már nem az a helyzet lesz, hogy minden lap amerikai kézben.
MrSomm 2026. 04. 28. 18:02

" Az USA hadserege pláne minden évben le van égve:"
"+ már csak zabkásán és szárított húson él a AL repülőgéphordozó legénysége..."
Hat jo tudni. Koszi, hogy ezt megosztottad. Az ilyenek miatt nem tudom komolyan venni amiket irsz. Meg egy-ket pont lenne is aminek van ertelme, de ez jol mutatja, hogy semmi mas nem erdekel, csak, hogy fikazni tudd az amerikaiakat. Sok sikert hozza a tovabbiakban!
Borisz 2026. 04. 28. 15:26
Monnyuk nekem az nem igazán fér a fejembe, hogy hogy lehet a teheráni repülőtér még mindig annyira intakt, hogy alkalmas kínai szállító gépek fogadására.
Amikor egy villámháborút indítanak, akkor szerintem nagyjából az elsők között van nemcsak a teljes légvédelem hanem a repülőterek, kikötők, határon átnyúló vasúti fővonalak teljeskörű kiiktatása is. Vagy csak én vagyok ilyen maximalista?
keeper 2026. 04. 28. 12:27
A Nyugati keresztény értékek védelmezői:
'SOLDIERS OR LOOTERS?': Global Embarrassment For Israel As IDF Chief Admits To Looting By Troops
https://youtu.be/hOg779VL410
Bandita 2026. 04. 28. 06:50
Előzmény: #2811  Placi82
Ndx 6500?
keeper 2026. 04. 27. 22:58
Előzmény: #2819  MrSomm
"Khargon megy keresztul az olaj export 90%-a, ami Iran teljes exportjanak a 40%-at teszi ki. 
A masik oldalon jelenleg a vilag olajkeresletenek kb az 5-6%-a hianyzik."
.
Olyan apróságokkal nem kell foglalkozni, hogy Pakisztán Iránból szerzi be az olajszükségleteinek szinte egészét és hasonlók, meg, hogy India, Japán, Tajvan, Fülöp-szigetek és a Dél-Korea stb. gazadaságában ez mekkora károkat fog okozni.
Vagy épp, hogy Katar és a többiek, napokon belül humanitárius katasztrófával szembesülnek, mert elfogy a kaja.
.
Senkit sem érdekel az iráni hajók lefoglalása, amikor a kínai és pakisztáni hajókat az USA nem tartóztathatja fel, ha csak nem akar egy jó kis katonai konfliktust Kínával vagy Pakisztánnal, szóval úgy simán elviszik onnan az olajat és az LNG-t is.
Nem mellesleg inkáb az IRGC az amelyik lefoglalja a hajókat és nem az USA.
.
"En tovabbra is azt gondolom, hogy legkesobb 2 het mulva Irannak kapitulalni kell,"
Hát tulajdonképpen nem az IRGC fosztogat Libanon megszállt területein, hanem az izraeli hadsereg, annyira le vannak égve.....
https://lebanon.liveuamap.com/en/2026/23-april-10-haaretz-regular-and-reserve-soldiers-are-looting
Az USA hadserege pláne minden évben le van égve:
Bessent says U.S. won't be able to pay military by Nov. 15 as shutdown continues #shorts
https://youtu.be/9wUfufI7wRk
, + már csak zabkásán és szárított húson él a AL repülőgéphordozó legénysége...
.
Bessent már a múlkor is elszólta magát, amikor kritikát kapott a szankciók miatt, amelyben elismerte, hogy azért kell most ilyen durván fellépni, mert az USA 5 éven belül már nem lesz képes szankciókkal "kényszeríteni" az országokat, azaz a petrodollár összecsuklott és mindenki kimegy a hatásköréből azáltal, hogy saját és független gazdasági közösségeket hoznak létre, mert már minden szabad országnak tele van a töke az USA és IL gazdasági diktatúrájából és zsarolásából.
.
Álmodozni lehet, mint ahogy ezek a szerencsétlenek is teszik
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2026/04/hormuzi-szoros-aknamentesites-dronokkal-targyalasok
csak épp azt felejtik el, hogyha még sikerülne is felülkerekedni az aknákon, a drónokon és a mini őrhajókon és megpóróbálnák újranyitni a szorost abban szent pillantban az egész olajinfra meg lenne semmisítve, szóval kár a gőzért.
.
Közben megérkeztek az Iglák Iránba + kínai teherszállító repülők szálltak le Teheránban.....:
The advanced Russian-made 9K338 Igla-S man-portable air defense system (MANPADS) has made a surprise appearance in Iran. The MANPADS appeared in a photo released by the semi-official Tasnim News Agency on April 22. The photo was taken at a gathering by Basij volunteers in the city of Ahvaz in the western Iranian province of Khuzestan. The news agency said that the gathering was held “in support of the leadership and the armed forces.” The Igla-S is the latest version in the Igla family of MANPADS, which first appeared in the Soviet Union. It features a longer range — up to six kilometers — a more sensitive infrared seeker, improved resistance to latest countermeasures, and a heavier warhead weighing 2,5 kg.
.
IL pedig vaskupolát telepít(kezelőszemélyzettel együtt) UAE-be, miután Irán Dubaj elfoglalásával fenyegette meg UAE-t egy esetleges invázió támogatása esetén.
MrSomm 2026. 04. 27. 18:44
Előzmény: #2826  Zedisdead
Ha nem tudnak fizetest adni a katonaknak es rendoroknek, nagyon gyorsan fog csokkenni az elrettentes hatekonysaga.
Zedisdead 2026. 04. 27. 18:35
Előzmény: #2822  MrSomm
Gondolom az IRGC nagyon meg lesz hatva attól, hogy vesztenek pár %nyi kapacitást. Nyilván egyből hasra fognak esni a népirtó zsidók előtt azért 200 ezer barrel per day kieső termelésért.
MrSomm 2026. 04. 27. 18:33
Előzmény: #2824  MrSomm
Jav.
Plussz a blokad kezdeten volt 150-180 millio hordo irani olaj a tengeren, amik meg akkor nem volt eladva.
MrSomm 2026. 04. 27. 18:32
Előzmény: #2823  MrSomm
Es akkor meg hozza lehetne adni azokat a hajokat, amik valahogyan megis atkelnek, mert egy VLCC 2 millio hordot visz. Ha 2-3 atcsusszan valahogy, akkor azok egesz sokat segitenek.
Plussz a blokad kezdeten volt 150-180 millio hordo irani olaj a tengeren, amik valahogyan megis akkor bem volt eladva.
MrSomm 2026. 04. 27. 18:18
Előzmény: #2822  MrSomm
Hozza kell tegyem az elozo hozzaszolashoz, hogy az ellatasi lancban levo zavarokkal nem szamolok, azt nem igazan tudom megfogni, csak a kitermelessel foglalkoztam eddig. A hajok atlagosan 2x annyi idot toltenek az uton, mintha Perzsa-obol -> Kina utvonalat jarnanak, ha a Mexikoi-obolbol kell menniuk Kinaba. Emiatt eleg sok kapacitas kiesik -> dragabb es hosszabb az ut.
A teljesseg igenye nelkul:
vmi 20.5 millio hordo volt a hormuzi napi mennyiseg.
Ebbol 1.5 millio tultermeles volt (szerencsere).
6 millio tud kb kimenni a ket csovezeteken, bar itt a novekmeny csak 3-4 millio.
4 millio naponta amit a strategiai keszletekbol vesznek ki, ha lehet hinni a Concorde cikknek.
1 millioval novelte Libia a kitermelest es az USA is 1.5 millioval tudta novelni az exportot. Oman +800k, Venezuela +800k, Kazakhstan +580, Brazilia+Kanada+Nigeria+Mexiko +800k.
Ez nagyjabol 15 millio. Persze a tartalekok elfogynak lassan. De Kinanak van egy nagyon combos tartaleka, amivel ki tudja huzni eleg sokaig,  5-6 honap talan. 
Es van problema az egyes finomitott termekekkel is. De vilagvege egyelore nincs. Ezert van az olaj 100$ korul es nem 200 felett.
MrSomm 2026. 04. 27. 15:59
Előzmény: #2820  Zedisdead
El lehet zarni a kutakat, igen. Csak az a nagy problema, hogy utanna nagy valoszinuseggel nem fog tudni olyan nyomassal termelni es az ossz kinyerheto mennyiseg is csokken. Raadasul ezek nem egy eltekerek egy csapot modon mukodnek. Joval bonyolultabb es dragabb folyamat. Ha meg megalltak a hajok, a fo beveteli forrason is idozito van. Ha elfogy a floating storage raktarhely es elfogy a blokad masik oldalan eladhato olaj mennyiseg, akkor nagy problemaval allnak szemben, ami nem egy-ket honapra, hanem evekre okoz termeles kiesest. Pontosan, ahogy most a tobbi arab orszagban is van.
MrSomm 2026. 04. 27. 14:29
Előzmény: #2820  Zedisdead
Citing two regional officials with knowledge of the situation, the Associated Press reported that Iran is also looking for the U.S. to end its blockade of the country’s ports. The proposal was passed on to the U.S. by Pakistan, a frequent mediator between Washington and Tehran during the conflict, the AP said.

Topik gazda

hekki
hekki
3 2 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek