Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
A gazdaságban a megtakarításokért versengenek különböző befektetések/beruházások, és e kettő egyensúlya, egymásra hatása nagymértékben meghatározza a tőkepiacon elérhető hozamokat is. Most úgy látom, hogy jelentős változás van folyamatban, amely a tőzsdei részvényekre is nagy hatással lehet. Tudjuk, hogy az amerikai lakosság...tovább
Ezért is esik az arany: . "Honnan lesz a világban minderre pénz? 2026.06.09. A gazdaságban a megtakarításokért versengenek különböző befektetések/beruházások, és e kettő egyensúlya, egymásra hatása nagymértékben meghatározza a tőkepiacon elérhető hozamokat is. Most úgy látom, hogy jelentős változás van folyamatban, amely a tőzsdei részvényekre is nagy hatással lehet.Tudjuk, hogy az amerikai lakosság megtakarítási hányada eléggé alacsonyra esett (1.ábra), míg az európai megtakarítási ráta (2.ábra) a szokásosnál magasabb, a kettő együtt nézve inkább a nem izgalmas kategóriába tartozik, bár azt kiemelném, hogy az európaiaknál ez azt jelenti, hogy ha jobbra fordul a lakosság hangulata, akkor van terük költeni (ez hatványozottan igaz Magyarországra is, és a kormányváltás utáni eufória miatt valószínűleg beindul a lakossági költekezés, ami várhatóan GDP emelő hatású lesz!), míg USA-ban bármilyen gazdasági megingás önerősítő lehet, mert a lassulás/megugró munkanélküliség hatására a lakosság valószínűleg megijedne és ezért többet takarítana meg, azaz kevesebbet fogyasztana, ami tovább lassítaná a gazdaságot, és így tovább.De nem is a megtakarítási oldal az érdekes jelenleg, hanem az a hatalmas beruházási/befektetési igény, ami megjelenőben van, és ami könnyen felboríthatja ezt a kényes egyensúlyt.Az elmúlt években a kormányzatok hatalmas költségvetési hiányokat tartottak fenn, amit valamiből finanszírozni kellett, ez egy folyamatos megtakarításokat elszívó erő,most azonban két új tényező is manifesztálódik:Egyrészt az AI/adatközpont építési lázhoz nagyon nagy mennyiségű tőkebefektetésre van szükség, nem véletlen, hogy például az eddig folyamatosan saját részvényeit visszavásárló Alphabet(Google) most részvényeket bocsát ki, mint ahogy az sem véletlen, hogy az Oracle olyan sokat költ (amit részben vállalati kötvények kibocsátásából finanszíroz), hogy kötvényhozamai hatalmasat ugrottak, a befektetők egyre kockázatosabbnak látják, egyre nehezebben adnak neki pénzt. Ez egy valós, reálgazdasági beruházási igény, egy hatalmas fekete lyuk, ami minden rendelkezésre álló megtakarítást magába szív.Ha ez nem lenne elég: most, hosszú évek után megjelennek azok a hatalmas, eddig magánkézben levő cégek is a tőzsdén (SpaceX,Anthropic, OpenAI), akik eddig nem voltak nyilvános piacon. Egy IPO (elsődleges részvénykibocsátás) mindig információs asszimetriáról szól: a kibocsátó/eladó sokkal többet tud saját cégéről mint a vevő, és csak akkor fog részvényeket eladni a tőzsdén ha neki megéri, jellemzően akkor ha jó drágán teheti: csúnyábban fogalmazva, ha úgy érzi, hogy jól kitömheti a balekokat, és elsétálhat a nagy pénzzel. Többen mondták, hogy az elmúlt évek legnagyobb kibocsátása, a SpaceX valójában nem annyira súlyos: a 75 milliárd dollár, amit be akarnak szedni nagy pénz ( a cég néhány százalékának értékesítéséért), de a tőkepiac méretéhez képest nem az. És valóban, de nem is ez a baj, hanem az, hogy a korábbi befektetők is hamarosan eladhatnak, idén potenciálisan akár a cég fele is tőzsdei befektetőkhöz kerülhet (3.ábra), ami már sok száz milliárd dollár. És ez csak egy cég, mint írtam a SpaceX-et követik a többiek, úgyhogy itt akár már billió dollárokról beszélhetünk, amit valakinek be kellene tolnia a rendszerbe.ScreenshotA három fenti tényező együtt már nagyon sok, nehéz elképzelni, honnan lesz mindehhez elegendő megtakarítás. Persze tudjuk, hogy lehet rábírni a lakosságot nagyobb megtakarításokra: magasabb (reál)kamatszinttel. Azt gondolom, hogy a fenti három erő eredője az lehet, hogy elfogy az életet adó likviditás a tőkepiacokon, és feljebb mennek a (reál)kamatok. Ha kicsit hunyorítva nézem, lehet, hogy már ennek a jele a nemesfémek és a Bitcoin áresése is: ezek a termékek rendkívül érzékenyek a likviditásra, mivel ezen kívül más valós fundamentumuk nem sok van. Jöhet a szokásos októberi eladási hullám? Hiszen már Mark Twain is megmondta:„Október egyike a legveszélyesebb hónapoknak a tőzsdei spekulációra. A többi veszélyes hónap a január, a február, a március, az április, a május, a június, a július, az augusztus, a szeptember, a november és a december.” . Zsiday Viktor
Én mostanában 17 felé gondolkodom és tulmelegszik a processzorom, és már lassulok. . Feleségem azt mondja be kellene zárni vagy 10 dolgomat, mert túl sok felé agyalok. És pont most nem megyek előre richtig semmiben. De holnaptól jobbá teszem a dolgaimat:)).
Feszes az már régen, de semmi se lett belőle, amire gondoltam. És az AI szektor is viszi a hátán az indexeket . Felszívta az összes hátsó kapun sunyiba betolt likviditast amit a piacra öntöttek.. 😉 .. Ugyes - ügyes el kell ismerni, na!
Jó lesz az olaj. De Katar kilepett az opecbol. USA 30%alnovelte a termelést. És Venezuella 300 milliárdos hordós vilagelso olajtartalekal is ő rendelkezik azaz USA deep State, Maduro kiiktatasa óta. Es akkor ott van Irán a 3 ik legnagyobb talán? Szóval?
Köszi szépen! Realista elképzelés. A forint extrém erős, az arany még jöhet lejjebb. Senki nem tudja, hogy a kettő eredője mit dob. Ha a helyedben lennék, mindenesetre nem egyszerre venném meg. Az ingatlan nagy előnye, hogy nem írják rá naponta az árát. :)
Köszönöm a válaszod! Én meg pont most gondolkozom fizikai arany vásárlásában, mivel most a nagy emelkedés utáni esésben erősebb forintban viszonylagosan olcsón lehetne venni. Tudom béke lesz meg megindul az olaj is, de én hosszú távon gondolkozom a fiat pénzek folyamatos higitása miatt. Befektetési Ingatlanokat tartom. A magyar államkötvény (fix 6 %) már nem túl vonzó. Ennyit HUF-ban a fizikai arany is hoz évente. Jó egészséget kívánok Neked !
Cameco mindig van egy kevés a portfóliómban, de tényleg csak fűszerként. Az olajnál várom, hogy visszajöjjön 70 környékére, ott ismét elkezdem venni a kitermelőket. Energiában sokkal biztonságosabb és stabilabb, ráadásul a kamatok nem ütik durván a gáz- és áraminfrastruktúrát. Enbridge, Hydro One, és lehet még találni jópárat. A likviditás fogy, az aranynak nincs hajtóereje. Szerintem nem láttuk még az alját, de 4000 környékén kiderül... Enyhén nettó shortban vagyok, kicsit túlfedeztem.
Igen, eltűntem. Beteg voltam, a minimumra vettem magam a piacon, és nem volt energiám írni, pedig gyűlnek a témák. Az „Ezüst” és a „Financial Forecasts” topikokra ránézek naponta, a sajátomra nem mindig, mert lapozni kell. :)
Szerintem az írás túlságosan leegyszerűsít. Kihagy sokkal fontosabb elemeket, miközben túlbecsüli a petrodollár szerepét. Iránnak nem lehet atomfegyvere – ez volt az alapvetése a nyugati világnak. Szaddámot sem a dollárdominancia miatt likvidálták, hanem a könnyen kitermelhető olaj kellett.
A külföldiek által tartott amerikai kötvények állománya leginkább azért csökken, mert nincs, aki kívülről finanszírozzon; a kamatok emelkedésével nettó bukó lett a hosszú Treasury. Az arany pedig betölti az űrt. És most épp mindenki szív, aki abban halmoz fel...
Köszi az érdeklődést. Beteg voltam, minimumra vettem az aktivitást. Aranyamat lefedeztem opcióval. NOK-om Orklában és ODL-ben van, a többi várja a visszalépést az olajos papírokba vagy/és Yaraba. Orkla szuperdefenzív, 6% osztalékkal, és támasz környékére visszajött, parkoltatásra ideális. Szólj, ha valamiben segíthetek!
Addig is egy új téma:"🚨 A PETRODOLLÁR UTOLSÓ HÁBORÚJA? – AMIÉRT BIRODALMAK BUKNAK EL 🚨 IRÁN NEM EGY TERÜLETI VITA MIATT LŐTT LE EGY APACHE HELIKOPTERT. IRÁN AZÉRT LŐTT LE EGY APACHE HELIKOPTERT, MERT 2026 MÁRCIUSÁBAN KIJELENTETTE A VILÁGNAK: A HORMUZI-SZOROSON ÁTHALADÓ OLAJAT JÜANBAN FOGJÁK ÁRAZNI. NEM DOLLÁRBAN. Ez a határvonal. Mindig is ez volt a határvonal. Naponta 20 millió hordó olaj halad át a Hormuzi-szoroson. Ez a világ olajellátásának 20%-a. Ötven éven keresztül minden egyes hordót amerikai dollárban áraztak. Ez az egyetlen megállapodás az oka annak, hogy a dollárnak értéke van. Nem a gazdaságod. Nem a GDP-d. A petrodollár. 1971-ben Nixon megszüntette az aranyfedezetet. A dollár mögött nem maradt semmi — kivéve egy megállapodást: Szaúd-Arábia dollárban árazza az olajat, Amerika pedig katonai védelmet biztosít. A Föld minden országának dollárt kell tartania ahhoz, hogy energiát vásárolhasson. Ez végtelen keresletet teremtett egy fedezet nélküli valuta iránt. A történelem legnagyobb pénzügyi trükkje. Minden vezető, aki megpróbált kilépni ebből a rendszerből, halott. Szaddám Huszein — 2000: bejelentette, hogy Irak euróban fog olajat értékesíteni. 2003-ban megszállták. Kivégezték.Moammer Kadhafi — 2009: javasolta egy aranyfedezetű afrikai dinár létrehozását az olajkereskedelemhez. 2011-ben lebombázták. Az utcán megölték.Irán — 2026 március: bejelentette, hogy a Hormuzi-szoroson áthaladó hajóknak kínai jüanban kell rendezniük az olajügyleteket. 2026 június: Apache helikopter „lelőve”. Egy volt stratégiai energiaelemző — 11 év egy védelmi kapcsolatokkal rendelkező szakpolitikai intézetnél: „A doktrína 1974 óta nem változott. Bármely szuverén állam, amely megpróbálja leválasztani az olaj árazását a dollárról, katonai választ vált ki. Ez nem titkosított. Nincs elrejtve. Egyszerűen csak soha nem mondják ki nyilvánosan. A belső megnevezés: ‘a tartalékvaluta érvényesítése’. Irán márciusban átlépte a küszöböt. A küszöb átlépése és a katonai fellépés közötti időablak történelmileg 14 és 90 nap között mozog. Most pontosan ebben az időszakban vagyunk.” Szaúd-Arábia csendben megszüntette petrodollár-kötelezettségvállalását 2024 júniusában. Nem volt megújítás. Nem volt bejelentés. Kína ma már Irán olajának 80%-át vásárolja fel — jüanban. A BRICS 10 tagállamot és a világ népességének 45%-át tömöríti, miközben nem dolláralapú elszámolási rendszereket épít. A dollár nem egy támadás miatt haldoklik. Hanem azért, mert elhagyják. És minden háború, amit most látni fogsz, nem a terrorizmusról szól. Nem a demokráciáról. Nem a helikopterekről. Hanem arról, hogy soha ne jöjj rá: a zsebedben lévő pénz már értéktelen — amíg ők biztosítják maguknak az aranyat. KÓD: HORMUZ-20M-BPD / PETRODOLLAR-1971 / SADDAM-EURO-2003 / GADDAFI-DINAR-2011 / IRAN-YUAN-MAR26 / SA-EXIT-JUN24 1971 óta minden háborúnak egyetlen célja volt: a dollár védelme. Most már tudod, miért Irán a következő. "
:)). Mizu van veled. Mit vennél most. Olajtol én tavol tartom magam . Túl nagy hatalmi erők vannak ellene. 2 cégem. Van olajból. Klxe meg 1.6 rol. Meg devon. Van uranos cégem. De az nem akar emelkedni.... Pedig világbajnok cég Meg hát nemesfemek ugye..
Én nem látok "levarázsolást". Attól, hogy egyre több ország arányosan több aranyat tart a tartalékaiban, a rendszer még mindig dollárra épül - energiát venni kell, a devizapiacon be kell avatkozni, és a jegyzés továbbra is alapvetően dollárban történik. Ezért amikor likviditási stressz van, pont az aranyat kell elpasszolni, hogy dollárhoz jussanak. A törökök is komoly mennyiséget adtak el a líra védelmében. Nem manipuláció történik, hanem mérlegkényszer... Közben a kötvényesek hatalmas bukókat szenvedtek el, a MOVE megugrása pedig szűkíti a likviditást. Nagy arany pozíció mellé nem árt valami, ami a kamatokra és nyersanyagárakra másképp reagál.
MacroLab – Trendek, minták, töréspontok
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.