Topiknyitó: ASR 2025. 10. 21. 18:20

MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  

Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boby
Boby 2026. 01. 24. 13:34
https://www.facebook.com/share/v/1APQM6zrmh/
Nem tudom mennyire igaz ez a monológ,de én kezdek hinni benne.Trump nem véletlenül ment neki Venezuelának.
TheSnake2020 2026. 01. 23. 21:42
Előzmény: #777  ASR
A pénz mint általános egyenértékes , mint digitális jel valószínűleg egy érték transzformáción megy keresztül.  A commodity szerintem is csak a pénz értéktelendeset jelzi. Higitas mindig is volt. Az, hogy ez hová fog kifutni senki nem tudja  de a pénz nagyon sok funkcióját a commodity nem fogja atvenni. Láttuk a hiper inflációval, de a ott is csak a nullával vágják, vágták. Az érték megőrzési funkciója látszik sérülni.  Szerintem még az sem tragikus.
Boby
Boby 2026. 01. 23. 20:57
Előzmény: #777  ASR
"Amit most látunk, az szerintem nem egy új nyersanyag-szuperciklus"
Nézzük parasztosan! Mi az infláció? A pénz értékvesztése, ebből következően az egységnyi árúk árának emelkedése. Mi a nyersanyag szuperciklus? A nyersanyagok egységnyi árának emelkedése.Ebből következően, amit szerintem most látunk nem a monetáris rendszer szétesése,csak a nyersanyag árak inflációval való kiigazodása. Lehet, hogy szétesik a rendszer(de ezt kijelenteni szerintem még korai, én nem is hiszek benne),de én inkább a monetáris rendszer evolúciónak hívnám a folyamatot. Hasonló folyamat szemtanúi vagyunk,mint amikor áttért a vilag az arany standardról a fiat pénzre. Gazdaságilag és politikailag nekem nagyon hasonlónak tűnik a helyzet az első és a második világháború közötti időkhöz. Látva a napi politikai folyamatokat,nem vagyok optimista, hogy ezúttal könnyen megússzuk ezt az egészet.
ASR 2026. 01. 23. 19:14
Friss poszt a pénzről és arról, miben mér ma a piac.
Link: MacroLab
Goldstein17 2026. 01. 21. 09:40
Előzmény: #775  Borisz
A "jól prosperáló szövetség"  természetesen nem a pillanatnyi állapotra vonatkozó megállapítás volt, hanem a NATO lassan évszázados történetére. Európa példátlanul hosszú békeidőszakot élt meg, több mint 80 évig ingyen védelmet kapott, a védelemen megspórolt pénzt pedig másra lehetett költeni, szociális álammá, jólétté, infrastruktúrává konvertálni, praktikusan Európa lett a legjobb hely a bolygón, . Amerika szerepe, ahogy írod, a geopolitikai helyzet változása következtében valóban megváltozott, a domináns protektor szerepét öltötte magára, Dániának azt üzeni: "nem támadlak meg, rendelkezem veled". Az USA-nak már nem egzisztenciális érdeke, hogy Európát partnerként kezelje. Európának valóban fel kell ébrednie, nincs ingyen bitonság, automatikus védelem és garantált szolidaritás. Európa gazdasági ereje összemérhető az USA gazdasági erejével, a katonai képességekben viszont egyelőre sajnos rájuk vagyunk utalva. Mindennel rendelkezünk, van pénz, van technológiai tudás, van ipari bázis. Ami hiányzik az a közös politikai akarat. Európa nem maradhat nemzetállamok kusza szövetsége, nem maradhat pusztán egy jóléti projekt, erejéhez méltóan nagyhatalomként kell fellépnie.
Borisz 2026. 01. 21. 08:57
Előzmény: #774  Goldstein17
A "jól prosperáló szövetség" minősítéssel én vitatkoznék. Erősen eltér a véleményem:
A NATO a szovjetunióval szemben jött létre, majd működött tovább az utód, oroszországgal szemben. A NATO papíron szövetségi rendszer, gyakorlatilag viszont lényegében nem más, mint egyetlen ország, amerika katonai ereje. Rajta keresztül amerika nyugat felől közelről sakkban tudta tartani oroszországot. Európa országainak pedig tetszett, hátradőlhettek, mellékhatásként valaki így megvédte őket oroszországtól. 
Ma amerika érdeklődése látványosan elfordult oroszországról meg Európáról. Az imperialista és neokolonialista fordulat az amerikai hadsereg jelenlétét máshol igényli. A NATO erős amerikai érdek nélkül nincs többé. Üres héj. Vége. Halott. 
A fenti gondolatmenetből következik, hogy amerika pillanatig sem fog habozni attól, mert valaki NATO tagország. Ahogy másokkal szemben sem. 
Jelenleg éppen Dánia szembesül amerikai fenyegetéssel. Aztán majd ha „le lesz rendezve”, jön más. Például Kanada. Vagy bárki, sorban a többiek. Ez a vonat nem áll meg mostanában. A nyílt fenyegetés, zsarolás, katonai agresszióra készülődés pedig nem más, mint lényegében (hideg)háború amerika és Dánia között. A többiek pedig körülállják Dániát, és szomorúan nézik, ahogy a halálcsillag Dánia felé fordul. És azt motyogják, drága szövetségesünk és barátunk, minden Nobel Békedíj atyja, ne csináld már ezt. Groteszk kép, de leírja a helyzetet. 
Akit támadnak, akár hidegen, akár melegen, az (ha nem fekszik le), védekezik. A támadó neve pedig nem barát. Azt a magyar nyelv úgy hívja, hogy ellenség. 
Fel kellene ébredni!
Goldstein17 2026. 01. 20. 18:00
Előzmény: #772  Borisz
A mérleg egyik serpenyőjében a nyersanyagok, a másikban egy jól prosperáló szövetség. A kettő együtt Grönland esetében nem fog menni. Ami eddig történt, már az is olyan mély sebeket ejtett a szövetségen, ami csak évek alatt lesz helyrehozható. Ha tovább eszkalálódik a helyzet el se tudom képzelni mi fog történni. Mindenkinek rosszabb lesz, azoin lehet sakkozni, hogy kinek jobban, kinek kevésbé.
Borisz 2026. 01. 20. 17:51
Előzmény: #772  Borisz
Ja, még annyit, hogy Grönland ismert ásványkincseinek jelenleg 1 százalékánál kezdődött már meg a kitermelés, tehát gyakorlatilag érintetlen még. Ilyen már nincs sehol a földkerekségen, majd már csak az Antarktisz lesz az egyetlen. Nem is értem, azt miért nem kezdi amerika annektálni (még). Pedig egyenes folytatása az amerikai kontinensnek, biztosan magyarázható lenne alapvető nemzetbiztonsági érdekkel.
Borisz 2026. 01. 20. 17:44
Előzmény: #771  Goldstein17
Részben egyetértek, mégpedig azzal, amit Trumpról írsz. És igen, az egója nemcsak Béke Nobel Díjra áhítozik, hanem arra is, hogy Birodalomépítő Nagy Elnökként írják be az amerikai történelemkönyvekbe. Viszont az én véleményem szerint amerika egy meghatározó részének csakugyan hatalmas szüksége van Grönlandra. A technológiai lobby-ra gondolok. Akik felismerték, hogy elmondhatatlan mennyiségű energiára és speciális nyersanyagra van/lesz szükségük. A ritakföldfémeket szokás emlegetni, de ezen kívül is mindenféle más fontos nyersanyagot biztosítani kell. A szótő a "biztos". Biztosan hozzáférhető legyen, bármikor, és csak mi férhessünk hozzá, mások semmiképpen. Ez egyféleképpen "biztos"ítható, ha annektáljuk. Szerintem ez az alap megfontolás, és trump személyisége csak hab a tortán ehhez.
Nézegettem a mesterséges okosságban, hogy Grönland milyen ásványkincsekkel rendelkezik, hát nem semmi. Kanada szintúgy.
Goldstein17 2026. 01. 20. 17:27
Előzmény: #770  ASR
Mindenféle marhaságot lehet olvasni arról, hogy Amerikának milyen óriási szüksége lenne Grönlandra. Grönland a NATO felügyelete alatt áll, pusztán politikai döntés kérdése, hogy milyen mértékben növeljük ott a közös katonai jelenlétet és a védelmi képességeket. Valójában nem Amerikának van szüksége Grönlandra, hanem Trumpnak. Az ő egójának és a vidéki amerikai szavazóknak, akiknek fontos visszajelzés, ha azt érezhetik, hogy az Egyesült Államok nagy és domináns. Ebben a politikai, kulturális közegben egy ilyen lépés ,Grönland „bekebelezése”, az USA nagyságának látványos bizonyítéka lenne. A félidős választásoktól való félelem, valamint az eleve jelen lévő politikai és mentális instabilitás együttese miatt sajnos nem zárható ki, hogy irracionális döntések szülessenek.
ASR 2026. 01. 19. 20:28
Előzmény: #768  Goldstein17
Teljesen igazad van, ez konkrétan önfelszámolás. Önként mond le azokról a privilégiumokról, amelyek növelik a képességeit, vagy biztosítják az előnyét. Látok célokat, de a racionalitás gyakran megbicsaklik a sérült mentális állapoton.
Borisz 2026. 01. 19. 19:55
Előzmény: #768  Goldstein17
Hisztis, durcás kisgyerek. És nem irányítja, rángatja. Ahogy épp a hangulatváltozásai viszik.
Ebben logikát nem biztos, hogy érdemes keresni.
Gondolom a háttérből meg hergelik. Különben dühbe jövünk, ha valaki emlékszik a filmre, a gügye Főnök. És a gonosz Doktor.
Goldstein17 2026. 01. 19. 19:17
Előzmény: #766  ASR
Hogy lehet, hogy egy őrült irányítja a világot, úgy tűnik kontroll nélkül? Ha feltesszük, hogy van valami racionalitás a magatartásában mi lehet az? A gyengülő USA szerinte úgy tudja megőrízni relatív erejét, ha eléri, hogy a vetélytársak még nagyobb mértékben gyengüljenek? Ezt az önsorsrontást amit művel csak ilyen logika mentén tudom értelmezni.
ASR 2026. 01. 19. 17:37
Előzmény: #764  papafilip
Amikor az arany ilyen mértékben emelkedett rövid idő alatt, ritkán torpant meg. A beruházásokhoz a környezet finoman szólva sem ideális: a töredező globális gazdaság csak egyre drágábban képes termelni, a bizalomhiány pedig korlátozza a döntési szabadságot. Úgy gondolom, hogy mértékegységváltás következik be. Az aranynak nem árfolyama lesz, hanem maga válik standarddá.
ASR 2026. 01. 19. 17:05
Az amerikai hozamok erőteljesen emelkednek, miközben az európai kötvényhozamok csökkennek, az arany pedig határozottan erősödik. Ez nem szokványos kockázatkerülés, hanem ritka és beszédes mintázat.
Fogalmazzuk meg szépen: a globális portfóliók elkezdték emelni az Egyesült Államok szuverén kockázati felárát.
Goldstein17 2026. 01. 19. 09:57
Európa erős, csak még a politikai akarat szintjén nem tudják artikulálkni a problémákat, nehéz szembesülni az új helyzettel, sokan még mindig úgy gondolják, hogy Trump egy anomália és a világ vissza fog állni a jól megszokott formájába, helyreállnak a transzatlanti kapcsolatok. Bárhogy is lesz az EU és az USA közötti kapcsolat ma sokkal inkább pragmatikus, kölcsönösen feltételes kapcsolat, mint önmagától értetődő szövetség. Európa és az USA együtt erős volt minden tekintetben, együtt a világ GDP-jének 43 %-át adták, katonailag kontroll latt tudták tartani a világot.
Európa erős – gazdaságilag, katonailag, technológiailag –, de politikailag még nem tudja  artikulálni a kihívásokat. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy Trump egy anomália, a transzatlanti kapcsolatok vissza fognak állni a megszokott kerékvágásba. A valóság az hogy az EU és az USA kapcsolata inkább pragmatikus, kölcsönösen feltételes, mint automatikus szövetség. Együtt a világ GDP-jének 43 %-át adják, katonailag pedig jelentős kontrollt gyakorolnak a globális stabilitás felett. Ugyanakkor a bizalom csökken: az európaiak kevesebb, mint egynegyede tekinti az USA-t valódi szövetségesnek, a többség csak szükséges partnernek látja. A transzatlanti gazdaság továbbra is óriási, 1,6 billió eurós kétoldalú kereskedelem, de a bizonytalanság nő. A NATO továbbra is központi szerepet játszik, miközben Európa fokozatosan önállóbb stratégiai pozícióra törekszik. Az USA-ban kezd elhatalmasodni az őrület, ami már relatív alacsony szinteken is megjelenik, most mesélték, hogy az USDA-ban hogyan zajlott a leépítés az egyik osztályon, összehívták a dolgozókat és a az erre kijelölt személy rábökött egyes emberekre akiknek fel kellett állniuk. Csak néhányan maradtak ülve, a felállók pedig megtudták, hogy megszűnt a pozíciójuk. A kiválasztás szempontja egyszerű volt: azok kerültek kiválasztásra, akiknek nem volt badge, vagy akikről nem látszott a fényképük. Előrébb járnak, mint Magyarország.
papafilip 2026. 01. 19. 06:56
Előzmény: #763  papafilip
Vagy esetleg eljön az a pont, amikor már ezek ellenére is jön kijózanodás és egy nagyobb korrekció, mert ennek ellenére realizálnak? Közben az arany meg a többi fém meg megy még egy duplát?
papafilip 2026. 01. 19. 06:53
Már megvolt az új fajta likviditásteremtő kezdő drog adag és Trump már elrendelte a következőket: https://www.reuters.com/business/finance/trumps-order-freddie-fannie-buy-200-billion-mortgage-bonds-raises-ipo-doubts-2026-01-09/
Már csak az a kérdés, ez mennyi időre löki majd meg a piacokat és mikorra fut ki annyira, hogy megint újabb fajta támogatások kelljenek.
Szerintem akkor lehet max egy komolyabb visszahúzódás, ha lementek a félidős választások meg meglesz a béke az oroszokkal, addig mindent is tömni fognak és kitalálnak még likviditásbővítő módszereket. Akár az aranytartalék újraindexálása, akár más.
ASR 2026. 01. 18. 23:07
Előzmény: #761  MrSomm
Igen, de az árfolyamot elsősorban nem a külkereskedelem határozza meg, hanem a tőkeáramlások. A kereskedelmi mérleg csak egy tényező a sok közül. Ha jól emlékszem, akkor a devizapiac napi forgalma nagyságrendileg összemérhető a világ éves külkereskedelmével...  
MrSomm 2026. 01. 18. 21:15
Előzmény: #760  ASR
Ugy erted, hogy a vamok miatt csokken a mas orszagokba aranmlo USD mennyisege es ez csokkenti a keresletet a treasury irant?
Viszont ennek dollar erosodest kellene okoznia, mert a kulonbozo orszagoknak dollart kell beszerezni, hogy az USA termekek vasarlasat finanszirozni tudjak.
Jelenleg oldalazik az EUR/USD. Lehet, hogy a dollar elkeruleset celzo befektetok hatasat egyenliti ki a dollar iranti megnovekvo kereslet?

Topik gazda

ASR
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek