Topiknyitó: ASR 2025. 10. 21. 18:20

MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  

Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Kapzsidözsi 2026. 01. 13. 12:12
Előzmény: #695  Boby
A helyzet nehéz, az biztos. Azért azt nem szabad elfelejteni hogy Trump egy extrém elmbeteg, és azért van remény hogy 3 év múlva egy más típusú elnököt választ Amerika, vagy elpatkol ez az 79 éves őrült. (Persze rosszabb is lehet) - Szóval én a nyugati szövetséget nem engedném azért el még. Bár most ennek van divatja ezt hangoztatni ....
Másrészt nem biztos, hogy olyan rossz hosszútávon ez a pofon Európának. Most vagy összefog , egységesül és összeszedi magát vagy elsüllyed. Teher alatt nő a pálma. A részünkről az a probléma , hogy az ilyen koloncokat - kihúzókat , folyton a szorosabb pénzpiaci és politikai Unió ellen ágálló bohócokat mint Orbán ki fogják vágni vagy el fogják engedni. Ország szintjén nem tudunk a maggal menni ha Orbán marad...
MrSomm 2026. 01. 13. 11:41
Előzmény: #698  MrSomm
Peldaul ezt talaltam egy kongresszusi meghallgatas szovegeben, ami megjelenik a cikkben. Ez a "S&L crisis"-al kapcsolatban jelenik meg. (Errol majd meg egy kicsit olvasnom kell, mert nem tudtam rola)
The results there were much different: 1,188 were criminally charged, 915 were convicted, and 582 went to prison. Convictions included more than 260 thrift CEOs and senior executives including, of course, the famous Mr. Keating.
A cikkben pedig ezt irja,
The banks also pay super-low interest rates, noted Bill Black, who as a banking regulator uncovered the savings and loan scandals three decades ago that resulted in almost 900 high-level bankers going to prison. 
Nem nagy kulonbseg, de ha ennyire figyel arra, hogy mit ir es milyen pontossaggal, akkor nalam ez egy hatalmas red flag. Es az a problemam, hogy vagy igaz, vagy nem a teljes cikk, vagy tenyleg az ezust miatt szorultak meg a bankok, vagy nem. Inkabb nem ebben az esetben. Igaz idoben egybe esik az ezust es arany emelkedes es a repo felhasznalas. De en szemely szerint nem rendelkezem eleg informacioval, hogy ezt a 2-t ossze tudjam kotni. 
Bedobja, hogy 13 mrd USD-t bukott a JPM, de hogy miert es hogyan, az mar mindegy, de higyjuk el, az annyi.
Az jut eszembe, ahogyan Burry 10-10 millios opciojat 1 mrd USD-nek kapta fel az internet. 
MrSomm 2026. 01. 13. 11:20
Keresgelek az ezustrol es ezt talaltam. Az iroja Pulitzer dijat kapott 2001-ben. De megis az egesz cikk alatt az az erzesem van, hogy nem teljesen igaz, tele van feligazsagokkal es varosi legendakat allit, mint kesz tenyt. Lehet csak nekem szuk a latokorom.  Ti mit gondoltok? 
Big Banks Enjoy Stealth Bailouts – A DCReport Exclusive
https://www.dcreport.org/2025/12/29/ny-fed-unlimited-cash-infusions-bank-crisis/
Catles1 2026. 01. 13. 10:01
Előzmény: #696  ASR
Szép novella :)
ASR 2026. 01. 13. 01:00
Szokásos geopolitika, indokolatlan stiláris túlterheléssel.
Link: MacroLab
Boby
Boby 2026. 01. 10. 16:40
Egyébként szerintem Európa nagyon nehéz helyzetbe került, hogy a fő szövetségese Amerika,Trump vezetésével hátba támadta. Biztos vannak lehetőségeink,de nem könnyű a helyzet. Usa, Kína, Oroszország így egyszerre,túl nagy falat.
Boby
Boby 2026. 01. 10. 16:14
Előzmény: #693  ASR
A probléma(ák) amiről írsz,nekem nagyon magasak,de ahogy részleteiben beszámolsz róluk,úgy érzem főbb vanalaiban számomra is érthetővé teszik a helyzetet.Mindazonáltal továbbra is azt gondolom, hogy és amennyiben csak mint önálló folyamatként tekintek az európai államok egységes kötvény eladására és a reálgazdasági lehetőségekkel egyáltalán nem számolok,akkor ezek az eladások bár átmeneti zavart okoznának az USA-nak,de a FED pénznyomtatással kezelni tudná a helyzetet. De szerintem ez csak egy elméleti lehetőség. Jelen gazdasági kereskedelmi környezetben, ez legalább akkora zavart okozna Európának,mint az USA-nak és beláthatatlanok lennének a következményei.
ASR 2026. 01. 10. 14:06
Előzmény: #686  Boby
Mindig az eszköz nyer. A hitelező van általában kiszolgáltatott helyzetben. A jelenlegi szituáció azonban nem ennyire egyoldalú: a felek kölcsönösen függenek egymástól. A kérdés az, hogy ezt Washingtonban még képesek-e felismerni.
ASR 2026. 01. 10. 13:58
Előzmény: #689  DAXHU
Ez is ugyanazt a feszültséget mutatja. Ha a piac "normálisan" működne, nem lenne szükség hitelkártya-kamatplafonra. A magas kamatok már nemcsak az adósokat, hanem a politikát is kényszerpályára teszik. Válságkezelés.
ASR 2026. 01. 10. 13:53
Előzmény: #688  papafilip
Burkoltan a regionális bankokat mentik, és ez még csak a kezdet. Nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban a Fed repo-ablakánál döntően MBS-fedezet mellett jelentek meg a bankok. Ez jól behatárolja, hol van a feszültség. Az átárazódó hitelek közben tartósan nyomás alatt tartják az adósok fizetőképességét...
papafilip 2026. 01. 10. 09:14
Előzmény: #688  papafilip
A legjobb, hogyha a Kínai belső fogyasztás gyengülésére lesz ott is kis pénzosztás, mert akkor aztán tényleg mehet minden még feljebb, csak kérdés mikor kell majd igazán fedezékbe vonulni, mert előbb utóbb elég nagy bukta lehet ebből.
DAXHU 2026. 01. 10. 09:11
Előzmény: #687  ASR
És január 20-tól akciós a hitelkártyák kamata is.
papafilip 2026. 01. 10. 08:39
Előzmény: #687  ASR
Hehe, ez gyakorlatilag az, hogy mivel az MBS backed papírok nem kellettek már senkinek, raknak mögé némi állami garanciát, és persze, hogy lehetne ezt jobban mint megtolni némi kis pénzzel a megfelelő helyen.
Ahogy nézem ezt legalább a midterm választásokig fújni fogják, aztán meg majd kiderül.
ASR 2026. 01. 09. 20:26
Friss elemzések a blogon:
– QE a lakáspiacon
– Grönland: egy alulárazott pénzügyi kockázat
Link: MacroLab
Boby
Boby 2026. 01. 07. 09:14
https://www.portfolio.hu/global/20260107/europa-kezeben-a-gazdasagi-atomfegyver-2000-milliard-dollarral-radirozhatjak-le-az-amerikai-elnokot-809337
"Európa kezében a gazdasági atomfegyver, 2000 milliárd dollárral radírozhatják le az amerikai elnököt"
Nem tudom,aki ezt kitalálta,ő maga hisz ebben a legetőségben? Én nem. Európa kezében papírok ( digitális jelek ) vannak, usa-i kézben meg nyersanyagok. Vajon hosszabb távon melyik lesz a nyerő?
ASR 2026. 01. 05. 18:00
Előzmény: #679  Borisz
A legmegdöbbentőbb a használt nyelvezet: mintha a XIX. században lennénk. Nincs mellébeszélés - csak parancsok és nyers erő.
ASR 2026. 01. 05. 17:58
Előzmény: #681  MrSomm
Egyértelműen felbátorítja Kínát és a középhatalmakat is. Meg sem lepődnék azon, ha Ázsiában már le lenne osztva a térkép egy adott határidővel, hogy legyen idő alternatív kapacitások kiépítésére. Törökország, Izrael és más katonailag erős országok is értik ezt a "felhatalmazást".
Kína egy blokáddal eldöntheti a játszmát, ha az USA nem avatkozik be. Nem látom, miért kockáztatna sokat, amikor máshol kárpótolhatja magát.
A kérdés az, hogy megéri-e szétverni a szövetségi rendszert és a dollárt. Ki akarná egy latorrezsim adósságát birtokolni? Úgy látom, hogy a piac az aranyra szavaz.
N0MAD 2026. 01. 04. 22:57
Előzmény: #675  Placi82
"De  még a trivialisan egyszerűen megfogalmazott két és több polusu vilagrend szó is, "alusisakozast" váltott ki az átlag userből éveken át. "
Nohát, örülök hogy megismerhetlek mint a kétpolusú világrend kifejezés feltalálóját, amit a világ nem ismert el. Annak ellenére hogy több évtizedig éltünk benne, a gondolom általad felfedezett / elnevezett és alig ismert "hidegháború" nevű időszakban.
Nem is csoda hogy alusisakoznak, de ne add fel. Pillanatig se ingassa meg az önbizalmadat hogy a meglátásaidat általános iskola alsós tananyag mélységű alapokon nyugvó konteózásnak nevezik a rossz nyelvek. 
Biztos csak oroszellenes propagandisták akik nem értenek veled egyet. Támadd be őket ógörög témájú vita leheőségével, az olyan mint ördög ellen a tömjénfüst!
Placi82 2026. 01. 04. 22:55
Előzmény: #681  MrSomm
Én azt gondolom, hogy ebben a topikba én nem írok többet. Alás szolgája.
Neked amúgy jó meglátásaid vannak, csak gyorsabban válts! Felgyorsulnak az események, de 1-2 dolog állandó lesz az új világban. 
Zedisdeadnek is jó meglátásai voltak de ő se használta a ki a képességeit, meg őt néha savaztak is a senkik,n3mmis aktív már a legjobbak meguntak a banánt. . Kár érte. Magatoknak higyjetek. Komolyan mondom. Lehet jobban ráérztek  dolgokra mint a "nagy nevek", jó a memóriam.  Emlekszem😉
Viszont , itt is azt mondom hogy már egy "A" betűre is 4 mínuszt adnak a kis senki "követőim", de cáfolni nem cafolnak, pedig azt megkoszonom,  ha adatokkal bizonyítanak. Mégpedig azért mert akkor revisionalom, az adott dolgot. Így lenne hasznos, és kölcsönös . De ez sötétbe sunnyogó sunyi stílusbol elegem van.
Köszi ASR nek hogy, beszéltünk, és tartom a szavam,pedig én kértelek, hogy nyisd ezt a  topikot:)), mert kiszurtam a ritka, de hasznos  közös metszespontunkat , de van amit máshogy látunk. Így szép az élet, ha színes. 
Somm Te pedig  az  állampapír, befektetés, tőzsde topikba megtalalsz, ha akarsz, esetleg..... 
Választ nem kérek. Mert már reagálni nem fogok, és az nem korrekt. 
Csao
MrSomm 2026. 01. 04. 22:22
Azt hiszem Friderikusz podcastjaban mondta Takacs Mark, hogy a Donbaszban mar eleg nehez lesz barmi fele gazdasagi tevekenyseget kezdeni, mert akkora mennyisegu robbanoszerkezetet kell majd hatastalanitani, hogy nem fogja megerni kitisztitani a foldeket es banya teruleteket. Lehet egy kulszini fejtes eseten tudnak majd nagy teruleten robbantassal tisztitatni, de erdekes (es egyben szornyu) kerdes, hogy mennyi ido, mire megterul az oroszok befektetett tokeje foldmuvelesbol es banyaszatbol...
Nekem Venezuelaval kapcsolatban van egy megoldhatatlan kerdesem, ami szerintem csak idovel es utolag tud kiderulni.
Vajon ez most Kinat elrettenti, vagy felbatoritja, hogy elinduljon egy nagyobb katonai (ideertve a hibrid beavatkozast), vagy esetleg kereskedelmi akcio. Mit gondoltok?

Topik gazda

ASR
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek