Topiknyitó: DavidCamp 2025. 06. 17. 04:56

Balaton-Balaton mi lesz veled?  

https://telex.hu/gazdasag/2025/06/07/balatonfured-tihany-orvenyes-balaton-foszezon-nyitanya-punkosd-riport
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DavidCamp csütörtök, 07:41
https://dex.hu/x.php?id=inx_top&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2F2026%2F09%2F16%2Fnyugat-magyarorszag-balaton-velenei-t-statisztika-adatok-dragulas-ingatlanarak-valtozas ;

A legnagyobb éves áremelkedést a Szombathely–Zalaegerszeg–Keszthely–Körmend vonalon mérték. Ebben a térségben 20,6 százalékkal nőtt a jellemző négyzetméterár egy év alatt, így megközelítette a 708 ezer forintot. A lakáskínálat is itt forog a leggyorsabban, a lakások jellemzően két hónapon belül gazdát cserélnek. A térségben ráadásul alacsony a panellakások aránya, a kínálat túlnyomó része téglaépítésű ingatlanokból áll.A négy térség adatai alapján jól látszik, hogy a nyugat-magyarországi ingatlanpiac nem egyetlen forgatókönyv szerint működik. A magas árak önmagukban nem feltétlenül jelentenek gyengébb piacot: Győr és Sopron környékén az erős kereslethez magas ár és kevés alku társul.

Ezzel szemben a Balaton és a Velencei-tó vonzáskörzetében a magasabb árszint már visszafoghatja a vevői aktivitást.
DavidCamp csütörtök, 07:38
Előzmény: #557  szieszta
Leirtad a lényeget. 7 napból 7 napot dolgoznak, nem drágák és így van forgalom. Sűrű fillér elve! Ez a nézet van Ázsiában. Ez az egyik nagy különbség. Majd átveszik a Balatoni vendéglátást is.
aipuma kedd, 15:42
Törölt hozzászólás
szieszta kedd, 07:54
Előzmény: #557  szieszta

A helyi éttermesek is így kezdték, önerőből, de amint beindul, már csak irányítani, aztán már csak élvezni akarnák a gyümölcsét.
Van egy hamburgeresünk, egy pici kajálda, kiszállítással. Három év vállalkozás után kezdett építkezni és állítólag hitel nélkül 2 év alatt kész a háza. Nem annyira rossz biznisz ez. Igaz neki sincs alkalmazottja, ilyen-olyan haver viszi ki a megrendeléseket, ő meg áll a "rezsó" mögött. 
Ha kiszámolom, elég nagy luxus, egy zsömlébe belepakol egy szelet valamit, szósz és zöldség , majd  a doboz és hajlandóak érte adni 5000 forintot.
Nemrég voltam egy ünnepségen, egy helyi szervezet rendezte, mindent úgy kéregettek össze. Egy szelet cigánypecsenye 120 gramm körüli, 2 szelet kenyér, mustár 2500 forint. Igaz, jótékonysági akció, a szervezet fenntartására megy a bevétel, de ...... Aztán a vezető meg morgott, hogy a hús negyede megmaradt, még jó, hogy van fagyasztóládájuk.
szieszta kedd, 07:27
Előzmény: #556  Bandita

Mindenki azzal jön, hogy drága az éttermek üzemeltetése, drága  a munkaerő, ezért mennek fel az árak.
Nálunk 3 éve kezdett egy vietnámi család, gyönyörűen működik az éttermük. Nem tudom, hogyan bírják, még a nyelvet sem tudták, de 7 napból 7 napot dolgoznak. Már kisvárosunkban ki is szállítanak, úgy látszik kisfiuk oda nőtt, hogy lett jogosítványa. 
Ezt fehér ember biztosan nem bírná, reggel a bevásárló központban kezdik, délelőtt 10-től,este 10-ig tolják.
Nincs alkalmazott, csak a család. Nem panaszkodnak, ez az életük, 18 óra munka. Az öreg azt mondta, inkább az árakat faragják, de ne legyen üres az étterem. Elvégre nem kis bérleti díjat fizetnek a tulajnak.
Bandita kedd, 07:12
Előzmény: #555  Capi
Az éttermek meg drágák, azt is nyugodtan vizsgálják. 
Azonos minőségi szinteken, az alaptól egészen a csillagos kategóriáktól. 
Capi
Capi kedd, 06:33
Sorra zárnak be a magyar éttermek: kiderült a fájó igazság, ezt már a családok sem tudják kifizetni.„A magyarok szegények, és Magyarország nagyon egyenlőtlen társadalom”Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus szerint a vendéglátás problémáinak egyik legfontosabb oka a magyar társadalom jövedelmi szerkezete. Mint mondta, nagyon nyersen fogalmazva: a magyarok szegények, Magyarország pedig nagyon egyenlőtlen társadalom. A szakember szerintha európai összevetésben nézzük a jövedelmeket, akkor a magyar társadalom jelentős része nem éri el azt a szintet, amely mellett rendszeresen étterembe, szállodába vagy más szolgáltatásokba járhatna.
Sorra zárnak be a magyar éttermek: kiderült a fájó igazság, ezt már a családok sem tudják kifizetni
Bandita 2026. 09. 07. 12:39
Előzmény: #553  Hobbyproperty
Bárhol, a lakhelyedhez közelebb tudsz pocsolyát kreálni.
Hobbyproperty 2026. 09. 06. 21:25
Bárkinek bárhol van nyaralója iskolaidőben csak a Balcsit járod meg egy péntek vasárnapra
Sony123 2026. 09. 06. 21:11
Amikor én voltam ott, akkor 78cm volt a vízállás, most október 3-án fogok lemenni, tényleg érdekel, hogy mi újság!:-(
Boby
Boby 2026. 09. 02. 16:25
Előzmény: #550  Bolton01
Úgy látszik nem mindenhol h*lyült még meg a világ.
Bolton01 2026. 09. 02. 10:38

https://www.blikk.hu/gazdasag/vasarlas/horvatorszag-etterem-fogyasztas-palacsinta-magyarok/rqxgl0y
.
Azért nem tudom egyeseknél hol szállt el ennyire az ego, de jó az ilyet olvasni, hogy picit helyre teszik őket (és ezért elutazott jó messzire és még felháborodva le is írja).
Gondolom, ment volna a mostanában szokásos történet, amihez kényszerből mindenki mosolyog itthon: üres zsebbel 4en leülnek 1-1 palacsintára az étteremben, gondolom lett volna negyed óra posztolás meg fotózás, és külön külön fizettek volna, bankkártyával, okostelefonnal meg okosórával. És fel nem bírja dolgozni az étterem nézőpontját, hogy pitiáner 20 euróért csúcsidőszakban blokkol egy asztalt. Még hangosan reklamál :D (de gondolom csak tisztes távolból)
Bolton01 2026. 09. 01. 09:41
Előzmény: #546  Sony123

Köszönöm a program javaslatot!
Nem találkoztam vele, de nagyon jó ötletnek tűnik! Ha lesz időm és az időjárás engedi, megnézzük a családdal.
Sajnálom, hogy nem csinálnak gyakrabban ilyen tematikus programokat, szerintem nagy igény lenne rá.
Pár hete nosztalgiás lengyelekbe botlottam például, sok család , mind a régi NagyPolski Fiat-okkal, jöttek a Balatonra. Nagyon sok mindent lehetne szervezni, ha végre az önkormányzatoknál is összeszednék magukat. Sok programhoz még pénz se nagyon kéne, csak kreatív ötlet ...
bronz 2026. 09. 01. 06:55
Előzmény: #547  Hobbyproperty
Ahol vettünk, ott is, csak az eladható lesz, ha esetleg még kevesebb víz lesz, a balatoni meg csak nyomott áron.
Hobbyproperty 2026. 08. 31. 21:55
Előzmény: #512  bronz
Örülhetsz mert azóta csak kb 5-szörözött az ingatlanár :)
Sony123 2026. 08. 31. 20:23
Előzmény: #541  Bolton01
Ez nem a reklám helye, de ekkor itt leszek és mivel kapcslódik Balatonhoz remélem nem annyira off topic. Csak mondom erről beszélek, mindenkinek más, hogy ki hogy érzi jól magát és mire költi pénzét..
https://www.facebook.com/events/1034997732602038?acontext=%7B
.
Én még élőben nem láttam gőzösöket, Balatonom meg főképpen nem!
Bandita 2026. 08. 30. 23:41
Előzmény: #539  Bolton01
Ja én azt hittem megadom az adószámom és majd előkotorja az adatokat:D
Wings
Wings 2026. 08. 30. 23:13
Előzmény: #540  Sony123
😞
Bolton01 2026. 08. 30. 22:11
Előzmény: #540  Sony123

Erre nyomtam egy + 

Topik gazda

DavidCamp