Topiknyitó: DavidCamp 2025. 03. 22. 05:39

Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik  

Ide jöhetnek a hadiipari infok, érdekességek. Tanuljunk, informálódjunk egymástól.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Borisz vasárnap, 16:07
Előzmény: #661  Seri
Egyetértek.
Itt még egy státusz update, hogy hol tart jelenleg a TKMS indiai és kanadai tengeralattjáró üzlete:
A német ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) 2026 elején mind az indiai, mind a kanadai piacon döntő szakaszhoz érkezett tengeralattjáró-üzleteivel. Míg Indiában a szerződés aláírása karnyújtásnyira van, Kanadában egy intenzív, kétesélyes verseny zajlik a dél-koreai konkurenciával.India: A Project-75I projekt Indiában a TKMS gyakorlatilag egyedüli befutó maradt a 6 darab fejlett hagyományos tengeralattjáró legyártására irányuló, mintegy 8–10 milliárd dollár értékű üzletben. 
  • Jelenlegi állapot: A tárgyalások a végső szakaszba értek. A felek várhatóan 2026. március végéig aláírják a végleges szerződést.
  • Partnerség: A tengeralattjárókat Indiában, a Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) hajógyárban építik meg a TKMS tervei és technológiai transzferje alapján.
  • Technológia: A TKMS levegőfüggetlen meghajtási (AIP) rendszert biztosít, amely kritikus követelmény volt az indiai haditengerészet részéről.
  • Indiaszintű tartalom: A cél a 45–60%-os hazai hozzáadott érték elérése a "Make in India" program keretében. 
Kanada: Canadian Patrol Submarine Project (CPSP) Kanadában a TKMS egyike annak a két finalistának (a dél-koreai Hanwha Ocean mellett), akik versenyben maradtak 12 új tengeralattjáró szállításáért. Az üzlet értéke becslések szerint elérheti a 60 ezer milliárd wont (~40-44 milliárd dollár) a teljes élettartam alatt. 
  • Jelenlegi állapot: A végleges ajánlatok benyújtási határideje 2026. márciusa. A kanadai kormány döntése 2026 folyamán várható.
  • Ajánlat tartalma: A TKMS a Type 212CD modellt kínálja, amelyet már Németország és Norvégia is hadrendbe állított.
  • Gazdasági csomag: A győzelem érdekében a TKMS egy több milliárd dolláros befektetési csomagot is felajánlott, amely kiterjed a mesterséges intelligenciára, a kritikus ásványkincsek bányászatára és az akkumulátorgyártásra is.
  • Helyi együttműködés: 2026. január végén a TKMS stratégiai megállapodást írt alá a kanadai Seaspan Shipyards vállalattal a jövőbeli tengeralattjárók karbantartására és támogatására.

Ha szabad az indiai üzlethez egy személyes véleményt hozzáfűznöm: a németeké a tervezés és a  projektfelügyelet, és gyakorlatilag megtanítják az indiaiakat korszerű tengeralattjárót építeni. Nem biztos, hogy én ezt nevezném a jó üzlet mintapéldájának.
Seri vasárnap, 09:50
Előzmény: #660  Borisz
Szép jó reggelt, vagy inkább már napot!
Engem nem fárasztasz, sőt... én kifejezetten örülök a hozzászólásoknak, ok kifejtéseknek  stb. Úgyhogy ne fogd vissza magad. 😊 
Kis pajtást én is szoktam kérdezgetni, de tegnap bepöccent és azt mondta 3 órán keresztül nem hajlandó velem társalogni. Elfáradt 😄 Na mondom jó, akkor majd reggel folytatjuk. 😄
TKMS tekintetében szerintem mindannyian egyetértünk, hogy 3 lehetőség van:
1. Nem lesz szerződés ➡️ Korrekció lehetősége és nagysága magas lehet, hiszen a szerződések lehetőségét beárazták. 70 euróig lemehet, vagy akár lejjebb is.
2. Ha csak az egyik szerződés jön létre ➡️ akár 30 %-os árfolyam emelkedés is lehet. Itt már jelentkezik az általad is írt 7-10 éves időtáv bevétel tekintetében is.
3. Kanada és India is összejön ➡️ A TKMS globális tengeralattjáró-bajnok lesz és stratégiai értéke brutálisan megnő. Ekkor valósulhat meg a már Pascade által írt duplázás.
CSG árfolyama ~30,6 euro. Kis pajtás szerint:
✔️ lassú, egyenletes csorgás
✔️ alacsony–közepes forgalom
✔️ nincs narratívaváltás
✔️ nincs pániknap, azaz nem fundamentális esésről és nem bizalomvesztésről van szó, hanem IPO utáni átárazódási folyamatról. Ha 29-30 euró értékig forgalom nélkül csurog, akkor az esés minősége jó. Azonban ha lemegy 27-28 euróig, akkor a piac túlárazott IPO-t áraz. 
👀-jünk és várjunk fázis 
Borisz szombat, 21:41
Előzmény: #659  Borisz
Még TKMS, aztán már megpróbállak nem tovább fárasztani benneteket ezzel :-)
Szintén a mesterséges okosságtól, a tengeralattjáró építési projekt időigényéről:
tkms indiai és kanadai tengerlattjáró projektek előkészítésén fáradozik. egy átlagos méretű, fosszilis meghajtású tengeralattjáró átlagos építési ideje tervezéstől vízebocsátásig mennyi idő?
Egy modern, fosszilis meghajtású (hagyományos) tengeralattjáró tervezésétől a vízrebocsátásáig (launch) tartó időszak általában 5 és 10 év között mozog. A teljes folyamat főbb szakaszai az alábbiak szerint alakulnak:
  • Tervezési és előkészítési fázis: A részletes kéknyomatok elkészítése és a technológiai integráció megtervezése hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet a fizikai építés megkezdése előtt.
  • Fizikai építési idő: Egy már meglévő terv alapján, tapasztalt hajógyárban az építés (acélvágástól a szerelésig) nagyjából 2–5 évig tart.
  • Első példány (First-of-class): Az új típusok első hajóinál a fejlesztési nehézségek és tesztelések miatt a teljes időtartam gyakran eléri a 10 évet is. Példaként a kanadai projekt (CPSP) esetében a szerződéskötést 2028-ra, az első átadást pedig legkésőbb 2035-re tervezik, ami egy 7 éves periódust feltételez az építésre és átadásra. 
A tkms jelenlegi projektjei, mint az indiai Project 75(I) és a kanadai program, szintén ezen az 5–10 éves időskálán mozognak, ahol a technológia-transzfer és a helyi gyártás (pl. Indiában a Mazagon Dock-nál) tovább bonyolíthatja az ütemezést. 
Borisz szombat, 20:34
Előzmény: #652  Seri
Nézegettem a TKMS target price-t, ezt mondta rá a mesterséges okosság:
As of late January 2026, analysts covering TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems AG & Co. KGaA) hold a cautious, consensus "Hold" view, with one-year price targets generally ranging from approximately €61 to €125, often averaging around €88–€90. While 52-week highs have reached over €106, analysts are balancing high defense-sector demand against potential execution risks and margin normalization. Key Analyst Forecasts (as of Jan 2026):
  • Average Target Price: €88.67 – €90.70
  • High Estimate: €125.00
  • Low Estimate: €61.00
  • Consensus Rating: Hold 
Key Data Points:
  • Recent Trading Context: The stock has shown a 52-week range of roughly €57–€107, reflecting significant volatility.
  • Influencing Factors: Future performance is driven by the company's large order backlog for submarines and surface vessels, alongside sustained European defence spending.
  • Recent Activity: Multiple insider "buy" transactions were reported in late 2025. 

Nem rossz, nem rossz, de azért nem is annyira viráglengető. 
Szerintem lássuk meg, hogy mi lesz abból az indiai közös tengeralattjárókból meg a kanadai tengeralattjárókból. Lássunk először komoly leszerződött backlogot.
Ja és mégegy: A TKMS úgy vásárolta mostanában a német hajógyárakat, mint más a zsemlét. Ezek egyrészt pénzbe kerültek, másrészt meg kéne tölteni őket projektekkel. Úgyhogy szerintem évekig nem lesz osztalék sem.
Tévedés joga fenntartva :-)
Valiz
Valiz szombat, 00:09
Előzmény: #657  Borisz
Akkor nekik is lett automatikusan szerintem. De valójában nem tudom ez miként működik.
Borisz péntek, 22:53
Előzmény: #656  Valiz
dedede. tkms több etf-ben már tartalmazva van, csak pici hányadban. nézd meg justetf.com rá lehet kerestetni egy bizonyos részvényre, hogy mely etf-ekben van tartalmazva.
Valiz
Valiz péntek, 21:33
Előzmény: #654  Borisz
Én ezt úgy kaptam TKA után, nem vettem. Számolgattam, TKA árfolyamot, megérte itt eladni. Szokásos fel-le-fel műsor volt. Bízom benne, hogy lecsillapodik, akkor megveszem újra. ETF is hogyan tartalmazné még ilyen gyorsan? Türelem. 
Seri péntek, 21:18
Előzmény: #654  Borisz
Jól tudod, még nincsenek aláírt szerződések.
Borisz péntek, 20:25
TKMS-t nézegettem ETF-ekben, hogy melyikben van tartalmazva, csak úgy kíváncsiságból. Hát egészen icipici mértékben van csak. Úgy látszik, még nem számít igazi fontos darabnak.
Az indiai meg a kanadai projekt valszeg megalapozná a tekintélyét. De az még elég soká lesz, jelenleg asszem még talán nincs aláírt szerződés egyikben sem.
Valiz
Valiz péntek, 20:01
Előzmény: #652  Seri
Igen, jól gondolod. Én 98,5-ön adtam el, 90 -nél már értelme volna visszavenni.
Seri péntek, 19:52
Előzmény: #651  Seri
Vagy, nem biztos!
Ugyebár októberben vezették be 60 eurós áron. Az eltelt 3 hónapban közel 40 %-ot ment és majdnem a korábbi csúcsnál tart (~ 8%-ra van tőle). Az elemzői célárak (amik már nem tudom mennyi, mert régen olvastam) alatta vannak, tehát gondolom én a pozitív hírek be vannak árazva. Természetesen jó cégről beszélünk, de én az utóbbi nagy bukásom miatt már ilyeneket is figyelembe veszek mielőtt beszállok valamibe.
Most pár napja oldalazik, tehát nem tudni merre indul meg, tán ilyenkor gyakoribb a korrekció.
A 100 euró úgy látom egy ellenállás neki, mert nem tud fölötte zárni, szurkálja, de nem tudja legyőzni.
Szerintem most célszerű várni a vásárlással mindaddig míg tartósan 100 fölé nem zár. /De ezt már valaki más is írta korábban, lehet másik csoportban/. Igaz akkor drágább vétel lesz, de trendkövető. Azonban, ha korrekciózik (persze a szösz tudja mennyit), akkor az szintén jó beszálló lenne.
Seri péntek, 17:07
Előzmény: #650  Valiz
Igen, eléggé úgy néz ki
Valiz
Valiz péntek, 17:01
Előzmény: #649  Seri
Kezd álom lenni a 90-92-es ár. 
Seri péntek, 16:40
Előzmény: #646  Pascade

Sejtettem, hogy tartod 😊
A tegnapi kis esést szinte vissza is hozta. Pedig vártam még egy kicsike lefelé menetelt (mai napra), de hiába. Dilemma....
Pascade
Pascade péntek, 15:20
Előzmény: #647  Pascade
A norvégok is rendeltek az eddigi 4 mellé még kettőt.
Pascade
Pascade péntek, 14:15
Előzmény: #645  Seri
Valószínű,h a kanadai projektet is behúzzák,én innem egy duplázást is látok év végéig.
Pascade
Pascade péntek, 10:25
Előzmény: #645  Seri
Persze,én tartom és bővítettem is. Az RHM et meg visszavettem
Seri péntek, 10:22
CSG hamarosan visszaadja az eddigi emelkedést. 
Számomra meglepő mennyire nem ment fel az ára tőzsdei kereskedés alatt és hogy mennyire "gyorsan" vissza is adja az eddigi emelkedést. Többet néztem ki ebből a részvényből. 👀 tovább, nagyon kíváncsi vagyok a mozgására.
TKMS oldalazásba kezdett. Van valaki -még- poziban ebben a részvényben? 
Én nem gondolnám, hogy lesz némi korrekció, elég erősnek látom. Persze jó lenne (nekem), de csak oldalazást nézek ki belőle.
Seri szerda, 16:10
Előzmény: #642  Valiz
Nincs hír, én sem találok
Valiz
Valiz szerda, 15:12
Eutelsat 2,4 8% feletti emelkedéssel. Nem látok hírt.
Seri szerda, 13:45
Sziasztok!
CSG - friss infó (legalábbis nekem friss 🙂)
A legfrissebb elemzések szerint a CSG-nél a fő tulajdonos és eladók 180 napos lock-up-ot vállaltak a nyilvános piacra kerülés után. Ez azt jelenti, hogy a vezető részvényesek és bizonyos bennfentesek 180 napig (kb. 6 hónapig; ~Június vége / Július eleje) nem adhatnak el részvényeket az IPO után.
Jelenlegi ár: 33,5 euró

• Topik gazda

DavidCamp
    3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek