Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 09. 28. 08:48
Előzmény: #538  szieszta
“elvállaltam egy munkát, ami mellett FIRE-nek érezhetem magam”
Azért fontosabb az érzésnél a tényleges anyagi függetlenség.
“ az a vagyon, amikor gazdagnak érezheted magad?”
Nem sok köze van a fire figalmának a gazdagsághoz, mégha a gazdagok egyben anyagilag függetlenek is.
Amúgy az általam smert fogalom a gazdagságra: aki a többség által elérhetetlen szinten lakik, él, és ezt munka nélkül a tőkejövedelméből is megtehetné.
A jómódú pedig aki a fenti színvonalon él, de ehhez dolgoznia kell.
A fire meg átlagos vagy az alatti/feletti szinten él a tőkejövedelméből de munkából visszavonulva. (Retire early mielőttmég.)
szieszta 2025. 09. 28. 08:33
Előzmény: #538  szieszta

A FIRE életmóddal kapcsolatban nekem is az a bajom, hogy így 50 év felett nem tudom, mire lesz elég az összegyűjtött vagyonocska, így ha van lehetőség, még azért gyarapítgatom, kiugrálva az otthoni semmittevésből.
Az ember magát nem látja kívülről, hogyan viselkedik, de például jóbarátomon látom, hogyan változik a véleménye. Még öt éve azt mondta, ha lenne a  számláján 100 ezer euró, visszavonulna. Neki ez bőven elég megtakarításnak. Most már 500 ezer a cél, ráadásul úgy, hogy már van egy nyaralójuk is, meg egy budapesti lakás is, befektetésnek. Egypár éve nagyon kis halként sikerült bekerülnie a fidesz csókosok közé, dől  a lé.
Persze ő még annyira kis hal, hogy sokat kell tennie ezért, nem  a semmittevésért utalgatják a közpénzt, mint lölönek , meg tiborcnak, de minden évben tudja duplázni vagyonát, cégeit és ami talán a legfontosabb, a kapcsolatait. No nem a szerelmieket, hanem az összeköttetéseit. Hív ennek, aki hív annak, az meg amannak és minden kiskapu kitárul. Akár még egyetemre is bejuttat, de lehet már kész diplomát is tudna adni a kezedbe.
szieszta 2025. 09. 28. 08:16
Előzmény: #537  tihamer

Ez egy érdekes vélemény, de valljuk be egészen más szintről szól, mint az ide írogatók vagyonhelyzete.
Sokszor felteszem a kérdést, mi az a vagyon, amikor gazdagnak érezheted magad?
Valaki számszerűsítene?
Van egy topik itt is, ahol azt fejtegették, 150 millió forint elég e a FIRE életmódra. Volt, aki teljesen meg lenne elégedve ennyi vagyonnal, volt aki a tízszereséből sem jönne ki. Mondjuk az is kérdés, mit számolunk ide, mert egy saját ingatlan, amiben lakunk, az nekem nem számít ilyen vagyonnak, de még az autó sem.
Én sokkal szerényebben élek, mint amit megengedhetnék magamnak. Nincs igényem  a nagy luxusra, sok mindenben még a kis luxusra sem. Enni szeretek, de nem a csilli billi éttermek michelin csillagos kajáit, hanem az itthon elkészített "disznóságokat". :-). Ebből is egyre kevesebb is elég.
Igaz, négy autónk van....négy jogosítványra   a családban, de leginkább azért, mert a régit annyiért nem vagyok hajlandó eladni. Én  20 évessel furikázok, no nem hölgyikével, hanem skodával. Persze van egy családi szép autónk is, amivel a feleségem jár munkába, délután meg a fiam nyergeli meg 200 ló-erejét.
Az luxus, hogy az 1800 négyzetméteres telkünket fűnyírós kistraktorral nyírom?  Mert akkor én is luxizok.
A kényeztető kirándulásokat sem szeretem, leginkább a nem megerőltető túrázást részesítjük előnybe. Szerencsére a családom is erre vevő, így az élet nagy kapujában sorakozó gyerkőceim is szívesen tartanak velünk. Persze ez sem sűrűn, mert mindenkinek meg van a saját elfoglaltsága.
Nekem a cikkben elhangzott vagyonokhoz képest láthatatlan a vagyonkám, de nekem is jól esik, ha valamit támogathatok. Nem a színpadról hintve a  pénzt, hanem szépen csendben segítve  a rászorulókat. Van mikor pénzzel, van mikor az összeköttetéseimmel és van mikor a kétkezi munkámmal. Például mikor oviba jártak csemetéink, mindig szabaddá tettem magam, ha az ovit szépítgetni kellett. Érdekes, hogy mindig ugyanaz a 8-10 szülő ért rá, legtöbbször szombaton megrendezett akciókon.
Nekem a fire életmód a szabadságot adja, nem a tétlenséget. Most éppen elvállaltam egy munkát, ami mellett FIRE-nek érezhetem magam, mert teljesen magam osztom be időmet. Ha úgy van, akár 3 hétig teljesen szüneteltethetem, még akkor is csak a lelkiismeretem nem engedi, hogy ne foglalkozzak vele, ha már fizetnek érte. Ezt a pénzt sem verem el, gyűjtögetem, a gyerekeknek majd jó lesz.
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 17:28
Előzmény: #536  tihamer
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 15:40
Előzmény: #520  fiftififti
"Uniós bajnok Magyarország áremelkedésbenBudapesten egyre inkább álom kategóriába tartozik az egymillió forint alatti négyzetméterár, mostanra már csak a pesti külső kerületekben volt ez alatt az átlag, ott 922 ezer forintot kellett fizetni egy négyzetméterért. „Ha a magyar lakáspiacot európai összevetésben vizsgáljuk, akkor a 2015-ös évet bázisnak tekintve továbbra is az élen jár Magyarország drágulásban, hiszen nominálisan 338,7 százalékkal, vagyis majdnem négy és félszeresükre emelkedtek a lakásárak” – emelte ki Valkó Dávid.„Tapasztalataink szerint az erős első negyedév után kicsit megtorpant a lakáspiac. A 3 százalékos kedvezményes hitel azonban az őszi hónapokban ismét élénkülést hozhat” – tette hozzá. Szerinte tartható az a korábbi becslésük, hogy a tavalyi mintegy 133 ezer után 2025-ben a tranzakciók száma megközelítheti a 150 ezret, az áremelkedés pedig az év egészébe 15–20 százalékos lehet országosan, míg a frekventált területeken meghaladhatja a 20 százalékot.Mit hoz a jövő?Az Index elsőként számolt az Otthon Start Program indulásáról, és azóta is több cikkben igyekeztünk utánajárni, vajon az új állami támogatásnak milyen hatása lehet az ingatlanpiacra, illetve miként alakíthatja az árakat.Az Indexnek nyilatkozó piaci szereplők úgy nyilatkoztak: az elsőlakás-vásárlóknak járó 3 százalékos lakáshitellel az állam ugyan forintos labdát adott egy, a lakáspiacról eddig kiszorult rétegnek, ám – tekintve, hogy a program a keresleti oldalon támogatja az ingatlanvásárlás – félő, hogy amit a lakásvásárlók a réven nyernek, a vámon elbuknak, vagyis a támogatás hatására további ingatlanár-emelkedéstől lehet tartani.Zsiday Viktor befektetési szakértő arra hívta fel a figyelmet blogbejegyzésében, hogy a kormány lakáspiaci politikája épp az ellenkezőjét éri el annak, amit kellene – szerinte a keresletélénkítés helyett kínálat-bővítésre lenne szükség.A kormány felismerte, hogy az ingatlanárak drasztikus emelkedésének – ezáltal a tomboló lakhatási válság eszkalációjának – a kínálati oldal erősítésével veheti elejét. Ez azt jelenti –, amit számos szakértő, piaci szereplő korábban is hangoztatott –, hogy minél több lakást kell építeni, az ezáltal bővülő kínálat pedig árversenyre készteti a kivitelezőket.A lakásépítések terén azonban bőven van még hová fejlődni. Ahogy arról lapunk beszámolt: bár 2025 első félévében látványosan megugrott a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az átadott otthonoké továbbra is mélyponton van. A kormányzati programok – például a 300 milliárd forintos keretösszegű Lakásépítési Tőkeprogram – mintha életet leheltek volna az építési tervekbe, de az új lakások tömeges megjelenésére még éveket kell várni. A kereslet kezd éledezni, a fejlesztők is mozgolódnak – kérdés, hogy az ígéretes számok mögött valódi lakások is felépülnek-e, és hogy ezek mennyire lesznek elérhetők a magyar családok számára.Elemzők előrejelzése szerint 11–13 ezer új lakást adhatnak át 2025-ben. A kínálat megfelelő bővítéséhez azonban legalább 30 ezerre volna szükség évente."
.
.
.
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 12:36
Előzmény: #527  Josti
Igazad volt. Nincs egy egész tenyér nagyságú .
Inkább fél tenyér 1 kg arany mérete.
👍
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 12:35
Előzmény: #532  tihamer
"Aranytömb 1000 grammValcambi S.A.
  • Termék súlya: 1000g
  • Hosszúság: 116,5 mm
  • Szélesség: 51 mm
  • Magasság: 9,5 mm
  • Gyártó: Valcambi S.A.
  • Minősítő: LBMA
  • Származás: Svájc
  • Finomság: 999,9
Egységár
  • 105 251,45 EUR
  • 41 133 424 HUF
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 12:31
Előzmény: #524  N0MAD
Érdekes volna számomra egy olyan kimutatás ahol csak a tőkejövedelmet vennék figyelembe.
De sajnos nincs és valószínűleg nem is lesz ilyen. Ugyanis elég sokaknak szürke zóna. Csak egy példa :
Az ingatlan kiadások 85-90 százaléka nem adózik a kiadás után.
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 12:25
Pedig 1 kg arany kb egy tenyér nagyságú..
"Az arany legismertebb tömegmértékegysége az uncia (31,1035 gramm).
 Mivel az arany sűrűsége 19,3 gr/cm3, egy uncia (troy ounce) tömegű arany térfoga 1,64 cm3. 
.
Egy tonna tömegű arany térfogata 51760 cm3, ami egy 37,27 cm oldalhosszúságú kockának felel meg.
.
Házi feladat:
Mekkora oldal hosszúságú kockának felel meg 1 kg arany.
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 12:20
Előzmény: #521  N0MAD
"fire küszöbén billegve,"
.
Akkor már célegyenesben vagy.
👍
N0MAD 2025. 09. 27. 12:15
Előzmény: #526  Josti
Nyilván, de azert nem dolgoztuk le. Ha a kiegyezés utáni időszakot vesszük közös bázisnak….
N0MAD 2025. 09. 27. 12:13
Hát az nem az aranyrúd.
tihamer
tihamer 2025. 09. 27. 12:12
Előzmény: #520  fiftififti
"Vidéki nagyváros frekventált helyén 2017-ben 1,5-2 millióért vásárolt garázsokat adtam el 2 éve 8-10 millióért/db👍"
.
Ügyes !
Bár én buy and hold stratégián vagyok.
Nekem fontosabb a havi tőke jövedelem folyamatos novekede , mint az eszközök tőkenyeresége.
Josti 2025. 09. 27. 11:45
Előzmény: #508  tihamer
Jó pici tenyered lehet:) szerintem valójában több is elfér benne ha gyufásdoboz formájú a tömböcske
Josti 2025. 09. 27. 11:40
Előzmény: #507  N0MAD
A szovjetúnió eléggé alacsonyra tette a bázispontot. Maradjunk annyiban, hogy ledolgoztuk a szociban elszenvedett hátrányunkat.
FR73 2025. 09. 27. 09:58
Előzmény: #511  ORK
Igen a részvény is reáleszköz, az a jó, ha részvény is van, arany is van, ingatlan is van.
A politikusok által bepumpált többlet fiat pénz majd megtalálja ezeket a reáleszközöket, és felpumpálja az árukat.
N0MAD 2025. 09. 27. 09:46
Előzmény: #522  ORK
Még egy apróság: földrajzi diverzifikáció.
Hogy a teljes vagyon egy helyen legyen belebetonozva a talajba? Persze, elég általános, de egy méret felett azért országkockazat fogalmára is lehet pillantást vetni.
Mint az átlagnál nyugodtabb alvás. (Ami átlag persze nem sokat jelent, nálunk a felső 10% alja gyakorlatilag csóró, egy pesti jobb panel meg egy nyugatabbi minimalbér szintje már kb elég is hozzá)
szieszta 2025. 09. 27. 09:44
Előzmény: #503  ORK

Ha nem jön velem szembe valami nagyon jó ajánlat, nem veszek új ingatlant. Eddig szerencsém volt, olyan dolgokba sikerült belenyúlnom, ami a piaci áraknál sokkal kedvezőbb volt. Ehhez az kell, hogy legyen a számládon elég pénz, amit fel tudsz szabadítani.
Az egyik rokonomat így tudtam kifizetni az örökségéből, sürgősen kellett nekik a pénz, mivel lakást akartak venni és  a banki ügyintézés elhúzódott. Igaz, az az ingatlan nem keres, mert apósomék ott laknak, de már a mi nevünkön van. Ráadásul nagyon szépen karban van tartva, folyamatosan nő az értéke.
A legutolsó ingatlanomnál meg az örökösök döntöttek úgy, hogy  értékesítik, ráadásul az egyik közülük nagyon jóban van velem, így elmondta, hogy mi az a minimál ár, amiért hajlandóak megválni tőle.  Az ajánlat másnapján már a közjegyzőnél ültünk és még aznap utaltam is az árát. Mivel elég öreg ház, azzal tudtam meggyőzni őket, hogy úgyis el kellene bontani, ami elég nagy költség. Már azelőtt kibérelték, hogy hivatalosan nevemre került, még  a rendbetételét is vállalta a bérlő, két havi bérleti díjért cserébe, csak az udvart tettem rendbe én (egy kis gyomlálás és fűnyírás).
ORK 2025. 09. 27. 09:40
Előzmény: #519  tihamer
Nyílván minden befektető diverzifikál. Oké, hogy wc papír…a panel lakások zöme pedig 20 éveb belül szerkezetileg is kifutja az életciklusát. Melyik kormány áll majd bele, hogy a magántulajdonnal teli panelrengeteget felújítsa? Az amortizációról, adóról nem is beszélve..ott nincs TBSZ. Félre értés ne essék, vannak ingatlanok nálam is  pont a diverzifikálás miatt, de itt többeteknél azt érzem, hogy ingatlan túlsúlyos keményen a portfolió.
N0MAD 2025. 09. 27. 09:40
Előzmény: #516  tihamer
Én nyitott vagyok a vagyonadóra az egyéb kismillió bujtatott adó helyett.
Tranzakcióstól a gyakorlatilag 32%os áfáig. Őrulten kaotikus az adórendszer ennek egyszerűsítése már megérné.
Azért az elég nonszensz hogy munkajövedelemnek a harmada hopp (plusz amit a munkaltató is fizet) a maradék harmada hopp ha fogyasztasz, ezen felül a büjtatott adók, a tőkejóvedelem meg jórészt adómentes.
Mondom ezt privátbanki tbsz számlásként, vezető beosztású alkalmazottként, és kisvállalkozóként, ingatlankiadásból kiszállva, fire küszöbén billegve, mielőttmég.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek