Topiknyitó: atiska83 2024. 08. 25. 21:50

ETF Topik  

Ötleteket kérek, ki, milyen ETF vásárlását javasolja és milyen cégnél ...
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Borisz 2025. 11. 29. 20:48
Mégiscsak jó dolog ez a mesterséges okosság. Kérdeztem tőle az ETF visszaváltás mechanizmusáról, és egy csomó dolgot megértettem belőle. 
Ha valakit érdekel, itt olvashattya:
Mi történik, amikor egy ETF-et az árjegyzőnek adunk el?
Amikor egy befektető elad egy ETF-részvényt, a tranzakció általában a másodlagos piacon (a tőzsdén) zajlik le, hasonlóan bármely más részvény eladásához. Az eladó fél számára az árjegyző (market maker, vagy gyakran egyúttal az Authorized Participant – AP) az a vevő, aki biztosítja a likviditást a piacon.A folyamat lépésről lépésre a következő:
  • Az eladás végrehajtása: Ön eladja az ETF-részvényeit a brókerén keresztül. Az árjegyzők folyamatosan tesznek vételi ajánlatokat, így a tranzakció szinte azonnal végbemegy a tőzsdei nyitvatartás ideje alatt a piaci áron [1]. Ön készpénzt kap az eladott részvényekért cserébe, akárcsak egy normál részvényeladásnál.
  • A likviditás biztosítása (első szint): Az árjegyző szerepe, hogy mindig legyen valaki, aki megveszi az eladott részvényeket, és eladja azokat, akik venni szeretnének. Ők folyamatosan szűk árrést (különbözetet a vételi és eladási ár között) tartanak fenn, amiből profitálnak [1].
  • A visszaváltási mechanizmus (második szint): Ha az árjegyző túl sok ETF-részvényt halmoz fel, és a másodlagos piaci kereslet nem tudja felvenni a felesleget, akkor lép életbe az ETF egyedi visszaváltási (redemption) mechanizmusa. Az árjegyző (aki ebben az esetben AP is) elviszi a nagy mennyiségű ETF-részvényt (egy "teremtési egységnek" vagy "creation unit"-nak megfelelő csomagban) közvetlenül az ETF kibocsátójához.
  • A mögöttes eszközök cseréje: A kibocsátó elveszi az ETF-részvényeket az árjegyzőtől, és cserébe odaadja neki a részvények mögött álló tényleges értékpapírokat (pl. részvényeket vagy kötvényeket) [1]. Ez a in-kind (természetbeni) visszaváltás rendkívül adóhatékony folyamat, mivel nem jár a mögöttes eszközök készpénzes értékesítésével és a tőkenyereség realizálásával a befektetési alap szintjén [1].
  • Összefoglalva: Az Ön szemszögéből az eladás egyszerű és gyors. Az árjegyző technikai szerepe biztosítja, hogy a másodlagos piaci ár közel maradjon az ETF nettó eszközértékéhez (NAV), és fenntartsa a likviditást a teljes életciklus során [1].Az AI-válaszokban előfordulhatnak hibák. Pénzügyi tanácsadásért forduljon szakemberhez.
    DavidCamp 2025. 05. 09. 07:02
    Előzmény: #8  Borisz

VanEck szépen emelkedik........szépen alakul.
    📈🚀💪😎
    Borisz 2024. 11. 18. 22:06
    Előzmény: #6  benji60
    Nekem Defense-ből már van VanEck. Az utóbbi néhány napban erősen felszúrt, majd gyakorlatilag azonnal vissza is adtan az egészet. Én csak tátottam a számat. Nem néztem utána, hogy mi volt az egésznek az oka, de el tudom képzelni, hogy ez a Trumppal lehet összefüggésben, és hogy legalább eddig a csúcsig hamarosan fel fog ismét kaptatni, mondjuk a Trump beiktatása körüli időkig, tehát kábé 2 hónap alatt. Ha ebben igazam van, akkor az mostantól odáig kábé egy olyan tíz százalék potenciált jelenthet.
    benji60 2024. 11. 18. 21:14
    Előzmény: #6  benji60
    A 7. Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF nyomon követi az FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped Index teljesítményét.
    benji60 2024. 11. 18. 21:13
    Előzmény: #5  benji60
    .A felsoroltakból a 3., amit érdekesnek találok:Az Invesco Cybersecurity UCITS ETF globálisan fektet be az IT biztonság területén tevékenykedő vállalatokba 
    .A 4. Az Invesco Defense Innovation UCITS ETF olyan vállalatokra összpontosít világszerte, amelyek a legmodernebb fegyvereket, védelmi rendszereket és határbiztonsági megoldásokat fejlesztenek. Már belevettem.
    A 7.Az Invesco Defense Innovation UCITS ETF olyan vállalatokra összpontosít világszerte, amelyek a legmodernebb fegyvereket, védelmi rendszereket és határbiztonsági megoldásokat fejlesztenek
    Borisz 2024. 11. 17. 07:57
    Tavasszal kitört rajtam a Kelet-Európa mánia. Vettem Görögország, Csehország, Lengyelország, Románia ETF-eket, mind az Expat alapkibocsátótól, amely bolgár, és szemlátomást főként Kelet-Európára van szakosodva.
    Az eltelt fél év - háromnegyed év távlatában nem sikerült ezekkel az ETF-ekkel dűlőre jutnom, csalódottan kiszálltam belőlük kábé beszálló áron ill. minimális veszteséggel, gyakorlatilag tettem velük egy üres kört. Közben a Horvátország és a Macedonia ETF ugyanezen idő alatt duplázott.
    Mostanában crypto ETF-ekkel remélek némi pénzt csinálni, de ha az beállna, akkor ismét Kelet-Európa felé fordulok esetleg.
    Nacky 2024. 08. 26. 06:14
    még egy kis olvasmány  https://szendreiadam.hu/befektetes/etf-passziv-befektetesek/
    Törölt felhasználó 2024. 08. 26. 03:49
    Mint első bejegyzés:
    Mi az az ETF?Az ETF az angol „exchange traded fund” (tőzsdén forgalmazott befektetési jegyek) kifejezésből származik.Az ETF egy olyan befektetési alap, amellyel folyamatosan kereskednek a tőzsdén, nem a naponta egyszer megállapított árfolyamon lehet megvásárolni, illetve eladni, ahogy a hagyományos befektetési alapoknál megszokott. Ebből kifolyólag árfolyama ugyanúgy mozog, kereskedése ugyanúgy működik, mint egy részvény esetében; rendelkezik árfolyamgrafikonnal, amelyre érvényesek a technikai elemzés elméletei, és megadhatsz rá akár stop loss megbízásokat is.Lényegében magába foglalja a részvények és a befektetési alapok előnyeit, így csökkentve a kockázatot és a költséget.
    .
    https://www.erstemarket.hu/termekek/etf-kereso?param_id%5B%5D=1¶m_id%5B%5D=4
    .

Topik gazda

atiska83
    atiska83
    4 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek