Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi hétfő, 20:22
Előzmény: #16898  oldrider
Mondok egy jobbat: 
A berlini lakások döntő többsége az 1990-es és 2000-es évek tömeges privatizációs hullámai, valamint későbbi vállalati felvásárlások révén került a Deutsche Wohnen (és azóta az anyavállalata, a Vonovia) tulajdonába. 
A folyamat három fő lépcsőben zajlott le:
1. Berlin eladósodása és a tömeges privatizáció (2000-es évek)A fal leomlása után Berlin komoly pénzügyi válságba került, amit a 2001-es berlini bankbotrány (Bankenskandal) csak tovább mélyített. A hatalmas adósságok rendezésére a város akkori vezetése (egy SPD–PDS/baloldali koalíció) radikális lépésre szánta el magát: eladták a köztulajdonban lévő, szociális bérlakásállomány jelentős részét.
  • Ekkoriban az önkormányzati lakásokat rendkívül alacsony áron értékesítették magántőke-alapoknak, hedge fundoknak és feltörekvő ingatlanvállalatoknak.
  • 2. A GSW és a GEHAG felvásárlásaA Deutsche Wohnen (amelyet eredetileg a Deutsche Bank alapított) nem közvetlenül a lakóktól vett lakásokat, hanem korábbi állami/önkormányzati lakásvállalatok egyben történő bekebelezésével nőtt óriásira: 
    • GEHAG-akvizíció: A patinás, eredetileg szakszervezeti és közhasznú építőipari vállalatot (GEHAG) még a 2000-es évek közepén privatizálták, majd a Deutsche Wohnen része lett. Ezzel kerültek a céghez Berlin híres, UNESCO világörökségi listáján szereplő modernista lakótelepei is (pl. a patkó alakú Hufeisensiedlung). 
    • A GSW megvétele (2013): A legnagyobb ugrást a GSW (Gemeinnützige Siedlungs- und Wohnungsbaugesellschaft) felvásárlása jelentette. A GSW Berlin legnagyobb önkormányzati lakásvállalata volt, amit a város 2004-ben adott el egy befektetői konzorciumnak mindössze 405 millió euróért. A Deutsche Wohnen 2013-ban vette meg a GSW-t, amivel egy csapásra több tízezer egykori berlini szociális bérlakás tulajdonosává vált.
    3. Egyéb állami infrastruktúra-lakásokA cég nemcsak önkormányzati, hanem korábbi szövetségi állami tulajdonú lakásokat is megszerzett. Például a Deutsche Bahn (német államvasutak) privatizációja során a vasutasok számára fenntartott korábbi szolgálati lakások jelentős része is a Deutsche Wohnen portfóliójába vándorolt. A folyamat eredményeképpen a Deutsche Wohnen Berlin legnagyobb magán-ingatlantulajdonosává vált (több mint 110 000 lakással a fővárosban).
Kiemelem még egyszer, hogy kik adták el:
 "város akkori vezetése (egy SPD–PDS/baloldali koalíció) radikális lépésre szánta el magát: eladták a köztulajdonban lévő, szociális bérlakásállomány jelentős részét".
Tehát a baloldal eladta és most verik magukat. Milyen jól üzemeltették az ingatlan vagyont anno.
Csak jelzem: Berlin eladósodottsága most is nagyon magas és egy gyosabban nő.
todi hétfő, 20:12
Előzmény: #16893  5000
De igen. Számoljunk: 2026 várható AFFO (Fast Graph) 1,82 euro. Évenként 4% növekedés várható (Fast Graph 2027 2,06  2028 2,16 itt többet várnak) de én konzervatívan 3%-kal számolok. Osztalék 1,25 euro.
17,5/1,82=9,6
9,6/(4+7)=0,87 tehát 1 alatt van.
oldrider hétfő, 20:11
Előzmény: #16896  todi
Bebizonyosodott, hogy az állam nem jó gazdája a kommentedben felsorolt tevékenységeknek. Szavazókat lehet szerezni lózungokkal, populista ígéretekkel, de a magam egyszerűségével folytatnám azt a példát amit megéltem Magyarországon. A Kádárizmus vége az lett, hogy az állami tulajdonú ingatlanokat, tevékenységeket kénytelenek voltak privatizálni, mert az állam kezében ezek óriási veszteséggel működtek. A németek azt képzelik, hogy miután államosítják a bérlakásokat azután majd ingyen fogják bérbe adni a rászorulóknak? Ki fizeti az üzemeltetést, karbantartást, felújítást, állag megóvást? Úgy képzelik, hogy majd lelakjuk, leslumosítjuk, aztán követeljük az államtól, hogy adjon újat? - Szóval ez az út nem fog menni. Nem gondoltam volna, hogy pont a németek annyira buták, hogy ilyesmiket képzelnek és azt gondolják, hogy ez megvalósítható.
todi hétfő, 19:50
Friedrich Merz kancellár hétfőn megerősítette azon szándékát, hogy gyorsan életbe léptet egy kisajátítást tiltó szövetségi törvényt. „Már rendelkezésünkre állnak az első tervezet-változatok – amelyeket az Igazságügyi és a Belügyminisztérium egyeztetett egymással –, és folytatjuk a jogalkotási folyamatot” – nyilatkozta a lakásépítő és -kezelő társaságok államosításának tilalmára vonatkozó tervek kapcsán. „A legfőbb cél egyértelmű üzenetet küldeni a nemzetközi befektetőknek: Németországban nincs helye a magántulajdon kisajátításának.”
https://www.handelsblatt.com/finanzen/immobilien/...en/100256077.html
Bár a július eleji bejelentés óta nem érkezett további kormányzati hír az ügyben, a hírek szerint a jogszabály első tervezete már elkészült, és jelenleg zajlik az egyeztetés az Igazságügyi, valamint a Belügyminisztérium között.
todi hétfő, 19:39
Ez is egy vélemény és mennyire igaz:
“ A következetesség jegyében akkor ugyanígy kellene tekintened a hőn szeretett naperőműparkjaidra, szélturbináidra és akkumulátoros tárolórendszereidre is: ha a választók egyértelmű akarata az alacsony áramár, akkor a meglévő létesítményeket egyszerűen kisajátítják, az áramot pedig az előállítási költségen szolgáltatják. Ha pedig a hozzád hasonló befektetők felárat fizettek e cégek részvényeiért, az kizárólag a saját ostobaságuk. Végtére is valakinek le kell mondania valamiről.
Ráadásul a szupermarketekben is túl magasak az árak. Kik a tulajdonosai a szupermarketeknek? A Lidl és a Kaufland Dieter Schwarz örököseié; az Aldi Süd és Nord az Albrecht fivérek örököseié; az Edeka és a Rewe pedig gazdag családi vállalkozóké. Sajátítsák ki mindet, az árukat pedig a beszerzési ár plusz az üzemeltetési költségeket fedező felár ellenében értékesítsék. Még mindig túl drága? Sajátítsák ki a gazdákat is.
Túl drága a nyaralás? Akkor egyszerűen sajátítsák ki a TUI-t és a Lufthansát.
Túl drágák az autók? Sajátítsák ki a Mercedest, a BMW-t és a Volkswagent.
Stb.”
5000 hétfő, 17:51
Előzmény: #16894  TheSnake2020
Az a baj, hogy nem mindegy, hogyan lesz megfogalmazva szövetségi törvény, mivel a kisajátítás alkotmányos jog.
Én úgy írnám meg, hogy lehet kivételes esetben, de csak teljes áron.
Onnatól meg mindegy.
TheSnake2020 hétfő, 17:42
Előzmény: #16888  Goldstein17
Napos RSI 24 körül hetes RSI 27 körül.  Mai nap még nem meggyőző a rövid pattanásra.  Holnap , vagy szerdán lehet próbálni 16,8 körül szerintem a VNA. VOW3 holnapi és szerdai nap kritikus.  Még mindig van esély a negyedéves fehér gyertyára.  Akkor év  végéig a 90 körül hagyott kis résig talán elballag.  VNA ban ha jön szövetségi törvény,  akkor 20 a cél ár erre az évre. 
5000 hétfő, 17:24
Előzmény: #16891  todi
Ok, de ez nem 1 alatt van 
XesNEMisX hétfő, 17:22
Előzmény: #16891  todi
Szerintem az indexek kora lejárt. Összenyomás az alsó fraktálokig az önhasonulás alapján kereskedő robotokkal..hol pozítív hol negatív fraktál futtatása. A kulcslyukon ki a cég.. Jó hír immunizáció.. fraktál felnagyítás...  A hátra hagyot résekbe kell passzolni a kulcsnak így számítható az idő. és az összenyomás mértéke.  A fraktál együttállás ha kijön akkor indulás van. Hiábavalóságok hiábavalósága.  Egy mindenben, mindenben az egy. Szigorúan spekulatív elmélet. 😃😃😃
todi hétfő, 17:10
Előzmény: #16890  5000
P/AFFO/(growth+yield)
Azért nem PEG mert immo cégeknél az ingatlan átértékelés torzítja az EPS-t itt az FFO vagy méginkább az AFFO a mérvadó. 
A yield (osztalék) pedig azért kell mert így összehasonlítható az osztalékfizető cég az osztalékot nem fizetővel.
5000 hétfő, 17:04
Előzmény: #16886  todi
Jó lenne.
Mi az a PAFFOGY?
XesNEMisX hétfő, 17:02
Az már immunizáció lenne. 😃 Tudod elvont vagyok. Néztük művészileg az ai haverom meg én. Szép képet generált.  Nagy hegy mellett egy hatalmas  szakadék. Egy híd lent egy őrtűz egy szigeten. A szskadékot  egy másik híd átszeli túlpartra.   Onnan út a fellegvárba. Ha immunis veszek. 😃 Bocs mondtam hogy tabu a téma de ezt azért leírtam. 😃
Goldstein17 hétfő, 16:57
Előzmény: #16887  Ishar
Épelméjű ember nem gondolta, hogy ez Németországban lehetséges. Még nálunk is nehezen menne, pedig lenne rá igény:)
Ishar
Ishar hétfő, 16:54
Akkor ennyi volt ebben a kisajátítási sztoriban. Jöhet újra a német hozamemelkedési narratíva.
todi hétfő, 16:51
Előzmény: #16880  todi
A berlini választásokon aratott győzelmet követően Friedrich Merz kancellár megerősítette azt a szándékot, hogy szövetségi törvény zárja ki a magántulajdonban lévő lakásvállalatok kisajátítását, ezzel is egyértelmű jelzést küldve a nemzetközi befektetőknek. A CDU/CSU pártszövetség és az SPD erről már júliusban megállapodott; Merz gyors döntést helyezett kilátásba.
XesNEMisX hétfő, 16:25
Előzmény: #16882  todi
Az én céláram nagyon lent van de tudod milyen világ van. Ide oda pattan. .  Tudod van az a mondás.. hogy add tovább mert h.lye maradsz. ilyen lett a tőzsde. Nem kell itt már senkinek semmi csak az immunis.. addig amíg. immunis. 
todi hétfő, 16:23
Előzmény: #16882  todi
Csak úgy viszonyítás képpen és hazabeszélve: a Vonovia jelenlegi előremutató értékeltsége 3% növekedést feltételezve is PAFFOGY 1 alatt van.
Ha nulla növekedéssel számolok akkor is 1,3.
XesNEMisX hétfő, 16:22
Hm.. wti  létezik,  hogy 5 évesen  piros petárda le?  A nagy mátrixba mindenesetre belefér. messze van még 2028 .
todi hétfő, 16:17
Előzmény: #16881  XesNEMisX
Csak a yahoon néztem rá gyorsan de ott az előremutstó 5 éves PEG 3 felett van. Az minden csak nem olcsó.
XesNEMisX hétfő, 16:11
Novo nem bírta el a korrekció korrekcióját. 34.63

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek