Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
XesNEMisX 2026. 09. 10. 15:56
Cipő üzlet. Uraim,  ahogy említettem furi vagy ectrém dolgokkal fogok előállni.  Spekulációra promtolt Ai-val arra jutottunk fraktálokat 😃 elemezve (nem két percet inkább jóval több időt foglalkozva vele) hipotetikus idővonalakat készítve, hogy 10 p/e visszasororál felé halad a dolog mert.. hát nem olyan cekcike a cipő már. Most azért jóval több még egyes márkák esetén. Talán ma még extrémnek számít a felvetés de ki tudja mit hoz a jövő. Aki lát ilyenben logikát kérem fel aki nem az le szavazzon.  Mielőtt bárki kétségbe vonja a józan eszem csak rá kell nézni a chartokra. 
kiegyezo 2026. 09. 10. 15:42
Előzmény: #16517  Goldstein17
Nemtom, mióta van, de a chartra nézve és a 20 évet figyelembe véve: ez egy szép eredmény. Legalább is, nekem a nálad véltnél jóval nagyobb mínuszaim is voltak, beleértve két papírnál totál nullázást is :-) 
Túléljük. Soxerencsét!
5000 2026. 09. 10. 15:36
Előzmény: #16517  Goldstein17
Nekem lehet több van benne, de ez van, kivárás. Reméljük az osztalékot fizetik, akkor nem gond várni.
Goldstein17 2026. 09. 10. 15:30
Előzmény: #16515  5000
Na akkor nekem annyi lenne. A teljes likvid vagyonom 20%-ával vagyok benne. 20 éves tokepiaci múltamra visszatekintve semmivel nem voltam ilyen miuszban.
Goldstein17 2026. 09. 10. 15:28
Előzmény: #16515  5000
Na akkor nekem annyi lenne. A teljes likvid vagyonom 20%-ával vagyok benne.
5000 2026. 09. 10. 15:07
Előzmény: #16514  Goldstein17
Ja, ha nem csökkentik az osztalékot.
Goldstein17 2026. 09. 10. 14:45
VNA lassan 7 %-os osztalekkal vehető.  
oxylant
oxylant 2026. 09. 10. 14:42
Előzmény: #16512  oxylant
Eutelsat: minusz 3 százalék.....
Robotka 2026. 09. 10. 10:50
Előzmény: #16494  buythedip
hellofreshnél tegnap be is álltam venni de nem kaptam. ma újrapróbálom, bár lehet nem érdemes várni az 1-2%-os pullbackre
Robotka 2026. 09. 10. 10:48
Előzmény: #16504  buythedip
igen, enovix. (és az usa csoportba akartam, csak elnéztem). 
todi 2026. 09. 10. 10:38
Már spórolni is drága:
A Volkswagen egy jelentés szerint 16 milliárd euróra becsüli a munkahelyek megszüntetésének és az üzembezárásoknak a költségeit.
Borisz 2026. 09. 10. 10:35
Rheinmetall
A keletnémet tartományi választások hatása:
A 2026. szeptember 20-án esedékes berlinbéli és mecklenburg-elő-pommerani tartományi választások alapjaiban formálhatják át Németország politikai térképét, különösen a szeptember 6-i szász-anhalti választás után, ahol az AfD történelmi, 44%-os áttörést ért el. [1, 2, 3]
A politikai átrendeződés közvetlen nyomást gyakorol a szövetségi kormányra, és érdemi hatással van a védelmi ipar legfontosabb szereplőire, például a Rheinmetall vállalatra.
🔎 Várható eredmények a szász-anhalti sokk fényében
A szász-anhalti földcsuszamlásszerű AfD-győzelem hatalmas pszichológiai és mozgósítási előnyt ad a jobboldali radikális pártnak a szeptember 20-i voksolások előtt. [1, 2, 3]
  • Mecklenburg-Elő-Pommeran (Mecklenburg-Vorpommern): Ebben a keleti tartományban a szász-anhalti forgatókönyv megismétlődése a legvalószínűbb. Bár Manuela Schwesig (SPD) miniszterelnök vezetésével a szociáldemokraták az utolsó napokban faragtak a hátrányukból, a felméréseket az AfD vezeti. A szász-anhalti 44% után itt is reális esély van arra, hogy az AfD az abszolút többség közelébe kerüljön, vagy legalábbis megkerülhetetlenné váljon, teljesen ellehetetlenítve a hagyományos pártkoalíciókat. [1, 2, 3, 4]
  • Berlin: A főváros politikai dinamikája merőben eltér a keleti tartományokétól, itt sokkal fragmentáltabb a mezőny. Jelenleg négy párt (CDU, SPD, Zöldek és az AfD) harcol fej-fej mellett az élen. A szász-anhalti AfD-dominancia azonban a nyugati/fővárosi bázisú, Friedrich Merz-féle CDU-t és a Zöldeket is fokozott mozgósításra kényszeríti. Berlinben az AfD győzelme kevésbé valószínű, de támogatottságuk növekedése és a baloldali pártok térvesztése kormányozhatatlansághoz vagy instabil, sokpárti nagykoalícióhoz vezethet. [1, 2, 3, 4]
➡️ Hatás a szövetségi politikára
A tartományi választásokon elszenvedett baloldali és centrista vereségek azonnali irányváltásra kényszerítik a berlini központi kormányzatot.
  • Bevándorlási politika: Ez a terület fogja elszenvedni a leggyorsabb és legradikálisabb szigorítást. Az AfD térnyerésének legfőbb hajtóereje a migrációs elégedetlenség. Ahhoz, hogy a fősodorbeli pártok (különösen a CDU és az SPD) megállítsák a választói elvándorlást, kénytelenek átvenni a szigorúbb retorikát és intézkedéseket. Várható a határellenőrzések állandósítása, a kitoloncolások felgyorsítása és a szociális juttatások szigorítása a menedékkérők esetében.
  • Védelmi és fegyverkezési politika: Ezen a téren kettős, egymásnak feszülő hatás érvényesül.
    • Rövid távon (Kormányzati reakció): A fősodorbeli pártok (CDU/CSU, SPD) a nemzetbiztonsági kockázatokra és a geopolitikai stabilitásra hivatkozva továbbra is elkötelezettek maradnak a fegyverkezés mellett, hogy demonstrálják cselekvőképességüket a nemzetközi porondon.
    • Hosszú távon (Nyomás az ellenzék felől): Mind az AfD, mind a parlament küszöbén álló, Sahra Wagenknecht-féle BSW élesen fegyverszállítás-ellenes és oroszbarát/békepárti narratívát képvisel. Ahogy ezek a pártok erősödnek, úgy nő a társadalmi nyomás a védelmi kiadások és az Ukrajnának szánt katonai támogatások megnyirbálására. [1]
📊 Hatás a Rheinmetall backlogjára (rendelésállományára)
A politikai bizonytalanság ellenére a Rheinmetall és a német védelmi ipar strukturális pozíciói rövid- és középtávon védettek maradnak, de a hosszú távú kockázatok megjelentek a láthatáron.
IdőtávVárható hatás a Rheinmetall rendelésállományára (Backlog)Részletek és indoklás
Rövid táv
(1-3 év)
🟢 Nincs érdemi visszaesés / Stabil növekedésA meglévő backlogot hosszú távú szövetségi keretszerződések, a NATO 2%-os GDP-célszáma és a Bundeswehr modernizációs programjai biztosítják. Ezeket a szerződéseket tartományi választások nem írják felül.
Középtáv
(3-5 év)
⚠️ Lassuló növekedési ütem / VolatilitásHa az AfD és a BSW tartósan tematizálja a közbeszédet, a kormányzó koalíció óvatosabbá válhat az új, nagyszabású belföldi fegyverbeszerzési programok bejelentésével, hogy elkerülje a belpolitikai konfliktusokat.
Exportpiacok📈 Diverzifikációs kényszerA német belpolitikai nyomás miatt a Rheinmetall még erőteljesebben támaszkodhat a nemzetközi és nem-német (pl. egyéb európai, USA, ausztrál) megrendelésekre és vegyesvállalatokra, amelyek függetlenek a berlini politikai klímától.
Összegzésként: Az AfD előretörése azonnali jobboldali fordulatot hoz a bevándorlási politikában, de a Rheinmetall gigantikus rendelésállományát közvetlenül nem veszélyezteti, mivel a védelmi beszerzések mögött szilárd, többéves nemzetközi és szövetségi kötelezettségvállalások állnak. Hosszabb távon azonban a fegyverkezés-ellenes pártok erősödése beszűkítheti a német védelmi költségvetés további bővülésének politikai mozgásterét.
Borisz 2026. 09. 10. 09:33
buythedip 2026. 09. 10. 09:22
Még egy ingatlanos cég:
Vistry, Nagy-Britannia
-Két hét múlva jelent
-Artemis bevásárolt 5.47%-ot
-16%-kal vezeti a short interest listát, tavasszal a Gerresheimer vezette és onnan duplázott
Mi a véleményetek?
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 09. 10. 09:16
SAP csúnyán kezd ma... hmmm hírt még nem látok.... 
buythedip 2026. 09. 10. 08:54
Előzmény: #16500  Robotka
Enovix?
buythedip 2026. 09. 10. 08:47
Előzmény: #16502  thinkpositive
Ez nekem is tetszett ma. Szerintem nem fog nyerni, és ha mégis, akkor is le van maradva ígéretekkel. Epstein-fájlok, orosz-ukrán háború lezárása, kormányzati kiadáscsökkentés láncfűrészes Elon Musk-kal. Mindenből az ellenkezője lett. Valószínűleg $5000 egyszeri adófizetés lenne mindenkinek ebből. :)
thinkpositive
thinkpositive 2026. 09. 10. 08:00
"President Donald Trump pledged Wednesday to send every American adult $5,000 if Republicans retain control of the House and Senate in the midterm elections, an extraordinary gambit to reverse his party’s sagging fortunes in November.
The dubious promise would likely cost more than $1 trillion and require congressional approval, and would further exacerbate the country’s nearly $1.8 trillion annual budget deficit and concerns about inflation."
https://apnews.com/article/trump-dividend-5k-5000-check-republicans-cc80644e3168acd31c892129fb849436
Arrafelé már legális a szavazatvásárlás?
5000 2026. 09. 09. 22:55
Előzmény: #16495  TheSnake2020
A 4 % kamatlán önmagában nem sok, de ha megnézzük honnan jön, mennyi mellette a GDP, akkor már sok.
Továbbra sem értem, hogy a német miért romlik ennyire, míg USA stagnál inkább.
Mindjuk ha bekegondolok az EU lépéseibe, akkor már értem ...

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek