Tisztaban vagyok vele, hogy az angolszászok ott fogják lesni a szálkát amibe belekapaszkodhatnak. Az usa ingatlanosok valahogy nem kamatérzékenyek. Ott nincs kapcsolat a kamatok és a kamatköltségek között. Ki érti ezt?😳
Sajnos van rá esély. A jelentés sok mindent el fog dönteni. Ha az ingatlan értékesítési számok gyengébbek lesznek az komoly problémákat fog okozni. Erre pedig valószínűleg van forgatókönyv. Akkor a pedig ha bőven 4% felett tetőznek a német kamatok bőven lesz tér lefelé. Bár Todi ezt tagadja a TA simán támogatja. Mondom ezt úgy, hogy ezredes vagyok én is, és 26 felett vettem az első pakkot....
A 10 éves kamatokról 1-2 gondolat: Trump beleviite Európát a fegyverkezési kiadások növelésébe amit nyilván hitelekből fedeznek. Nagy pofont adott a német kamatnak és ezzel a többi eu kamatnak is Merz amikor eltörölte az adósságféket és hitelből akar növekedést produkálni. A hatásfok siralmas jelenleg 0,9% német növekedés látszik viszont ezért rengeteg plussz kamatot kell fizetni az országnak. Trump Iránnal tovább szivatja Európát a magas olaj és inflációval aminek nem látjuk a végét. A nagy tech cégek az AI őrületben hatalmas pénzeket költenek a lehetőségeiken felül és a felvett hitelek tovább növelik a kamatokat. Ez eddig a rossz hír. Most nézzük mi adhat okot az optimizmusra: Az európai inflációt egyértelműen a 2 háború (Ukrajna, Irán) okozza. Ha ezekben megnyugvás jön vagy látszik a vége akkor az infláció visszahúzódik és enyhül a nyomás a kötvénykamatokon. Ha az AI lufi kipukkan akkor hirtelen nem lesz szükség az oda áramló hatalmas friss pénzekre ami szintén csökkenti a kamatokat. A kérdés az, hogy a kamatokba jelenleg mi van már beárazva? Szerintem a 2 háború egyértelműen. Az olaj még nyomhat rajta de csak átmenetileg. Az AI tőkeigénye is be van már ( ez a szubjektív érzésem). Szóval a rizikó nagy része már a kamatokban van. Az enyhítő lehetőségekből még semmi bár egy kis ízelítőt már kaptunk pár hete az átmeneti iráni enyhülés kapcsán. Akkor a német kamat rögtön esett 35 bázispontot. Ha Ukrajnában is enyhülés lesz és az AI falán is keletkeznek repedések akkor pedig jelentős kamatcsökkenések jöhetnek.
Eurós részvények vitasarok