A manóba, ezek szerint túl értékelem. A két ETF összegét terveztem bele tenni, hogy "vissza jöjjön" a mínusz.. De figyelmeztetésedet köszönöm szépen, jól meg látsz dolgokat A mai napot látva jól benéztem a két ETF-emet is 🥺
Szerintem nyitni kellene egy vonovia topicot 🙃 a más témában irtak teljesen elvesznek a Vonovia mellett 😁 Ez a topic inkább Vonovia részvények vitasarok 🫣
Szia Zoltán! Ahogy látom mindent "is" adnak, azonban a DTE igen jól tartja magát. Megfigyeltem, hogy az ilyen Trump féle hiper szuper hírek esetén az MTelekom is brutál jól tartotta magát, míg más részvények estek. Mint ahogy ma is teszik. (Igaz ma az MTel esik, de nem csoda amennyit ment, szerintem ez az esés független a Trump hírektől). És láss csodát a DTE elkezdett hasonlóan viselkedni. Bár messze még a nap vége, lehet azt is beejtik. Azonban a hadiipar nekem is fájó, egyrészt a fegyverkezési program miatt, másrészt a "kiújult" USA - Iráni háború miatt. Arra számítottam, hogy ha nem is erőteljesen, de legalább halovány zöldben lesznek. Igaz, volt már róla szó, de mit gondoltok a DTE-ről? Ma nem bírtam tovább és a quantum és egy másik ETF-et eladtam, kb 15 %-os bukóval. És azt tervezem hogy a Deutsche Telekomba szállok be. Lehet túl misztifikálom, túlságosan hasonlítom az MTelekomhoz, de hasonlót emelkedést várok tőle. Válaszotokat előre is nagyon szépen köszönöm.
Ha meg az alap osztalékhozamát a kötvényekhez nézzük akkor pl aurósokat is legalább annyira le kellett volna zúzni mint az ingatlanosokat hiszen pl BMW osztaléka is a német kamathoz viszonyul. Szóval az érvelésed sántít.
A Vonoviát is tartó ingatlan alapok, etf-ek stb magasból tesznek rá. Ha alacsony a kamat magasak az ingatlanárak és jó a lakbér vagyis az alap osztaléka a kötvényhozamokhoz képest, ennyi.
Mert a Vonovia 2022-ig felvásárolt. Mint írtam most nem ezt teszi. Ahhoz jó volt az alacsony kamat. Más periódus más az ideális. A piac ezt még nem fogta fel.
"Én ezt a 2,8-3% közötti zónát látom nagyjából ideálisnak." Sajnos ezzel a láthatatlan kisebbséget képviseled, legalábbis az árfolyamra gyakorolt hatás tekintetében. Historikusan: alacsony kamat= magas árfolyam.
Ha már a meséknél tartunk: ilyenkor jön a kamatérzékenység című mese. Csak amiről a médiák is hallgatnak: A Vonoviának nem feltétlenül a nagyon akacsony kamat a jó. A cég most üzemeltetést és mérleget racionalitál nem pedig felvásárol. Mi történbe alacsony kamatnál? Mindenki elkezdene építkezni, túlkínálat kenne ami levinné az ingatlanárakat és magasabb lenne az üresedési ráta. A Vonovia számára van egy udeálus kamatszint ami elég magas ahhoz, higy ne építkezzen senki ugyanakkor nem túl magas ahhoz, hogy azt a bétleti díj emelésből könnyen fedezni. Így marad a nagas kereslet a bérlakásokra és emelkednek az ingatlanárak. Szerintem ez van most. Én ezt a 2,8-3% közötti zónát látom nagyjából ideálisnak.
Eurós részvények vitasarok