Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi 2026. 03. 30. 11:35
Előzmény: #12798  matatakakiba
Az, hogy az árfolyam hova esik be azt senki sem tudja. Az árfolyammozgás egyébként független a Reittől tehát nem tényező, hogy értesz-e hozzá vagy sem. Az utóbbi időben pontosan a 10 éves kamat mozgását követte le. Azt érzékelem viszont, hogy az utóbbi napok kamat túlhúzásait már nem annyira követte le a Vonovia árfolyammozgása. Lehet, hogy ez a határ ahol a fundához képest úgy túl van hajtva a lezúzás, hogy az árfolyam esetleg leválik a 10 éves kamatról. Erre legutóbb 2023 március és szeptember között volt példa. Erre utal egyébként ez a hír is:
„A Vonovia ingatlancég részvényárfolyama 23 százalékot zuhant a vizsgált időszakban. A Vonoviába befektetett tőke azonban csak három százalékkal csökkent. A Flatex ügyfelei ezért jelentősen alacsonyabb áron vásárolták fel a Vonovia részvényeit. Összességében ez 25,5 százalékos nettó beáramlást eredményez.”
https://www.handelsblatt.com/finanzen/anlagestrategie/geldan…
lukskypoker
lukskypoker 2026. 03. 30. 11:29
Előzmény: #12742  lukskypoker
Még tartom és feljebb húztam a kiszállót, 63-64 közé ebben a körben.
Csütörtök éjszaka óta az első nap, hogy nincs kisebb nagyobb áramszünet... 
Konyhakert letarolva a vihar által, terasz előtető letépve, tároló beázva, amúgy minden faxa :))
matatakakiba 2026. 03. 30. 11:11
Előzmény: #12792  todi
Todi, en erdeklodom a vonovia irant, de nem ertek a reithez. sacc/kb, tudsz mondani arra valamit, hogy a kovetkezo 3honapban beeshet-e
a) 20 ala  b) 16..17 savba?
re:Nemet gazdasag kilatasai
En az erosebben pesszimistakkal ertek egyet. A pillanatnyi energia aremelkedesek (tendenz steigend) tukreben nem zarom ki hogy a nemet vegyipar Leverkusentol Ludwigshafenig le lesz tekerve 50%-ra (vegyipari uzem sokkal lejjebb nem tud menni) es megkezdodnek az elbocsatasok. Autoipar, gepgyartas sem fogja tudni kigazdalkodni a vegyipari beszallitasi anyaghanyad dragulasat. Tudom, hogy a vegyipar nagyreszt gazt hasznal, de az sem lesz eleg (Katari LNG hianyozni fog, az USA LNG-t meg atiranyitottak azsiaba -ok uis tobbet ajanlottak). Minden velemeny erdekel ...
matatakakiba 2026. 03. 30. 10:49
Előzmény: #12790  thinkpositive
Ugy 1eve neztem at ezeket amikor kitort a neodimium krach. Ezekben uis sok van. Az alabb hivatkozott 
dongfangben kb 5tonna (ez 2500+ Model 3 motor mennyiseg)
https://www.wind-turbine-models.com4C Offshore, Windpower Monthly (fizetos, free trial), IRENA (International Renewable Energy Agency), GWEC (Global Wind Energy Council)
Talan meg mindig a Dongfang H26MW-310S (26MW, 310m rotoratmero, 153m lapat) a legnagyobb. De a 
kinaiak ket ev alatt kifejlesztenek, legyartanak es uzembehelyeznek 1 ilyent. Eu-ban csak az 
engedelyezesi eljaras is hosszabb. Es nem, nem kemkedessel loptak ossze (ami igen nepszeru velemeny 
ezeken a listakon). Egyszeruen leleptek EU-t es az USA-t ebben is, meg a nagyfeszultsegu 
nagyteljesitmenyu tavvezetek technologiaban is.
Az adatokbol nem mindig derul ki, hogy 1.tervezet 2.proto 3.epites alatt 4.teszt alatt de nincs halozaton vagy tenyleg annyi es uzemel
buythedip 2026. 03. 30. 10:16
Előzmény: #12795  buythedip
+DHER-t is figyelem
buythedip 2026. 03. 30. 09:23
Zalando visszaadta az earnings pop-ot.
Lassan vehető az is.
Carl Zeiss, Zalando, Hugo Boss, Scout24, Medios, SAP amit figyelek most.
buythedip 2026. 03. 30. 09:15
Holnap hó vége, de a Q1nek is vége.
Egyrészt portfolió átrendezés a nagyoknál, másrészt hamarosan indulnak a jelentések megint nagyban. (április közepétől)
7C Solarparken jelent elsején, de ők csak 2025-öt azt hiszem. Ma +4% és pénteken is szépet ment.
Hellofreshben FB tag vásárolt 747k €ért, de Fajence B.V. meg kiszállt hasonló értékben.
Én pozitívnak látom, más bennfentes is vett, és nagyobb összeggel meg beszállt másik alap.
thinkpositive
thinkpositive 2026. 03. 30. 08:52
Előzmény: #12791  buythedip
"20 alá esés és onnan induló rali lenne a legszebb"
Csakis akkor, ha sikerül ott bevásárolni. :D
todi 2026. 03. 30. 08:10
Egy német alapkezelő a kamatokról és a német gazdaságról:
„Andreas Beck nem lát előre meredek maginfláció-emelkedést Németországban és az eurózónában.
Inkább egy gyenge gazdaságot, ami valószínűbb, hogy recesszióba torkollik. Az EKB-nak nem kellene emelnie az irányadó kamatlábakat, de talán mégis meg fogja emelni.
Beck szerint a hozamgörbe túlságosan meredekké vált. Véleménye szerint a 10 éves piaci kamatlábak a következő néhány hónapban-két évben (középtávon) csökkenniük kellene.
A videó végén (0:35:24-től) még a Vonovia-t is megemlíti, lényegében az ingatlanpiac és a piaci kamatlábak helyettesítőjeként.
Összefoglalva, Beck pesszimista a német gazdasággal kapcsolatban. Ezért nem alakulhat ki tartós inflációs nyomás, és így a jelenlegi euróövezeti hosszú távú kamatlábak túl magasak. Egyébként nagy súlyt fektet a meglehetősen magas hozamú francia kötvényekre a kötvény ETF-jében.
Andreas Beck: KÖTELEZŐ minden portfólióhoz ÉS A nagy tévhit az aranyról, mint a válságok elleni fedezetrőlRené megtérülést akar a befektetésénMárcius 27. 2026
https://m.youtube.com/watch?v=kS5BKxmE-r8
buythedip 2026. 03. 29. 19:56
Előzmény: #12787  thinkpositive
Minden lehetséges.
Előrejelzésre rali, előrejelzésre 20 alá esés, sőt, egy 20 alá esés és onnan induló rali lenne a legszebb.
thinkpositive
thinkpositive 2026. 03. 29. 08:37
Előzmény: #12789  matatakakiba
Ma ránéztem még egyszer, de sokkal közelebb nem jutottam.
Az AI ezt mondja:
"As of late 2025, the Dongfang Electric Corporation (DEC) 26 MW offshore turbine prototype is considered the world's tallest, featuring a 185-meter hub height and a total tip height reaching roughly 340-350 meters."
A wiki meg ezt:
"It will consist of a 300-metre (980 ft) lattice tower, on which a Vensys 126 wind turbine with a nominal power of 3.8 MW and a rotor diameter of 126 metres (413 ft) will be installed. Including the hub, the total planned height of the structure is 365 metres (1,198 ft)."
https://en.wikipedia.org/wiki/Schipkau_GICON_Wind_Turbine
Ez pedig szintén nem friss, de van egy látványos infografika.
https://lifestyleandtech.co.za/smart-money/article/2022-08-16/animation-the-worlds-biggest-wind-turbines
A tiéd elég pontosnak hangzik, honnan vagy így képben?
matatakakiba 2026. 03. 28. 14:37
Előzmény: #12788  thinkpositive
A hivatkozott listan szereplo vestas a 10dik ma. Ha jol emlexem az elso 10ben 8kinai...
thinkpositive
thinkpositive 2026. 03. 28. 10:12
Nordex
A reggeli kávé mellé.
Újabb mérföldkő a cég történetében. Lenyűgöző méret: "hub height of 199 metres and a total rotor blade tip height of over 286 metres" :O
https://www.nordex-online.com/en/2026/03/nordex-group-receives-first-order-for-n175-6-x-turbine-with-199-meter-hub-height/
Majdnem 2 éves listát találtam a legmagasabb szélerővművekről, az alapján ez lenne az első helyen.
https://dimensionofstuff.com/list-of-the-tallest-wind-turbines-in-the-world/
thinkpositive
thinkpositive 2026. 03. 28. 10:00
Előzmény: #12786  buythedip
Az általános hangulat elég jó volt januárban és februárban is mégsem hatott rá, úgy érzem ebben az esetben ez most másodlagos, de kétségtelenül nem elhanyagolható. Amíg nem lesz új előrejelzés, addig nem fognak kapkodni érte, mert akkor már megtehették volna eddig is. Kivéve, ha valaki előbb lesz jól tájékozott és elkezdi nagy tételben vásárolni, vagy ha az előrejelzés korábban érkezik.
A hivatalos közlés szerint: "The updated outlook for FY 2025/26, together with news on further reorganization and cost-reduction measures, focusing on accelerating product localization, reprioritizing R&D activities, and implementing additional efficiency initiatives, will be presented as soon as possible, at the latest with the six-month results on 12 May 2026."
Tehát a vége még mindig 1,5 hónap, az iráni helyzet sem úgy néz ki mintha napokon belül megoldódna, a DAX is kritikus szinten, ahonnan a letörés igencsak valószínű és az RSI is visszamászott egy olyan szintre, ahonnan bőven van még tér lefelé.
Ami pedig kimaradt, hogy tegnap volt az ex-dividend date. A record date és a fizetés hétfőn és kedden lesz, ezután lehetnek még újabb kiszállók, bár ez a 0,55 euró nem kellene hogy sokat befolyásoljon.
Így összessgében én továbbra is maradok a 20 körüli aljnál, arra az esetre ha a célzónában érkezik egy kedvező kilátás.
buythedip 2026. 03. 28. 08:10
Előzmény: #12785  thinkpositive
Carl Zeiss:
A héten 10-re ment a CNN fear and greed indicator. Minden jelentő céget levertek egész hónapban.
Nagyon negatív a hangulat. Ha 20-ra, vagy 20 alá akarna esni a Carl Zeiss, erre most lett volna lehetősége.
Szerintem a narancssárga időszakban már jó lesz a hangulat, és ha az új előrejelzés nem egy worst case scenario, ralizni fog.
thinkpositive
thinkpositive 2026. 03. 27. 19:03
Előzmény: #12588  thinkpositive
 - DAX: "most még nem fog azonnal beszakadni" Hétfőn rögtön lejjebb kezdte, de utána ma délutánig a múlt heti záró felett volt, és tartotta a tavaly év eleji támasz szintet. Kedden meglesz a havi zárás és innen már elég biztosnak látszik a vaskos piros gyertya, amivel egyidejűleg az RSI is végre leszáll a fellegekből. https://invst.ly/1gef9f
Az elmúlt évben jellemzően azokért a papírokért kellett kutakodni, amik nem voltak túlhúzva, túlértékelve, most viszont elérkeztünk egy olyan időszakhoz, aminél a túladott és szétütött, de stabil fundamentumokkal rendelkező részvényekből is bőséges a választék. Hiszem azt, hogy akár már néhány hónapos időtávon is jó beszálló szintként emlékezünk majd meg a mostani árfolyamok némelyikéről, de ez nem jelenti azt hogy már túl lennénk a nehezén.

- Medios: Letörte az 1 éve tartó emelkedő csatornát méghozzá nagy forgalommal. A teljes emelkedés 0,236 fibo szintjéig korrigált vissza meglepő pontossággal. (Miért is nem ide álltam be venni?) Innen ismét van esély az irányváltásra, de ha kitart a rossz hangulat, akkor 10 alja vagy az 1 számjegy lehet a következő szint. Jelenleg már 10% felett vagyok vele és elgondolkoztam, hogy akár jóval magasabbra növelem a kitettségem, ha tovább esik.
 - SGL Carbon: Hiába ment le újra 3,10-ig ismét kihagytam. Csak most tűnt fel, hogy múlt hét pénteken hasonlóan magas forgalom volt, mint novemberben a kitörés indulása előtt. A hét közepéig a 3,48-ig tartó emelkedés is meggyőző volt, aztán mégis meggondolta magát. Szerintem lesz még lehetőségem újra venni, de ha beleveszek biztosan leszakad. :)
 - HelloFresh: Tökéletes előrejelzésem volt, de nem tudtam élni vele. A kitörés azonban elmaradt, a 4,19-es heti csúcsról ismét lefodult, a short pedig nemhogy nem csökkent volna még nőtt is tovább, 11,11%. Alapvetően még mindig sávozásra számítok 3,5x-en ismét jó beszálló lehet. A meglepetés viszont mindig benne van és képes a piaci hangulattal szemben is menni.
 - Carl Zeiss: Semmilyen eladói nyomás, de még csak magasabb forgalom sem volt, pedig hétfőn aztán sokminden megingott rendesen. Ha volt is valami kitárazás az már lement előző hét pénteken, vagy a korábbi esésben. Meglepő volt nézni szerdán a harmadik méretesebb zöld gyertyát, ennek ellenére nem hittem benne, hogy most van itt az idő. Ezt akkor rajzoltam és azóta is érvényes: https://invst.ly/1geff2 A narancssárga vonalak közti részen várom az új előrejelzést, annyi idő alatt éppen le tud csorogni 20 körülre. Ha abban nem az lesz hogy bezárják a boltot, akkor jó eséllyel onnan fordulhat. Kellene persze az is, hogy ne legyen világvége addig.
 - SAP: Esik tovább, elég közel már a 135-höz. https://invst.ly/1gefgr
buythedip 2026. 03. 27. 18:11
Majdnem minden zöld heti gyertyát produkált, de szinte semmi se zárt a múlt heti felett. Várakozó álláspont, mi lesz az olajjal és főleg a kamatokkal.
Szép heti gyertyák:
7C Solarparken - Kitört, 2022 október felett 1x zárt az 50 heti MA felett, de az kamu volt
Carl Zeiss - vasárnap hoztam szóba
Delivery hero - nagy forgalmú zöld gyertya, jobb lett volna 17.1 felett zárni
Lenzing - volt honnan visszajönni
Polytec - az 50 heti MA-ról pattant 
S92 - szépet ment de már itt nem vennék
Suedzucker 
Lanxess - itt már nem vennék
Sanofi 
Csúnya gyertyák:
SAP
Scout24
Medios
Zalando

buythedip 2026. 03. 27. 16:00
Előzmény: #12782  simonzoli13
Akár egy nap alatt is, ha mondjuk bejelentik hogy lesz közös európai hadsereg, és még aznap rendelnek 30.000db Cayenne-t a hadseregnek.
Statisztikailag, csökken a volatilitása, 2025 végén €5-öt is mozgott hetente, most ez €2.7
Szóval igen, lehet 2 hét de lehet 2 hónap is.
simonzoli13 2026. 03. 27. 15:56
Előzmény: #12780  buythedip
A Porsche elmehet 40-ig két héten belül?
buythedip 2026. 03. 27. 15:56
Ha valaki úgy emlékezne, hogy a Zalando jelentett múlt héten, és felment a jelentésre: nem, ez soha nem történt meg :)

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek