Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
buythedip 2025. 02. 02. 23:42
Előzmény: #4059  buythedip
A Mercedesról az jut eszembe, hogy le akartam venni a turbót a hétvégén, megnézni, mennyire lóg, le van-e tapadva a változó geometria benne, és belenéztem volna a DPF-be is, valószínűleg el kell vinni tisztításra, de ilyen hidegben nem volt kedvem autót szerelni :)
buythedip 2025. 02. 02. 23:37
Előzmény: #4051  Zoltanovitsch

Én nem ijedtem meg, igaz, nincs autógyártóm csak Rivian és Nio.
Ha már feltettél kérdést, megpróbálok válaszolni és holnap összevethetjük a valósággal:
VOW3- €89,3, legrosszabb esetben az első órára 86-87
Stellantis - csak most néztem rá a revenue megoszlására tradingviewn, az én fejemben Opel, Citroen meg ilyesmi volt és fogalmam sem volt hogy ekkora az amerikai bevétel. De nem értem, hogy a Jeep meg a RAM miért érintett, szerintem ezek USÁban készülnek. Technikailag sem annyira túlvett, mint a VW, azt mondom nyitásban megsérti a 12-őt, de zárásban fölötte lesz.
Mercedes - 56-57 záró holnap
BMW - 69 záró holnap
A Meredesnek Alabamában van gyára, a BMW-nek dél-Karolinában, nem néztem utána, mik a számok, de gondolom ami nagy volumenben fogy, annak vitték oda a gyártását vámmentes időszakban is.
buythedip 2025. 02. 02. 23:24
Előzmény: #4049  fpeter1982
A h&s mérete a $7, ennek a nyakvonala a mostani szinten van, és a fej 26.3-on van, így 6.8$ kb, ugyanennyi a célár is lefelé. $12? De nem igazán szép szabályos.
todi 2025. 02. 02. 21:52
Kedden írtam itt német autósokról BMW kapcsán:
“BMW: fundásan nem látom a német autósoknál, hogy mitől javulnának. Szerintem november december óta azért veszik őket mert sokan kibombázottnak látják őket és az év eleji felpattanásra játszanak. Ezeken az árszinteken már óvatos lennék velük. Az árazásuk P/E alapon jónak tűnik (mivel alacsony a növekedés) de ha megnézed őket EV/EBIT alapon akkor kiderül, hogy egyáltalán nem olcsók.”
todi 2025. 02. 02. 21:45
Azt nem tudom meddig megy a zuhanás autósoknál de:
Stellantis+VW az írás alapján az EBIT 6 mrd euroval csökken. 2025-re markescreener 1,9mrd EBIT növekedést várt VW-nél. Ha csak a harmada a 6mrd-nak esik rá akkor is alacsonyabb EBIT lesz mint 2024-ben. Ez alapján az árfolyam simán benézhet 80 alá.
Persze nem 1-2 nap alatt.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 02. 02. 21:23
Előzmény: #4054  Zoltanovitsch
JA? Bocsi! Azt hittem a Financial Forecastba írok!!! #D De ha itt járnak a megszólított fórumtársak örömmel olvasnám őket itt is.   .... más:  Borisz Nagyon sajnálom a kellemetlen VW kört!!! :((( 
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 02. 02. 21:19
Előzmény: #4052  Borisz
Igen épp most olvastam. Köszönöm! :))) Amit nem tudok hogy a 6 milliárd Euro az részvényárfolyamra vetítve mekkora változást jelent? (Anno okos pajtik és a Concorde-os fiúk kiszámolták OTP -re kivetett új állami sarcok részvényenkénti hatását Ft-ban) DE! Úgy vélem ez ennél most tán bonyolultabb lehet mint hogy kiszámolom az egy részvényre eső bukót. :) Én nem kellően megalapozottan úgy sejtem lehetett az utóbbi hetekben (BMW, Merci, VW) egy finom hipe... vélelmezem a vámok elmaradását árazták... most pont ide jön az ütés Trump-tól. S úgy tűnik most komolyan gondolja (Vagy csak ezt kommunikálják kifelé...de most jól... kérdés ebből mit hisz el a piac Trump-ot ismerve)? HA a piac hisz Tranp vámjaniak komolyságában SŐT politikai nyomás miatt (EU nem mutathat gyengeséget) belesodródik USA val is egy kölcsönös vámháborúba...akkor az erős befektetői hangulatváltozást hozhat (az olvasottak alapján-szerintem) Az igazi kérdés tehát (bennem) a mérték! Vérengzésre számítok holnap EU-ban nagyon erősre (Exportőrök kiemelten a fentiekkel) sőt USA ban is csak ott kevésbé erősre. Fórumtársak ki hogy látja? Ki mire számít holnap??? János hogy látod közgazdász szemmel? Krisztinal EU luxiban mit vársz holnap(-tól)??? :))) 
Borisz 2025. 02. 02. 20:23
Én a Volkswagent már csak a partvonalról szemlélem, kábé 20% bukóval megváltam már tőle.
Borisz 2025. 02. 02. 20:20

Ezt biztos olvastad már közben.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20250202/trump-vamemelese-nagyon-fajhat-az-europai-autogyartoknak-is-738581
Azt mondja, hogy főleg a Volkswagen és a Stellantis szenvedi meg.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 02. 02. 19:43
Nem tudom Srácok... én most olyan elmeállapotban lebegek hogy holnap nagy vérengzés lesz az európai exportcégek között (kiemelten autóipar)...nagyobb mint tegnap gondoltam   akkor még finomabbnak véltem a Trump vámok hatását, most valahogy........bizti a pf cikkek...#D  HA valóban így lesz ...vajon milyen időtartamra És mértékben löki le (pl. az autóipart...sőt: FŐLEG az autóipart) Úgy h már eleve érett a korrekcióra....remek véletlen "időzítés"  Pl. vajon az eddig aljakig? VW 80, Merci 51, BMW 62.... vaagy akár ezek alá?  Vagy könnyed kis korr. lesz csak? (Azt nem merem gondolni  hogy meg sem rezzennek)
Borisz 2025. 02. 02. 14:01
fpeter1982 2025. 02. 02. 12:57
Előzmény: #4048  buythedip
Ha $7 lesz, akkor nagyi ki fog borulni, mert sehol se találja majd a járókeretét (se)!
buythedip 2025. 02. 02. 10:11
Előzmény: #4047  fpeter1982
Három dolog segíthet rajta:
-új CEO
-felvásárlás
-amerikai protekcionalizmus / geopolitikai nehézségek
Lehetséges, hogy tárgyalnak felvásárlásról, és ezért nincs új CEO. Ha mégis, és találnak egy jót, nagyot rakétázhat. De technikailag elég csúnya ($7 head&shoulders), lehet hogy eladom inkább.
fpeter1982 2025. 02. 02. 09:13
Előzmény: #4045  buythedip
Intel-ről mit gondolsz? Lesz mondjuk 1-2 hónapon belül 20 USD fölött? Az olyan 3%+ ugye. Belevettem felpattra, de ami kijött jelentés az legjobb esetben is ambivalens, de inkább közepesen fos.
buythedip 2025. 02. 01. 12:42
Előzmény: #4043  Zoltanovitsch
Szerintem még nyitva volt a piac, amikor bejelentették, de mivel a Boeing és az Intel is piros after hours, mintha nem vennék komolyan. Kifejezett chip vámokról volt szó és általános EU vámokról.
buythedip 2025. 02. 01. 12:41
Előzmény: #4042  Zoltanovitsch
Hasonlóan gondolom én is, és ezeket a cégeket korrekcióra érettnek tartottam pénteken még a hírek előtt, pl. VW.
Luxuscikkeknél a kínai kitettség fontosabb, mint az amerikai talán, legalábbis hangulat szempontjából.
Tehát ha jön nagy kínai stimulus, az nagyobb plusz mint amekkora mínusz az usa vám.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 02. 01. 11:23
Előzmény: #4042  Zoltanovitsch
Ami még bennem nem egyértelmű kérdés: 1- Vajon az új vámok (EU-ra gondolok most) már be vannak -e árazva? Szerintem nem igazán. Úgy tudom inkább a vámok elmaradását árazta a piac EU-ban, ezért várok ebből visszanézést -kellemetlen meglepetés- ó mégis lesz vám "jelentős" ahogy mondta Trump.
2 -Ezzel némileg ellentétesen hathat-enyhíthet ez eséseken hogy az új "mégis lesznek vámok" -szituációt elhiszik -e a piacok s áraznak -e optimizmussal miszerint: Ha lesz is, csak időlegesen lesz, mintegy tárgyalási alapként: -elengedjük a vámokat cserébe valamiért. Piac ismeri Trup-ot erről, de arról is hogy kiszámíthatatlan ami a bizonytalanságot és vagy kivárást erősítheti.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 02. 01. 10:54
Előzmény: #4036  buythedip
Tegnap este óta dőlnek Trump újabb EU-t sújtó vámjairól szóló hírek. Mellé  Német gazdasági adat (Kiskereskedelem) meglepően rossz lett. Ha jól tudom a Trump hír Piaczárás után jött. Ha e mellé teszem a Német autógyártókat melyeket szerintem is túlhúztak most (Bizonyos mértékben mintha valami mérsékelt hipe lenne) akkor jöv héten a mélypontoktól való elrugaszkodás kb fele visszaéghet...talán... pl VW 90, BMW 68, Merci 55-56  környékére... de ezek csak nagyon hasraütöttem számok kb feleztem az emelkedéseket melyek a legutóbbi mélypontokról történtek. Luxi ruci ipar is tán és minden USA -ba ecportáló cég az EU ban hasonlóan. Rögtön a hétfői nyitás rendkívül izgalmas lesz EU-USA !!! 
papafilip 2025. 02. 01. 10:51
Előzmény: #4037  buythedip
Mondjuk beverhetik ilyesmivel az Aibus-t vennék majd belőle, ERJ-t is nézegetem, de így most megnézem csinálnak-e kellemesnek tűnő belépési pontot.

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek