Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 22:43
Előzmény: #15714  kkv14
Nem a globális minimumadó, hanem az alacsony adókulcs az értelmetlen nálunk.
Két okból: egyrészt a 9% nem annyi, mivel ÁRBEVÉTEL után fizetni kell iparűzési adót, ami ugyan 1-2%, de árbevétel után fizetendő, így ha társasági adósítjuk (amit profit után fizetnek), akkor kb. 15%-nál leszünk, vagy felette.
Másrészt termelő cégeknél, pláne európai anyavállalatnál nehéz kihasználni az alacsony társasági adót optimalizálásra. Annyi tőkevonzóképessége van, hogy az előállított valós profit után kevesebbet fizet a cég (ha nincs épp iparűzési adó), de ez nem túl jelentős. A nagyobb tétel az lenne, ha papíron ide tudná könyvelni a cég a profitját, és akkor sokat takarítana meg. De ezt meg jellemzően nem tudják megtenni a termelő szektorban, főleg nem pl. a német cégek.
A globális minimumadó azt a célt szolgálja (papíron), hogy a szegény országok ne fosszák ki magukat azáltal, hogy adóversenybe bonyolódnak. Valójában azonban a gazdag országok érdekét képviseli, mivel a fejlődő országok nem tudnak élni a tőkevonzás ezen formájával.  
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 22:21
Előzmény: #15718  kajli_man
Na tessék, a végén még kénytelenek leszünk dobni a shortjainkat. A tegnap túrabakancsot vettem, sajnos az csak Farkasbőr Józsi.
kajli_man
kajli_man 2022. 10. 29. 22:15
Előzmény: #15711  Törölt felhasználó
Röhögni fogsz, de épp kinéztem egy Nike cipőt 😀
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 22:13
Előzmény: #15715  ElHombre
Testvérem! Erre igyunk :-))
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 22:11
Előzmény: #15712  Törölt felhasználó
Igazad van neked válaszoltam, de a "közhangulat"-ra utaltam. Nem baj, ha megvonod a magyart, akkor majd itten leszavazok valamelyik neolibsi bandára, hogy téged szívassanak 2030-ig :-)
ElHombre 2022. 10. 29. 22:11
Előzmény: #15697  Törölt felhasználó
 Én is jártam hasonlóan :D
kkv14 2022. 10. 29. 22:08
Előzmény: #15711  Törölt felhasználó
Ha a globális minimum adó "értelmetlen"  -akkor miért van szükség rá , miért erőltetik?
ElHombre 2022. 10. 29. 22:01
Előzmény: #15691  Törölt felhasználó
Van erre egy ötletem. Keress 2x annyit.Nekem bejött.
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 21:54
Előzmény: #15710  Törölt felhasználó
Én vontam volna meg?
Ne viccelj. Keresd már ki tőlem azt a részt, amikor a szavazati jogod megvonása mellett érveltem...
(Egyébként tényleg megvonnám, de szerintem ilyet le nem írtam :))
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 21:53
Előzmény: #15709  kajli_man
Nem mondtam, hogy nélkülözhetetlenek vagyunk. Sőt ennek az ellenkezője igaz.
Ezért tesz meg mindent orbi azért, hogy a nyugati nagytőke jól járjon. Elemi érdeke. Anélkül nincs Nike csuka sem a prolinak. Nike csuka nélkül meg orbi fel lesz lógatva.
Mielőtt -nem te, hanem valamelyik balázska-szintű zseni nekem jönne, leírom a NIKE CSUKA CSAK EGY SZIMBÓLUM. A proli mentalitás szimbóluma. MEg a proli gazdaságpolitika szimbóluma.
Szóval orbinak nélkülözhetetlen a nyugat.
Kínával meg az a gond, hogy még a nyugatiaknál is gátlástalanabbak, amikor a fejletelen külföld kizsigereléséről van szó.
A globális minimumadó: a mai társasági adókulcs teljesen értelmetlen. Képtelenek a multik kihasználni azokat. Azt csak orbán társasága gondolja, hogy ennek van jelentősége, mert nem értenek a nemzetközi adózáshoz... 20 éve még volt jelentősége az adóparadicsom szintű alacsony társasági adónak, ma alig van. Ugyanis a nyugati adóhivatalok nem engedik, hogy az anyacégek más országokban adózzanak, és elkerüljék az otthoni adófizetést.
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 21:28
Előzmény: #15708  Törölt felhasználó
A múltkor csoportosan megvontátok volna a szavazati jogomat. Nem kellene inkább a sajátotokat polcra tenni, ha már az én adómból éltek? Majd én eldöntöm, hogy mire költsétek.

Jól bánok a láncfűrésszel és a fejszével mielőtt nekem estek, amúgy is csak vicceltem.
kajli_man
kajli_man 2022. 10. 29. 21:17
Előzmény: #15708  Törölt felhasználó
Pár éve én is ezt mondtam volna. A globális minimum adó jönni fog, olcsó munkaerőt meg biztos tud találni  máshol is nyugat, nem látom miért lennénk mi kritikus, nélkülözhetetlen alkatrészek a rendszerben? Szankciós infláció, háborús infláció, brüsszeli bürokraták, a nemzeti konzultáció beégeti egy életre az emberek agyába, hogy kire kell haragudni. A megfelelő pillanatban évekkel később csak rá kelljen nyomni a megfelelő területre, hogy triggerelve legyen a társadalom. Nem baj, hogy nem értünk egyet, van ilyen is 😉
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 21:06
Előzmény: #15702  kajli_man
Ebben inkább nem értünk egyet, mintsem igen.
Orbán -bármit is mond, a magyar történelem legneoliberálisabb, leginkább nyugati tőkepárti gazdaságpolitkáját csinálta meg. Bokros elbújhat mellette. (Mt módosítás, munkaidőkiegyenlítés, forintgyengítés, egyedi beruházási kedvezmények gigantikus méretben, csökkenő munkát terhelő adó- magas fogyasztási adó, alacsony társasági adó, stb-stb.)
Orbán azért nem lett megbuktatva, mert a nyugat-európai nagytőkét totálisan kiszolgálta. És mivel az európai politikát egy az egyben a nagytőke (USA és nyugati) határozza meg, ezért soha nem támadták meg Orbánt, hogy fájjon neki. Az EU parlamentben bohóckodtak. De soha semmi nem történt, ami fájt neki.
Még a nyugat ellen hergelős szöveget is elnézték neki.
Gondolod, hogy pár hedge fund nem tudná bármikor bedönteni a komplett magyar gazdaságot? Pláne most egy ilyen gyalázatos helyzetben?
Orbán szavakban ágáll a nagytőke, a nyugat ellen, de mindig szolgai módon kiszolgálja őket. Soha a zsidók ellen sem tett egyetlen lépést sem, erre kínosan ügyel. Mindig úgy intézte az antiszemita kommunikációt, hogy ő soha nem volt a részese, hanem csak éppen sejtetett (sorosozás, kiszervezve a jobbiknak, majd a mihasznáknak). Egyetlen kivételre emlékszem, talán most Tusványoson ment egy kicsit tovább, na ennek meg is lett az eredménye: majdnem bedöntötték véletlenül a forintot. Persze erre vaczak, meg berlini azt mondj, hogy ez abszolút véletlen... :P
Bezzeg a cigányok ellen, na ott direkte szokott provokálni, mert a nagytőke nem a romák kezében van.
Szóval Orbán életbenmaradásának feltétele az Audi, MErcedes, Dana, stb. ittléte. Ha eltávolodik Európától, akkor halál fia. Persze hergelni azt fog... Nem is kérdés. De ugye nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit tesz. Megmondta. De akkor azt sem lehet elhinni... Na ez a paradoxon :P
A többi részével egyetértek.
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 21:02
Előzmény: #15705  Törölt felhasználó
Próbáld már túltenni magad ezen az oroszbarát marhaságon. Értem én a háborús retorikát: vagy ez vagy az. Rendben. Lapozzunk.
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 20:34
Előzmény: #15703  Törölt felhasználó
Múlt idő. Ez 2009 vagy 10-ben volt. Ha jól tudom, azóta itt (is?) kell a kevlár gatya, űrhajós jelmez, meg a jogsi a láncfűrészhez, de nem ügy, meg lehet szerezni a pappert pár óra alatt.
Engem maga a mókuskázás riasztott el. Egyszer megcsináltam, lesz mit mesélni az unokáknak.
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 20:20
PLacinak és minden oroszbarátnak (azoknak is, akik már nem is emlékeznek pár hónappal ezelőtti véleményükre):
https://telex.hu/kulfold/2022/10/29/orosz-kozmedia-karpatalja-munkacs-szent-haboru
stolz
stolz 2022. 10. 29. 20:20
Előzmény: #15702  kajli_man
Sajnos igazad van. Én is így látom, pedig eddig az eu tagság kérdését Rubiconnak gondoltam...
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 20:01
Előzmény: #15700  Törölt felhasználó
Németország? Ezt a lazaságot, micsoda virágzó liberális hozzáállás:))
kajli_man
kajli_man 2022. 10. 29. 20:00
Előzmény: #15690  Törölt felhasználó
Hallgasd meg a pénteki Orbán rádió interjút. Egyre jobban azt látom, hogy ki fogja vinni az országot az EU-ból. Szépen lassan csinálják az agymosást. Kezdetben az oroszokat is szidta az első kormányzása alatt, aztán 10 évvel később a legjobb szövetségesei. 2030-re legkésőbb biztosan az EU ellen fogja tudni fordítani a többséget, ha addig hatalmon marad, akik önként fogják megszavazni a kilépést. Utána meg tényleg valós lehet, hogy eddig csak a bemelegítést láttuk és 2060-ig tervez(het) hatalmon maradni. Ha ezzel párhuzamosan tényleg alakulgat a kétpólusú világrend, akkor majd az EU támogatások helyett kapunk pénzt keletről (vagy kínai hitelt). Aztán majd a gyári melós Mercedes gyár helyett kínai EV, vagy éppen akkumulátor gyárban fog dolgozni, nagy különbség nem lesz neki. Az oktatás továbbra is szépen lezüllesztve, nehogy legyen ellenállás. Ma még lehet mosolyogni, hogy ez konteó, de 5 év múlva már nem lesz olyan vicces. Kezdem lefújni fejben az itthoni ingatlan projectet is, minél kevesebb dolog kössön ide. Nem lepődnék meg, ha a nyugati cégek ugyanúgy kivonulnának a fenébe, mint ahogy Oroszországból eltűntek idén. Persze a panel 200 millió forint lesz, hogy gazdagnak érezze magát mindenki, csak az EURHUF lesz 2000. Kurva rossz irányba megyünk előre, nem hátra.
Törölt felhasználó 2022. 10. 29. 20:00
Előzmény: #15692  Törölt felhasználó
Atyaég mennyire látszik a butaság ebből a hozzászólásból. 
Mennyi idő alatt szedtél le válogatva 1kg málnát? És mennyit szednél le napi 8 órában, 1 hétig?
Utána mennyiért vinnéd el a zöldségesedhez? Neki mennyi hasznot engedélyeznél szíved szerint?
Spekulációs kéz, segíts Uram Jézus!
Abban igazad van, hogy nem olyan egyszerű, ahogy egyszeri elképzeli. 

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek