Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Itt, ahol lakom. Sőt, még védőszemüvegem és kisgépkezelőim sem volt. Annyi biztonság volt csupán, hogy ketten mentünk, ha egyikünkre rádől, a másik hívhassa a mentőt :-).
Ez a szedd magad dolog néha elmegy, friss levegő stb., de csak akkor, ha tényleg a friss levegő miatt teszem és nem a pár száz ft különbségért.
Egyik évben úgy döntöttem, hogy nem köbméterrel veszem a fát szépen kockákban leszállítva, hanem kimegyek az erdőbe és én magam vágom ki a fát (két évre előre szoktam venni frissen vágott fát, mert az olcsóbb és a száradáshoz van helyem bőven.). Ilyenkor megjelöli az erdész a törzsön egy neonszínű körrel, hogy melyik a tied aztán ihaj-csuhaj eshetsz is neki a láncfűrésszel, fejszével, vagy amid van.
Szóval kimentem egy hajnalban az erdőbe, nekiestem a kijelölt fáknak, letisztítottam, csutakoltam, szállítottam, majd otthon felhasogattam kandalló készre. Ha így veszed sokkal olcsóbb. Persze jön még hozzá a hatszori fordulás egy nagyobb utánfutóval, amit bérelni kell, a láncfűrészbe és az autóba az üzemanyag, a fűrész élezése stb. stb. Nagyon élveztem, igazi férfimunka, totális macsó érzés volt két héten keresztül a pakolással, hasogatással, mindennel együtt. Erős voltam és határozott.
Argentína lesz, nem hitel válság. Úgy látom.Nézd meg az autókat. Nem a cipőket! Nézd meg a bevásárlókocsik tartalmát! Van pénzük az embereknek. Illetve nagyon kinyílt az olló. Több rétegre szeparálódott a társadalom. Akik eddig is igen nagy nyomorban éltek, azok most is ott tartanak ahol pár éve is. Vannak a jólkereső polgari rétegek, ők meg tudnak fizetni mindent is, illetve ha gyerekesek, igénybe veszik a támogatásokat. . Akik igazán bajban lehetnek, azok az egyedülláló nők, akik gyereket nevelnek. Nos, ott nagy baj lehet! Azt a réteget nem védik. ------ Legnagyobb problémát, a társadalom szándékos lebutitásában látom. Nincs esélye a mai iskola kezdőknek a minőségi oktatásra, ha a szülők nem tudják támogatni őket. A másik, az egészségügy. Pénzért, magánba sincs ellatás varolista nélkül sok esetben.
Ja, majdnem elfejeltettem! Az euro 300 lesz és kész! :D
Törölt felhasználó2022. 10. 29. 18:55
De egyébként mit idegeskedtek? Le kell xarni az egészet, mert az egész világ egy qrva nagy hazudozás, hazugság meg átverés. Mindenki tegye azt, amit a lelkiismerete diktál és nézze az élet napos oldalát! :D https://www.youtube.com/watch?v=SJUhlRoBL8M&t=56s
De bedontik. Orban seggeben forog a partvis, egyre elkeseredettebb intezkedeseket hoz. Eloremenekul, hatha. Aztan ha mindent meg kell vonni rafogja a nyuszira(trüffel).
Meg ott van az infláció - már vagy 25 éve - hogy elmentem falura szedd-magadban 300-ért kilóját a gyönyörű málnának, a zöldséges meg adta Pesten 1000-ért. Mert keresztül megy addig jó pér spekulációs kézen mire oda jut hozzá meg ő is réteszi a sajátját is, persze, vagy így vagy úgy.... Abból induljunk ki, hogy a boltok is haszonnal dolgoznak. Amit ott látunk árat, az nem a termelői ár. Hanem a viszontos. És mikor meghallom, hogy 20-30%-os akció van - és akkor még van rajta haszon, szerintem - mennyi lehet a bekerje bármiből is, mint amit a polcon látunk? Szóval nem olyan egyszerű ez szerintem, mint ahogy kinéz a dolog...
"Valóban 10-ből 4 embernek Nike csuka van alábán, 2-nek Adidas." Én vagyok a 2-ből az egyik Adidasos... :D Csak hát....(hogy mekkora proli is vagyok ebből): - heti öt nap 10,8 órát minimum dolgozom közepesen nehéz-nehéz fizikai munkát - Adidasból kb majd a legolcsóbb kategóriát veszem - olyan 13-15-18 ezer közöttieket - mert számomra valóban minőség és kényelmes és úgy 3-4 évig hordom az utcán majd csere - veszek egy újabbat - melóba vagy 3-évig meg tovább hordom az "elkopott" régit. Na ilyen is van, képzeld. Az infláció egyik része meg az emberi mohóság. (Legalábbis úgy néz ki. Hogy mekkora része, az meg passz....) Az olyan mohóság például, amelyik azonnal beépíti a vissza nem térítendő hitelt vagy kedvezményt mondjuk a lakásárba vagy az elektromos autó árába vagy a családi hétszemélyesbe. Például.... Meg szerintem itt van annak a bizonyos kutyának egy része elásva valahol...
Ma vásároltam én is. Ha az ott ijesztő, akkor képzeld el itt milyen. Itt drámai az infláció. A mindenki lábára Nike csukát című program egyszerűen argentín inflációt eredményezett. Valóban 10-ből 4 embernek Nike csuka van alábán, 2-nek Adidas. Csak ennek az lett az ára, hogy van kb 40% érzékelt infláció éves szinten, de lehet nem mondtam vele sokat. (Most azt a viccet már nem is nézem, hogy a CPI 15, vagy 20%, mert a valósághoz az égvilágon semmi köze) De az önmagában nem is olyan tragédia, hogy pár guriga WC papír 1300-1600 forint az olcsóbból, a túrónak 25 dkg-ja 500 ft akcióban, de pl. én ilyet felnőtt életemben nem láttam még: a Spar hipermarket (ahol nem is volt ma nagy forgalom) polcain gyakorlatilag üres volt a túrós/ tejfölös polc. Ahol máskor 100-200 kg túró volt a polcon 20 féle márkában, most alig árválkodott pár csomag... Még jó hogy kaptam a harcsapaprikáshoz:) Nem gondoltam volna, hogy valaha visszatér az áruhiány. És ennek volt már előszele eddig is, mert sokszor láttam az elmúlt 2 évben, hogy finoman szólva nem roskadoztak bizonyos polcsorok... Ha ezt a tudjukkik nem döntik be egy hitelválsággal, akkor üdv argentínában.
Pontosan. Ezért írtam én is a bővent, bár jelenleg 10% kissé vékony az inflációt is figyelembe véve. Most jöttem vissza a boltból. Dzsízuszúristen, armageddon. Már két hónapja a saját készletet élem fel, csak a friss és romlandó dolgokat vásárolom. Jónak néz ki ez a fajta commodity beruházás, de minden terméket nem tudtam betárazni.
Engem meglepett János az FF-ből, mikor azt írta, hogy +10% átlaga van. Nagyon érti az elemzéseket én azt gondoltam ennek a sokszorosát keresi, igaz óriási alaptőkével dolgozik. De lehet félreértettem.
Mindkét szcenárió lehetséges. Én inkább a recessziót és lejtőt tartom valószínűbbnek. A lényeg, hogy kockázat-kezeljen az ember. Sokakkal ellentétben nekem bőven megfelel az évi 25-30% profit. Ennek érdekében semmilyen hit vagy drukkerhangulat nem tud abba az irányba terelni, hogy ezt veszélyeztessem. A kérdés az, hogy a jövő év lesz csupán pocsék, vagy a rá következő 2-3 is. Mert akkor is igaz lesz, hogy hamarabb megy aludni a medve, csakhogy addig még lesz 2-3 év.
Valaki írta FF-ben, hogy bika piac indult. Szerintem még korai lenne a dolog. Épp tegnap jött SMS a bankomtól, hogy a közeli fiókot bezárják és mostantól máshova kell mennem ügyet intézni. Még csak most kezdett el itthon emelkedni a munkanélküliség hivatalosan is itthon. A jövő év szar lesz, azt viszont bele kell számolni, hogy a medve piac általában hamarabb ér véget, mint ahogy a gazdaság a legrosszabb állapotban lenne: https://pbs.twimg.com/media/Ff9DxJrX0AAJH2h?format=jpg&name=medium
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen