Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Miért voltak nevetségesek azok az árak? A gazdák abból is jó kis vagyont tudtak összekapirgálni. Nem hiába robbant a termőföldföld ára, egymásra licitálnak, luxus kombájn, traktor és terepjáró áll az összes gazda udvarán. Persze nem a 1-2 hektárosoknál. Inkább a 120 ezres ár tűnik most nevetségesnek, mert a költségek többszöröződtek, például a kukorica szárításának árát még meg sem merik mondani.
Itt már csak a hülye nem látja, hogy szándékosan döntik be a fél világot...sajnos minden tény jól bizonyítja, hogy egy bizonyos vagyoni szint felett az ember gonosszá válik...
Kb 1 órája voltunk a hentesnél és mondja, hogy már 6 üzlet bezárt a soron a rezsi árak miatt. Még ő sem tudja meddig fogja bírni...Persze csak enyhe lassulás lesz a gazdadágban egyesek szerint...
140 ft egy kilo buza? Hu vazze akkor 1000 alatt nem lesz kisztbol keszult kenyer a boltokba ulyen energia arak mellett. Eljenek a szankciok.vegul.is a vilag legnagyobb buza ,es mutragya exportoret meg szankcionaljuk tovabb. Csak igy tovabb neoliberalisok, ne hagyjatok abba;)
Amíg csak a tőzsdén nyomogatták a vesz vagy elad gombokat, nagyon kis réteget érintett ez, de most már a való világban is ezt teszik. Majd az energia számlák felébresztik az embereket és érintettek lesznek a nagytőke játszadozásának. Nem beszélve majd az élelmiszer árakról. A paraszt most csúcs áron, 140 forintért adja el a búzát. Abból kilós kenyeret lehet készíteni. Mennyibe kerül a kenyér??? A búza, míg kenyérként eljut a szájig, 9-10 kézen megy keresztül. Ebbe nem számolom bele a spekákat, akik naponta többször adják veszik, lecsipegetve a fölét. Ha jól tudom, a kőolaj mennyiségének a háromszorosa fordul meg a tőzsdén.
A jelentős tőzsdei eséseknél (hambiland) mindig némi recesszió következett be . A mélyen tisztelt mamát is érinteni fogja a gyógyszer , rezsi , élelmiszer stb. stb. áremelés, az infla. Közbiztonság romlása , munkanélküliség stb. stb. Az persze természetesen egy viszonylag törpe kisebbséget érint, hogy pl. az OTP nevű szutymák 19 k -ról 9 k környékére esett , az valójában csak nekik lényeges.
Egyenlőre úgy néz ki, hogy nem csak a tömegeket fog kelleni megmenteni, hanem az államokat. 2008-ban az állam beavatkozott és mentették a menthetőt, de csak annyi történt, hogy átvállalta az adósságot. Most az állam van a soron.
En meg a realgazdasagban vagyok. Tudnek meselni. A szankciok aldasos hatasairol. Mar regen tudom, hogy aki a szankcioknak tapsol, az vagy allami alkalmazott, vagy buta nyugdijas, vagy valamelyik bal liberalis, onkorinal dolgozik, vagy nagyon akarja, hogy a barmi aron, hogy ebbe Viktor belebukjon, mert ő az ellenkezo slepphez tartozik. Eppeszu , politika fuggettlen ember, mar a fejet fogja,es a zsebet , az agyament szankciok, es neolib gondolkodas miatt ,mert a versenypiacon a hatas brutalis.
Dehogy fog szívni mindenki. A tőzsde nem egyenlő a gazdasággal. Múltkor raktam be FED oldaláról statisztikát, hogy a részvények kb. 70 százaléka a felső 10%-nál van. De mondok egy itthoni példát, a pedagógus édesanyámat se nagyon érintette meg eddig az S&P500, NDX vagy éppen OTP esés 😀
Europaban is valtozott a kozhangulat, olvasom a nyugati lapok kommentjwit. Mar igen leugattjak nemetorszagban is, Angliaban is a nyugati szankcioknak tapsolo balibwralis fizetett trollokat. Valtoznak a dolgok , es kozhangulat uraim. Mar a portfolion is ezt figyeltem meg. Tele van az emberek toke, hogy oket kerik elviselhetetlen aldozatvallalasra.
Most nem tudja az allam kimenteni szvsz. Mar minden es mindenki mindenhol az allambacsi segítséget varja az egesz vilagon a nyugati vilagban 100% feletti gdp adossagnal mar ez nem lesz egyszeru mutatvany. En vettem onvedelmi eszkozoket. Felig meddig igaza van sziesztanak ebben.
"A piacnak csak egy oldala van, és ez nem a bikák vagy a medvék oldala, hanem a helyes oldal. " .......:) Természetesen nem csak a tőzsdére gondoltam messze sem. Persze csak picike egy ficcenet és a virtuális pénzedhez nem férsz hozzá ( tartós áramszünet , internet szolgáltatás szüneteltetése esetleg megszűnése , broki cégek bankok tönkremenetele stb stb.) . Illetve ha esetleg hozzáférsz kérdés mit és mennyit adnak a kezedben lévő papírdarabért amit pénznek hívunk.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen