Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 03. 13. 11:39
Törölt hozzászólás
#540
Törölt felhasználó 2022. 03. 13. 11:36
Törölt hozzászólás
#539
Törölt felhasználó 2022. 03. 13. 11:34
Törölt hozzászólás
#538
szieszta 2022. 03. 13. 11:20
Előzmény: #528  hellforceone
#537

Én sem akarok erről vérre menő vitát nyitni, de az a "miért nem menekültek el" ez nevetséges. Nem mindenki  vándorol a jólét után és ahogy látod, nyugatra sem rohantak. Aki elment, az olyan típus.
Felvidéken marhavagonokban telepítették mi a magyarokat, örök sebet vájva  a szívükbe. Mégis maradtak, akik tehették. Pedig háborús bűnösként mindenüket elvették. Két évig hontalanok voltak, mert a magyar állampolgárságot a tótok elvették, de a szlovákot meg nem kaphatták meg. Ráadásul elindult a reszlovakizáció, mikor mindenkit szlovákká akartak tenni. A magyar területekre nekiálltak tótokat betelepíteni. Nézzük meg Komárno esetét, ahova a hajógyár miatt több ezer szlovák munkás érkezett, hígítva a magyarságot
Törölt felhasználó 2022. 03. 13. 10:42
Előzmény: #535  Placi82
#536
Úgy jön ide hogy nem látja a fától az erdőt..
Placi82 2022. 03. 13. 10:30
Előzmény: #534  Peterbond
#535
Nagyon szep. En kivulrolnis tudom. Altalanos iskola masodik osztalyban en szavaltam az unnepsegeken:). De elarulnad hogy jon ide? Az USA divide et impera kulpolitikaja, es a sajat gazdasagi erdekei mentén, felforgato tevekenyseget végez,  aminek artatlan emberek millio szenvedik a kovetkezmenyeit. Mikor ossszeugrasztotta Iran -Iraki konfliktusba a ket kőolajban, joletben elo allamot, es mind a kettonek szallitott vegyifegyvert, hagy irtsak egymast! Vagy az arab tavasz, ahol megkerdeztek a csaladanyakat, akik joletben éltek Khadafi alatt es biztonsagban, hogy szukseg van e szetbombazni az orszagukat?? Es utana hadurak maffia államava valhon ,ahol oly nagy lett a nyomor, hogy azota megallithatalan a migracio? Vagy algeria? Vagy a ket testvernep osszeugrasztasa, aki ezer szallal kotodnek egymashoz, mind kulturalisan, nyelvileg, es gazdasagilag. Lasd ukrajna orosz haboru.?? Hagyjuk mar ezt! Engem annal jobban erdekel a politika,es a történelem,  gyerekkorom ota tobb ezer komyv kiolvasasa utan, hogy engem etessél:)
Peterbond 2022. 03. 13. 10:10
Előzmény: #533  Peterbond
#534
Ha már úgyis közeleg március 15. Egy kis emlékeztető pár embernek:
.
"Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, oh magyar
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.
.
A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely
Áldjon vagy verjen sors keze
Itt élned, halnod kell.
.
Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.
.
Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai
.
Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.
.
És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.
.
S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"
.
Az nem lehet hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.
.
Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.
.
Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.
.
Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.
.
S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.
.
Légy híve rendületlenűl
Hazádnak, oh magyar
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.
.
A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely
Áldjon vagy verjen sors keze
Itt élned, halnod kell."
.
Akik esetleg nem értik miért álltak ellen emberek 1849-ben vagy 1956-ban is az orosz túlerőnek. Mi hősökről beszélünk az ő tekintetükben március 15.-én. És esetleg így jobban értitek miért harcolnak még mindig az ukránok.
Peterbond 2022. 03. 13. 10:05
#533
Ha már úgyis közeleg március 15. Egy kis emlékeztető pár embernek:
.
"Hazádnak rendületlenűlLégy híve, oh magyar;Bölcsőd az s majdan sírod is,Mely ápol s eltakar.A nagy világon e kivűlNincsen számodra hely;Áldjon vagy verjen sors keze:Itt élned, halnod kell.Ez a föld, melyen annyiszorApáid vére folyt;Ez, melyhez minden szent nevetEgy ezredév csatolt.Itt küzdtenek honért a hősÁrpádnak hadai;Itt törtek össze rabigátHunyadnak karjai.Szabadság! itten hordozákVéres zászlóidat,S elhulltanak legjobbjainkA hosszú harc alatt.És annyi balszerencse közt,Oly sok viszály után,Megfogyva bár, de törve nem,Él nemzet e hazán.S népek hazája, nagy világ!Hozzád bátran kiált:"Egy ezredévi szenvedésKér éltet vagy halált!"Az nem lehet hogy annyi szívHiába onta vért,S keservben annyi hű kebelSzakadt meg a honért.Az nem lehet, hogy ész, erő,És oly szent akaratHiába sorvadozzanakEgy átoksúly alatt.Még jőni kell, még jőni fogEgy jobb kor, mely utánBuzgó imádság epedezSzázezrek ajakán.Vagy jőni fog, ha jőni kell,A nagyszerű halál,Hol a temetkezés fölöttEgy ország vérben áll.S a sírt, hol nemzet sűlyed el,Népek veszik körűl,S az ember millióinakSzemében gyászköny űl.Légy híve rendületlenűlHazádnak, oh magyar:Ez éltetőd, s ha elbukál,Hantjával ez takar.A nagy világon e kivűlNincsen számodra hely;Áldjon vagy verjen sors keze:Itt élned, halnod kell."
Akik esetleg nem értik miért álltak ellen emberek 1849-ben vagy 1956-ban is az orosz túlerőnek. Mi hősökről beszélünk az ő tekintetükben március 15.-én. És esetleg így jobban értitek miért harcolnak még mindig az ukránok.
Törölt felhasználó 2022. 03. 13. 09:59
Előzmény: #531  Törölt felhasználó
#532
Mit szólnatok egy játékhoz hogy néhány szót kicserélünk a jövőben pl.:
Usa, Amerika -- Ígéret földje
Nagytőke - big pumpkin
Neoliberális - citromfű
Gazdaságpolitika - úri hóbort 
Stb :)
Törölt felhasználó 2022. 03. 13. 09:24
Előzmény: #528  hellforceone
#531
Azért nem egészen pontosan értelmezed, amit leírok. :)
Nem Amerikát teszem felelőssé mindenért. Hanem azt gondolom, hogy Amerika és vele együtt Európa egy igen nagy lehetőséget szalasztott el. A társadalmi evolúció -ohm zsákutcába jutott, mert egy szűk hatalmi elit fogságban tartja a két régiót. S olyan döntések születnek folyamatosan 40 éve, ami ezt a szűk elitet tartja foggal körömmel hatalomban, s közben feláldozza a társadalmat.
Igenis Amerikát teszem azért felelőssé (vagyis a neoliberális nagytőkés réteget - Muskot, Bill Gatest, igen az omahai bölcset és nem porondon levő "rejtőzködő" társait, hogy nem a verseny irányába terelték a fejlett világot, hanem médiaagymosással, tőkepiaci machinálásokkal, környezetrombolással, és egyre hisztérikusabb eszközökkel rombolna le egy amúgy igen fejlett civilizációt. S ennek eredményeként egy illiberális Keleti blokk jön létre, meg egy neoliberális nyugati, csak most nem a nyugati lesz a fejlődőképesebb. S ez már jól látható Kína példáján...
Placi82 2022. 03. 13. 09:11
Előzmény: #528  hellforceone
#530
Olvasd el az alanti cikket. 1.Az Usa olyan geopolitikai jatekot jatszik, amit az ukrán atlag emberek, nem oligarchak,es zelenszkij, a nyomorukkal,es az eletukkel fizetnek. A kisebbségek helyzete ukrajnaban ismert. Nem tul rozsas es demokratikus. Bandera naci 2.ik vilaghaborus bunos piedesztara emelese, sem eppen az antiszemitizmus ,es a liberalis iranyba mutat. Olvass utana Banderanak, ha van idod. Usa se tűrte, es a multba se turte, hogy oroszorszag, vagy anno a szovjetunio, Kubába, ami mar tul közel volt az erdek szferajahoz, oda a raketakat telepitsen egy masik orszag 1962 ben. Es 100% ban garantalom,hogy most se tűrne.  Tovabba ,ha Luhanszknak es donyecknek, nem tetszik ukrajna testében.  Akkor hagy menjen. Öröke ott fog maradni haborus parazsnak. Kell ez? Mit keresnek usa raketak az orosz hataron? Oroszok raketai orosz foldon vannak!! Tovabba fizesd meg te a dupla kukurica, buza, acel, betonvas, rez ,aluminium, es olaj etc arakat europaban. Es ezen okbol a totalis gazdasagi osszeomlas arat! EU nak nincs szinte semmilyen nyersanyag forrasa, milyen fuggoseg kialakitasa lesz az usa iranyaba es mint lathattuk, brutalis aron az Eu nak ez. Tamogatom amit a liberalizmust, es a demokratikus eszmeket. Tovabba az EU az egy csodas dolod. Amit nem tamogatok az az USA rettenetesen pofatlan, ketszinu, aljas, divide et impera, aljas sunyi politikaja.
hellforceone 2022. 03. 13. 08:50
Előzmény: #520  Placi82
#528
Te is utána nézhetnél 1-2 dolognak, hidd el. Csak hajtod a mantrát, istenited putint. Lehet, hogy ismered a történelmet valamennyire, de az baj, ha mindig csak a magad oldalát erősítő dolgokat olvasol vagy dolgokat úgy értelmezel és nem próbálsz kritikusan is tekinteni rájuk. Nem akarok vitát indítani veled, mert igazából nem lehet, de ajánlom pont nagy barátod humanoid hozzászólását arról, hogy mi megy Magyarországon - nagyon helyesen írja le a képet. Ha azt úgy kicsit izlelgetted, akkor talán kezded majd megérteni, hogy miről is beszélhetek. Bár azt látom, hogy humanoid is mindenben csak az USA-t tartja felelősnek - és persze én sem mondom, hogy ők a világ legjobb barátai -, de azért putinnak azt a kijelentését, hogy vissza akarja állítani a '97 előtti állapotokat, nos, lehet, hogy inkább a hatalmi vágya váltotta ki, mint Ukrajna. És akkor elég megnézni a balti államok reakcióját, senki nem akar újra az oroszok alá tartozni, hirtelen a finnek, svédek is NATO tagok akarnak lenni... nos, kitől kell akkor vajon jobban tartani, a nyugattól vagy az oroszoktól?? Ha annyira szar volt az oroszoknak állítólag Kelet-Ukrajnában, akkor felmerül a kérdés, miért nem "menekültek" haza a nagy Oroszországba, ami biztos szívesen látta volna őket és még csak hely is van bőven bizonyára, mégiscsak a világ legnagyobb országáról beszélünk. Ajánlom elolvasásra David Landes "The wealth and poverty of nations. Why some are so reach and some so poor" című könyvet. Nem mindenben értek egyet a könyvvel, de amit az oroszokról ír, az annyira igaz, hogy az valami hihetetlen és tapasztalhattuk mi is a 40 év "baráti" és "átmeneti" megszállás alatt. De még tehetnék ide 1-2 más forrást, ajánlást. Sajnos nagyon olyan érzésem van, hogy sok magyarnak valóban még mindig a 40 éves érában lenne a helye, oda vágynak vissza.
szieszta 2022. 03. 13. 07:51
#527

Milyen érdekes a bitcoin hétvégi mozgása. Szinte ráragasztották a 39k-ra. Régebben hétvégén 10 %-ot szokott rakétázni.
Úgy látszik, a koinbárók a robotokat most pihentetik, nehogy ráfogják, hogy az oroszok ezzel kerülik meg a szankciókat.
Pedig már volt szenzációs hír, hogy az oroszok szívesen bányásznak coinokat, az olcsó energiájukkal. Ezt nem kéne szankciózni?
szieszta 2022. 03. 13. 07:43
#526

Rövid távon az amerikaiak nyernek, mivel az EU-t leradírozzák az gazdasági térképről. Az Oroszokat meg belekergetik Kína karjaiba. Én biztos vagyok benne, hogy Ázsia összefog velük. A kínaiaknak most olyan Oroszország, mint az Európának Amerika felfedezése. Az ígéret földje, amely nagy részén "indiánok" laknak. Azt nem tudom, hogy Indiával milyen Putyin kapcsolata, de ha őket is beveszik, a világ népességének majdnem a fele a rendelkezésükre áll.
Én úgy tudom, 5 éve még az ukránok is szinte éheztek, a legjobb termőföldjeiken ülve. Aztán egy két külföldi vitt oda traktort, meg dolgozni akaró embereket és megművelték a földeket, az 5. legnagyobb gabonatermelővé válva úgy, hogy a potenciáljuknak a töredékét használják. Hasonlóan, mint az oroszok.
Az ott élő emberek nagyon igénytelenek, jó neki úgy, ahogy van.
gu3st8 2022. 03. 13. 01:37
Előzmény: #471  Placi82
#525
Ilyen alapon az orosz fél is feltőkésíthette az ukrán nácikat, hogy azok majd maguk megcsinálják a bajt, és meglesz a casus belli, amire hivatkozva be lehet avatkozni, és ujjal mutogatni a nácikra. Régi recept a szélsőségesek helyzetbe hozása. Kétlem, hogy az orosz különféle szolgálatoknak, oligarcháknak stb ne lett volna befolyása. Ha meg nem, akkor nagyon kicsúszott a kezükből minden eszköz, és a nyugati befolyás hazai pályán dominálta őket.
 Nevetséges, hogy egészen a II. vh-ig kellett visszanyúlni, hogy megalkossák azt az ideológiai hátteret a háborúhoz, amit majd a teljes kontrollt élvező orosz médiával lenyomnak a lakosság torkán. És ez lett az ukrán náci állam rémképe, a néhány ezer ukrán szélsőséges orosz média általi felboostolása által. Pedig az orosz oldalon is akad náci bőven.
Törölt felhasználó 2022. 03. 12. 23:30
Előzmény: #521  Fagylaltárus
#524
Nem gondolod, hogy viszont Amerika nyer azzal, ha Oroszország szív, és főként azzal, ha Európa szív?
Gondold végig, mondjuk csak a VW, BMW, Mercedes Benz nehéz helyzetbe hozása mekkora versenyelőny a TESLA-nak. Ugyanez igaz egy rakat iparágban.
Az USA nagytőke ezzel kettévágta a világot. Van az USA dominálta nyugat és a Kína vezette keleti blokk. Oroszországot sikerült 20-30 évvel visszavetni, de Kína alapanyagszállítójaként meg fog véráldozatokkal maradni. Ez az új duális világrend.
S ez a legtöbb, amit az USA nagytőke ki tudott hozni a jelenlegi menthetetlen leszakadó helyzetéből.
Ingarian
Ingarian 2022. 03. 12. 23:17
Előzmény: #521  Fagylaltárus
#523
Oroszország most a hiperszónikus fegyverek terén lehagyta a világot. Kivédhetetlen, szóval nem tudom mitől retteg.   
 https://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-lo/oroszorszag-rendszerbe-allitotta-az-avangard-hiperszonikus-raketarendszert
Ingarian
Ingarian 2022. 03. 12. 23:13
Előzmény: #499  Fagylaltárus
#522
Ha odavágnak hozzád verseny nélkül egy valag EU-s pénzt, mennyire leszel jó vállalkozó, ha versenyhelyzetbe kényszerülsz, mennyire fogod megállni a helyed? 20 éve vagyok vállalkozó, sok mindent láttam és a nulláról építkeztem.
Fagylaltárus 2022. 03. 12. 23:09
Előzmény: #520  Placi82
#521
Én is követtem az eseményeket, nagyjából a Majdan óta. De Ukrajna teljes lerohanására észérveket találni nem egyszerű.
2 hét alatt jobban gyűlölik az oroszokat az ukránok mint valaha. Ennek mi értelme ami ott most megy? Tegyük fel, győznek. Utána? Európa második legnagyobb országát, 40 m lakossal hogy tartják megszállva?
Sehogy. Az egész orosz haderővel se lehetne.
Az oroszok is szívnak. Európa is szív.
Az meg egy beteg paranoid gondolkodás hogy az oroszok fenyegetve érzik magukat. Ki fenyegette őket az elmúlt 70 évben Hitler óta? Ja, tényleg, senki... 

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek