Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2025. 09. 30. 11:33
Előzmény: #75070  Istvan78
Te összetéveszted a szuverenitást a kereskedelemmel. Megjegyzem, pölö:
https://ecfr.eu/article/a-united-states-of-europe-the-need-for-leadership/
Át vagy verve a palánkon kolléga, csak nem veszed észre, ne pusztán az oroszoktól féltsd a szuverenitásodat.
Törölt felhasználó 2025. 09. 30. 11:27
Előzmény: #75072  Istvan78

Nekem pl. baromira tetszik a temus rendelés...
És az orosz piac mekkora lenne szerinted a magyar gazdaságnak ?
Istvan78 2025. 09. 30. 11:26
Előzmény: #75077  Murdoch
Szerintem úgy érti leyen, hogy ha nem fizetnek az oroszok, akkor az orosz vagyonból végleg le lesz ennyi vonva. Ez csak jogi trükközés, a lényeg, hogy Ukrajna jóvátétele a lefoglalt orosz vagyonból lesz megoldva. Mondjuk az EU saját hadiiparának fejlesztése az orosz vagyonból már helytelen, ha tényleg ez lesz.
Murdoch 2025. 09. 30. 11:15
Előzmény: #75076  Kolyok
Hát ugye ez is egy érdekes módszer:
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20250930/ursula-von-der-leyen-orosz-penzbol-tenne-naggya-europa-hadiiparat-789750
"Ezen felül elmondta azt is, hogy tovább haladnak a jóvátételi kölcsön tervével, amelyben a jelenlegi tervek szerint úgy fog kinézni, hogy elemenként, kölcsönönként veheti fel Ukrajna a lefoglalt orosz vagyoneszközöknek megfelelő összeget, és azt majd csak akkor kell visszafizetnie, miután Oroszország a háború befejezésével fizet az általa lerombolt ország újjáépítéséért."
Ha jól értem, akkor adnak pár száz milliárdot Ukrajnának, de ha az oroszok nem fizetnek, merthogy nem lesznek hülyék, akkor az európai adófizetők állják? Mert ha az orosz vagyont meg ténylegesen lenyúlják, akkor elég nagy menekülés lesz az EU-s pénzügyi szektorból, hát ez einstand.
Kolyok
Kolyok 2025. 09. 30. 11:06
Előzmény: #75074  Dehogynincs

Ja kezdem felfogni hogyan gondolkozol...Magyarán ha szomszédod átnyúl és leeszik pár cseresznyét a fádról az egy aljas tolvaj, viszont a szomszéd faluba mondjuk egy banda kirabolja az ott lakókat azzal semmi gond sincsen, tőlük akár még a lopott cuccot is megveszed hiszen te azt nem élted át személyesen úgyhogy nincs vele gond... 
Hát... nincs mese világot kéne látnod, lehet István78-at is vinni kéne magaddal... :-)
Murdoch 2025. 09. 30. 11:01
Előzmény: #75069  Dehogynincs
Szó nincs róla. Sajnos bármennyire nem szimpatikus, Orbán sokszor helyesen beszél, szvsz. Ettől még nem kell kedvelni, én sem teszem. De te valami ultakönnyű esetnek tartod az orosz energiáról való leválást, ezért írtam a németeket. Az EU legnagyobb gazdasága, orosz energia, kínai lové, most három éve vannak recesszióban. Csak itt felmerül a kérdés, hogy akkor ideológia mentén kell haladni, köpködni keletre, az jó, ha mondjuk önellátó egy gazdaság. Ha nem, akkor viszont kivégzed a fejlődést, fék, nadrágszíj behúzva ésatöbbi. Jólétnek annyi. Ez történik most az EU-ban, szvsz.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 09. 30. 10:50
Előzmény: #75068  Kolyok
Az a fő különbség, hogy évtizedekig éltem orosz megszállás alatt (ruszkik haza!).
Tudom, hogy évszázadokkal ezelőtt csakugyan volt török megszállás és Szaúd-Arábia korábban az oszmán birodalomhoz tartozott, de arról csak tanultam, viszont nem éltem át személyesen.
Elég régóta vagyok fiatal, de az 1849-es világosi fegyverletételt sem éltem át személyesen.
Istvan78 2025. 09. 30. 10:48
Előzmény: #75071  Dehogynincs
Ő nem tartja magát semmilyen normákhoz, elvekhez,  értékekhez, neki egy vezérelv van, a saját hatalmi érdekei, az egójának az érdekei. Ha nincsenek valakinek normái, elvei, akkor a tetteit, magatartását csak zavarosan, ellentmondásokkal tudja kommunikálni, hisz nem mondhatja, hogy le vagytok tojva közösség, nekem semmit nem jelentetek, nem érdekel a ti érdeketek, így marad a katyvasz és a hazudozás.
Istvan78 2025. 09. 30. 10:39
Előzmény: #75064  Dehogynincs
Magyarország küzd az EU ellen a szuverenitásáért, akitől a pénzt, a piacot kapja, amelynek tagja. Nem küzd viszont Oroszország ellen, függővé teszi az energiahordozóktól, nem küzd Kína ellen. Vannak a rossz függések és vannak a jó függések. Nem is kell magyarázni mik tesznek egy függést jóvá vagy rosszá.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 09. 30. 10:37
Előzmény: #75070  Istvan78
Orbánnál az a baj, hogy bár népszavazásokkal megerősítetten tagjai vagyunk az eu-nak és a nato-nak, mégis gyakran úgy viselkedik, mintha a Kreml bábállamának kormányfője lenne.
Istvan78 2025. 09. 30. 10:33
Abszolút szuverenitás nem létezik vagy csak nagyon kevés ilyen ország van.  Valamilyen szintű gazdasági függőség mindig van. A szuverenitás következő foka, amikor egy szövetségnek tagja egy ország, itt nyilván deklaráltan le van adva a szuverenitásból egy rész, a következő a bábállamiság, s a "nulla szuverenitás" akkor lesz amikor annektálva van egy ország, megszűnik.
Az oroszpártiaknak persze érdeke ezeknek a szinteknek az összemosása, szerintük egy gazdasági függés ugyanolyan, mint egy bábállami vagy ha úgysincs teljes szuverenitás, akkor szűnjön is meg az ország, annektálja egy nagyobb ország és az legyen lehetőleg Oroszország.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 09. 30. 10:32
Előzmény: #75067  Murdoch
Ha kötekedni akarsz, akkor arra kell kihegyezni a hozzászólásodat, hogy valóban beírtam, hogy Orbán mondta.
Sehol nem írtam, hogy azért zavaros, mert Orbán mondta, hanem megemlítettem néhány állítást, amit zavarosnak tartok és azt is leírtam, miért tartom zavarosnak őket.
Kolyok
Kolyok 2025. 09. 30. 10:25
Előzmény: #75065  Törölt felhasználó
Ő érzékeny lelkületű ezért sokkal jobb egy arab hercegtől venni aki naponta kivégeztet egy nőt mert túl melegen hozta be neki a teát, vagy egy demokratikus amcsitól aki szétbombáz egy hajót, mert szerinte kábítószer volt rajta és nem akarta a CIA-nak akciósan eladni... :-)
Murdoch 2025. 09. 30. 10:24
Ha elemezni akarsz valamit, akkor félre kell tenni azt, hogy ki mondja. Máskülönben fals következtetésekre jutsz, nem a tényekkel foglalkozol. A németek leváltak netán 2014-et követően az olcsó orosz gázról?https://gcaptain.com/merkel-wants-10-billion-expand-russian-subsea-gas-pipeline/
Ez már akkor szúrta a yenkik szemét, miszerint ne az oroszoktól legyen függőség, hanem mondjuk tőlük. Ez mára szépen látszik, hogy mit jelent, többek közt északi-áramlat felrobbantva, az ország három éve recesszióban. Lehet ideológia mentén is haladni, csak akkor fék van, nadrágszíj behúzva, nincs jólét.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 09. 30. 10:18
Előzmény: #75065  Törölt felhasználó
Nem vagyunk egyformák.
Te azzal támogatod a házasságon belüli erőszakot, hogy nőverő péktől is veszel kiflit.
Nem az orosz energia ellen ágálok, hanem az agresszor állam energiájának importálása ellen.
Gazdasági fórumon vagyunk. Nemcsak az egyéni befektetési portfóliódat érdemes diverzifikálni, hanem az állam enegiatermelését és -importját.
Törölt felhasználó 2025. 09. 30. 10:10

Téged miért érdekel az, ha a helyi pék, aki veri a feleségét, de 50 Ft.-ért adja a kiflit a másik faluban meg 100 Ft.
Átmész a másik faluba kifliért ?
Nyugodj meg te is, hogy 10-20 év múlva már ismét orosz (vagy hogy hívják majd őket akkor nem tudom) energiát használunk majd...
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 09. 30. 09:58
Orbán tegnap a Harcosok órája podcastban.
"Mi kilógunk a sorból, ezt jó tudomásul venni. Magyarországnak az az álláspontja, hogy nem kell Oroszországot legyőzni Ukrajna területén, hanem vissza kell menni a kiindulóponthoz, meg kell egyezni Ukrajna jövőjéről a nyugatiaknak meg az oroszoknak úgy, hogy az elfogadható legyen Ukrajna számára is. De ezt csak mi mondjuk. Rajtunk kívül mindenki háborút akar. Ez az igazság."  
___________ zavaros ________
Orbánnak nincs semmilyen elvi álláspontja és még ezt is zavarosan adja elő.
- Ukrajna szuverenitása nem számít, bár Orbán egyik  mostani vesszőparipája éppen a szuverenitás.
- Ukrajnának Magyarország nem szállít fegyvereket, mégis mi adjuk a fegyvereit.
- Magyarországnak viszont szabad függetlenként viselkednie, pedig hitelből él és függ az orosz gáztól és olajtól, mégpedig azért függ, mert a Krím annektálása óta eltelt több mint tíz évben sem érte el, hogy szükség esetén leválhassunk az orosz energiahordozókról.
Murdoch 2025. 09. 30. 09:56
Előzmény: #75059  Shortelek
Nézzél már körül az ég szerelmére mi zajlik. A teljes EU-ban szinte blokkolva vannak a szuverenista pártok, mindegyik náci, vagy putyinbérenc, koncepciós perek, betiltási kísérletek. Megy a reszketés, hogy mindenkit is beléptessenek, akár akarják akár nem, Svájc, Moldova, tökmindegy, kell a piac, a befolyás. Egy talán angol YT videó alatt olvastam egy topkommentet, hogy utoljára akkor volt szuverén Európa, amikor a britek kiléphettek, ez akkora pofon volt a globalista elitnek, hogy több ilyen nincs engedélyezve. Meg nincs ám csak úgy választási győzelem, ha nem jó az irány, akkor villan a kamu orosz befolyás kártya és jön az úthenger, lásd románok.
Ukrajna szerintem qrva jó semleges állam lehetett volna, nyilván az oroszok is hunyók jó pár dologban, de Bushék 2008-ban erőszakkal véget vetettek a semlegességnek, a NATO-s meghívással. Persze nem segítette a dolgot a tomboló ukrán nacionalizmus, a náci vonal, meg az oligarchák egymás hegyén hátán. Szinte mindene meg lett volna, na de ez nem csak az oroszoknak lett volna kellemetlen, hanem a nyugatnak, főleg a termőföldek tekintetében. Most te teljes meggyőződéssel azt hiszed, hogy a nyugat az ukrán demokráciát menti. Aki eztet elhiszi szamarabb a lónál. Azon megy a munka hogy ne 40%-ot vigyenek az oroszok, hanem csak 20%-ot, hogy nekik minél több maradjon. Trump vihargyorsan elhappolta a ritkaföldfémeket, hogy a pénzénél legyen, most az eu-s országok marakodnak a koncon, látványosan a britek-franciák. Mint régen is. Nincs új a nap alatt.
Törölt felhasználó 2025. 09. 30. 09:53
Előzmény: #75060  Shortelek

De, egyébként igen, ha adunk több éven át valami folyamatos támogatást, akkor miért nem adtunk egyből a teljest...
Biztos van oka nyugodj meg...  :)
Törölt felhasználó 2025. 09. 30. 09:50
Előzmény: #75060  Shortelek

Örüljünk neki, hogy nincs, ezt még letesztelik így, hogy milyen orosz válasz vagy védelem lehet rá, utána remélem nincs több fegyver, amit teszteleni kellene...
Én már kezdek félni, mert azt érzem, hogy megyünk valami komolyabb fegyveres konfliktus felé...

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek