Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Sehmet
Sehmet 2023. 12. 21. 14:39
Előzmény: #52619  Ingarian

Fikciókkal nem foglalkozom. :) Akkor már azt is kérdezhetted volna, hogy Észak-Korea jobb-e, mint Kína. Annak is nulla a realitása. Mit érnek a jó vadászgépek, ha például csak bombázni tudják Taiwant, de elfoglalni nem? Az utolsó két mondatodhoz csak nézd meg az alábbi videót, hogy a fejlett nyugati világ mennyire foglalkozik az afrikai kobaltbányászat emberveszteségeivel. Ugye van mobilod?
.
https://www.youtube.com/watch?v=a5GQpST7gvg
Ingarian
Ingarian 2023. 12. 21. 14:28
Előzmény: #52614  Sehmet
Haha, napi kapcsolatban vagyopk kínaiakkal. Méghogy nincs fogalmam, ráadásul érdekel is az ország. A technológia apropóján a J-20-as vadászgépről hallottál? Amúgy értő olvasással rájöttél volna, hogy én azt írtam, hogy melyik rendszert tartom jobbnak, nem azt, hogy valószínűbbnek. Kínának nincsenek barátai, de nagyon sok a lekötelezettje, demokratikus igények nékül bármelyik diktatúrában szívesen beruház és nem érdekli, hányan halnak meg a nyersanyagok kitermelése közben, amit lekötött magának. Mondjuk ez a nyugatot is csak a felszínen sokszor.
Phylaxa 2023. 12. 21. 13:54
Előzmény: #52616  Dehogynincs
"Én úgy gondolom, hogy Ukrajna maradt meg a régi korból, amit nem rendeztek. Ezt látom. A teljes Ukrajnát nem engedik el. Amíg az orosz bábkormány fenntartható volt, addig nem volt ez probléma. Erről kellene tárgyalniuk." Fognak is nyilván, csak addig nagyon sok embernek kell feleslegesen meghalni.

Ezért. Mi nem érthető? 
Sehmet
Sehmet 2023. 12. 21. 13:27
Előzmény: #52616  Dehogynincs
Azért ez egy kicsit bonyolultabb. Az Ukrajnában lévő civilizációs törésvonal, valamint az ukrán identitástudat kialakulása miatt festett külső és belső ellenségkép, az USA ügyködése a Majdan téri puccskor és utána (megalapozatlan ígéretek, BBC által közzétett, lehallgatott beszélgetések, stb.), és az orosz birodalmi mentalitás - az orosz messianizmussal -  együttes hatása ért össze a háború kirobbanásakor.
Dehogynincs
Dehogynincs 2023. 12. 21. 12:43
Előzmény: #52613  Phylaxa
"Putyin pedig kereskedni akar a kontinens-el, hülye lenne háborúzni." #52600
_____________ ez a kérdésem ___________
Az a kérdésem, ha Putyin hülye lenne háborúzni, akkor hogyhogy mégis háborúzik.
Azt látom, hogy kereskedni akar és kereskedik is.
Sehmet
Sehmet 2023. 12. 21. 12:32
Előzmény: #52590  Törölt felhasználó
Egy, USA hegemóniáján alapuló unipoláris világrendben a világ csendőre az USA, és hát az olaj is arrafelé folyok a Közel-Keletről, különösen az Öböl-menti államokból. Érdek, érdek, érdek - gazdasági. Ennyi nekik elég, de a "jogállamot" kérik számon - nemcsak az EU, hanem az USA is, holott két egyetem tanulmánya szerint az USA nem is demokrácia, hanem plutokrácia, ahol az oligarchák állnak a reális döntések hátterében, és az általuk támogatott politikusok pedig a formális döntéseket hozzák meg a Wall Street farkasai, stb. érdekében. 
Sehmet
Sehmet 2023. 12. 21. 12:27
Előzmény: #52589  Ingarian

Fogalmad sincs sem Kínáról, sem a biztonságpolitikáról! Kína az elkövetkezendő évtizedekben nem teremt semmilyen világrendet, az amerikai hegemónián alapuló világrend alapvetően marad. Kínának nincsenek szövetségesei, nincs semmilyen, védelmi jellegű unipoláris világrendben, jobban szereti a bilaterális együttműködéseket, és Teng Hsziao-ping óta ideológiamentes külkereskedelmet folytat. Nincsenek szupermodern fegyverei, replülőgéphordozó anyahajója sem sok van, igaz, most csinált egyet, ami talán nagyobb, mint a Gerald Ford anyahajó, de az kevés. A világ jegybankjai USD-ben tartják a valutatartalékait, az USA több multilaterális, védelmi jellegű szövetség tagja, jóval nagyobb a GDP-je a kínainál, stb. Szóval teljesen felesleges "kínai világrenddel" riogatni bárkit. Kína legfeljebb a "kereskedelmi világrendben" arathat babérokat, de ott is egyre kevésbé. Megjegyzem, hogy abban az USA és az EU között is nem kis ellentét van.
Persze, neked a szaúdi vahhabita szunnita állam jön be, az USA és az EU barátja, ahol nincsenek pártok, nincs parlament, az uralkodó szava a törvény, a legszigorúbb ortodox hanbalita iszlám jog a jogrendjének alapja ugyanúgy, mint az Iszlám Államnak, naponta fejeznek le és csonkítanak meg embereket, stb. Azt 1984 az éppen arról a kommunizmusról szól, amely vezető pártjának utódpártjai alkotják az ellenzék többségét. Azt 1989-ben az MSZP nyilvánította ki, hogy utódpártnak tekinti önmagát, amelynek elődpártjai az MSZMP és ugye a Rákosi-féle MKP.
Phylaxa 2023. 12. 21. 12:22
Előzmény: #52609  Dehogynincs
Nem értelek, mindenki tudja, hogy háború van. Én azt írtam le, hogy szerintem miért van háború. Mi a kérdésed pontosan?
Murdoch 2023. 12. 21. 12:21
Előzmény: #52611  Ingarian
Az LMBTQ/migráció erőltetése alighanem aljas politikai játszmák része. Ha jól tudom, az USA 18 év alatti lakossága már nem fehér. Jól kezelhető szavazóbázis, persze nem populistáknak.
Ingarian
Ingarian 2023. 12. 21. 12:13
Előzmény: #52610  Murdoch
Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de nyilván nem szívügye (sajnos) az EU-nak a nemzetiségi kisebbségek ügye. Ami amúgy egy rohadt nagy darázsfészek, talán ezért is nem nyúlnak hozzá. Egyszerűbb az LMBTQ dolgokkal foglalkozni, ott nem nagyon tudnak mellényúlni, nem sértik senkinek az érdekét. Nincs olyan, hogy egy LMBTQ ország területén nagyszámú heteró élne, vagy fordítva. Ha érted a logikámat. Egyértelmű az erősebb kutya törvény,  de nem hiszem, hogy bármely másik nagyhatalom alá betagozódva jobban járnánk. Én emlékszem az orosz uralomra,  a kádári világ visszhangjait éljük ma is. Vagy eleve a magyarnak nincs felelősségérzete, szereti, ha "megmondják neki a tutit".
Murdoch 2023. 12. 21. 12:05
Előzmény: #52608  Ingarian
Nem vágom ezt hogy kombináltad ki. Nagyhatalmak előnyben és nyilván nem NATO országokat értve. Ha mondjuk a románok elkezdenék lövöldözni a kinti magyarokat, az érdekes helyzet lenne, persze életszerűtlen. Mindenesetre a nyugat prímán megél a gyarmataiból, Ukrajna is az (lenne). Azt, hogy mennyire xarnak valójában a nemzetiségekre, Trianonnál is láttuk. 
Dehogynincs
Dehogynincs 2023. 12. 21. 11:03
Előzmény: #52606  Phylaxa

Ezt kijavításnak szántad? Ezt ahelyett mondod, hogy Putyin háborúzik-e vagy nem?
Ingarian
Ingarian 2023. 12. 21. 09:59
Előzmény: #52604  Murdoch
Akkor az érvelésed szerint bármelyik országot le lehet rohanni, ha szomszédos. Románoknak ne reklámozd.
Phylaxa 2023. 12. 21. 09:19
Előzmény: #52603  Dehogynincs
Én úgy gondolom, hogy Ukrajna maradt meg a régi korból, amit nem rendeztek. Ezt látom. A teljes Ukrajnát nem engedik el. Amíg az orosz bábkormány fenntartható volt, addig nem volt ez probléma. Erről kellene tárgyalniuk.
Phylaxa 2023. 12. 21. 09:13
Előzmény: #52602  Ingarian
Én nem hiszek semmiféle világhódításban a mai korban. Viszont gazdasági rendeződés folyik, ezt látom. Kína csökkenti a amerikai kötvénymennyiségét. Nem könnyű feladat.
Phylaxa 2023. 12. 21. 09:11
Előzmény: #52601  tom6210
Az, hogy mit ígérget bárki, az majd kiderül, ha megválasszák. Annyit tudok, amennyit leírtam, ezt még az elnöksége idején mondta és úgy néz ki teljesül.
Murdoch 2023. 12. 21. 09:03
Előzmény: #52599  Ingarian
Az egyik különbség az, hogy az oroszok a saját régiójukban teszik, az usa viszont 2014 óta fegyverzi és képzi Ukrajnát. Meg Tajvant. És abban már elszólták magukat, hogy ehhez köze nincs vmi nemes célnak.
Amúgy a nemzetközi jog sem gátolta meg az usát, hogy lerohanja Irakot, de az itt kimerül egy enyhe fejcsóválásban.
Dehogynincs
Dehogynincs 2023. 12. 21. 08:33
Előzmény: #52600  Phylaxa
Javíts ki, ha rosszul látom, de Putyin már vagy két éve háborúzik!
Ingarian
Ingarian 2023. 12. 21. 08:31
Akkor a gyíkemberek voltak. Láttam én már jópár diktátort a történelemben, aki a józan ésszel ment szembe. Nagy tervek, meghódítom a világot, aztán a valóság szembement.
tom6210 2023. 12. 21. 08:31
Trump ha győz is követnie kell az eddigi narratívát, igen nagy butaság azt gondolni , hogy USA- t csak az elnök vezeti.USA Nato kilépés? Volt ott egy JFK nevű elnök aki ennél azért kisebb változást akart mi is történt vele?
Érdemes emlékezni Biden igéretére is miszerint majd Kínával rendezi a kapcsolatokat. Én nem úgy látom, hogy barátibb lenne a viszony USA-Kína között.
Ez csak álmodozás, hogy majd Trump egy csapásra rendet tesz/ békét köt. Lehet inkább befenyíti Putyint. 

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek