Ha nincs verseny, nincs fejlődés sem, a kínai kormány hiába kommunista , gazdasága a nyugattal versenyez, ezért rákényszerül minőségi termékekre jó áron. Én alapanyagokat vettem Németországból, Finnországból, a covid óta duplárára emelkedett az áruk, a kínai minimálisat emelt, szóval már megéri behozni, mert így is 30%-al olcsóbb vagyok , bekerülök egy csomó helyre és még az inflációt is vakcinázom. :D Pedig a konténeres szállítás most 15%-as nyomja meg az áru árát, amikor az árat képeztem, még drágább volt, akkor 40-50% is volt. Eladható terméket tud a ruszki is, de illiberális gazdaságban nem könnyű ilyet termelni, mert a verseny nem megfelelően működik. Tetszik nem tetszik, versenyre szükség van, mert árat is csökkent és minőséget is emel. Amikor itt Lölő és haverjai belenyúltak pár dologba, mindjárt felmentek az árak. Autópálya pld., a kisteherekre 60 rugó körül fizettem éves díjat, pedig a személyautóm nagyobb. Bekaphatják.
Mondjuk a régi Ladak butitott Fiat ok voltak.De lássuk be az orosz ipar nem azért volt szar mert orosz ,hanem a tervgazdasàg és az ideológia miatt.Ha profitot kell termelni akkor ők is képesek ideológia mentes eladható terméket előàllitani, föleg hogy a konkurencia duzzogva visszavonult.
Sajnos, (vagy nem) , de már régebben , kb 5 éve kiléptem az agrobizniszből, már csak szemlélője vagyok. Ráadásul a húzó ágazat nálunk a szántóföldi növénytermesztés volt és a hibrid kukorica előállítás, a speckó növényesekkel mi nem nagyon foglalkoztunk. Persze ha nem vesszük ide a hibridet, mert az is egy nagyon speciális ágazat, de a kukoricánál jelentős fagykárral nem kellett számolni. Én még ott ragadtam le, mikor a gyümölcsösökben a fagykár ellen gumit égettek, óriási ventilátorokat telepítették, illetve vizet permeteztek. Régebben az öregjeink sem voltak okosabbak, csak ráértek és paraszti logikával cselekedtek. Ahol ,már 3. éve nem volt termés, oda többet nem vetettek, ültettek fát, az biztosan fagyzug volt, de ami fa elfagyott, abból nem oltottak. Ennyi volt a nagy tudományuk. Csak természetesen. Csodálkozva néztem azt is, hogy a síparadicsomokban is valamit kevernek a hóágyúk vizéhez, hogy minél nagyobb kristályok keletkezzenek és tovább kitart. Aztán az Alpokból ez lefolyik hozzánk. :-) A nagy pénzéhség rávitte az embereket, hogy olyan helyen is termeljenek, ami nem arra való, de hát jöttek a kemikáliák, műtrágyák, öntözés, meg minden más, végül a területalapú támogatás, amikor aztán még a kőbányát is felszántották.
-1-3 fok között hatásos, ez alatt már csak az ima segíthet... Szüleim 30 hektár kajszi ültetvényen gazdálkodnak, damisollal védekeznek a virágzáskori fagyok ellen. Általában hatásos -1-3 fokig, de a fagy gyertyák az ami jobban bevált nekik, csak ezek 4-6 euróba kerülnek és minden fa alá kell ezekből 1-1 db. 8-9 órán keresztül égnek egy éjszaka alatt, több tízezer eurót tudnak elfüstölni.... Ha az időjárás jelentés téved és nem lesz fagy, akkor csak elégeted az eurót... ha meg -5 alá megy ott már a füstölés sem ér semmit.
Megkérdezhetem, hogy a ruszkik hogyan szállították ide keletről az ellopott gabonát. Te nem vagy képben. Az oroszok még a háború előtt lettek gabona nagyhatalom, na nem azért, mert annyira okosak, hanem annyi területük van. Csak be kellett vetni. Ráadásul azt sem állítom, hogy az orosz gabona vegyszermentes, ahogy az amerikai sem. Csak az idióta EU kínoz mindenkit a szabályaival, megdrágítva a termelést.
Harminc évig az agroszektorban voltam üzletkötő, így nagyon sok helyről van információm, olyan dolgokba láttam bele, amit nem sokan tudnak. A helyi gazda is csak a saját tapasztalataira támaszkodhat, de nekünk ezer helyről jöttek a tapasztalatok, ráadásul nem csak az egyik vevő, hanem az eladótól is. Napokig tudnák mesélni eseteket, jó és rossz oldalról is, egymás között még nevesítve is, nem a "mondták a buszon" alapon, saját tapasztalattal fűszerezve.. :-)
OROSZ-UKRÁN háború