Mondok egy fiktív példát. Legyen egy cég, mondjuk 20 milliárd a saját tőkével. 16 milliárd a kapitalizációja. 240 forintért lehet megvenni egy részvényt, ami mögött 300 forint saját tőke van. Tehát érdemes megvenni, mert 20% kedvezménnyel kapod a tőkét.
Az igazgatóság készpénzes tőkeemelés mellett dönt, hogy fel se merülhessen a gyanúja annak, hogy túlértékelt dolgot apportálnak. Nyomtatnak 1200 millió darab új részvényt. Kibocsátási ár 250 forint, a 360 napos súlyozott mozgóátlag, így bejön a cégbe 300 milliárd forint friss tőke.
Tőkeemelés után 20 + 300 = 320 milliárd forint a saját tőke értéke. 16 + 300 = 316 milliárd forint a kapitalizációja, a piac minden forint új tőkét 1 forint értéken vesz figyelembe. A részvény darabja 250 forinton forog, az egy részvényre eső saját tőke 253 forint, a diszkont 1%.
A induló 20%-os diszkontból 1% maradt meg, a korábbi részvényeseknél 4% landolt az árfolyam-emelkedés miatt, a maradék 15% pedig a friss tőkeemelőhöz került.
Marhaságot nem kellene írni. Ha ki is bocsátanak, akkor vagy tőkeemelés mellett fogják, vagy apport/akvi mellett nő a cég értéke. A semmire nem nyomtatnak papírt. Ezt a pánikkeltést el kellene felejteni.
könyv szerinti értéken biztosan alulértékelt. én is azt gondolom, hogy helyére fog kerülni. én 2028 év elejére várok egy átárazódást, a 2027 jelentés alapján.
Az AW eredményei romlottak, ami javarészt köszönhető az ottani maganement áldott tevékenységének. Itt pont hogy jó irányba fordulnak a dolgok, úgyhogy én a kettő között ilyen formán nem húznék párhzamot.
Akko fórum