Topiknyitó: Lorne_Malvo 2020. 05. 25. 21:13

Wizz Air részvényesek topikja  

Üdv!
Azért nyitottam ezt a témát, hogy a Wizz Air részvényesekkel meg tudjuk beszélni az aktualitásokat a vállalattal kapcsolatban.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Flyer 2026. 03. 09. 00:19
Előzmény: #3497  FeherTibi
Nagyon nem a Trump elképzelése szerint mennek a dolgok. A mindenfelé visszalövöldözésre se számított és az új vezető választása is üzenetértékű, hogy nem hátrál a rezsim. Most már nehezebb lesz likvidálni bárkit is mert már óvatosabbak lesznek, de arra én is kíváncsi vagyok hogy meddig húzza az új vezető.
Flyer 2026. 03. 09. 00:04
Előzmény: #3495  AviTrader
Mennek, de az arányok azért mások. Akik Távol-Keletre mennek azok egyre nagyobb része a kínaiakkal megy, őket nem érinti az iráni háború, az oroszokon át repülnek. A Qatar Airways is miattuk szenved (frekcenciacsökkentés, kisebb gép (A320)), meg ezért nem jött az Etihad se Pestre.
FeherTibi 2026. 03. 08. 23:56
Hétfői nyitás 8.5 font alatt. De lehet 8 font alatt is 
FeherTibi 2026. 03. 08. 23:05
Előzmény: #3496  FeherTibi
Szinte pillanat alatt ugrott 6%-rol 10%-ra a WTI... De miért ? Az új ayatollah miatt ? Én amúgy Trump és Netanjahu helyébem tárgyalnek vele. Miért nem adnak neki pár hét esélyt. Gondolom, 1 héten belül halott lesz 
FeherTibi 2026. 03. 08. 22:32
Hétvégén már +6.35 százalékom van WTI :
https://www.ig.com/en/indices/markets-indices/weekend-oil---us-crude
Ez rosszat sejtet 
AviTrader 2026. 03. 08. 20:04
Előzmény: #3492  Flyer
Szerintem sokan vannak Európában akik idén keletre terveztek utazást és most biztonsági/anyagi okokból ezt átgondolják és inkább Európán belül fognak utazni. Fordítva ezt kevésbé tudom elképzelni. Még ha nem is a nyár a legerősebb abban az irányban azért mennek emberek júniusban is Maldív-ra. Én is voltam Balin májusban. Erre próbáltam utalni.
ALANFED
ALANFED 2026. 03. 08. 19:59
ezek valós várakozások de ettől még holnap eshet meg emelkedhet is 10 % csak a sorrend nem  mindegy
FeherTibi 2026. 03. 08. 18:50
Szerintem is erős lesz az idei utazási szezon. Ha lesz elég járat. Szerintem ha pl. a Budapest Tel Aviv útvonalat megnyitják, akkor ott is sokan fognak utazni. Sőt, szerintem már most is sokan utaznanak, a háborúnak nincs olyan elrettentő hatása a turizmusra nézve, csak a légi társaságok korlátozzák a jaratokat, de kereslet lenne. Európa is népszerű lehet, elege van az embereknek a háborús felelmekbol
Flyer 2026. 03. 08. 18:39
Előzmény: #3483  AviTrader
Az emberek utazni fognak,és szerintem az idei nyár az pont erős lesz európán belül,mert senki nem akar majd a vörös tengerhez, indiai óceánra, távol keletre utazni.
Ez nem igazán stimmel, mert az indiai óceánhoz meg távol-keletre elsősorban nem nyáron utaznak. Ilyenkor inkább fordítva van forgalom, Ázsia felől jönnek ide.
Flyer 2026. 03. 08. 18:22
Előzmény: #3478  TheSnake2020
Nem lesz tulajdonosa cégnek a magyar állam ez 100%. A repülőteret se tudták teljesen visszavásárolni ezért be kellett vonni a franciákat alibi szakmai partnernek. Simán megvan a tudás itthon, hogy magyarok üzemeltessék a repteret, ez egy óriási kamu hogy szakmai partnernek kellenek a Vinciék. A fejlesztések is teljesen le lettek butítva a korábbiakhoz képest mert nincs pénzük. Egy nagy 0 ami itt be lett mutatva fejlesztésnek. Üres a kassza nincs lóvé Wizzre és én nagyon morcos lennék ha egy ilyen cégbe menne az adófizetői pénz, ami nagyrészt nem is Magyarországról üzemel. Akkor a Malévet kellett volna menteni, újraindítani rögtön, akik átszállóforgalmat is generáltak a budapesti reptérnek.
FeherTibi 2026. 03. 08. 17:20
Azt lehet tudni, hogy amikor az Indigo, alap eladás miatt a Wizzairbol is eladott, akkor a többi papírnak milyen teljesítménye volt a Wizz mellett ? Lehet, más papír rossz teljesítménye miatt adtak el a Wizzairbol is ? Maga az Indigo mennyit esett az eladással ? Az azért reményre adhat okot, hogy jó adag Wizzairt megtartott az Indigo 
FeherTibi 2026. 03. 08. 16:52
Szavazzunk mégegyszer 
Akinek Wizz részvénye van, most fontolgatja, hogy  ha leesik a részvény mondjuk 8.7 font alá, akkor elad ?
Fel nyíl ha tart 8.7 font alatt is, le nyíl ha eladna
Bpali2 2026. 03. 08. 14:48
Előzmény: #3485  FeherTibi
Mit össze tudsz görcsölni . Persze ha a piac elhiszi , akkor igen eshet/ne/ az olajár az orosz szankciók feloldása miatt . Csak ugye ahogy a piacok sorban nyitnak ki , Ázsia fogja nyitni a sort ; és Ők elég idegesek mert gyakorlatilag elveszíthetik az olajuk nagy részét . Pénzük meg van bőven. Ráfognak licitálni . Néha azon is gondolkodom , hogy az Öböl országok mit tudnak lépni , hogy teljesíteni tudják a kötelezett ségeiket, . Szóval megjelenhetnek Ők is mint vevők . Ez már meg is alapozhatja a hétfői hangulatot .. A WTI nél előjött egy fajta menekülő eszköz szerep is .. Szóval valószínű a további csorgás , de talán nem kell még véglegesen temetni a céget illetve a repülősöket . A gazdaság ciklikus . Amely iparág ma szenved x idő múlva felkapott lehet . Szóval tartás vagy vétel ..Ja és amikor ilyen válság van az egy fajta lehetőség is a cégeknek..👀
Garajc 2026. 03. 08. 12:20
"A sugárhajtású üzemanyag árának 10 dolláros (metrikus tonnánkénti) változása 4,6 millió dollárral befolyásolja a negyedik negyedévi F26 üzemanyagköltségeket."
.
"Az EUR/USD árfolyam egycentes mozgása 4,6 millió euróval befolyásolja a 2026-os év negyedik negyedévének működési költségeit."  
.
"2026. január 22-i állapot szerint a Wizz Air a sugárhajtómű-üzemanyaghoz kapcsolódó nulla költségű gallérok felhasználásával az F26 repülőgép üzemanyag-szükségletének 83%-át fedezte 681/749 $/mT áron. Az F27 esetében a fedezet 55% 650/716 $/mT áron, míg az F28 esetében a fedezet 7% 628/694 $/mT áron. A sugárhajtómű-üzemanyaghoz kapcsolódó EUR/USD devizaárfolyam-fedezet az F26 esetében 87% 1,11/1,15 árfolyamon; az F27 esetében 59%  1,14/1,18 árfolyamon, míg az F28 esetében 5% 1,18/1,21 árfolyamon. A 2026-os év elejétől a Társaság fedezi az USD devizakitettséget a lízingkötelezettségei tekintetében. 2025. december 31-én a Wizz Air 4,3 milliárd USD értékű lízingkötelezettségének 80 százalékát USD készpénzbetétek és devizacsere-ügyletek (átlagos EUR/USD árfolyam 1,12) kombinációjával fedezte." 
(A fenti mondatok/adatok Wizz FY26Q3 jelentésből kiemelve)
.
Jelenlegi piaci árak/árfolyamok: 
Kerosene Rotterdam Jet Fuel(FOB): 1496.76
USD/ton; Mar 5, 2026
Kerosene Northwest Europe Aviation (FOB):1429.26
USD/ton; Mar 5, 2026
EUR/USD: 1,16 
Garajc 2026. 03. 08. 11:56
Előzmény: #3483  AviTrader
Köszönöm a gondolataidat!!
FeherTibi 2026. 03. 08. 11:26
Ha csökkentenik az orosz olaj szankciójat, amit Amerikában felvetettek, az csökkentheti az olajárat
AviTrader 2026. 03. 08. 11:22
Előzmény: #3478  TheSnake2020
Én tudom,hogy hogy jött létre a WIZZ, és nem mondtam,hogy a Váradi ne lett volna a képes a Malévet rendbe tenni. Valamit félre értettél. 
AviTrader 2026. 03. 08. 11:19
Előzmény: #3465  Garajc
Garajc. Picit továbbfűzve ezt a gondolatmenetet. Nyilván azt senki nem vitatja hogy bármilyen globális válság,főleg egy olajválság a légitársaságoknak nem jó. Szerintem az is kezd világossá válni hogy picit alábecsülte mindenki hogy az iráni konfliktusnak milyen hatásai lesznek,és hogy ez nem fog két nap alatt rendeződni. Szóval egy 100-150-200(?) dolláros olajár az térdre fogja kényszeríteni a légiközlekedést, nem kérdés. Én se tanácsolnám senkinek most hogy légitársaságba fektessen, kivéve ha valami nagyon spekulatív dolgot keres. Azok akik már benne vannak (mint én is), és nyilván magasabb átlaggal (mint én is) meg majd eldöntik,hogy kiszállnak, kivárnak, tovább átlagolnak lefelé vagy bármi. 
De ha annál maradunk hogy már benne vagyunk akkor szerintem azt is érdemes nézni, hogy az iparágon belül hol áll a WIZZ. Ha még azon belül is rossz a helyzet,akkor nincs mese ki kell szállni amíg lehet. Az én saját véleményem az,hogy iparágon belül még mindig jó helyen van a WIZZ.  Amit sokan nem vesznek figyelembe az a flotta összetétele. A wizz flotta 80% új generációs gép, és ezt a váradi is elmondta vagy a h1 vagy q3 callban, hogy magasabb kerozin árak mellett fog igazán látszani a különbség egy 321NEO és egy 321 CEO között,vagy egy 321 NEO és egy 737-800 (RYR) között. Tehát minél drágább a kerozin annál nagyobb lesz a WIZZ előnye. (feltételezve persze ,hogy nem mennek csődbe). Emlékszem 2010 környékén 100 dolláros olaj mellett, elkezdte mindenki csökkenteni a gépek súlyát és azon matekolt mindenki ,hogy hány kilóval lesz könnyebb a gép ha a papír alapú dokumentációt tabletra cserélik, leveszik a fedélzeti magazint, de még olyan ötletek is voltak, hogy építsék ki a napellenzőket az ablakokból,mert 10 kilóval könnyebb lesz a 80 tonnás repülő. Valaki simán a caterginget csökkentette,hogy a 20 kilós troliból kevesebbet kelljen felrakni. 
 Amit szintén sokan nem látnak,hogy egy válság alatt a gépek finanszírozása olcsóbb lesz. És a WIZZ-nek még van egy 250 gépes rendelésállománya. Azt is ide tartozik,hogy a régi, nem túl gazdaságos gépek másodlagos piaca vissza fog esni. Ez inkább azokat érinti mint a RYR, akiknek valamilyen maradványértéken szerepelnek a gépeik a könyvben és el szeretnék majd adni. Vagy a WIZZ majd fillérekért meg tudja venni a lízing periódus végén a gépeit, csökkentve az adósságállományt. 
Amire ki akarok lyukadni az az ,hogy lesz egy konszolidáció az európai piacon és szerintem nem a WIZZ lesz az aki el fog tűnni elsők között. Ott a LOT, Air Baltic, Norwegian akik be fogják dobni a törülközőt. Az emberek utazni fognak,és szerintem az idei nyár az pont erős lesz európán belül,mert senki nem akar majd a vörös tengerhez, indiai óceánra, távol keletre utazni.  
Nyilván egy komoly energiaválság amikor a megélhetés a cél, el fogja venni az emberek kedvét az utazástól, és nagy baj lesz, de én azért azt gondolom hogy 3 nagy legacy mellett maradni fog 2-3 LCC az európai piacon én a WIZZ szerintem nincs rosszul pozicionálva. Az WIZZ szerintem a leverage miatt ilyen volatilis, és lehet hogy a 1,5 milliárd EUR gyorsan tud fogyni,de a lízing modell ad egy rugalmasságot is a cégnek. Persze lehet hogy én ülök hátrafelé a moziban, ez csak az én véleményem.

ALANFED
ALANFED 2026. 03. 08. 11:08
Előzmény: #3475  AviTrader
lehet a magy áll vett 10 % ot vagy a következő 10 al kiugrasztja a nyitott shortállományt 
áthozzák a részvényt a bétre és 4-6000 között ugrálhat idén a részvény lehet még a választás előtt meglépik
stratégiai indokkal

Topik gazda

Lorne_Malvo
Lorne_Malvo
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek