Azért keverednek a dolgok rendesen (elnézést, nem személyeskedni akarok). Kezdjük a Voda hitelekkel. 1. Rice leírta az egészet tök jól, ráadásul a Voda megvásárlásánál Jászai adott egy nagyobb interjút is (vagy itt vagy az indexnek már nem emlékszem). De ebben teljesen jól elmagyarázta, hogy az Exim bankos hitel az nem állami pénz, hanem az egy szindikált hitel, amit ők grundoltak a JP Morgennel közösen, de az állami garancia miatt az Exim folyósította le. Mellesleg az MFB hitel sem az, abban sem az adófizetők pénze van beletekerve. 2. Az állami garancia itthon egy ilyen mutyi dologként van eladva, de ez óriási kamu. Az állami garanciáért a cégek brutális összeget fizetnek, évente gondolom egy ekkora hitel mögött milliárdos befizetések állnak. Ráadásul az állami garancia csak egy ígérvény. (Ha te nem tudod a hiteledet törleszeni, az állam teszi meg helyetted). Szóval igazán azállamnak semmibe sem kerül, sőt bevételt csinál magának belőle. Ilyen értelemben én nem gondolnám, hogy 2-3 csúcs közgazdász, aki tud kivonni, meg összeadni, az arra jutna és támogatná, hogy be kell dönteni a 4iG-t. Ha így volna ezeket a hiteleket az adófizetők pénzéből kellene kifizetni a garanciavállalás miatt. Nem mellesleg ez hatalmas presztízsveszteség volna az országnak, kb. Timbuktu szintjére sűlyednénk, ide befektető jódarabig nem jönne többet. Jászai meg jogosan perelné az államot egy hatalmas kártérítésre (meg is nyerné a bizonyíthatóan szádékos károkozás miatt). Szóval ez nem jó játék. 3. Az állam biztosan eladhatná a 38% (kerekítve) tulajdonrészét. Ezt nem tudjuk. De ebben az esetben két kérdésre érdemes választ keresni: Ki venné meg az állam tulajdonát (nem gyors cash, évek mire talál valakit, mert ez is brutális összeg)? Mi értelme volna? - hiszen dől a lé. Ha emlékszel most tavasszal a 4iG távközlési csoportja (amiben az állam 38%-os tulajdona van) 120 milliárd forintos profitot jelentett. Hát az főnyeremény Kármánéknak!! Főként ha tényleg üres az államkassza!! Szóval nem eszik ezt annyira forrón (szerény véleményem szerint persze).
Külön már nem lehet megvenni a Vodafont, mert összegyúrták. Ha eladná a telekommunikációban lévő 37,9%-át az állam "beszerzési illetve 2-3 éve felértékeli áron", akkor azt azonnal meg kéne venni, de nem fogja eladni tuti. Most lépett termőre és még majd hatalmas növekedés előtt áll. 2028ban Yettel tornyaira áll át a cég, amiben 49%-os tulajdonosok lesznek, ha jól emlékszem. 1milliárd EUR értékteremtést vár a cég az üzlettől. Egyébként az állami részre kapásból találna külföldi vevőt a kormány. Többért mint amibe nekik került. Szerintem a tulajdonosi szerkezetet is módosítaná a kormány, hogy a pénzeken kívül arra is lehessen mondani, hogy visszaszerezték. Megegyezés lesz, mert mindenkinek az az érdeke. Kormánynak már látszik, hogy lesz 1-2 nagy skalpja, cégvezérek és politikusi szinten is. Persze ez az én véleményem. Nagyon komoly a 4IG cégvezetése, tanácsadó testülete, szakértői gárdája. Megy a lobbi, itthon, külföldön, cégeknél, politikusoknál, tanácsadóknál, stb. 1638ft és 143milla
Tudom nem látunk rá a háttérfolyamatokra, de piaci pletykák szerint semmiféle kommunikáció nincs jelenleg a cég és az állam között. Konkrétan semmi a választások óta. Ha és amennyiben ez így van abból nehezen lesz megegyezés.
szia! Mi van akkor ha eddig totálisan rosszul gondolkodtunk! Mindig azt ffeltételeztük hogy -MP- nem fogja tönkretenni a céget, a távközlést meg mindent mert állami tulajdon van benne. Mi van akkor ha ő neki nem kell mondjuk a távközlés mert úgy gondolja hogy túl sok pénz parkol a hitelekben és a tulajdonrészben azaz az állam megvállna a 37,5%-os telekom résztől vagyis a cégnek meg kell vennie az államól ezt a tualjdonrészt - az állam sok pénzt kap a 4igtől, de menetközben a 4ig által kapott mfb/exim hiteleket is visszakérné az állam, mivel azon pedig állami garanciák vannak..... korábban kapitány is mondta hogy az a gond hogy a kissebb részben tulajdonosok, de hitelt is nyújtottak a cégnek és állami garanciákat is adtak ugyanezen hitelekre, vagyis a a cégnek ki kell váltania az állami garanciákkal védett hiteleket, de menetközben meg kell vásárolnia az államtól a telekom tulajdonrészét., azaz "szinte újra megkell venni a teljes vodafonet (onet)6
Én nem gondolom, hogy ennek örülni kellene. Azért Jelinek nem bűnözőként ismert a magyar piacon. Veres, meg Nagygyörgy Tibor szintén nem, mégis már gyanúsítottak. Ezek dúrva túlkapások. Viszont ha így megy tovább előbb utóbb egy akollba fogja terelni a milliárdosokat pártpreferendiától függetlenül. Az egy elég kemény dió lesz a kormányzó pártnak.
Szerintem ezt a kötvénykibocsátásra írták. USAból itt voltak 3 hete pénteken 1 nagyobb dollár hitelt akartak adni, vagy a cégnek, vagy Jászainak és azzal rendezték volna az állami kapcsolatokat. Na én erre írtam, hogy nem a Vodafon hitel kiváltása. Az ha olcsóbb hitelt, vagy kötvényt tudnak szerezni az természetes, hogy a drágább hiteleket kiváltják vele. 1638ft
Oszt már miért vinnék el csillagom?? Jelinek összekoszolta magát Tiborcz Istvánnal, Volánnal, meg ki tudja mivel. Jászai meg soha nem üzletelt velük. Sőt még Mészárost is kivásárolta annak idején a 4iG-ből. Minden interjúban hangsúlyozta, független ML-től! Jászai egyetlen "bűne" hogy tovább álmodta a 4iG-t egy IT középvállalatból azzá, ami ma a 4iG Csoport. Meg annyi, hogy van néhány közös fotója Orbánnal. De azért nem szoktak senkit elvinni, egy demokráciában. Mert akkor mondjuk Csányit is vinnék, aki minden focimeccsen ott ült OV-val.
"A vállalatvezetés kommunikációja és a tőkepiaci tervek alapján a források felhasználása három fő pillérre épül: 1. Korábbi akvizíciós hitelek refinanszírozása: A befolyó összeg egyik legfontosabb, azonnali célja a Vodafone Magyarország megvásárlásához, valamint a korábbi intenzív növekedési szakaszban felvett rövid és középtávú hitelek kiváltása (refinanszírozása). Ezzel a 4iG kedvezőbb, hosszabb lejáratú nemzetközi piaci finanszírozásra cseréli a meglévő adósságállományát, ami növeli a cég pénzügyi stabilitását és rugalmasságát. 2. Újabb nemzetközi akvizíciók és piacra lépés: A kötvényprogram közvetlenül támogatja a 4iG Csoport globális növekedési stratégiáját. A fókuszban az alábbi célterületek állnak:
Nyugat-Balkán: A meglévő (albán, montenegrói) pozíciók további erősítése.
Közép-Ázsia: Kifejezetten Üzbegisztánban és a környező országokban vizsgálnak előrehaladott piacra lépési és terjeszkedési lehetőségeket.
3. Stratégiai iparági beruházások: A megszerzett forrásokat a kiemelt növekedési divíziók organikus fejlesztésére költik:
Távközlési és digitális infrastruktúra: Hálózatfejlesztések és technológiai modernizáció a hazai és régiós leányvállalatoknál.
Űr- és védelmi ipar: A technológiai szinergiák kiaknázása és az ehhez kapcsolódó hazai, illetve nemzetközi projektek finanszírozása."
Én nem értem, hogy többen most miért írják a Vodafon hitel kiváltását??? Vodafont 660milliárdért vették meg és ennek az 51%-a a 4IG hitele, tehát 336,6milliárd. Erre a hitelre Jászai régebben nyilatkozta, hogy piaci alapú. Ezt a hitelt már törleszteni is kellett 3 alkalommal, tehát valószínű kevesebb lehet. Megkérdeztem az MI-it és ő is piaci alapú hitelt hozott le: "1. Hazai állami banki hitelek A magyar állami bankok közvetlenül és közvetve is hatalmas összegekkel szálltak be a konstrukcióba:
Magyar Fejlesztési Bank (MFB): Egy 425 millió eurós (akkori árfolyamon körülbelül 170 milliárd forintos) hitelkeretet biztosított a 4iG leányvállalatának. [1, 2]
Eximbank (Magyar Export-Import Bank Zrt.): A tranzakció legnagyobb részét, egy 750 millió eurós (közel 300 milliárd forintos) szindikált gigahitelt közvetített és koordinált. [1, 2]
2. A nemzetközi és kínai bankkonzorciumBár a hitelt az állami Eximbank folyósította, a mögötte álló, kockázatot és forrást biztosító szindikátusban (konzorciumban) külföldi nagybankok vettek részt. A Telex és a Bloomberg piaci információi szerint a hátteret az alábbi intézetek adták: [1]
Kínai állami óriásbankok (Policy Banks): A konzorcium legnagyobb finanszírozói kínai állami pénzintézetek voltak, köztük az ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) és a CCB (China Construction Bank). [1]
Nyugati és egyéb nemzetközi bankok:
JP Morgan (amerikai globális bankcsoport)
Intesa Sanpaolo (olasz bankcsoport, a CIB anyabankja)
Egy holland bankon keresztül egy török milliárdos finanszírozása is megjelent a háttérben. [1]
Hogyan nézett ki a struktúra?A konstrukció lényege az volt, hogy a magánkézben lévő 4iG Csoport nem közvetlenül a saját tőkéjéből fizetett, hanem az állami bankok (MFB, Eximbank) által nyújtott és garanciákkal támogatott hitelekből. Az Eximbank mögé pedig felsorakozott a fent említett globális – döntően kínai – banki háttér, így a magyar állam és a kínai hitelezők kockázatvállalása együttesen teremtette meg a fedezetet a hazai távközlési piac második legnagyobb szereplőjének megvásárlásához. - Tehát a hitel piaci és ha visszafizetnék a 4Igre eső részt, azt a hazai bankoknak tovább kéne adni külföldre. Nem ezekről a pénzekről van szó! Szerintem főleg az állami magántőkalap pénzeiről van szó. Tőkealap felett most Jászai rendelkezik, ő jár el, övé a szavazat a cégben. Ha ezt engedné "visszafizetni" az állam, gyakorlatilag 670ft-ért kapná a részvényeket Jászai, vagy a cég. Tehát szvsz. ezért megy a harc. Úgy gondolom, hogy az állam akarna saját tulajdont is a befektetett pénzéért a cégben. Ebben az esetben Jászai tulajdona csökkenne. Az is lehet, hogy majd mai árfolyamon kérné a 670ft-os részvényeiért a kifizetést. Ha azt feltételezzük, hogy a megegyezés után hamarosan dupla árfolyamon lesz, még ez is nagyon jó vétel lenne Jászainak, vagy a cégnek. Az is lehet, hogy kisebb hitelekből is van 100milliárd a cégben, amit szeretnének visszakapni, mert majd kell az állami bankoknak az EUs pénzek kifizetésére, hogy tudjanak előlegeket fizetni. A lényeg, hogy közeledik a megegyezés. Mindenki próbál a pozícióján javítani. háttér emberek dolgoznak. Mi nem látunk bele a lapokba, de hamarosan terítik a lapokat és tisztul a kép. 1641ft és 134milla
Érdemes egy pillantást a TA-ra vetni. A közelmúlt swingje szerint húztam a fibo-t, tehát 1430-2026 Ezek alapján szerintem nem véletlen a tegnapi 1730ig való felszúrás itt húzódik az ma50 és a Fibo50% szerény véleményem szerint ezt a szintet érdemes figyelni, mert a jelenlegi helyzetben ez így egy komolyabb ellenállásnak tűnik... de még közel sem olyan komolynak mint 1810 körüli szint, ami újabb fibo szint... wishful thinking: növekvő forgalom mellett lendületből 1730at leküzdeni és 1780 környékéről nekimenni egy újabb lendülettel az 1800nak. Macd histogram és Signal javulóban, RSI még 50 alatt... szóval egy 1800as szint pozitív macd-vel és kb 60-65ös RSI - vel már egyértelmű trendfordulós jelzést adna... szerény véleményem szerint farkasfu vagy más TA-mágus hogy látja a chartot? :)
Csak irtad hogy részvényel is fizethetné a vodafone egy részét es en ugy tudom hogy a ceg az olcsón vett részvényeit mar dragabbra cserelte! ha jol emlekszem akkor 3400 ft korul vette vissza a vezeto tisztsegviseloktol..... ezert gomdoltm hogy a 2000 alatti reszvenyek meg mindig olcsobak mint a 3400 fton levo
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.