Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boole 2026. 05. 31. 17:21
Előzmény: #139665  pomperj

BTC esetében szerintem másról van szó. Egyszerűen a ciklikus hatás érvényesül a mozgásában és árazásában. Eddig minden ciklusban így viselkedett. Ha lehet hinni az "eleve elrendeltetett" vízióban, akkor most nemsokára a BTC megkezdi az utolsó esését és a charton jelölt utat futja be. Akkor érdemes lehet az MSTR-ben egy pozíciót keresni.   
https://www.tradingview.com/x/RKaMmskT/
Boole 2026. 05. 31. 17:07
Előzmény: #139675  dniel

A kérdést ott érdemes feltenni, hogy a gyors fejlődésnek milyen magas a tőkeszükséglete, ehhez milyen magas eladósodás és infláció társul még természetes velejárójaként és mikor haladja meg a túlhúzott szintet. Szerintem két verzió lehetséges.
I. Nem lehetetlen, sőt valószínű, hogy egy inflációs sokkal nézünk szembe, és a Fednek válaszul esetleg meg kell fordítania a hozamgörbét, ami az 5% feletti szövetségi alapkamatot jelzi. Ezt alátámasztva a Taylor-szabály becslései szerint a szövetségi alapkamatnak 4,6–6,08% között kellene lennie, ami jóval a jelenlegi szint felett van. Az SP500 index jelentős visszaeséssel néz szembe, ezt egy inflációs sokk követi, majd recesszió, buborék kipukkadásával. 
II. Az új Fed elnök a pénznyomda fenntartásával, a hosszú kötvények vásárlásával, a kamatok óvatos csökkentésével, az inflációs kosár megváltoztatásával (más módszertani mutató lesz az alapértelmezett), a növekedési szükséglet biztosításával kordában tartja a tőkepiaci folyamatokat és elősegíti az index hosszú emelkedését.
JokerWizard
JokerWizard 2026. 05. 31. 17:04
Előzmény: #139677  Firekiller
Muszáj valamit mondani. Kell az Energia... Mégse mondhatja hogy Paks2-re költik és Shell kutakra...  ;) 

Firekiller
Firekiller 2026. 05. 31. 16:29
dniel
dniel 2026. 05. 31. 16:09
Előzmény: #139675  dniel
az egyik a felszinen rombol fentröl borit mindent a másik a mélyben dolgozik és az alapot rombolja le ami okán a felépitmény is leomlik... mint a kártya vár
dniel
dniel 2026. 05. 31. 16:07
Előzmény: #139674  dniel
Még egy kis kiegészités:
S&P500 vs Russel 2000, a Shiller féle P/E mind nagyon jol mutatják hogy az innovácios hullámokban a piac elrugaszkodik a fundamentális valoságtol... a hitel ciklusok jelei ilyen össze vetésben nem okoznak kiugrást az értékelésekben... innen is meg lehet öket külömböztetni...
dniel
dniel 2026. 05. 31. 15:33
Előzmény: #139672  kajli_man
szerintem nem csak a chartot kel ehez elemezni minták után... a buborékoknak több fajtája van.. pl amit felszoktak méág hozni a tulipán láz hollandiában, ami sztem totál téves mert az egy inkább csak egy emberi természet vezérelte tipikus hullám volt... és amit a dot-com-al egy lapon kéne emliteni az az 1840-es években ki alakult vasut mánia... mind ezen bubokérokat egy technologiai innovácioba vetett hitt hajtot... ennek lényege a verseny fázisban fel... majd jön a tisztulás deficites sztorik eltünnek megszületik a standard.... és ez adja az alapját a következő innovácionak... erre a mintára tökéletesen illeszkedik a kondratyev elmélet is....
ott a másik fajta buborék, amit a minsky féle hitel ciklus vagy "pénzügyi instabilitási hipotézis" ír le a legjobban... elsö komoly példa rá a 1920-as épitkezési láza amerikában... majd regulácio és ikviditás hiány... amikor ujra kel ösztönözni a likviditás bövülést elkezdik lebontani a reguláciot jön a de regulácios korszak... és a rendszer önfinanszirzo modbol átvált spekulativ ponzi rendszerbe... 2008....
2008 ban ujra meg regulázták a rendszert igy sokan nem jutottak hitelhez igy egyre nagyobb volumennel épül a következő hitel szörny az árnyék bank rendszerben... kb 2016-18 ota deregulácios szakaszban a piac vagyis az önfinanszirzó modbol megyünk át a spekulativ ponzi finanszirozás felé és a kreativ könyvelés téma körébe... a töke áttét a rendszerben hattalmas és még nincs azon a kritikus szinten mint 2008-ban de a fele halad mert folyamatossan növekszik a speka hitel állomány a corporate hitelhez képest amit a nem müködö zombi cégek lélegeztető gépen tartására vesznek fel... egyszer ez is átfordul mikor már nem lehet hitelböl fizetni az elözö tartozást igy elérünk a minsky pillanathoz és az összeomláshoz... 
szoval 2 fajta buborékot fujunk egyszerr... és lehet megiont majd 7-8 éves késséssel pukkanak egymás után mint 2000 ben és 2008 ban
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 31. 15:26
Kedves FF guruk, kéne valami stratégia arra, hogy most hogy kormányváltás volt meg állítólag euro lesz 5 év múlva ésatöbbi, mi az a magyar tőzsdei dolog amit érdemes lenne meglongolni, hogy ne az legyen 5 év múlva hogy ezt 5 éve is sejteni lehetett, és utólag mindenki mókus legyen aki nem lépte meg! Érdekelnének a hozzáértő vélemények. köszi 
kajli_man
kajli_man 2026. 05. 31. 15:16
Előzmény: #139669  guantanamo
Szóval van egy 1 elemű mintánk tech lufira (dot-com), amit blueprintként próbálsz/próbáltok ráhúzni a mostani helyzetre, hogy mostantól ugyanígy fog az összes tech lufi pukkanás végbemenni? Szerintem kevés a minta elemszám, hogy általános következtetéseket lehessen levonni belőle. De, ha mégis, akkor pár más faktort is érdemes lehet belevenni: adósodottsági szintek, shadow banking mérete, stb. Nem tudom, én nem hiszem, hogy ugyanúgy pukkan ki most egy lufi, mint 25+ éve (ha pukkan), teljesen megváltozott azóta a piac, ezt azért lehet azon is látni, hogy az ETF-ek mekkora hatással bírnak, vagy éppen a megnőtt retail szerep, vagy csak simán a 0DTE, opciós piac, stb.
hellforceone 2026. 05. 31. 14:38
Előzmény: #139670  guantanamo
Jól néz ki, tetszene a zöld út! :) nekem eddig olyan 50k körül volt a céláram, dehát ide ezt mondjuk be sem mertem volna írni! 😂😂😂
guantanamo
guantanamo 2026. 05. 31. 13:50
Nálam jelenleg ezek a lehetséges kimenetelek:
https://www.tradingview.com/x/1lZYaFCn/
guantanamo
guantanamo 2026. 05. 31. 13:31
Szerintem amig nincs a nasiban egy eros parabolikus emelkedes mint 2000-ben (sot durvabb), addig nincs mirol beszelni. Es lehet, hogy ez most kezdodik.
hellforceone 2026. 05. 31. 12:49
A következőn gondolkodjunk el spaceX kapcsán. A piacra lépés után 2 héttel már nasdaqban lesz. Vagyis alapoknak venni KELL majd! Vajon most jön e majd az összeomlás? Korábban azt írtam, talán július elején, most inkább azt mondanám, talán végén vagy augusztusban. DE akkor meg már alig valami van a midterms-ig, aztán már 2 hónap és az elnöki ciklus 3. évében vagyunk, ami historikusan a legjobb, ráadásul páratlan évben, ami általában szintén jó jel. Persze nem mondom, hogy nem lesz/lehet időközben korrekció, de nagyjából jövő év végéig én meg full bullal számolok.
Keffer 2026. 05. 31. 12:36
Az olajat egyébként hogy látod, hasonlóan, mint ahogy leírtam, vagy másképp?
dniel
dniel 2026. 05. 31. 11:35
Mekem BTC-re van egy gondolatom. QE az az hellikoprer pénz, vagy annak igérete nélkül képtelen emelkedni... SPX QE altal beröffentet 3as hullamok alatt infultak meg igazan a nagy BTC rallik... Stem a small cap rallival fog csak ez is emelkedni... most lenyegeben csak a tech all szemben az osszes tobbivel... amig nem fordul at addig a BTC is gatya... Ha a russel 2000 célba veszi teljesitmenyben au S&P 500 at akkor varnam, hogy be indul a BTC... mert akkor lazabb makro kornyezet lehetne varhato mert QE alatt id a small cap ami megy most csak lufi ralli van... earnings boom... de kozbe olaj miatt infla miatt habzsi dozsi QE es hasonlok nem valoszinu most... 
pomperj
pomperj 2026. 05. 31. 11:14
Előzmény: #139664  Keffer
Van egy masik signal is, a Bitcoin es kripto tarsai medvet sejtetnek.
Egeszen fel evvel ezelottig kriptok voltak a spekulansok kedvencei; 
de azota hogy a Semicond es az AI  temak atvettek a helyuket a napi +10-20% rallyval, ezek elfelejtodni
latszanak. 
,
Az a recovery, amit BTC csinalt a 60k szinttol kezdve  febr. ota felfele, az kifujt, es mar esesban van.
Eddig a bitcoin tokeletesen mutatta, merre megy a kilviditas, es ha felfele, akkor 1-2 het idokesessel
arra ment mindig  az SPX is.
Most nem igy van; BTC majus kozepen lefordult, de SPX eddig nem.
Megszakadt volna a kapcsolat?  Hamarosan meglatjuk.
.
https://imgur.com/a/vjL2Gtj
Keffer 2026. 05. 31. 10:32
Előzmény: #139656  pomperj
Mi lenne, ha az itt gyakran emlegetett lufipukkanást az az esemény okozná, ami miatt az olaj egy kicsit megdrágulna? Nem vagyok egy nagy TA-elemző, viszont a WTI-n naposon rajzolni sem lehetne szabályosabb alakzatot, és nagyon nem lefelé mutat, hanem inkább a 180-190 zónába (rövid távon). De ez csak a 3/3. hullám lenne, mert ha hosszabb távon nézzük, akkor naposon egy emelkedő új korszak látszik, ami februárban indult, és most még csak az 1 korrekcióját  fejezi be...
Ha havin nézem, akkor 2020-2022 (5$-130$), az egy 1. hullám, majd 2026-ig 55$-ra korrekcio, és februárban elindult a 3-as hullám, aminek a második hullámának a végén járhatunk.
Ha ez a matek, akkor 185$-körül lenne a 3/3, és hol van még az 5/5, ami commodity-nél gyakran megnyúlik?
Bármi, amitől ennyire megdrágulna az olaj 3-5 éves távon, az úgy beverne a tőzsdének, hogy simán kipukkadna sok minden...
Vélemények ezzel kapcsolatban?
kajli_man
kajli_man 2026. 05. 31. 09:58
Előzmény: #139660  Boole
pomperj
pomperj 2026. 05. 31. 09:53
Előzmény: #139633  Zoltanovitsch
NIKE
Soha nem volt nreszvenyem, mindig tul draganak gondoltam egy cipogyartoert ennyit adni.
Amikor bejott a tozsdere, Michel Jordan,  a  kosarlabda akkori kiralya remlamozta. 
1992ben a DreamTeam Nike cipoben megnyerte az Olimpiat, az arfolyam meg szalguldott tovabb.
NIke supercipoje, az Air modell nekem is bejott, evekig hasznalom.
.
A sales 3 eve stagnal. Az arbevetel 2023 ota 51-->46Mrd$ -ra esett vissza,
a cashflow  4.30--> 2.00$/sh esett vissza, a profit 3.75-->1.50$/sh. Total katasztrofa.
Lehet a bajokat sokmindenre rafogni: rossze ertekesitesi strategia, rosszabb modell, versenytarsak, stb.
A vege megis az, a net profit marzs 13%-rol visszaesett 5% korulre.
,
Igy aztan az arfolyam a negyedere zuhant, 170-->46$, es meg igy is PE=30. Es a cipo megse hightech.
Probaljak fenntartani az osztalekot, most 1.64$/ev, ami jo 3.5% hozam, dehat nincs mogotte 
eleg profit, ugyhogy  osztalek-vagas kenyszerbol  a valoszinu.
.
Amerikaban ugyan meg van 3% sales novekedes, amde  Kinaban evek ota temposan csokken, 
mashol a regi versenytarsak (Adidas, Puma) melle jonnek a Michel Jordan nevre mar nem reagalo
fitaloknak az ujabbak, mint mint  Decker, Asics, NewBalance.
NKE  talan jo vetel lenne 25-30$  szinten. Itt 46$ szinten  most nekem nem.
,
https://imgur.com/a/O7eb8hg
pomperj 2026. 05. 31. 09:36
Törölt hozzászólás

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek