Topiknyitó: Portfolio 2018. 01. 24. 22:06

Elképesztõ nagy bajban a Coop - Hétfõnként zárva lesznek egyes boltok  

Ugrás a cikkhez
Hétfõnként zárva tartják boltjaik egy részét, hogy kompenzálják a munkaerõhiányt - ezt nyilatkozta az RTL Klub Híradónak az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke. A legnagyobb magyar üzletlánc sok boltja a 180 ezer forintra emelt
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
PusztaPutyin 2018. 01. 25. 09:01
Törölt hozzászólás
#18
kukker 2018. 01. 25. 08:26
Előzmény: #16  kukker
#17
Bocsánat, közben dolog van, kapkodtam fogalmazásbeli problémákat akkor most helyre tenném itt:
"Most nem megy annyira, de azt a melóst, aki nem jó eszköz - nem érdekli, nem dolgozik, nem jó a teljesítmény és a hozzáért - azt sokkalta nagyobb arányban fizetjük, mint amit elbír a - többi, régi maradék jó melós kárára így újfent - kitermel a vállalat."
Tehát helyesen:
Most nem megy annyira, de azt a melóst, aki nem jó eszköz - nem érdekli, nem dolgozik, nem jó a teljesítmény és a hozzáértése - azt sokkalta nagyobb arányban fizetjük, mint amit elbír a - többi, régi "maradék" jó melós kárára így újfent kitermelni kényszerül a vállalat - bevételi oldal.
kukker 2018. 01. 25. 08:21
Előzmény: #15  kukker
#16
Itt van, amiről beszélek - nagyjából - leírták pont egy tegnapi cikkben:
Felborult az értékrend a vállalatoknálA munkaerőhiány a járműiparban "kitermelte", hogy a legtöbb cégnél működik dolgozói ajánló program. Ennek keretében, ha a régi dolgozó beajánl egy újat, aki ott is marad bizonyos ideig - általában 3-6 hónapig-, akkor pluszpénzt kap érte. Ez a legutóbbi időkig rendszerint egy jelképes 100 eurós fejpénz volt, amelyet most drasztikusan fölemeltek 1000 euróra.
Ám a dolog itt nem áll meg, hiszen az új kollégát rendszerint jutalmazzák is: egyhavi pluszbért kap, ha 3 hónapig ott van és nem hiányzik öt napnál többet. Ezt a pénzt viszont a régi kollégák nem kaphatják meg.A cég jellemzően úgy gondolkodik, hogy ez még akkor is megéri, ha százból csak öt ember marad három hónapig, hiszen a legnagyobb fluktuáció az újaknál van, ugyanis körülbelül a 80 százalékuk elmegy. A törzsgárdánál viszont visszatetszést kelt, hogy miért adnak plusz egyhavi bért 3 hónap után annak, aki csupán kezdő, s az adott időszakban az értékteremtő képessége minimális.A legnagyobb feszültség gyökere azonban az, hogy a belépő fizetéseket általában a régi dolgozók bérszintjére emelik. Például a régi kolléga ezer forintos órabéren van, a "gyakornoki" díj pedig 800 forint volt korábban, de mivel ennyiért már nem találnak embert, kénytelenek fölemelni a belépő bért is ezer forintra.Az 3-5-10 éve ott dolgozók tömege viszont azt érzi, hogy "az én munkám leértékelődött, hiszen tíz év tapasztalat után ugyanazt a bért kapja egy kezdő is, kevésbé hatékony munkavégzés okán" - mondta Kozma.Egy tapasztalt ember magasabb hozzáadott értéket termel, hiszen jóval több munkafolyamatot ismer, több feladatkörre "berakható" - például tud kábelt konfekcionálni, csatlakozókat rögzíteni -, az új ember viszont csak azt tudja, amit éppen betanult, és ez hónapokig nem változik. Mivel a régi dolgozó sok mindenhez ért, adott esetben minden héten más munkára küldik, "dobálják", miközben az új mindig ugyanott lehet. A legkönnyebb munkákat ajánlják nekik: például olyan cégeknél is, ahol többnyire az állómunka jellemző, ülőmunkát kínálnak nekik, csak nehogy távozzon.
Veszély: rossz válaszokat adnak a cégek
Gyakorivá vált hozzáállás, hogy az újoncok kiváltságokat élveznek. Például pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy valakit igazolatlan hiányzás mellett ne bocsássanak el, ámde ma már bevett, hogy az újak ezt megtehetik. Van, hogy valaki három-négy napig nem jön, utána megjelenik, mégsem küldik el. Próbaidős és táppénzre megy, mégsem küldik el, csak jöjjön vissza - magyarázta Kozma.A vállalat üzenete pusztán annyi, hogy "kedves régi dolgozó, én akkor tudlak tehermentesíteni, hogy ne kelljen rengeteget túlóráznod, hogy ha képesek vagyunk fölvenni a piacról új embereket". A régi dolgozó viszont joggal érzi, hogy nincs megbecsülve.
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/kest_rantott_a_gepsor_mellett_dramai_helyzetkep_a_magyar_jarmuiparbol.655293.html
De ez az egész mentalitás és hozzáállás a munkaadó részéről mindenhol, ahogy lentebb írtam.
Tökéletesen ésszerűtlen, agyatlan módon kezelték az eszközt - a munkást - teljesen fordított arányban, tehát még egyszer:
Amikor volt termelés és ment a szekér - melós - akik jól csinálták, hiszen akkor nem ment volna a szekér, ugyi - azt letojtuk
Most nem megy annyira, de azt a melóst, aki nem jó eszköz - nem érdekli, nem dolgozik, nem jó a teljesítmény és a hozzáért - azt sokkalta nagyobb arányban fizetjük, mint amit elbír a - többi, régi maradék jó melós kárára így újfent - kitermel a vállalat.
Most meg azért fognak elmenni az jó emberek, mert a kaki melóst becsüli meg arányában jobban a cég, mint a régit!
Abszurd, nem normálisak a vállaltvezetők ebben az országban.
kukker 2018. 01. 25. 08:15
Előzmény: törölt hozzászólás
#15
"Világos. Amikor keveset fizettek az volt a baj, amikor többet, az lett a baj."
Neked barátom totális szövegértelmezési illetve tartalom-felfogásbéli problémáid vannak.
totoro
totoro 2018. 01. 25. 08:15
Előzmény: #6  gambadoro
#14
Te hol élsz ember? A közsszférában 2008 óta nem volt béremelés, sehol nincsenek a bérek a versenyszférához.
Attila-port
Attila-port 2018. 01. 25. 08:00
Előzmény: #7  -pny
#13
Én ennyire nem látok bele a politikába. Nekem csak az a véleményem, hogy egy kistelepülésen nehezebb nyereségesen üzemeltetni egy boltot, mint Budapesten vagy egy nagyvárosban.
PusztaPutyin 2018. 01. 25. 06:43
Törölt hozzászólás
#12
andare 2018. 01. 25. 06:31
Törölt hozzászólás
#11
kukker 2018. 01. 25. 06:16
Előzmény: #6  gambadoro
#10
"nagy hibavolt az állami szférában feltolni a fizetéseket, miközben a versenyszféra jövedelmezősége ezt nem bírja el"
A nagy hiba az, hogy a nagy kapitalizmusban mindegyik kormány a dolgozó bérét kaszálja szét,  a fele megy adóba, a megmaradt nettóból meg még fizetsz 27%-ot.
Mert, hát legyen MINDEGYIK kormánynak majd a befizetésekből osztogatni ide-oda.
A másik meg vállalkozói részről: amikor ment a szekér 2008 ellőtt és környékén még, a nettó 110-120 ezer már isteni fizetés volt, a parasztnak kuss volt a neve.
Persze, személyi hitel meg ilyen-olyan árú-hitel meg a több pörgette a gazdaságot, aztán nyekk egy kicsit, a hülye melósok elindultak külföldre, aki meg itt maradt nagy kupac kaka meg beletojok emberkék, azoknak meg most osztogatják a közel zéró teljesítményre a nettó 130-140-eket alapból, csak hogy legyen ember, átlendültek a sérült KKV-s cégek a másik irányba, most öntik ki a pénzt a rossz minőségű eszközre. (melósra). Egyszerűen elképesztő, amit lát az ember maga körül ebben a helyzetben....
Amikor meg tele volt az ország tenni akaró, jó képzettségű és képességű emberekkel, akkor az nem volt jó, abba beletörölték a lábukat.
Szóval barátaim, itt szépen kézen fogva a mindenkori kormányzatok és a KKV tulajdonosi és vezetői réteg tapsolja meg magát, halleluja, hogy összehozták szépen ezt a kakikupacot.
PusztaPutyin 2018. 01. 25. 00:12
Törölt hozzászólás
#9
-pny
-pny 2018. 01. 24. 23:37
Előzmény: #5  Attila-port
#8
Szóval összefoglalva: Orbánéknak a trafik mutyival és a kiskereskedelem módszeres (multiknak szánt, de félrement) szopatásával sikerült kinyírnia a hazai nagy szereplőket a kisker. piacon és begyengítette a szintén hazai kisboltokat is. Gratula!
.
Lehet tapsikolni elvtársak, igazi Fidesz munka volt! Sok propagandával, sok közpénzért, sok lopással végül rosszabb lett a helyzet, mint a kiindulópont... Pont mint a migráns ügyben, ahol most pont ugyanott vagyunk, mintha elfogadtuk volna a kvótát, hiszen ugyanazt az 1300 muszlim menekültet mégiscsak befogadták Orbánék, de cserébe el lett kúrva sok 10 mrd eszetlen propagandára, le lett járatva az ország és szét lett mérgezvev a társadalom. És mivel nem az EU döntés mentén fogadták őket be, még csak bele se számít a kvótába.
.
Ilyen “okosak” ezek a Fideszesek.
.
Ez egy plakátkormány! Itt nem valódi kormányzás folyik, csak haveri érdekek kiszolgálása (lenyúlás), önmaguk hatalomban tartása és folyamatos propaganda a buta híveknek. Erről szól minden tevékenységük.
-pny
-pny 2018. 01. 24. 23:13
Előzmény: #5  Attila-port
#7
Juj, micsoda Fidesz blama. Mindjárt kiderül, hogy a 30%-al magasabb ár egyenesen fogyasztói/nemzeti érdek:)
.
Megjegyzem: a COOP-oknak a Fidesz mutyi traffikjai is rengeteget ártottak, azok ártottak csak igazán. Mert nem csak a cigit bukták, hanem üdítőket, alkoholt, stb. Hiszen jó Fideszes módra a kezdetben csak dohányboltok hirtelen egyedi jogú kisközértté váltak.
.
Megintcsak nesze neked egyenlő feltételek. Ilyen az, amikor jóindulatúan ad hoc pártérdekek, rosszindulatúan tolvaj maffia érdekek és az ezekhez kreált ostoba ideológia határozza meg a szabályozást...
gambadoro 2018. 01. 24. 23:12
Előzmény: #2  Cosinusrider
#6
nem erről van szó
ezeket a béreket nem tudják kitermelni
nemcsak a coop
a kis boltok, zöldségesek sem
nagy hibavolt az állami szférában feltolni a fizetéseket, miközben a versenyszféra jövedelmezősége ezt nem bírja el
a multi más, azok nem adóznak, egy halom kedvezményt kapnak
adót kellett volna csökkenteni drasztikusan az talán beindította volna a valós gazdaságot ami szép lassan feltolja a béreket
most kb, az lesz, hogy az állami állás fizet, az orvos kap 500 ezret a tömegek a felét sem és pár év múlva visszajön a 10 százalékos munkanélküliség
ergo csökken az adóbevétel és nemhogy leviszik, hanem emelni fogják
Attila-port
Attila-port 2018. 01. 24. 22:43
#5
A Coop kistelepülések ellátását is biztosítja, ahová a multik nem mennek el. És a kis forgalomból, kis nyereségből nem lehet fejleszteni.
-pny
-pny 2018. 01. 24. 22:21
Előzmény: #2  Cosinusrider
#4
Nem törődtek ezzel, mert 8 éve nyeregben érzik magukat Orbánék végtelenul buta politikája miatt.
.
Az embereknél pont ugyanez van: a megmentünk, meg jóságos állambácsi, blablabla hazug kádári mítosza ugyanezt teszi az emberek fejében is. A verseny helyetti haveri kapitalizmzus úgyszintén.
.
Nem csoda, hogy a régió sereghajtói lettünk...
-pny
-pny 2018. 01. 24. 22:18
Előzmény: #1  Portfolio
#3
Fidesz kormányzás = teljes kudarc.
.
Minden létezőt bevetettek a gaz multik ellen: különadó, különadó külön adója progresszíven, hétvégi, éjszakai nyitvatartás korlátozás, házhoz szállítás korlátozás, különbusz szopatás, négyzetméter szivatás, alkalmazotti kötelező ez az amaz... És mit értek vele el? Az ELLENKEZŐJÉT: CBA-kat adogatják el, COOP csődközelben. Menetközben is lehetett tudni, hogy így lesz, raadásul a kegyelti státusz azt sugallta a haveri boltoknak, hogy Orbán úgyis megmenti majd őket, így aztán nem foglalkoztak azzal, hogy 20 évvel le vannak maradva... 
.
Ilyen az, amikor a végtelenül ostoba politika beavatkozik a piacba.
Cosinusrider 2018. 01. 24. 22:06
Előzmény: #1  portfolio
#2
Minden káröröm nélkül mondom, de megérdemelnék már, hogy lehúzzák a rolót. Idejétmúlt rendszerrel, berendezésekkel, haszonleső, tehetségtelen vezetőséggel ugyan mit keresnek még a piacon? Jellemző, hogy nem a munkahatékonyság fejlesztésének irányába mozdulnak el, hanem az államtól várnak segítséget. Ébresztő! Piaci verseny van. Ez nem a kommunizmus.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek