Na próbáljuk meg ezt a topikot BUXnak és határidejének. Eros 12-13topikja teljesen kihalt, elavult, Eros befejezte a tradet. Sokan nem is tudják mi az.
OTP: shortra áll, de nem éri meg játszani (m15), mire triggert kap a költségekkel együtt célár alatt lenne a profitos megtérülés, tp 880 lenne
Törölt felhasználó2019. 03. 06. 15:50
Most pedig lazítok. 2,5 árat ültem poziban, m5 alapján, miközben száguldoztak a hírek. Maradt bent a célárhoz képest kb 3-5 pip, de elfáradtam a rángatásban, megette a pozi a pszihét. ADP előtt még ráépítettem :D
Sokszor eszembe jut pár gondolat. . Az egyik, hogy amikor '99-ben bekerültem az OTP-be az volt az első, amit belém vertek, hogy önerő nélkül nincs hitel. Egyfelől, mert aki nem képes vagy nem akar az ötletébe önerőt rakni, attól nem várhatjuk el, hogy visszafizesse a hitelt, mert vagy képtelen rá, vagy nem is akarja. Önerő min. 30%, de inkább 50%. 2007-ben, 10% hitel mellett is adtak hitelt lakásvásárlásra, mert az ingatlan ára felfelé ment, volt olyan vezető, aki pedzegette, hogy 100% felett is lehetne hitelt, adni, mert egy év alatt behozza az ingatlan ára (! - nem OTP-s volt). Szóval, aki 10 év alatt, szülői támogatással, gyerek nélkül, nem képes a lakásvásárláshoz az önerőt (30%) összerakni, az nagy eséllyel nem fogja tudni megfelelő módon visszafizetni, csak egy excell tábla alapján, ahol kihúzzunk a kedvező 20 éves állapotot, válságok, visszaesések, problémák nélkül. . A másik Felcsúti Péter a számok mellett mindig kíváncsi volt a hitelfelvevő személyiségére. A személyiség fontos, ha valaki olyan személyiség mindent el fog követni a hitel visszafizetéséért. Amiért ez most előjött az a jelenlegi vezetés személyisége. . Szóval, a közgazdasági alapigazságoktól el lehet tekinteni, de előbb utóbb következményei lesznek. Bennem is állandó kérdőjelek vannak a gondolataim igazságtartalmáról (valóban én látom jól, vagy pont én ülök fordítva a lovon?). Egyelőre csak azt látom, hogy bennünk nincs kétely, szóval lehet mégiscsak nekem van igazam, mert tévedhetetlennek, érinthetetlennek hiszik magukat. Itt jön elő a személyiség, ez az arrogancia, kleptokrácia, alázat hiánya a piaccal, az emberekkel szemben előbb-utóbb visszaüt.
Dehogy viharálló, az uccsó három évben működött, bármikor megváltozhat. Vannak jelek, amik már erre utalnak, de ha ránézel az OECD előrejelzésére, akkor azt látod, hogy idén és jövőre is 3 % feletti növekedést várnak a világon, így egyelőre én még nem temetem.
sztem jó a modelled, és biztos van benne energia, kérdés a modell vajon vihar álló is, én az ilyen megfigyeléseknél azt látom kockázatnak, hogy egy bizonyos környezetben jól jelez( konjunktúra, olcsó pénz, növekedés, céltartalék képzés-nemképzés, ), ha így marad a világ akár még évekig jó lehet. így marad?
na pont amit írtál, gondoljuk mi is , hogy atombomba gyanús , DE a vitainditónk pont az volt, hogy kint is élénk vita zajlik, hogy vajon ez így maradhat-e( és ugye erről még 5 éve nem lett volna vita....) lsd: hol marad az infláció világszinten? és lassan azon is érdemes merengeni, hogy vajon " kancsika" szerencsés-e , no de több éven keresztül? kicsit meg vagyunk hasonulva a témában, mert nem vagyunk unortodoxok, de vannak eredmények, amiket már nem lehet elvenni( mint pl a madrid 3 bl-jét, noha tegnap óta nyilván válságban vannak), vagyis gyorsan fordul a széljárás, akár egy héten belül is, én azért maradok a saját józan eszemnél, sztem ladik!!!
Szerintem is kutyaütők általában, viszont ha van egy kb. három éve működő p/e alapú értékelési tapasztalat, akkor azt jó figyelembe venni. Én indikátor-jelzések alapján kereskedem, a fundás értékelést az aljak és tetők meghatározására használom, pl. ha most shortban lennék, akkor egy lefele menésnél 11300-400 tájékán már nagyon figyelném és a legkisebb fordulós jelre már dobnám is (tehát nem várnék megerősítésre). Ugyanilyen alapon tavaly januárban 11400 felett már nem nagyon longoltam és nyár elején 10 ezer alatt meg nem shortoltam, hanem long-beszállókat kerestem.
Egyetértek. Érzések, sokszor félrevisznek, ezért van objektív rendszerem. Ha gondolok valamit és jön az objektív megerősítés lépek, de csak úgy nem. Az előzőt nem tudom befolyásolni (érzelem), a másikra viszont van statisztikám, tudom kezelni. . Lehet, hogy azt gondolom,hogy a gazdaságpolitika amit az MNB és a minisztérium csinál évek óta hibás és atombombákat tesz a gazdaságba, amolyan színpadi fegyver, azaz előbb utóbb robban, de eddig a chart és a számok nem igazolták vissza, a nemzetközi sodrásban (occo pínz) jól lehetett a kis tutajjal lavírozni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha jön egy árhullám, akkor nem borul fel a ladik, de annak lesznek előjelei a charton. . 2007-ben sem volt sok előjel, hacsak a hirtelen megugró kamatfelárat nem vesszük annak, tudjuk mi lett belőle, a funda ezt nem fogja előre látni, szerintem.
nem jól számolnak, vagy eladási javaslattal előállni nem ugyanaz. a magyar telekom sztárpapírjuk volt 2600 tól msci kiesésig...... azóta, hogy az ár 350-525 között van néha látnak kockázatot is....
ma egy elég komoly koponyával ebédeltem(több díja is van piaci alapon az angolszász világból is......) , felmerült a jegybanki kamatpolitika is a " new normal", és azért abban konszenzus volt közöttünk, hogy a " régi " tudásunk, elgondolásaink nem biztos , hogy igazak, noha nem gondoljuk, hogy a gazdasági törvényszerűségek mások lennének, illetve meghagytuk a kétkedés jogát, az biztos , hogy az alacsony kamatkörnyezet lehet jóval tovább velünk marad, mint talán egészséges lenne, és az ugye sok minden eszközosztályra más árazást, jövőbeli kimenetet jelent.egy dologban egészen biztos egyet értettünk: a piccal szemben alázatosnak kell maradni, és tudni kell koncepciót váltani, még ha fáj is..........
"brókercégek "sztárelemzői" nem az actual price plusz 10-15% ra teszik a targetet cirka egy évre" évek óta, irányba állnak oszt van valami P/E-től. feltételezett devizahatásról, épp aktuális átszervezés, vétel, eladás stb-ről egy story és actual +10-15% a célár....
Speciel pont az erste szokta rendszeresen alulbecsülni a várható otp eredményt, 2017-ben pl. még ősszel is 265 milliárdot várt és végül 280 lett. (Mondjuk a működési eredményt viszont jól el szokták találni.)
valaki hallott már eladási javaslatot Mirótól? az erstétől? egyáltalán van olyan, hogy a brókercégek "sztárelemzői" nem az actual price plusz 10-15% ra teszik a targetet cirka egy évre......cirka egy évre Mirótól , mondjuk én cirka egy év alatt azt gondolom leszünk 500 ft-tal lejjebb is, vagy mondjak inkább cirka 2400 at és akkor még csak ott vagyunk ahol a szingapúri alap megfogta az esést. kérem mindenki aki gondolja tegye meg tétjeit mert ma még nem volt cirka 100,000 db vevő sem(ezen az áron) a szerző rendelkezik otp -vel , vagyis bocsánat nem rendelkezik, hiszen mínusz otp-ben vagyok:-))
Én inkább Japánnál látom a problémát, a Fed-nek már van némi mozgástere a kamatemelés és mérlegcsökkentés miatt (és ugye a dollár világpénz), EKB már nagyobb trutyiban van, viszont a németek és az északi államok helyrerakták az adósságukat, tehát tudnak a költségvetéssel élénkíteni, Kína meg ugye más világ, sokféle módon tud tuningolni. Inkább az a baj, hogy a recesszió elmaradása miatt nem lesz egészséges megtisztulás és beragad a világ egy stagnáló katyvaszba.
Törölt felhasználó2019. 03. 06. 13:45
Előzmény:
törölt hozzászólás
Elvileg 5 % növekedést várnak tőle működési eredmény szintjén ez kb. 15 milliárd, a bolgár és szerb 2017-ben 17 és 18 milliárdot hozott, tavaly kb. 20 körül lehettek, konszolidálás idejétől függ, hogy mennyi számít be idén, ha pl. a bolgár július 1-től a szerb meg október 1-től, akkor a kettő együtt 15 milliárd. Tehát működési eredmény kb. 335 milliárd és ehhez jönnek a rendkívüli tételek (céltartalék szinten még mindig tud pozitívat produkálni). Én teljes részvényszámra szoktam számolni az eredményt, kb. 1200-1250 jön ki. Tavasszal jellemzően le szokták nyomni az előző eredmény 10-esére (a várható 9,5-ösére) esetenként 5 % túllövéssel, ez kb. 11360-11400 (10860-10900) év végére meg a várható 10,7-esére, ez kb. 12840-13375, év közben meg ezek között mozog. Kb. három éve ez megy, ha kint nincs valami nagy változás, akkor idénre is nagyjából ez várható. Ami idén elmaradt, az az év eleji fellövés a 11,4-11,5 körüli szintre (12540-12650), mivel elmaradt, lehet, hogy azt jelzi, hogy változik az értékelés (ugye a németeknél sorozatban jöttek ki most a lassulásra utaló konjunktúra-mutatók), meglátjuk...Egyelőre azért nagyjából azt csinálta, amit szokott.
Szerintem hamarosan kidurran a buborék (1-1,5 év, 2021 inkább, amikor látványos is lesz már, persze az évek előrejelzése nehéz, jön egy lassú korrekció és elhúzódik). A nagy különbség 2007 és a mostani helyzet között, hogy nincs mozgástere a jegybankoknak, ellőtték a muníciót a tüneti kezelésre, miközben a beteget nem gyógyították meg, csak elnyomták a tüneteket. Meglátjuk, én nem az elképzeléseket kereskedem, hanem a tényeket. Egyelőre nincs short, de várom.
Emlékszem rájuk, van két nagy különbség: egyrészt a hitel-betét arány sokkal alacsonyabb, másrészt az amcsik 2008-ban első körben elengedték a gyeplőt (hagyták bedőlni az első bankokat), most viszont akkurátusan figyelnek arra, hogy ne legyen recesszió (mondjuk így a FED szép lassan elveszítheti a hitelességét). Szerintem Európában a nagy recesszióhoz képest már nagyobb esélye van a japán típusú stagnálásnak (hosszabb távon ez még rosszabb lehet), viszont a régióban ez még mindig 2-3 %-os növekedést jelenthet, amiben az Otp vidáman el tud lavírozni. Nagyobb váltás inkább majd a következő uniós ciklus kisebb pénzei miatt lehet. Meglátjuk, ha kint átmennek recesszióba, akkor itt is változik majd az értékelés, addig viszont maradhat a mostani.
BUX index, BUX határidő, BÉT!
Ha valakit érdekel BUX Hajrá!