Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 24. 08:07

Nagy bajban a Buda-Cash - Mi lesz az ügyfelek pénzével?  

Ugrás a cikkhez
A Buda-Cash Brókerháznál a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati cselekményt hajtott végre - írja az Index. Lépett a felügyelet A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az MNB ma közzétett végzésében azonnali hatállyal...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=210546
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 10:23
Előzmény: #8356  Törölt felhasználó
#8360
Brendon,de ha amerikai részvény volt pl: földgáz és palládium részvényünk volt? és lehet,hogy a portfóliónk értéke is megvan az a 7 millió nem,mert amikor küldtek februárban egyenleget 10 mínuszban volt ami nem volt jogos de akkor is jár vissza a 7 millió nem? De mi a kecskeméti buda cashnél voltunk tagok akkor az amerikai részvényekért nem a saxoo ban felelt nem ,vagy ez most,hogy van?
detto71
detto71 2015. 07. 02. 10:19
Előzmény: #8355  Törölt felhasználó
#8359
Basszod, hogy te miket írsz. Senki nem érti csak teslamotor. Nyissatok egy külön topicot!
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 10:18
Előzmény: #8354  szivacs
#8358
Igazad van lefedik ezt is! Betudják azt
határolni- Értéke emiatt biztos húzódik
mindenkire nézve kiátlagolt járandóság
Végül is össze kel hangolni a többivel
Tele van ez elveszett rv-ekkel
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 10:12
Előzmény: #8350  Törölt felhasználó
#8357
Igazad van, elvileg lehet gyorsabban is ha akarják.
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 10:10
Előzmény: #8354  szivacs
#8356
kösz a külföldit ennek az embernek
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 10:09
Előzmény: #8344  Törölt felhasználó
#8355
-Mivel nem tudtak Egyenleglapot küldeni BEHÍVNAK!!
Küldenének ŐK,de ha nem találnak RÓLAD.-Neked kell kérni
Hívjanak Aktív károsult legyél
hogy fejezem már ki
Hogy kezdjem a károd a bedőlés kori ÉRTÉKTŐL íródik! -Ezt veszik alapul,mikor AKTÍV voltál,hogy most az egekbe áll árf. az más tészta- meg aztán sokan vannak ebben a cipőben!! Restellik leírni,pedig előbbre jutnák- Én úgy tudom behívnak benneteket
különösen azokat akik után nincs BENT náluk Tárgyi Bizonyíték- ha nem teszik KÉRJED 1x
Szépen írd le indokold FELÉJÜK házat szerettél volna ebből venni! Mivel családot szeretnél............
Szóval mozgatni kell,jó aki kapott papírt az "ülhet rajta" na ez is egy dolog" De ne is restellj bemenni Engem kiraboltak- szóval Mozgatni
kell.Hogy is induló kör: IGÉNYEK közé BETEGYENEK
RÁ KELL VENNI ŐKET,EZ NEKED JÁR ez legyen az első!
azt súgják érzéseim ha ezeknek a HIÁNYZÓ rv-k
na ez a homogén(nevezem) OTP-nak Ott BENT megvan 20% ebből az is két milliót fedez,hiányzik még 6mila
erre jön a BEVA mert hát a károd 8 millióig TERJED KI.
-Túlzás 50%-kot említeni AMI MEG VAN!!-mert fényezik magukat a Brókerok El ne Kapják Őket!!!!!!!!!!!!


Legyen az amerikai betesznek a "kalapba" Vetem észre
megkerülnek BENT- Nem rövid művelet a Short miatt>>
Nevezhetem töredezetteknek ezeket egy kupacba rakják!
Ebből kijön egy ARÁNY 10/ a KÖVETELÉSHEZ KÉPEST!
Persze pénzesítve erre+ BEVA (Jó jön az a MEGTALÁLÁSI
ARÁNY) (lehet az 7 mila körüli is ami vissza kasz)
Tényleg erről nem is olv. trv- Be kell importálni ez
nehéz téma- Felbecsülik a rv-ből eredő károdat ennek
az arányát! vége az ez a meg nem talált kör 10-20/-ra
"lövik" be! De ez mindenkire nézve...

Akinek megtalálták az Egyenleglapját,VÉLETLENÜL,mert
mert ilyen is van(Kevéske) azt nem teszik ide v.oda, mer meg van- gondolom én- jó hát kilehet minden beszélni avagy (forgatni)

szivacs
szivacs 2015. 07. 02. 10:07
Előzmény: #8349  szivacs
#8354
"A külföldi értékpapírokkal rendelkezők papírjai ugyan szintén megvannak, de ők azért nem jutnak az értékpapírjaikhoz, mert a letétkezelő Saxo Bank nem közvetlenül az ügyfelekkel, hanem csak a Buda-Cash-sel áll kapcsolatban, ők pedig pereskednek, ezért - vélhetően jogtalanul - a dán cég sem adja ki a magyar részvénytulajdonosok értékpapírjait."

Korábban írta valaki, hogy az AAPL short bukta fedezet kiegyenlítetlensége miatt a NY sem adja ki a nála lévő ügyfélpapírokat és letéteket.

Nos, ha ez is igazolást nyer, akkor az a helyzet állt elő, hogy a magyar törvények szerint egyrészt haladéktalanul ki kell adnia az ügyfélvagyont a felszámolónak, másrészt viszont erre nem képes, mert az azt birtoklók más -nem a valós tulajdonosokkal, hanem a BC-vel szembeni- követelésük miatt visszatartják azt. Mint látható, ezt a helyzetet a felszámoló rövid úton nem volt képes rendezni és az ügyféltulajdont visszaszerezni, az csak hosszadalmas nemzetközi jogi procedúra után képzelhető el.
Röviden: az ügyfélvagyon ezen része megvan, azt ki kell adni de nem képes rá. Ez a helyzet tehát törvényalkotói beavatkozást kíván, hiszen az ügyfelek -pláne egyenként- nem képesek tömegesen nemzetközi jogi pereket indítani és levezényelni, ráadásul nincsenek is a Saxoval meg a NY-i kezelővel jogviszonyban. Ezt csak a BC nevében a felszámoló teheti meg.
Ezt a vagyonrészt a Bevának sem lehet hiányzóként lejelenteni -mivel megvan, csak nem fér hozzá a felszámoló- és a Beva sem fizetheti.
Úgyhogy marad az a megoldás, hogy jogszabályt kell erre a még elő nem fordult, ezért jogilag rendezetlen helyzetre alkotni.
Például azt, hogy a felügyelet (MNB) álljon helyt az ügyfelek felé most és majd ő, mint jogérvényesítésre nagyságrendekkel esélyesebb szereplő hajtassa be a nemzetközi kintlévőségeket.
detto71
detto71 2015. 07. 02. 10:05
Előzmény: #8352  Törölt felhasználó
#8353
olvasd el figyelmesen. Egyes ügyfelek csak morzsákat kaphatnak vissza, különböző jogi viták miatt ami a bc és a saxo között áll fenn stb.
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 10:00
Előzmény: #8351  Törölt felhasználó
#8352
Mi az,hogy csak morzsákat kapunk vissza ez meg milyen cím?????? Nem is értem mért kapnánk vissza morzsákat,ha van is meg,és ha van is meg papír akkor mért tökre béna ez a cikk!!!!!
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 09:52
Előzmény: #8343  Törölt felhasználó
#8351
Szia Brandon nagyon tiszteletben tartom a korodat és,hogy normálisan írsz nekem vissza,nekem ez számít,mert itt mindenki mérges és feldúlt ami logikus is,de attól,ha valaki normális akkor úgy is kéne hozzá állni nem? Na de most nem ezt akarom kérdezni tőled kedves Berndon... Ezek az új infó alapján akkor ha nekünk 8 millió volt portfólióban van esélyünk,hogy azt viszont lássuk,vagy ezek j infók alapján mit gondolsz? Jah és nekünk Amerikai részvényeink voltak mit gondolsz azok,ha meg is vannak mikor láthatjuk őket viszont kérdem én ezt tőled,hogy neked erről mi a véleményed ,mert nekem nagyon is számít amit te írsz...
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 09:46
Előzmény: #8348  Törölt felhasználó
#8350
Szerintem a behívás is fel fog gyorsulni. Ahogyan pár napja írta egy fórumos sorstársunk, kb 5-10 perc volt. Ahogyan tudom (inneni olvasatból), Norbit és Zwackot adtak vissza, ami azért nem sok embernek van. A Norbit nem veszik mert szinte illikvid, az italos papír meg most nagyon fent van, szerintem eladták sokan.
Szóval mégha beazonosításra max 10 percet számolsz, és 50 percenként egy 10 perces szünetet, akkor is 5fő/óra, ami 40fő/nap ügyintézőként. És most a max idővel számoltam.
szivacs
szivacs 2015. 07. 02. 09:39
#8349
"Folytatódik a rémálom!
Figyelő Online - Brückner Gergely
2015.07.01 16:38

Felsorolni is döbbenetes, hogy mi mindent kell kiállnia a Buda-Cash Brókerház klienseinek! Az ügyfelek továbbra sem kapják meg a jogos tulajdonukat képező értékpapírjaik és pénzeszközeik többségét, amivel súlyos kár éri őket.
A magyar politika először azzal alázta meg őket, hogy egy hasonló brókerbalhéban, a Quaestor esetében egyedi kártalanítást dolgozott ki a károsultaknak, a Buda-Cash ügyfeleket az út szélén hagyta. Ők sokáig egy olyan jogszabályra vártak, amely kezeli a vagyonelemek kiosztását, ha azok nem állnak hiánytalanul rendelkezésre.

A nehezen értelmezhető szövegű jogszabály július 3-tól hatályba lép, de ez is komoly vagyonvesztést jelenthet sokaknak. A külföldi értékpapírokkal rendelkezők papírjai ugyan szintén megvannak, de ők azért nem jutnak az értékpapírjaikhoz, mert a letétkezelő Saxo Bank nem közvetlenül az ügyfelekkel, hanem csak a Buda-Cash-sel áll kapcsolatban, ők pedig pereskednek, ezért - vélhetően jogtalanul - a dán cég sem adja ki a magyar részvénytulajdonosok értékpapírjait.

A felszámoló, illetve az őt tulajdonló jegybank kevés tájékoztatást ad, és a Figyelő által látott kimutatások alapján kijelenthetjük, hogy egyes ügyfelek vagyona érthetetlen módon mégis fogy, például azért, mert később lejáró állampapírokat váltottak vissza, miközben az ellenérték nem folyt be hiánytalanul az ügyfélhez. Emiatt egyre több a feljelentés. Ezekbe is betekinthettünk!

A Buda-Cash ügye azért különbözik jelentősen a Quaestor és a Hungária esetétől, mert az utóbbiaknál azonnal fellehető és kiadható ügyfélvagyon lényegében nincs, a BC-nél viszont mintegy 68 milliárd forint most is rendelkezésre áll. Legalábbis ezt a tájékoztatást adta korábban a fővárosi főügyész.

A felszámoló gyors és törvényes eljárása kellett volna ahhoz, hogy az ügyfelek legalább vagyonuk egy részéhez hozzájussanak már februárban vagy márciusban. A késedelem miatt sok ügyfélnél nehezen helyrehozható kárt szenvedett el már eddig is. Részletek a hetilap friss, ropogós számában." link
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 09:32
Előzmény: #8346  Törölt felhasználó
#8348
Én mind károsult örülök hogy legalább írnak rólunk valamit,nyilván újdonság nincs benne semmi, számomra és számodra se, de rajtunk kívül nagyon sokan nem informáltak, ilyen szempontból nincs gond a cikkel, de maga a tény hogy mivel az elmúlt 4-5 hónapba telibe vagyunk szarva/elnézést a fogalmazásért/ minden írásnak valahol örülni kellene.
Ez a behívás tényleg Hurrá és Happy ,csak a napi kb 8 ember a probléma.
detto71
detto71 2015. 07. 02. 09:25
Előzmény: #8346  Törölt felhasználó
#8347
semmi újjat nem közöl. Egy felszínes szar. csak az ügyfélkör egy részét érinti.
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 09:06
Előzmény: #8345  -bubu-
#8346
Ezt a cikket kár volt megírni, ezt eddig. Nyilván eddig azokat hívta be, amelyik papírból minden megvolt. A többivel meg várt a trv-re, amit tegnap elvileg megszavaztak.
Azért a 3 felszámoló is csúsztatás, mert az első ő felügyeleti biztos volt. Utána jött Krajcsó és dr. Réti, akik ténylegesen felszámolók voltak.
Elég pongyola cikk...
-bubu-
-bubu- 2015. 07. 02. 09:03
#8345
Csak morzsákat kapnak a Buda-Cash ügyfelei
2015. július 2. 08:54


Továbbra is döcögősen halad a Buda-Cash ügyfelek fellelhető vagyonának kiadása. A felszámoló egyenként hívja be az ügyfeleket azonosításra, és csak értékpapírjaik töredékét kapják kézhez. Emellett a Saxo Bank miatt is fájhat a feje néhány károsultnak, mivel a bank a Buda-Cash letétkezelőjeként nem hajlandó kiadni a nála lévő vagyonelemeket, arra hivatkozva, hogy a brókercég neki is tartozik - tudta meg a Figyelő.

A Figyelő mai cikkéből többek között kiderült:
Nagyon lassan halad a Buda-Cash ügyfelek fellelhető vagyonának kiadása, a cég székházába egyenként hívják be a károsultakat és vagyonuk csak egy töredékét (többnyire az illikvid papírokat) kapják kézhez.
A cikk szerint nehezíti az ügyfélvagyon kiadását az is, hogy a felszámolónál folyamatosan változik az ügyhöz kirendelt biztos személye is (most éppen a harmadik biztosnál tartanak).
A külföldi értékpapírokkal rendelkező károsultak papírjai elvileg fellelhetőek a számlákon, azonban a Buda-Cash letétkezelője, a Saxo Bank nem kívánja kiadni ezeket - írja a Figyelő.
A cikk szerint a Saxo Bank azért tagadja meg a magyar részvénytulajdonosoknak a papírok kiadását, mivel a bank a Buda-Cash Brókerházzal volt közvetlen szerződéses kapcsolatban, emellett a Buda-Cash neki is tartozik. A hírek szerint problémát jelent a letétkezelőnél, hogy a januári svájci központi banki döntést követően néhány, svájci frank pozícióval rendelkező ügyfél nem teljesítette a szükséges pótfedezetet, a bank ezt a fedezetet pedig más ügyfelek értékpapírjainak visszatartásával szeretné pótolni.
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 07:19
Előzmény: #8343  Törölt felhasználó
#8344
Szia Brandon nagyon tiszteletben tartom a korodat és,hogy normálisan írsz nekem vissza,nekem ez számít,mert itt mindenki mérges és feldúlt ami logikus is,de attól,ha valaki normális akkor úgy is kéne hozzá állni nem? Na de most nem ezt akarom kérdezni tőled kedves Berndon... Ezek az új infó alapján akkor ha nekünk 8 millió volt portfólióban van esélyünk,hogy azt viszont lássuk,vagy ezek j infók alapján mit gondolsz? Jah és nekünk Amerikai részvényeink voltak mit gondolsz azok,ha meg is vannak mikor láthatjuk őket viszont kérdem én ezt tőled,hogy neked erről mi a véleményed ,mert nekem nagyon is számít amit te írsz...
Törölt felhasználó 2015. 07. 02. 07:00
Előzmény: #8341  Törölt felhasználó
#8343
-Jó reggelt jó beszélsz legalább tudják Ott
voltunk ne,legyen az közéjük(oda se tartozunk) se tartozunk!
Szeretem az egyszerű&fer megközelítést.
Törölt felhasználó 2015. 07. 01. 21:20
Előzmény: #8341  Törölt felhasználó
#8342
107. §
(1) A Bszt. 136. § (2) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép :
„(2) Ha akár a nyilvántartások és a befektetői követelések egyezőségének hiánya miatt, akár egyé b
akadályozó körülmény miatt nem lehet az összes ügyfél vonatkozásában egyidej űleg az (1 )
bekezdésnek megfelel ően eljárni, .,úgy a felszámoló a pénzügyi eszközök és az árut őzsdei
szolgáltatás tárgyát képez ő eszközök vonatkozásában a következ őképpen jár el :
a) ha valamely pénzügyi eszköz vagy árut őzsdei szolgáltatás tárgyát képező eszköz tulajdonosa,
letevője kétséget kizáróan, egyedileg azonosítható, úgy az eszközt kiadja a tulajdonosnak, illetv e
letevőnek,
b) az ügyfélnek az a) pontban előírtak szerint ki nem adható megbízói vagy letéti számlán találhat ó
pénzügyi eszközöket vagy árut őzsdei szolgáltatás tárgyát képező eszközöket (a továbbiakban :
45
eszköz) a felszámoló homogén csoportokba sorolja és az ügyfél részére a (3) bekezdés szerin t
megállapított kiadási arányoknak megfelel ően adja ki,
c) ha az eszköz az a) és b) pontok alapján nem adható ki, akkor – a Cstv. 57. §-ában meghatározott
kielégítési sorrendtől eltérően – a felszámolási költségek kielégítését követően a befektetési
vállalkozás vagy az árutőzsdei szolgáltató vagyonából először ezen követelést kell a (3 )
bekezdésben foglaltak szerint kielégíteni. "
(2) A Bszt. 136 . § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép :
„(3) E § alkalmazásában homogén csoport a minden egyedi jellemz őjében azonos tulajdonságokkal
rendelkező eszközökből, vagy a felszámolás kezd ő időpontját követően annak helyébe lépő
eszközökből álló csoport. A felszámoló a megbízói vagy letéti számlán található homogé n
csoportba tartozó eszközökre vonatkozó kiadási arányokat úgy állapítja meg, hogy biztosítva legye n
a vitatott követelések kielégítése is. Ennek érdekében a felszámoló a homogén csoportból a vitatot t
követelésekre tartalékot képez . ”
(3) A Bszt. 136 . § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép :
„(4) Ha akár a nyilvántartások és a befektet ői követelések egyezőségének hiánya miatt, akár egyé b
akadályozó körülmény miatt nem lehet az összes ügyfél vonatkozásában egyidej űleg az (1)
bekezdésnek megfelelő en eljárni, úgy a felszámoló a pénzeszközök vonatkozásában a
következőképpen jár el :
a) kiadja a tulajdonosnak az elkülönített és egyedileg nevesített számlán, letéti alszámlán ,
ténylegesen rendelkezésre álló összeget,
b) az ügyfélnek az a) pontban előírtak szerint ki nem adható megbízói vagy letéti számlán található
pénzeszközöket a felszámoló devizanemek szerinti csoportokba sorolja, és az ügyfél részére a (3)
bekezdés szerint megállapított kiadási arányoknak megfelelően adja ki,
c) ha a pénzeszköz az a) és b) pontok alapján nem adható ki, – a Cstv. 57. §-ában meghatározott
kielégítési sorrendtől eltérően – a felszámolási költségek kielégítését követ ően a befektetési
vállalkozás vagy az árut őzsdei szolgáltató vagyonából el őször ezen követelést kell a (3 )
bekezdésben foglaltak szerint kiadni . ”
(4) A Bszt. 136. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép :
Törölt felhasználó 2015. 07. 01. 21:18
Előzmény: #8337  noworf
#8341
Akkor sem, ha a 1042 es nyomtatvány is igazolja a hiánytalanságát? Ott legalább rajta van a nevünk!? Mennyit bukott azon a bc.?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók