Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 01. 31. 12:57

Bund   

Klassz a szitu ismét... valamikor tesztelnie kellene visszafelé a duplaalj nyakvonalát 142-nél.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 03. 02. 19:33
Előzmény: #859  szalatibi
#860
A Bund a 10-éves német hozam kereskedésére létrehozott derivatív termék. Ahogy többször volt róla szó, a negyedéves határidős rollnizások ugrásai a Bund chartját elég jelentősen eltorzítják, ezért az nem igazán alkalmas TA-alapú kereskedésre... ellentétben a Germany 10-year Bond yield chartjával.

A kockázat tehát elsősorban nem a Bund certik nominális KO-szintjében van, hanem a hozamszint várható alakulásában. Az meg, hogy éppen merre tart a német hozam, sok tényező egymásra hatásának minden pillanatban változó függvénye. Ha nem így volna, akkor lehetségessé válna ingyenebéd a Bund kereskedésénél... ilyen viszont definíció szerint itt sem fordulhat elő, legalábbis a krónikus információhiányban szenvedő köznapi befektető szintjén biztosan nem.
szalatibi 2015. 03. 02. 19:10
Előzmény: #858  szalatibi
#859
Persze igazad van, veszteség nélkül kiszállhatok és választhatok kisebb kockázatú certit- főleg Frankfurtban.
szalatibi 2015. 03. 02. 19:00
Előzmény: #857  Törölt felhasználó
#858
"melynek folyamán csak a certi kötési és kiütési árát változtatja meg az új Bund-konti értékeinek megfelelően, de a certi Ft-árfolyama ugyanaz marad."
Eme változtatás közlését várnám el, mielőtt kereskedek egy igen kockázatos termékkel, hisz képletesdit játszva a korlát ár is lejjebb jött 160,76-ról mondjuk 2 pontot. Másrészt most- én aki mondjuk hónapok óta tartom a certim- simán kerülhetek 2 hónap alatt abba a helyzetbe, hogy kiütődöm, míg az előző korlát árnál ezt kevésbé képzeltem el, bár semmi sem lehetetlen
Törölt felhasználó 2015. 03. 02. 18:44
Előzmény: #856  szalatibi
#857
Szia, mostanában nem igazán követem az erste certifikátjait, de korábban szokásuk volt kiadni valamilyen szűkszavú közleményt a Bét-en.

Az alapelv az, hogy van olyan certifikát amelyik a határidős Bund kontival együtt fut ki időben, ill. van olyan, amelyiket átgörgetik az újonnan induló negyedéves Bund-kontraktusra, mivel a certi lejárata sokkal későbbi időpontra szól, mint az éppen kifutó Bund-határidő.

Az átgörgetett, azaz továbbra is kereskedhető certiknél az átgörgetésnek nem volna szabad eltérést eredményezni a certi árfolyamában, hiszen van olyan tréder aki már hónapok óta tartja, illetve lesz olyan, aki csak az új Bund-kontiban csatlakozik be. Éppen ezért az Erste az Eurex adatai alapján csupán annyit tesz, hogy változatlan certiszám alatt végez egy rollovert, melynek folyamán csak a certi kötési és kiütési árát változtatja meg az új Bund-konti értékeinek megfelelően, de a certi Ft-árfolyama ugyanaz marad.

Nincs ezzel baj, a frankfurti éven túli lejáratú certiknél is ugyanígy rollniznak, technikai és árképzési szempontból is abszolút korrekt az eljárás.

Az meg ne zavarjon, hogy az új Bund-konti 200 tick mínusszal nyitott, ez határidős piaci jellegzetesség, annyit jelent, hogy a határidős Bund kontik között viszonylag jelentős backwardation lépett fel, azaz a befektetők már hónapokkal ezelőtt azt árazták, hogy a német kötvények piacán túlkereslet léphet fel... illetve továbbra is fennmarad az immár 1 éve tartó kereslet-oldali nyomás. Mindennek semmi köze a bund-certik Ft-árfolyamához.
szalatibi 2015. 03. 02. 18:16
Előzmény: #855  Törölt felhasználó
#856
Ne haragudj, de nekem sem stimmel a dolog. A certinek, ha jól tudom van egy többé kevésbé egzakt képlete. Ha átgörgettünk Németországban , akkor ezt az erstének is követnie kellene,követte is valahogy, azaz vártam volna egy közleményt legalább reggel kötési és korlát árról, szorzóról vagy valami. De nekem az is jó lenne, ha valaki megmondaná, hogy holnap én hogy jósoljam meg- vagy számoljam ki- nagyjából a certi árát a 10DEY.B-ből vagy az fgbl.f-ből vagy a csillagok együttállásából.
Tudom, hogy rengeteget írtál erről, neki is veselkedtem tavaly év végén, de mégsem stimmel valami, ez pedig a magyar erste certifikátokra vonatkozó képlete.
Törölt felhasználó 2015. 03. 02. 18:10
Előzmény: #846  Törölt felhasználó
#855
Ha összevetjük az amerikai 10-éves hozam alakulását az egyes jenki QE-sorozatok bejelentésének és bevezetésének időpontjaival, akkor azt az érdekességet találjuk, hogy a hozamchart lokális mélypontjai nagyjából a tényleges kötvényvásárlások kezdetére estek, majd a QE-folyamat továbbhaladásával párhuzamosan a hozamok apránként emelkedőbe váltottak. A Bund alapjául szolgáló 10-éves német hozam is véletlenül "éppen" a múlt héten érte el az eddigi legalacsonyabb értékét 0.285% körül...

Mindez csupán 'népi megfigyelés' kategória, ezért korántsem biztos, hogy a Bundban is esegetés kezdődik az EZB lazítás megkezdése után, de nem is kizárt.

A jelenség magyarázata kb. annyi lehet, hogy az intézményi befektetők már jóval a konkrét jegybanki vásárlások előtt felhajtják a másodpiacon az arra alkalmas kötvények árfolyamát, mivel arra spekulálnak, hogy a jegybanknak mindenképpen tartania kell a programban bejelentett kvótát, ezért kvázi bármilyen magas árfolyamon hajlandó lesz vásárolni. Ezért aztán a program indulásakor masszív túlkínálat léphet fel a jegybank irányába, amelynek lassacskán hozamemelkedéssel és árfolyamcsökkenéssel kell együtt járnia, hiszen egyik intézményi nagybefektető sem szeretné, hogy a korábban spekulációs céllal felszipkázott kötvények túl sokáig a nyakán maradjanak.
Törölt felhasználó 2015. 03. 02. 17:29
Előzmény: #853  Törölt felhasználó
#854
Ez a határidős kontraktusok negyedévenkénti átgörgetése miatt van így. Sok mindent találsz erről a témáról ugyanitt, ha visszalapozol.
Törölt felhasználó 2015. 03. 02. 09:40
#853
Mitől esett a Bund 159,6-ról 157-re?

És miért nincs az egekben a short certi?
Törölt felhasználó 2015. 01. 30. 11:31
Előzmény: #851  Törölt felhasználó
#852
Az előző hsz-emhez mellékelnék egy táblázatot, mely a 10-éves államkötvények hozamai alapján rangsorolja az országokat, 1-25. hely között. Legfelül állnak a kötvényes szempontból jelen pillanatban legbiztonságosabbnak érzékelt országok...

link

Magyarország - némileg érthető módon(?) - nem fért be az első 25-be, csak a 34. helyre jó, 2.840 százalékos 10-éves hozammal:

link

Törölt felhasználó 2015. 01. 29. 00:10
Előzmény: #850  szalatibi
#851
Az szép KO-szint! :-) Bár a KBC certikeresőjében a Frankfurtba bevezetettek között találtam 175-ös kiütésűt is... a másik szélén meg 88-as kiütésű longosat. :-)

Egyébként szerintem nem sok jelentősége van az ilyen egzotikus KO-szinteknek, mivel nem hinném, hogy bármelyik kibocsátó meg tudná mondani, hogy mi várható a Bundban... nem mintha korábban meg tudták volna, vélhetően csak sodortatták magukat az árral, lévén nekik a spread a nagy üzlet, nem pedig a kiütés.

A Bunddal és a általában a "safe haven" államok államkötvényeivel kapcsolatban valóban van mostanában némi anomália. Ahogy valamikor korábban is írtam, a nagy alapok számára a biztonságosnak számító államkötvényeknek nem a spekulációs, hanem inkább az értékőrző funkciója a lényeges. Ezért is érthető például, hogy az USA 10-éves hozama még most is csak 1.7% körülig ment le (míg a német 0.35%. a svájci meg 0.00%), ugyanis Hambiland bonitása (már) csak papíron AAA, az "érzékelt" bonitása viszont ennél sokkal gyengébb... az óriás alapok kezelőinek az usa esetében mindig számolniuk kell valamiféle rejtett kockázattal, ami adott esetben akár rajtaütésszerű tőkekorlátozásokban (pld. kötvény ki nem fizetésekben) is testet ölthet, ha mondjuk beütne valami nagy gebasz. Az EURCHF ügy óta láthatjuk, hogy a major tőkepiaci szereplők tkp. magasról kakkantják lefele, hogy milyen jellegű és mekkora károkat okoznak nagyon sok gyanútlan spekinek/befektetőnek... hasonló esetben a jenkiktől is az SNB-hez hasonló kíméletlen ügykezelés volna várható.

A kötvényes világban az érzékelt bonitás a legértékesebb jószág, ezzel pedig nem sok ország rendelkezik, de Németország közöttük van. Namármost, hogyan gondolkozik a nagybani kötvényes, aki ténylegesen lejegyzi a német államkötvényt csillió-millió eurókért? (és aki természetesen nem tévesztendő össze a Bundban spekiző kis-közepes tőkeerősségű magánszemély vagy intézményi tréderekkel). Nagybani alapkezelőnknek az a fontos, hogy a mai, azaz közel zéró hozamon, de magas árfolyamon megvásárolt német államkötvény névértékét 10 vagy 30 év múlva legalább a mai értékén visszakapja. A hangsúly az "érték" szón van! Mert ugye manapság azt sem lehet biztosan tudni, hogy az euró mint fizetőeszköz ill. az euroövezet mint monetáris régió túléli-e a következő 3-5 évet... a tényleges német kötvényeket zsákoló gigabefektetőinket ez nem is nagyon érdekli. Őt az érdekli, hogy a kötvény kibocsátója, a Német Szövetségi Köztársaság jogilag szavatolja felé, hogy a kötvény névértékét ill. az időközben esedékes kamatokat (ha vannak), lejáratkor ill. esedékességkor pontosan megfizeti. Ez a lényeg! Mert hogy euróban vagy új német márkában kapja-e meg befektetőnk a valamikori járandóságát, az neki tökmindegy... neki az a lényeg, hogy a mai árfolyamon 1 eurónyi névértéket 10 vagy 30 év múlva az akkori fizetőeszköz "visszaeurósított" értékének megfelelően hiánytalanul megkapja. Nem sok olyan fejlett ország van a Földön, akiből ezt kinézik a befektetők, de Németország jellemzően mindig is közéjük tartozott, és a befektetők várakozása alapján a jövőben is közéjük fog tartozni. Ezért van az, hogy az ilyen rendkívüli módon hitelképes országok kötvényeinek hozama minden korokban nagyon alacsony volt. A mostani agyrém szintű svájci, japán és német hozamok mögött szerintem van egyfajta látens nyugtalanság az óriás alapkezelők részéről. A nemzetközi tőkepiacok mélyén vélhetően újabb morajlások, lengések, rengések várhatók, mivel a hitelpénzre (és az úgynevezett "szabad piac"-ra) épülő kapitalista világrend a múltban megismert formájában egyre nehezebben működtethető. Nem tudni, mit hoz a holnap, de az előrelátó nagybefektető már inkább most is tényleges (és nem csak látszólagos) AAA-bonitású állampapírokat zsákol, mert ha csak nem pusztítja el magát az emberiség valami ostoba háborúban, akkor ennek az ellenértékét jó eséllyel még egy nagyobb tőkepiaci krach vagy átrendeződés után is nagyon jó eséllyel vissza fogja kapni, mihelyt helyreáll a normál üzletmenet. Ugyanez pld. nem mondható el egy nagyméretű részvénypakkról, de az aranyról mint felhalmozási eszközről sem, mivel annak az ármegállapítása messzemenően nem transzparens, míg egy igazi AAA-államkötvény mindig az lesz.
szalatibi 2015. 01. 28. 22:12
Előzmény: #849  Törölt felhasználó
#850
Mégis mi a véleményed az erste 170.76-os kötési árú certijéről. Mi kell ahhoz, hogy ezt is kiüssék? Nem elmebetegség már ez az egész? Mintha mindenki vikit másolná lassan. Olcsókenyér, rezsicsöki, rohadtspeki... Én nem értem ezt a világhangulatot.
Törölt felhasználó 2015. 01. 28. 22:02
Előzmény: #848  gold66
#849
Nos, a ma esti FOMC jkv. után nagyjából minden fontos fundamentális várakozás beárazódott a Bundba. Zárás előtt 159.18 az eddigi napon belüli csúcs, ami egyben új ATH is.

Az eseményeket figyelve egyre inkább kezdem azt gondolni, hogy a különböző fejlett világbeli QE sorozatok legfőbb célja az illető állam szuverén kötvényhozamainak mesterséges alacsonyan tartása, minden más szempont csak "rizsa", vagy jobb esetben is csak járulékos szempont.

Ha ebből indulok ki, akkor valóban életszerű az a várakozás, hogy a német 10-éves hozam akár még évekig nem megy újra 1% fölé... főleg annak fényében, hogy ma már a 30-éves német hozam is 1% alá került, azaz a befektetők nagyon hosszú ideig alacsony inflációval kalkulálnak.
gold66 2015. 01. 15. 19:48
Előzmény: #846  Törölt felhasználó
#848
Köszi , a mindenre kiterjedő választ !
Egyelőre csak mérlegeltem a dolgot , de teljesen igazad van , és messze elkerülöm még a gondolatot is ........ , valahol majd 170 feletti Bund -nál újra előveszem az ötletet , és akkor újból megvizsgáljuk a kérdést :)

Azért, ahogy elnézem , azért kötögetnek benne , ma is volt akinek sikerült a skalp , és volt aki bennragadt :)

Hát egy éve ....... , valahol 142 -es Bund -nál ezt nem hittem volna , de ez van !
Törölt felhasználó 2015. 01. 15. 11:35
Előzmény: #846  Törölt felhasználó
#847
szasz föncsi... :) tízéves svájci hozam 0.145%... :ÐÐ bundás ma újabb ATH. :ÐÐ
Törölt felhasználó 2015. 01. 14. 22:32
Előzmény: #845  gold66
#846
Szia, szerintem a mostani "hosszú" €urópai kötvények piaca - beleértve a németet is -, nem igazán hálás terület a spekulatív tréderek számára.

Ha megnézzük pld. a francia 10-éves hozam chartját hetesen link , akkor látható, hogy a volatilitás gyakorlatilag eltűnt a chartból, ami pedig megmaradt, az a Draghi-féle propaganda kíméletlen beárazódása. Az ilyen kérlelhetetlenül makacs trendek - főleg a kötvénypiacon -, nem szoktak csak úgy hirtelen ellentétükbe váltani. Ez nem jelenti azt, hogy skalpolgatásra ne volna már alkalmas a Bund, de beleülni (főleg certivel) és várni a több száz pipes eséseket szerintem még korai.

Ahogy pár hsz-el lejjebb is írtam, a német kormányzat hivatalosan is jelezte a pénzügyminiszter által, hogy nem kívánnak a meglévő hosszú kötvények állománya felett újabb kötvényeket kibocsátani, mivel úgy ítélik meg, hogy Németo. enélkül is képes kielégítően finanszírozni önmagát az egyéb központi bevételeiből.

Ez azt jelenti, hogy a meglévő 10-éves futamidejű kötvényekért a másodpiacon kell megverekedniük a befektetőknek. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy az ECB küszöbönálló döntése értelmében a Bundesbank akár másodpiaci államkötvényvásárlásra is felhatalmazást nyerhet, a shortolás még rizikósabb színben tűnik fel.

Hirtelenjében nem is tudnék olyan eseménysort valószínűsíteni rövidtávon, ami a német 10-éves hozam gyors emelkedéséhez ill. ezzel párhuzamosan a Bund gyors csökkenéséhez vezethetne. Elméletileg ehhez egy olyan horderejű gazdasági boom kellene (az ezzel együtt járó extrém eufóriával), mint amit pld. 1991-2000 között az IT-szektor hirtelen felfutása generált.

Az Usának jelenleg szintén nem érdeke a hosszú hozamok emelkedése, így onnan sem várható komolyabb "lehajtóerő" a Bundra. :)
gold66 2015. 01. 14. 15:24
Előzmény: #844  Törölt felhasználó
#845
Most elérzett lehet az idő ( talán , vagy végre ??? ) egy Bund korrekcióhoz ?
Mert ha így van , szvsz érdemes lehet óvatosan a sort irányt indítani ?

Véleményetek a témában ?
Törölt felhasználó 2015. 01. 07. 19:21
Előzmény: #843  Törölt felhasználó
#844
Azt gondolom, hogy az ECB-nek semmit sem kell tennie, akkor is jó lesz Európa idei éve, de ha még õk is elõhúznak egy kisebb atombombát a zsebükbõl, az biztos nem fog ártani. Egyébként a német 10-éves kötvények hozamszintje, 0,46% szerintem teljes aberráció amely az eurózóna totális széthullását és/vagy abszolút japanizációt áraz. Ha egy kicsit is jobb lesz a helyzet ennél, akkor nem marad itt a német kötvény, ha pedig az lesz, amire számítok, akkor nagyon komoly hozamugrás is lehet.
Kicsit úgy érzem hasonló a helyzet, mint 2003-ban, amikor a globális deflációs para, és 1%-ra vágott amerikai alapkamat miatt a japán 10-éves állampapír hozama egy év alatt 1,5-rõl 0,5%-ra esett. Azután kiderült, hogy nem volt megalapozott a félelem, és hirtelen ismét 1,5%-on találta magát...
link

zsiday
Törölt felhasználó 2015. 01. 02. 15:51
#843
új csúccsal kezdi az évet a bund
156,30 szuper márió szavára
Törölt felhasználó 2014. 12. 29. 17:20
Előzmény: #841  gold66
#842
Nem hinném, hogy megkergültek volna a német államkötvényeket zsákoló nagybüfik. Számukra a befektetett tőkéjük értékállósága és biztonsága az elsődleges szempont. Németország adósbonitása olyan "árucikk", mely ezeket a szempontokat messzemenően kielégíti és amellett manapság akár ennyit is megér valakiknek. Emellett még egy szempont hat a német államkötvények árfolyamára (és hozamára), ez pedig az infláció jövőben várható alakulása. Valamiért azt árazzák jelenleg, hogy a német infláció tartósan 1% körül vagy inkább az alatt marad középtávon, tehát a német kötvényekbe fektetett óriási összegek biztonsága és "vásárlóereje" nem forog veszélyben... még abban az esetben sem, ha az eurozóna valamiért felbomlana.

Mi az az "árucikk", ami a német kötvényeken kívül hasonló kondíciókkal rendelkezik manapság, amellett pedig kellően likvid? Talán még a svájci államkötvény, de aztán slussz.

Az aranyat nem sorolhatjuk ide, mivel viszonylag könnyen manipulálható az árjegyzése. A német államkötvény erre sokkal kevésbé hajlamos, főleg mióta a német kormány deklarálta, hogy nem szándékozik növelni az ország nettó adósságállományát, tehát a mindenkori kifutó kötvények megújításán felül nem növeli tovább az államkötvénnyel finanszírozott államadósság mértékét... ez azt is jelenti, hogy a későn ébredő (és kötvénnyel még nem rendelkező) nagybüfiknek a másodpiacon kell megküzdeniük a potenciális eladókkal, ami szintén nem a Bund rapid csökkenését vetíti előre.
gold66 2014. 12. 29. 16:07
Előzmény: #840  gold66
#841
Amíg gondolkodtam , vége a dalnak .... )
Maradt a TS21 , azon folytatom a gondolkodást ..... , de csak korrigál a BUND legalább 154 -ig , nem , vagy a german elitt teljesen megkergült , és csak a Bund - ba fektet a semmiért ? . :0:)

Topik gazda

birkanyiiroo
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek