Topiknyitó: Portfolio 2013. 10. 01. 18:31

Kiadták az elfogatóparancsot a MOL vezére ellen  

Ugrás a cikkhez
Az Interpol körözést adott ki Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója ellen, illetve az európai elfogatóparancs is hatályba lépett - írja a hvg.hu horvát lapértesülésekre hivatkozva. Kedden délután életbe lépett az európai elfogatóparancs a MOL...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=189965
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 10. 04. 13:50
Törölt hozzászólás
#220
Törölt felhasználó 2013. 10. 04. 13:46
Előzmény: #217  _pampa
#219
...hmm...!

...a LÉNYEG ez:

"...A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást lefolytatta Hernádi Zsolt ügyében, és megállapította, hogy sem a Mol elnök-vezérigazgatója, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt, így a nyomozást 2012. január 20-án megszüntette - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája.

A horvát főügyészség (DORH) csütörtöki nyilatkozatában azt írta: nem sérti az Európai Unió vonatkozó jogszabályát, a kétszeres eljárás alá vonás és kétszeres büntetés tilalmát a Mol elnök-vezérigazgatója ellen folyó nyomozás, mivel "az említett ügyben" Hernádi Zsolt ellen Magyarországon még nem folytattak eljárást.

A horvát hatóság honlapján megjelent közlés szerint a Horvát Köztársaság soha nem vádolta meg Hernádi Zsoltot a magyar hatóságoknál, ezért Magyarország felelős szervei nem is folytattak eljárást ellene, így nem is lehet szó arról, hogy az ügyben már született volna ítélet.
HIRDETÉS

A Legfőbb Ügyészség ezzel szemben azt közölte, hogy "ugyanezen vesztegetési ügyben, ugyanazon tényállásra és tények alapján - tekintettel arra, hogy a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt - a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást lefolytatta, annak alapján megállapította, hogy sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt, így a nyomozást 2012. január 20-án megszüntette". Hozzátették: a nyomozás teljes iratanyagát elküldték a horvát ügyészségnek..."

...ezért gondolom, hogy a horvát legfőbb ügyésszel lehet valami "stikk"..!
...de, a Zágráb megyei bírósággal is, - "lehet valami" -, amikor "bizonyíték hiányosan" ítélték el, a volt min.elnököt, a MOL vesztegetés miatt, plusz 7,5 évet "varrva a nyakába"...!

...stb. stb. stb...!
BudFox
BudFox 2013. 10. 04. 13:38
Előzmény: #215  d_mode
#218
Most akkor végül is hol lehet Hernádi valójában ?

Ül az irodájában és a testőre nem enged be senkit ?

Vagy ül a házában és hiába csengetnek nem jön ki ?

Vagy lement vidékre valahova, és elbújik mindenki elől ? mi van ha véletlenül egy rendőr megállítja igazoltatni ? kötelessége feltartani ?

Ül a MOL székházban ? elbújva valami titkos helységben ? :-)))
tudjátok...a MOL székházi pánikszoba :D

Hogy kell ezt elképzelnünk...mert ez az elfogatóparancs már nem akármi...

Az is elég bizarr lenne ha csak úgy futkosna az utcán mintha mi sem történt volna, vagy eljárkál ide-oda..
_pampa 2013. 10. 04. 12:29
Előzmény: #216  Törölt felhasználó
#217
Gyorsított eljárással kinevezik valahová diplomatának.
Ügy lezárva.
Törölt felhasználó 2013. 10. 04. 12:25
Előzmény: #215  d_mode
#216
...hmm...!

... én nem így látom:

"...Az elfogatóparancs horvát nyelven íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott. Amint megérkezik a javított változat, a Fővárosi Törvényszékhez kerül az elfogatóparancs - tette hozzá..."

...merthogy, a Fővárosi Törvényszéken, vizsgálható, - ha jól tudom -, az "elfogató parancs" megalapozottsága...!
...ha ez így van, a korábbi ügyészségi vizsgálatok anyagai alapján, akár el is utasíthatja a Fővárosi Törvényszék az "elfogató parancs" teljesítését...!

...de meg, - hibás döntés esetén -, van ám, fellebbezési jog is, ha élnek is véle...!

...stb. stb. stb...!
d_mode
d_mode 2013. 10. 04. 11:24
Előzmény: #214  jarisz
#215
11:08 as hír,nagyon úgynéz ki,hogy hernádinak meszeltek!
jarisz 2013. 10. 04. 11:00
Előzmény: #213  _pampa
#214
OK !
_pampa 2013. 10. 04. 10:05
Előzmény: #209  jarisz
#213
Szerintem nem volt jelentősége a belépésnek. Nem EU országban is érvényes ahol tagjai a szervezetnek. (INTERPOL)
jarisz 2013. 10. 04. 09:59
Előzmény: #211  Törölt felhasználó
#212
Nem, csak kombinálok. -:DD
Törölt felhasználó 2013. 10. 04. 09:31
Előzmény: #210  jarisz
#211
Ismered a bizonyítékokat?
jarisz 2013. 10. 04. 09:25
Előzmény: #209  jarisz
#210
Más: roppant érdekelne, hogy a Sanader elítélés ennyi bizonyítékkal a Magor bíróságon is megállna e.??
jarisz 2013. 10. 04. 09:20
Előzmény: #208  Törölt felhasználó
#209
Az EU belépés kellett hozzá, így 27 országra érvényes....
Összesküvéselmélet: talán van újabb közvetett tanú, akit akár fizethettek is.. pl. a vacsorátfelszzolgáló pincér.... Többször hallottam, hogy pénzről beszélnek, amikor kivittem az ételt , italt..??!!
Vsz. H. semmiképpen nem mehet ki..Bekúszik asok fotó amit a kis "gömböccel" ábrázolja. hihihihi
Törölt felhasználó 2013. 10. 04. 08:31
Előzmény: #207  pampa
#208
"Ebben egyedül az a nem logikus, hogy miért vártak idáig a nemzetközi elfogatóparanccsal?"

Ne tőlem kérdezd. Szerintem talán az EU csatlakozás miatt megkönnyült jogi út lehet az oka.
pampa 2013. 10. 04. 08:24
Előzmény: #182  Törölt felhasználó
#207
Érthető így.
Ebben egyedül az a nem logikus, hogy miért vártak idáig a nemzetközi elfogatóparanccsal?
A másik pedig az (nem vagyok jogász!) egy azon ügyben nem lehet tanú és gyanúsított is.
Tanúként vallomást kell tennie,gyanúsítottként pedig nem kötelező.
Így bármikor hivatkozhatna arra, hogy mivel érintett az ügyben nem tesz vallomást mert az esetleg felhasználható lehetne ellene.

25.-ére idézték be, nem ment el és egyből nemzetközi parancs....

Akkor 2011 végétől miért nem sikerült idáig ezt megtenni, ha kiadható napok alatt is?

Nagyon kilóg itt a "lóláb".

Nem lesz egyszerű ügy, jobban jártak volna a horvátok ha simán csak a szokásos forgatókönyv szerint "szexuális" zaklatással, nemi erőszak kísérletével vádolják meg. Az minden esetben be szokott jönni. Lehet, hogy azt is elkövette csak még nem jöttek elő vele? :((((

Ez is egy végtelen történet lesz mint az ilyen ügyek többsége.

szvsz
sasa44 2013. 10. 04. 07:51
Előzmény: #205  sasa44
#206
Bocsi ez lemaradt. Most is így van!
sasa44 2013. 10. 04. 07:47
Előzmény: #204  Törölt felhasználó
#205
Ez a magyar Postával is így van. Amikor a Fidesz volt hatalmon, érdekes módon mindig veszteséges volt.. hogy a túróban van ez, érthetetlen....:))))
Törölt felhasználó 2013. 10. 04. 06:50
#204
Amikor az APEH ellenőrök „tetten érnek” egy utcai napszemüveg árust – engedély nélkül – akkor nemcsak elkobozzák az árukészletét, de még tekintélyes pénzbüntetést is kap. Pedig tokkal-vonóval „legfeljebb” százezer forintos tételről beszélünk…

Amikor Hernádi kipenget 10 millió Eurót, akkor – érdekes módon – senki sem firtatja, honnan származott ez a pénz. Pedig 10 millió Euro az 3 milliárd forint, mai árfolyamon. Ekkora pénzt nyomtalanul „kitermelni” nem lehet, a cégeknek kettős könyvelésük van és ami az egyik oldalon többlet, az a másikon hiány. Érdekes adó-ellenőrzés folyhat a nagy magyar cégeknél.

Ennél is érdekesebb, hogy ha Sanadernek ki lehetett termelni 10 millió Eurót, akkor a MOL talán hasonlóan kreatív módon bármenyit kitermelhetett például a Fidesznek, vagy az MSZP-nek. Talán ez az egyik oka annak, hogy Orbán Hernádi kezében van – és amiért hirtelen annyira nemzeti vállalat lett a MOL. Ha Hernádi nem volt buta, akkor az MSZP-t is ugyanúgy „etethette”, mint a Fideszt. Szóval az MSZP-nek is van miért nagyokat hallgatnia.

Agatha Christie is megmondta már: figyelmezz az indítékokra. Kinek, mi áll(t) az érdekében? A nagy cégek (MOL, OTP, stb.) tömik a politikusokat és a pártokat – Magyarországnak tisztulásra lenne szüksége. De amíg kisvasút épül Orbánnak, addig erről álmodni sem érdemes.
Törölt felhasználó 2013. 10. 04. 00:44
Előzmény: #202  szivacs
#203
...hmm...!

...itt egy : link

...hát, - én -, nem értem ezt a horvát főügyészt...!
...merthogy, a magyar ügyészség, TANÚKÉNT hallgatta ki Hernádit...!
...Tanúként, többet kell elmondjon, mint gyanúsítottként...!
...oszt', azon "lovagol", hogy gyanúsítottként nem jártak el vele szemben itthon...!

...nem mehetett az agyára, a saját énje...?
szivacs
szivacs 2013. 10. 04. 00:18
Előzmény: törölt hozzászólás
#202
"Siemens: pénzes bőröndök, hajléktalanok és menedzserek

A Siemensről (amúgy a Gripenről és a Strabagról is) immár mindenhol bebizonyosodott, hogy korrupt módszerekkel üzletelt, nálunk azonban azt kellene elhinni a választópolgároknak, hogy itthon csupa lelkes, tisztakezű úriemberrel tárgyaltak, tiszta volt a verseny, és a köz érdekében takarékoskodtak a milliárdokkal.

Egy-két rövid hír eldugva a hátsó oldalakon - összesen ennyi jelent meg a magyar sajtóban arról, hogy decemberben az amerikai tőzsdén is jegyzett német Siemens beismerte bűnösségét: azt, hogy alkalmazottai hosszú ideig vesztegetéssel szereztek üzleteket Nigériától Haitiig mindenhol. Ez a beismerés, valamint a német és az amerikai tőzsdefelügyelet kasszájába befizetett - a korábbi 200 millióval együtt - összesen 1,6 milliárd dolláros bírság volt az ára annak, hogy a Siemens megtarthatta a "felelős szerződő cég" minősítést, vagyis továbbra is labdába rúghat amerikai állami tendereken - ami a válság sújtotta világban most gyakorlatilag a túlélést jelenti a cég számára. Az óriási jelentőségű megállapodásról néhány magyar gazdasági lap be sem számolt, a többség egy-két sorban írt róla. Részleteket arról, hogy hogyan is működött a Siemens korrupciós gépezete, csak a nemzetközi sajtóból tudhatott meg az érdeklődő magyar olvasó. Pedig érdemes végigolvasni a cikkeket, vidám olvasmány.

Az amerikai nyomozók szerint a korrupció németesen alapos, pontosan vezetett és rendszerszerű volt, ami nem is csoda: a Siemens üzleti modellje épült rá évtizedeken át. A gyökerek a második világháború utáni időszakig nyúltak vissza; a szétbombázott, legyengült cég a fejlődő piacok felé fordult, ahol a baksis az üzletszerzés megkerülhetetlen módja, a helyi szabályok része volt. A német törvények következésképpen sokáig nem is büntették ezt, az adójogszabályok 1999-ig lehetővé tették a vesztegetési pénzek elszámolását - a könyvekben csak N.A. rövidítést alkalmaztak rá. "Nützliche Aufwendungen" - hasznos ráfordítás -, ez volt a bevett meghatározás. A módszert ráadásul egy idő után olyan, egyébként transzparensnek ismert államokban is sikeresen bevetették, mint Norvégia. 1999-ben ugyan Németország csatlakozott az üzleti korrupciót tiltó nemzetközi egyezményhez, de a Siemens csak papíron hajtotta végre a kötelezettségeit: ugyanazt folytatta, mint addig, csak más, nehezebben feltárható eszközökkel. Tudták, ha nincs kenőpénz, elveszítik az üzleteket. Arra törekedtek, hogy betartsák a tizenegyedik parancsolatot: Ne bukj le!

A pénzt így aztán 1999 után osztrák, lichtensteini, svájci bankszámlákra utalták, vagy még távolabbi, egzotikus offshore-paradicsomokba küldték, majd onnan kapták meg azok, akik olajozták a Siemens üzleteit. Az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak feltáró vallomást tevő alkalmazottak beszámolója szerint gyakori volt a készpénzmozgatás is, egy-egy alkalommal egymillió dollárt vihettek ki bőröndben az erre hivatott megbízható siemenses kollégák a titkos pénztárból. Átlagban a megrendelési érték 5-6 százalékát fizették ki korrupciós célra, de a fertőzöttebb országokban a ráta a 40 százalékot is elérte. Az összeget mindig a helyi piacot ismerő tanácsadó cégnek fizették, amely aztán továbbosztotta döntéshozóknak, politikusoknak. Világszerte 2700 ilyen segítő céggel álltak kapcsolatban, a hálózat az amerikaiak becslése szerint hat év alatt 805 millió dollárt kézbesített. A német alaposságra jellemző, hogy mindenről feljegyzést írtak, bizonyítandó: nem saját zsebre dolgoznak. A papírokat eleinte a müncheni központ alagsorában tárolták, csak később, a nyomozások előrehaladtával költöztették el az aktákat 20-30 különböző helyre. A német és az amerikai nyomozók, összesen 300-an, több ezer átutalást vizsgáltak meg, 34 országban 1700 vallomást rögzítettek, a jogi szakértők 1,5 millió órát számláztak le, a Siemensnek eddig - a bírságokon felül - egymilliárd dollárjába került a vizsgálat. A mostani egyezség csak a céget menekíti meg a további gondoktól, az egykori és jelenlegi alkalmazottak ellen tovább folynak a büntetőeljárások a világ számos pontján.

Kivéve Magyarországon, az ország ugyanis egy nagy fehér folt a Siemens korrupciós világtérképén. Hiába tudjuk, hogy a cég hosszú éveken keresztül vezette a közbeszerzési toplistákat (egy számítás szerint 2000 és 2006 között 240 milliárd forintnyi állami üzlethez jutott), hiába látjuk, hogy világszerte ugyanazokat a módszereket alkalmazta. A sajtó alig ad hírt a világbotrányról, érzékelhető módon félve a hirdetési bevételek elvesztésétől, és csak néhányan (ilyen például a Soma-díjjal most kitüntetett, a Siemens ügyeiről a Manager Magazinban és a Figyelőben író Brückner Gergely) írnak a hazai gyanús ügyletekről. A vállalat új magyar vezetője már tavaly bejelentette, hogy legalább nyolc ügyben folyik vizsgálat, hiszen nagy valószínűséggel Magyarországon is fizetettek kenőpénzeket, ráadásul nemcsak egy politikai oldalnak, hanem állami és nem állami szervezeteknek is, milliárdos nagyságrendben. Jó magyar szokás szerint eddig mégis csak azokat a hajléktalanokat sikerült rács mögé dugni, akiknek fantomcégein keresztül a korrupciós pénzek eljutottak a címzettekig. Az is nemzetközi kuriózum, hogy eddig futni hagyták a cég korábbi helyi vezetőit.

A megrendelőket, politikusokat, önkormányzati vagy állami döntéshozókat és a céges segítőiket nem sikerült elkapni, és a jelek szerint nincs is félnivalójuk. A korrupció ellen "brutális" fellépést ígérő miniszterelnök nem kardoskodott azért, hogy a közélet tisztasága okán most aztán azonnal álljanak elő a felelősök, akármelyik oldalon is vannak. A Siemens egyik legnagyobb megrendelőjeként a fővárost képviselő, az egykor "Lop-Stop" szlogennel kampányoló liberális főpolgármester sem ígért elrettentő hadjáratot, de az egyébként a korrupció felszámolásától jelentős megtakarítást remélő Fidesz-elnök sem nyomul az ügyben. A Siemensről (amúgy a Gripenről és a Strabagról is) immár mindenhol bebizonyosodott, hogy korrupt módszerekkel üzletelt, nálunk azonban azt kellene elhinnie a választópolgároknak, hogy itt kivételesen máshogy működtek, ráadásul csupa lelkes, tisztakezű úriemberrel tárgyaltak, akik tiszta versenyfeltételeket teremtettek, és a köz érdekében takarékoskodtak a milliárdokkal." link
szivacs
szivacs 2013. 10. 04. 00:14
Előzmény: #181  Sigorszky
#201
Olyanom nincs :-(
Sebaj, majd cserébe elkérem a fletóét!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek