Investing megint furcsán rolloverezik. Nekem van novemberi contract, és épp +4.15%ban van mára, 3.443 A decemberi fél százalék pluszban van. Az investing a novemberi záróját hasonlítja össze a decemberi mai árával.
A kamatvágás már be van mindenbe árazva. Vix ijesztően alacsony ahhoz képest hogy kormányzati leállás van, és az usa-kína deal tartalmát is csak Trump tudja, és csak szerinte nagyszerű egyelőre. Persze ez nem annyira érinti a gázt (olajat jobban), de egy nagy risk-off esemény esetén a gáz is esne. Ha jön nagy risk-off, én TTF-et vennék most. Már napi többször ránézek.
A 4-es szintet ki tudják használni arra, hogy a shortosoktól és a longosoktól is elszedjék a papírjaikat kétirányú stopvadászat keretében. Ráadásul azért is trükkös a mostani helyzet, mert biztosan vannak sokan, akik az előző contango rés betöltésén felbuzdulva shortolni fogják, reménykedve a gyors és "kockázatmentes" 60 centes profitért; ezzel a következő trenddel ellentétes pozíciót felvéve. Így a nagybefektetők újabb nagy mennyiségű vásárlást tudnak majd végrehajtani.
-MSCI Emerging Markets Index - ETF.-Mivel az index új csúcsra emelkedett, az emelkedő trend továbbra is egészséges, ezzel eltolva a trendtörés időpontját. A trend sérülése az 53,13-as szint alá történő zárással következhetne be. Amennyiben ez bekövetkezik, a korrekciós zóna a 45,3 - 46,9 közötti tartományban várhatná az ármozgást – ebben a sávban lehetne célszerű keresni a vételi lehetőségeket.Ellenállások: 56,25; 59,38.. Támaszok: 46,9; 45,8; 43,75; 42,19; 40,63.
Trumpi tett egy lépést hogy egy pár orosz olaj szállítót ... nem is tudom, blokkolt. Talán ez viszi most fel a fosszilis piacot. Na küldés elött csak megkérdeztem a geminit. 🚀 Trump szankciói az orosz olajcégek ellen Trump elnök a Budapestre tervezett orosz-amerikai békecsúcs elhalasztása után, 2025. október 22-én (szerdán) jelentett be új szankciókat Oroszország ellen.Főbb pontok:
Célpontok: A szankciók Oroszország két legnagyobb olajvállalatát, az állami tulajdonú Rosznyeftet és a magánkézben lévő Lukoil-t célozták meg, valamint azok leányvállalatait.
Indoklás: Trump azzal indokolta a lépést, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásai nem vezettek eredményre az ukrajnai háború lezárását illetően, és hiányzik a komoly elkötelezettség a békefolyamat iránt.
Piacra gyakorolt hatás:
Kínálat csökkenése: A két vállalat együttesen naponta több mint 3 millió hordó olajat ad el külföldre, így a szankciók hatására ez a mennyiség bizonytalanná, nehezebben értékesíthetővé vált a világpiacon.
Áremelkedés: A szankciók bejelentése után a Brent nyersolaj ára azonnal ugrott, egyes hírek szerint több mint 5-7 százalékkal is emelkedett egy nap alatt, ami rávilágít, mekkora ellátási aggodalmat keltett a piacon.
További hatások (Kína, India): A szankciók hatására (főleg a másodlagos szankciók kockázata miatt, amelyek az orosz cégekkel üzletelő harmadik feleket is sújtják) a nagy vásárlók, mint Kína (állami olajtársaságai) és India is jelezték, hogy átmenetileg vagy tartósan felfüggesztik az orosz olaj tengeri úton történő vásárlását. Ez tovább szűkítette az orosz exportlehetőségeket, ami növeli a globális kínálati hiány kockázatát, és emeli az árat.
Összefoglalva: Trump szankciói az orosz olajcégek ellen jelentős kínálati bizonytalanságot okoztak, ami a fő mozgatórugója volt az olajár utóbbi napokban tapasztalt emelkedésének.
Olaj és Gáz
Ugyanakkor elég jó kis forgalom megy bennük, certiben is és forexen is és jók a lehetőségek is benne (nyerni is és veszteni is.) :)
Lehet a kutya sem jön be, meg látjuk.