Topiknyitó: royals 2009. 12. 13. 17:41

Vagyonadó  

Nem bírom tovább magamban tartani a felháborodásomat! Most olvastam a vagyonadó Tv-t és kiértékeltem a házunkat. 2 évvel ezelőtt vettem fel rá jelzáloghitelt, akkor a bank 18 millára értékelte – papírom van róla. Amikor lakásbiztosítást kötöttünk, a biztosító 24 millára értékelte – papírom van róla. Most meg arról lesz papírom az adóhivataltól (APEH_kalkulátor), hogy 35 M Ft az értéke. vagyis ha adózni kell, akkor a dupláját éri? Elmegy az állam oda, ahová gondolom. Hozzáteszem, hogy 9 éve áruljuk 22 M-ért, és nem tudjuk eladni, pedig akkor még nem volt válság. Az ingatlanos azt mondja, hogy max 17 M. A Tv-ben nincsen egy csomó korrekciós tétel sem benne. Ezek szerint tök mindegy, hogy hányan „nyomorognak abban a szerencsétlen házban? És mi van a sokgyerekes családokkal? Még mindig nem veszik észre magukat, hogy nekik is talán dolgozni kellene tisztességesen, munkabérből megélni (na attól kapnának infarktust), és nem ingyen élősködni a polgárokon, akik a belüket is kiköpik, hogy a sok tehernek valahogy megfeleljenek? Komolyan mondom, hogy már szinte élhetetlen ez az ország! Minden lépésünket figyelik, lassan már 1 Forintot sem lehet adni senkinek, mert azután is leszedik a sápot.

Bocsi a kiborulásért, de egyszerűen már olyan mértékben fel vagyok háborodva, hogy azt szavakkal ki sem tudom fejezni. És nap mint nap látom a tv-ben, hogyan osztják az észt az okosok, akik köszönőviszonyban sincsenek a VALÓSÁGGAL!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
guty1 2026. 07. 02. 11:18
Előzmény: #46  signal2
Ezt nem értem.. Tehát szerinted az anyák adómentességét el kell törölni és az alacsonyabb kamatozású hiteleket meg kell szüntetni? Úgy néz ki ( nekem is van két gyermekem ), hogy 29 től járt volna az adómentesség a nejemnek, de nem fogjuk megélni, mert eltörli a jelenlegi kormány, mondván nincs szükségünk rá... Hurrá! Az alacsonyabb kamatozású hitelt is fel szeretném venni, de még nem kaptam meg az építési engedélyt, így valószínű lemaradok róla és ezzel a gyerekeim jövőjét szerettem volna biztosítani, de így nem fogom tudni ilyen formán. Hisz ő nem fog kapni olyan kamatozású hitelt a jövőben, amivel biztosítani tudná az építkezés, vagy vásárlás költségeit. Igen az árakat felverték, de azok maradnak, nem fognak érdemben csökkenni, hiába lesz kisebb a kereslet. ezek szerint neked nincs nejed ( amennyiben férfi vagy ), vagy gyereked. Illetve nem szeretnél fejlődni az életben, vagy csak önerőből.
guty1 2026. 07. 02. 11:06
Előzmény: #44  Goldstein17
Somogy megye- úgy tudom 28 AK értékűek, de nem vagyok benne biztos ( patakok mentén, nem homokos talaj. Egyébként a 25 ös év átlagára 2,8 millió körül volt itt, ezt pedig 2027 ben fogják meghatározni. Lesz majd annyi a számolásnál , majd meglátod..
signal2
signal2 2026. 07. 02. 11:01
Előzmény: #45  guty1
Inkább az olyan intézkedések ellen kellene tüntetni, mint az anyák adómentessége, vagy a piaci alatti kamatozású hitelek osztogatása tehetöseknek. Az ellen miért tüntet, hogy töbet fizet egy szolgáltatásért, amiért többet is fog kapni? A kenyér árának emelésekor is tüntet? Beáll a pékség ajtaja elé?
guty1 2026. 07. 02. 10:58
Előzmény: #42  signal2
Nem azt mondom, hogy sajnálni kell, hisz tényleg 78 ezer Ft/hektár a támogatás mértéke, ami 62,4 millió forint nála és ezt csak úgy kapják, mert művelik a földeket. Én nem kapok semmit, mert csak úgy bejövök az irodámba.. De tény, hogy nem minden év plusszos a mezőgazdaságban és minél több földed van, annál nagyobb is lehet a mínusz. Arról nem beszélve, hogy a megszokott tematikájukba bejön egy újabb adó, amivel eddig nem találkoztak. De te és én is fogunk velük találkozni majd a főúton, ha lezárják....és tüntetni fognak. Mert fognak, az biztos.
Goldstein17 2026. 07. 02. 10:51
Előzmény: #39  guty1
Ez nem mutat mást, mint hogy a spekuláció milyen magasra húzta a föld árakat a jövedelemtermelő képességükhöz képest.  Én is ismerek olyan embert, aki nem tud mit kezdeni a folyamatosan termelődő pénzével és megrögzötten keresi a lehetőséget hogy földeket vásároljon ott ahol él és ahol nagyon korlátozott a föld kínálat, neki az ár nem számít. Az adó majd egy kicsit leveri az irreális árakat. Egyébként merre vannak ezek a földek? 4 millió egy kicsit soknak tűnik. 
signal2
signal2 2026. 07. 02. 10:47
Előzmény: #41  hekki
Mondjuk én elsö épésként inkább a tökejövedelmeket adóztatnám kivételek nélkül. A TBSZ-t bekorlátoznám évi 10 millió Ft-ban, és kizárólag a TBSZ-en szereplö összegre adnék adókedvezményt. Minden más tökejövedelmem egységesen 15%-kal adózna. Szerintem ez többet is hozna, mint a tervezett vagyonadó.
signal2
signal2 2026. 07. 02. 10:45

Akinek 800 hektár van a tulajdonában, az igencsak vagyonos ember. Ha öberöböl vette, akkor tényleg van ekkora vagyona, ha hitelböl, akkor az amúgy is csökkenti az adóalapot.
És tegyük hozzá, hogy ekkora földre 100 millió feletti földalapú támogatás (közpénz) jár évente, plusz, ha jól gazdálkodik szintén 100 millió eredményt tud kitermelni rajta átlagban. Akinek 200 millió felett van az éves jövedelme, az bizony járuljon csak hozzá aktívabban a közkiadásokhoz. Föleg, hogy a jövedelme fele eleve közpénz.
hekki
hekki 2026. 07. 02. 10:44
Hajrá, minél kisebb értékhatár legyen a vagyonadónál, sőt a 3. Ingatlant ettől függetlenül szintén adó alá kell helyezni 
Borisz 2026. 07. 02. 10:33
Ha érzékenyen lehúzzák a magyar társadalom színe-javát, az ki nem kényszerített hiba lesz. Pont a társadalmi piramis erős, felsőbb részének fog elmenni tőlük a kedve. És az ilyenektől hamar épülésbe tud kezdeni a parlamentáris váltógazdálkodás. És már 2030-ban átadhatják a stafétabotot a Mi Hazánknak.
guty1 2026. 07. 02. 10:05
Előzmény: #38  Borisz
Valószínű nem csak őket fogja érinteni. Gondolj bele hányan gazdálkodnak több száz hektárnyi földön, Az ismerősömnek 800 hektárja van ( 4millió/ hektár itt a föld kb ), egy szakadt pikup-pal megy jobbra balra, igaz vannak gépek, állatok. Na ennek az adó vonzata évente 30 millió forint lesz, holott vannak évek, amikor a rossz termés miatt a végén veszteséges lesz az év. Legyen az aszály, vagy jégverés, stb miatt. Szerinted meddig bírják ezek a gazdák majd? És ez csak egy része az érintettek körének. Van 3-4 Balatonparti ingatlanod, amit kiadsz és pénzt keresel vele, ami után adózol, kifizeted az IFÁ-t az önkormányzatnak, 4 % ot a bevétel után még pluszban az államnak, majd ha véletlenül az 1Y eléri a vagyonod, amit ők határoznak meg ( ebben kocsi, bankszámla, befektetés, stb minden benne van ) akkor még fizethetsz 10 millió forint vagyonadót is.. Ez kellett a népnek, hát fizessenek azok, akik megszavazták ...Ez nem csak a NERT érinti, hanem , ahogy a cikkben is volt több tíz-száz ezer embert...
Borisz 2026. 07. 02. 09:52
Hát én ott kezdeném, hogy az adóalany definiálásához olyasmivel indítanék, hogy aki az elmúlt 5 adóév során n éves átlagban x összeg felett vett ki osztalékot bármilyen cégből, vagy tulajdonában volt x összeg feletti egyedi értékű jármű, vagy y feletti egyedi értékű ingatlan, meg ilyesmik. Ez célozná jobban a NER-t. Az, hogy otthon a Pityukára meg a Bubókára a családi ebédlőasztal hány százaléka esik, az nem biztos, hogy NER-specifikus irányba tolja ezt az egész agyrémet. Pedig a politikai igéret az volt, hogy ez a NER gazdagjai ellen lesz kitalálva.
signal2
signal2 2026. 07. 02. 09:39
Előzmény: #36  Borisz
A családi alatt azt értik szvsz, hogy mondjuuk a cégben csak családtag tulajdonos, illetve kiskorúak nevén is vannak vagyontárgyak. Az is benne van a cikkben, hogy az adó alanyai magánszemélyk lesznek. Az lesz a érdés, hogy mit kell majd az adóalaphoz számolni. Vagy pl. hogy az egy háztartásban élö adóalanyok között hogyan osztják fel az adóalapot.
Borisz 2026. 07. 02. 09:25
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260702/sokakat-erhet-kellemetlen-meglepetes-a-vagyonadoval-joval-tobben-lehetnek-erintettek-mint-ahanyan-gondoljak-846788
Ez így hogy?
Nem értem, miért emlegetnek a riportban folyton családi vagyont. A magyar adófilozófiában a család az nem adóalany. A tulajdonos személye az lehet egy adóalany.
Törölt felhasználó 2010. 01. 26. 15:50
Előzmény: #33  pampa
Az Alkotmánybíróság nagyon jó döntést hozott.
Nekik több eszük van, mint az egész MSZP-nek együttvéve.
Törölt felhasználó 2010. 01. 26. 15:43
Előzmény: #30  pampa
"Az AB-nek nem önmagában a forgalmi adózással és a vagyonadó-törvény által előírt önadózással volt problémája - ismertette a döntés hátterét Sereg András. A törvény azt írta elő, hogy a lakóingatlan tulajdonosa állapítsa meg a lakásának, üdülőjének forgalmi értékét, és ez alapján döntse el, hogy kell-e adót fizetnie vagy sem. Az APEH azonban öt éven belül jogosult lenne más forgalmi értéket megállapítani, és ha az adóalany által bevallott értékhez képest az APEH által megállapított érték tíz százaléknál nagyobb mértékben eltér, akkor az adóhivatal bírságot szabhatott volna ki. Ám még ha jogszerűen jár is el minden fél, akkor is előfordulhat, hogy becslésenként 30-40 százalékkal eltér a lakás értéke. Így pedig az adózó egyoldalúan viseli a kockázatokat, és jogbizonytalansághoz vezet a szabályozás - magyarázta az AB sajtófőnöke. Ezért semmisítette meg az AB a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részét."

No, végre, szerintem is jó döntést hozott az AB! A lényeg az ingatlanok értékbecslésének - akár 30-40%-os - hibahatárában rejlik, ami egyértelműen jogbizonytalanságot eredményez, még akkor is, ha egyáltalán nem bírságolhatna az APEH. Csak gondoljatok bele, hogy milyen hosszadalmas jogvitához vezetne, ha az apeh azt mondaná valamely ingatlanra, hogy száz, a tulajdonos pedig azt, hogy ötven. Ha nem bírságolhatna, meddig folyhatna a vita a BECSLÉSEN?

Korábban éppen ezt, a becslésen alapuló adómeghatározást bíráltam, ill. konkrétan azt, hogy maga a becslés is teljesen szakmaiatlan volt...

pampa 2010. 01. 26. 15:17
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Ők jó törvény alkottak,csak az AB hozott rossz döntést....
Törölt felhasználó 2010. 01. 26. 15:08
hála istennek, jó döntést hoztak, csak arra leszek kiváncsi, hogy a rohatt komancsok hogy fogják lekommunikálni:)
pampa 2010. 01. 26. 14:48
Akkor így a kormány "sara" lett a költségvetésen ütött 50 MRD-os luk ?
pampa 2010. 01. 26. 14:47
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Az Alkotmánybíróság egyhangú döntéssel megsemmisítette a vagyonadóról szóló törvény lakóingatlanokra vonatkozó részét. A nagy értékű vízi- és légi járművekre, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsikra vonatkozó fejezetek hatályban maradtak - erősítette meg a Heti Válasznak az Alkotmánybíróság szóvivője.
Törölt felhasználó 2010. 01. 25. 08:38
link

"Ha csak józanul álltak volna, állnának hozzá az eléjük kerülő adóügyekhez, adókérdésekhez, az sokat segítene, és akkor nem lenne ilyen nagyfokú bizonytalanság az adózók és az adókérdésekkel naponta foglalkozó adószakemberek körében – fűzi hozzá Kövesdy Attila, a Deloitte adóosztályának vezetője. Többen ennél is tovább mennek: van, aki szerint az alkotmánybírák úgy viselkednek, hogy aki nem jogász, az a szemükben nem ember. Zara László pedig úgy fogalmaz: furcsa, hogy minden adózási ügyet el tudnak dönteni az AB tagjai anélkül, hogy adózásban jártas szakemberekkel beszélnének."
tokos. 2010. 01. 10. 17:38
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Én se akarnék fizetni a helyedben :-).
Törölt felhasználó 2010. 01. 10. 17:26
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Kiszámoltam az egyik szomszédomét is, aki tavaly adta el a házát. Eladási ár / Apeh becslés 53%.

Valami nagyon nem stimmel ezzel a kaplkulátorral... :(
Törölt felhasználó 2010. 01. 10. 16:48
Előzmény: #25  tokos.
Közben megvan a kalkulátorban a hiba:

Mivel két évvel ezelőtt elég jólk beleástam magam az ingatlan értékbecslésbe, azt a hüvelykujjszabályt megtanultam, hogy minél nagyobb egy ingatlan, annál kisebb lesz a m2-ára.

Ez a környékünkön azt jelenti, hogy míg egy átlagos, 50-60 m2-es társasházi lakás m2-ára valóságban elérheti a 4-500 eFt/m2-t is, addig egy átlagos ikerházi lakás 120-150 m2-rel 3-400 eFt/m2, az ennél nagyobb, egylakásos családi házak pedig 2-300 Ft/m2, a 400 ezret csak nagyon ritkán adnak egy családi házért, én még nem hallottam egy ilyet sem az elmúlt pár évben... :)

Ehhez képest, ha egylakásos házként kalkulálok az Apeh-nál, az több, mint 600 eFt/m2-es árat ad, de ha ugyanezt átkattintom többlakásosra (pl., mintha ikerház lenne, az rögtön a a felére(!) esik...

Persze, tudom én, hogy jobb egy önálló ház, de nem a piac nem fizet kétszer annyit annyit négyzetméterenként, csak azért, mert nem ikerházi lakásról, hanem önálló lakásról van szó. Sőt, a valóság épp ellenkező eseteket produkál, hiszen az ikerházak lakásai kisebbek, ezért azok négyzetméterára magasabb....

Ja, és ezt a 600 ezret úgy kalkulálja a program, hogy a lakás esetleges (luxus)minőségét nem kérdezi, az egylakásos lakóépületek átlagára a megyénkben pedig 160 eFt/m2. Ha a II. kerületben lenne, 400, ha a XII. kerületben lenne a házam, még akkor is "csak" 500 eFt/m2 lenne az átlagára... No, de egy pest-megyei községben a 600 ezer több, mint gyanús...

Azt hiszem, elég jelentős eltérés van a kalkulált és az átlagos között, hogy programhibára gyanakodjak... :)
tokos. 2010. 01. 10. 15:45
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
A bizonyítás azért nem olyan könnyű, eddig is így működött, nem hiszem, hogy sokan buktak rajta. Annyi a különbség, hogy az illetéket, ha úgy gondolják, hogy a szerződés nem a valós értéket mutatja, egy általuk megadott érték alapján számítják a hatóságok.

A másik kérdés, hogy a bekerülési érték valóban szerencsésebb, lenne, ebben szerintem is igazad van, ha jó helyen tudok építeni egy kérót, sokkal olcsóbban, mint amennyit a valóságban ér, attól még nem vagyok gazdag, míg mondjuk bármelyik adócsaló felhúzhat mondjuk Kukutyimban egy 2-300 nm-es kérót mindenféle extrával, akár 100 milláért úgy, hogy papíron nem ér 30-at se.

A törvény úgy szar, ahogy van, de ez nem újdonság.

A miénk amúgy (papíron) olyan 29,4-ben volt, lehet, hogy azt írom be, talán nem lesz feltűnő. :-).
Törölt felhasználó 2010. 01. 10. 15:32
Előzmény: #23  tokos.
De ha csak papíron csökkennek az ingatlan árak, a vaklóságban nem, akkor az okirathamisítás és adócsalás, az viszonylag könnyen bizonyítható.

A nem forgalmazott, egyedi ingatlan hasonlóan viselkedik, mint az illikvid értékpapír: lehet tippelgetni viszonylag tág határok között a "valós" értékéről, de az csak a hasraütéshez lenne hasonlatos.

Mondom, bekerülési értéken kellene nyilvántartani az ingatlanokat adó szempontjából, csakúgy, mint a cégek könyveiben a részvényeket, befjegyeket. Pedig azoknak még volna is piaci árfolyamuk, csak az óvatosság elve szerint mégsem kell kimutatni a cégek könyveiben a hasznot mindaddig, amíg azt nem realizáljuk. A magánszemélyeknek a lakóingatlanjaikkal miért kellene a nem realizált nyereséget/értéknövekményt leadózniuk a lakott, azaz forgalomképtelen, tehát forgalmi értéket csak erőteljes becsléssel megállapítható ingatlanjaik után? Ez az értéknövekmény amúgy is főként az inflációból adódik...
tokos. 2010. 01. 10. 14:02
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
A dolognak logikus következménye lenne, hogy az ingatlanárak papíron jelentősen csökkennének. Erre jelenleg is sok esetben van nyomás, hiszen az illeték sok esetben növekszik a vásárolt ingatlan értékével, aztán az szja kötelezettség is emelkedik, ahogy drágul az ingatlan, most meg jönne hozzá az ingatlanadó is.
tokos. 2010. 01. 10. 13:14
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Ja, csak olyan pici? :-)
Törölt felhasználó 2010. 01. 10. 13:09
Előzmény: #19  tokos.
Csak 75 köbös, és csak 10 millát tesz hozzá. Ennek a többszöröse az eltérés az Apeh által kalkulált és a jelenlegi vevői piac által valóban kifizethető érték között.

Más kérdés, hogy - az előszereteti érték miatt - az Apeh által kalkulált árért sem adnám oda... :)

Topik gazda

royals
3 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek