Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:49

Shortolás technikai kérdései és egyebek  

Mint oly sokan én is kezdő vagyok, de nagyon! Viszont szeretném megismerni elsősorban a shortolás technikai kivitelelezését (Erste NetbrokerPro rendszer technikai alapjai) illetve a mögöttes pszichológiáját.

Tehát az első kérdésem:

hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 18:59
Előzmény: #199  mizsi3
Nekem az a realizálás, hogy nap végén látom a számlaösszesítőm. Attól se több, se kevesebb pénzem + rv-em nem lesz, ha a 3ezres bekerülés helyett esetleg 2250-et látok.
Persze pszihóban elhitethetném magammal, hogy az csak befektetés, majd egyszer megtérül.
mizsi3 2009. 01. 24. 18:28
Előzmény: #198  BudFox
pontosan erről van szó, végre egy ember aki érti
BudFox
BudFox 2009. 01. 24. 15:05
Előzmény: #197  Törölt felhasználó
ha eladod a magasabb áron beragadt papírjaidat, akkor azzal realizálod a bukót....de én akarom eldönteni hogy mikor realizálom, nem a program.
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 14:30
Előzmény: #196  BudFox
Én csak azt nem értem, miért is nem mindegy hogy mit ad el a rendszer, ill annak mi volt a beker ára. Pl 100 db, 3000 ft-on véve.
Most short, 200 db 2250 en, majd nap végén vissza 2200 ért. Nyereség 200*50- brokidij.
Ha az enyém adta el plussz 100-at, akkor is 100 rvem plusz a short nyereségem lesz nap végére, ha nem az enyémet akkor is. Hátakkor?

Ami viszont tuti progi hiba. 2000 db (ennyi a max ersténél) shortolásánál voltak gondjaim. Ha mentközben módosítottam volna az árat, -főleg ha abból már adott is el x d-ot), akkor nem engedte, mondván túllépem a max db keretet.
BudFox
BudFox 2009. 01. 24. 14:15
Előzmény: #193  Törölt felhasználó
Hogy őszinte legyek én a bekerülési árakat nem szoktam nézegetni a rendszerben, mert nagyon körülményes megnézni..szthiszem az alap rendszer elég jól mutatja, és meg a PRO -ba szoktam belépni...

na mindegy..

Azért igy csináltam, mert attól féltem, hogy ha beteszek egy tőkeáttétes eladást, akkor a régi részvényeimet is eladja nekem a gép, amit én nem akarok..

vagy nem akkora tőkeáttétel megy a dolog amit akarok..

példa :
volt 100 részvényem mondjuk

van 100.000 forint a számlámon.

és 5 szörös tőkeáttéttel akarok shortolni 2500 -as OTP -t

ebből 40 darab jönne ki..nem számolva a jutalékot.
tehát eladok 200 darabot. - beteszem az eladási ajánlatot..

de mivel 100 darab már ott van a számlámon, féltem hogy eladja nekem a gép, amit nem is akartam..ezért előtte 100 darabomat berakom mondjuk 6000 forintra eladásra....

meg ugye shortolásnál ott az egyenleg, hogy minusz xy darab..amit vissza kell venni zárás előtt..

És nekem nagyon nem tettszett hogy belekeveri a gép a meglévő papírjaimat...

Én csak a meglévő szabad pénzemmel akarok bűvészkedni...tehát ezért kell a meglévőket elkülöníteni..

Portfolio -s, Erste rendszer igy csinálta...de majd kipróbálom a kedvetekért legközelebb..

nem is értem hogy nyúlhat akárhogyan is hozzá a meglévő ajánlatokhoz a program, hiszen azért van ajánlat betéve rá hogy az már le van kötve oda...szóval az nem értem....

akinek van portfolio -val tapasztalata, azért irja le a véleményét..köszi. :-)))
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 13:33
Előzmény: #167  mizsi3
Mizsi.
Megpróbálom:

Tehát van 100 db részvényed, amivel beragadtál.(alacsonyabb a pill. ára, mint amennyiért vetted)

Ezekkel a papírokkal a saját papírjaiddal (SR)
Indíthatsz, shortot.
Úgy, hogy eladod őket, mert arra számítasz, hogy esni fog a részvény ára.

Amikor úgy érzed, hogy tovább már nem esik, ugyan azt a mennyiséget (100db) vissza vásárolod x ft olcsóbban.

Ekkor keletkezett némi nyereséged, de az eredeti, beragadt papírjaid is megmaradtak.

Tehát, lefaragtál valamannyit a beragadt papírjaid bukójából.

Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 12:49
Előzmény: #167  mizsi3
latom te egyaltalan nem erted...
bocs de en itt inkabb feladom
shortolj ahogy gondolod
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 11:58
Előzmény: #192  mizsi3
Akkor Te az EQ-nál vagy.
BudFox a portfolio-n (Erste-nél).

BudFox!

Akkor Te adtad el a "sima" magasabb beker.-es rv.-det is, és akkor "eltünt" a régi beker., majd visszavásárláskor az új beker. jelent meg, ill. a pénz a szla-don? Zárást megvártad? Akkor is megnézted?
Ezért találtad ki ezt a formulát?

Üdv.
mizsi3 2009. 01. 24. 11:33
Előzmény: #190  Törölt felhasználó
igen, és az már alapból jól jelent meg
csak a részvények bekerülési értéke nem stimmelt, de zárás után azokat is helyre tette
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 11:01
Előzmény: #187  Krumenaker
Kb. én is így csinálom most. ez nem mindig lesz így, de most megköveteli az elképzelésem.
Viszont én heti 1-2 pozíciót nyitok egyelőre, TDT-t meg csak mostanában. Most kezdem "érezni".
Grafikont 15 percest nézek, ill. magát a logaritmikus vonaldiagrammot, hogy lássam a kialauló alakzatokat.
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 10:45
Előzmény: #173  mizsi3
Akkor a számládon jóváírt pénzt?
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 10:42
Előzmény: #168  mizsi3
Egyetértek. Én ilyesfajta számításokat is végeztem.
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 10:23
Előzmény: #187  Krumenaker
szép gondolatok
jó volt olvasni
azt nehéz legyőznie az embernek, hogy hirtelen ötlettől vezérelve indítson vmit, ami nem jól átgondolt
én próbálom előző nap este meggondolni, mit szeretnék, attól ritkán térek el, ha mégis, sokszor a hirtelen döntés nem jól sül el:(
Krumenaker 2009. 01. 24. 09:57
Néhány gondolat általában a shortolásról, és arról, én hogyan csináltam.

1. A shortba, mivel hivatalosan meghatározott kifutási ideje van, sokkal kínosabb beragadni, mint longba. Fokozott éberség kell hozzá, és SOHA nem szabad megengedni, hogy a kifutási határidőt elérjed, és a bróker zárjon helyetted. Mindig magadnak kell zárni, mert ha broki zár, csak rosszul járhatsz! Ez vonatkozik a TDT-k napi kifutására, meg a határidő éves kifutására is.

2. A magyar piac nem shortra van kitalálva. Egyedi részvényeket nem lehet napon túl shortolni, és a BUX határidőnek is egyetlen likvid komponense van, az adott év decemberi kifutása (idén: BUX0912). Ennyi, ezt kell szeretni. (Vagy, ami egészségesebb megoldás, külföldi papperokat, indexeket shortolni.)

3. Illikvid határidőkkel (pl. OTP0909, ECO0903 stb) nem szabad foglalkozni. Ne tévesszen meg senkit, hogy néha a hírekben megjelennek ezekre vonatkozó kötések (pl. az econet márciusi határidőzése).

4. Egyéni stratégia kell hozzá, ugyanúgy, mint a longoláshoz. Brókertől kár tanácsot kérni, csak véletlenül adhat hasznos tippet.

Az általánosságok után akkor arról, én hogyan készítettem a bablevest.

Reggel, piacnyitás előtt kb. másfél órával felkelés, sárgák éjszakai hadműveleteinek áttekintése, hírek olvasása.

Megnézem, hogy milyen adatok várhatóak aznap. Gazdasági adatok, csodaemberek (Obama, Bernanka, Trichet, Buffett stb.) megszólalásai, központi bankok ülései, hangulat-indexek megjelenése, cégek gyorsjelentései stb. Ezeket egy papírra külön ki is jegyzetelem, hogy mégjobban belém vésődjön, mikor mi következik.

A hírek olvasgatása közben kialakul valamilyen összbenyomás, milyen nap várható, kialakulnak gondolatok, mit lehetne a piacon megjátszani. Ezeket viszont nem írom le. Nem kell bevésni - mert ezektől lehet, hogy éppen majd menet közben el kell térnem.

Indul a kereskedés, támasz-ellenállás és FIBO-szintek alapján (perces grafikonon figyelve az eseményeket) vagy csinálok valamit , vagy nem. Soha nem lépek egyszerre, az egész tőkémmel piacra, apránként növelve vagy csökkentve a pozíciómat lavírozok. Nem akarom befolyásolni a könyvet, ha 50k hatit zárok, még azt se teszem be egyszerre a könyvbe, hanem több adagban sózom el (mások persze másképp gondolják, 100k-at is betesznek egyben).

Folyamatos, teljes koncentrációval figyelem a piacot, nemcsak az indexet (BUX határidő grafikonját) amivel kereskedek, hanem 4-5 oldalt párhuzamosan nyitva tartok mellette a böngészőben (USA futuresek, híroldalak).

Ha pozícióban vagyok, mindig van elképzelésem, hol szeretnék zárni, de ezt rugalmasan kezelem, ha másképp mozog a piac, máshol zárok. Meggondolom, hogy mikor ebédeljek, mikor menjek ki wc-re pislantani, mert ezt se engedi meg bármikor a helyzet. Az ajánlataimat rakosgatom ide-oda, visszavonom, újat teszek be, igyekszem "együtt lélegezni" a piaccal. Zárás előtt tízszer is meggondolom, hogy másnapra vigyek-e tovább pozíciót.

Este, fáradtságtól ájuldozva elgondolkodom, hogy érdemes-e ezt csinálni, vagy talán inkább normális életet kéne élnem családdal, barátokkal, szabadidővel.

Tavaly arra jutottam, hogy nem, így nem érdemes.
mizsi3 2009. 01. 23. 21:26
Előzmény: #184  mizsi3
Na, most megnéztem újból a webbrokit, és most már normálisan látszódnak a részvényeim, visszakerült az eredetileg is meglévő pakk.
Úgy látszik zárás után korrigál a rendszer, csak nyitvatartás alatt tűnik úgy, mintha a saját rv-ét eladtam volna.

Persze, ha nem ma kezdek el próbálgatni shortolni, meg tisztázni, hogy hogy is működik, akkor sokkal jobban járhattam volna....
mizsi3 2009. 01. 23. 17:56
Előzmény: #184  mizsi3
nem semmi nap volt a mai azoknak, akik shortoltak...
mizsi3 2009. 01. 23. 10:49
Előzmény: #183  BudFox
Nem, direkt figyeltem rá, hogy az összérték kevesebb legyen, mint a szabad pénzem a számlámon, tőkáttételre egyelőre nem is gondoltam.
Ezek szerint az Equitas nem olyan jó, mint a Portfolio, mert ez bizony hozzányúlt.
BudFox
BudFox 2009. 01. 23. 10:40
Előzmény: #173  mizsi3
Hello mizsi.

nekem Portfolio online rendszerem van..
itt működött a dolog.

Tehát shortolás előtt a meglévőket jó magas betettem eladásra..

És a meglévő szabad pénzedet veszed alapul..

abból kiszámoltam, hogy mennyit tudok venni, beszoroztam 5 -el, és már megy is 5 szörös tőkeáttéttel..

nekem nem nyúlt a meglévő papírjaimhoz, hiszen azokra volt érvényes eladási ajánlat...
és most azon csodálkozom hogy neked hozányúlt ?

Nem az lehetett, hogy nem volt elég szabad pénz a számládon ? és a meglévők terhére tőkkeáttéteztél ?
mizsi3 2009. 01. 23. 10:25
Előzmény: #181  Törölt felhasználó
Tudom, én most épp TDT-éztem
De te még mindig nem érted sokak problémáját.
Azt akarják, hogy a meglévő részvényeikbe ne kavarjon bele a TDT-ézés. De hiába lettek azok elkülönítve a kamu, felsőlimites eladási megbízással, a rendszer mégis azokból vette le a rv-ét az eladási megbízásnál.
Igy pedig hiába nyersz a shorton mondjuk 20 Ft-ot, ha az eladással mondjuk 100-at vesztel.
Mert 2340-en adtad el, 2320-on vetted vissza, de a rsz 2440-es rv-edet adta el.
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 10:06
Előzmény: #180  mizsi3
tdt bármikor lehet.. ahol azt engedi, tény rizikósabb, de olcsóbb
tapasztalat kell hozzá

Topik gazda

csapa
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek