Lehet, de a Questor esetén nem voltak meg dolgok. Nem vagyok benne biztos, hogy a Keler oldali összesítés volt a probléma hanem a másik ami tele volt hazugsággal.
Lehet, de a Questor esetén nem voltak meg dolgok. Nem vagyok benne biztos, hogy a Keler oldali összesítés volt a probléma hanem a másik ami tele volt hazugsággal.
A budacash és a Quaestor esetében vagy fél év kellett,hogy az ügyfélvagyon összesítésre kerüljön. Ez alapján akkor képzeld el ezt Magyarotszág összes bróker cégére, hogy havonta megcsinálják ? Én ezt kétlem.
"Az mnb-s megtekintés is csak akkor lehet megnyugtató, ha az állami ellenőrzőszervek rendesen végzik a munkájukat." - azaz összead egy számsort és megnézi a KELERnél lévő mennyiséget. Nem olyan nagy dolog ez. Tényleg próbáld végiggondolni a rendszert, meg, hogy csalnál esetleg, hogy buknál le és rájössz baromi nehéz.
Nyugodj meg nem nagyon lehet csalni.
Hogy néz ki a dolog. Elküldi a brokicég az MNB-nek minden ügyfele részvénymennyiségét. Mivel a brókercég nem tudja, hogy ki fogja megnézni a számláját és ki nem ezért mindenkiről a valóságot kell nyújtania. Az MNB oldalán meg csak annyit kell tenni, hogy fogja összeadja a teljes mennyiséget és megnézi egyezik-e a KELER-nél lévő mennyiséggel.
Ha csak pár ügyfél nézi meg a számláját az MNB-nél (ez 1-2%) már akkor 99% fölött van a valószínűsége, hogy kiderül a csalás. Ehhez kéne valami statisztikus én már elfelejtettem, hogy ez hogy volt. De nagyon alacsony mintavétel esetén is elég nagy valószínűséggel kiderül a gubanc.
Az egyedüli trükk az lehet, hogy betesz pár kamu ügyfelet és azokra jelentős mennyiségű shortot "allokál". De ezekhez meg talán kölcsönszerződés kell szóval lehet még nem is működik.
Jó ez a rendszer. Amit te javasolsz szerintem nagyon megdrágította volna az egészet. Gyakorlatilag a backend rendszerek nagy részét újra kellett volna írni.
Lássuk be, annyit jelent hogy a broki cégnek eggyel több helyre kell adatot szolgáltatnia. Ha csalni akar, akkor szar felügyelet mellet csalni is fog.
Ez kifelé kommunikálva nagyon jól hagzik a tömegek felé.
A megoldás az lett volna, ha nem gyűjtő számla van a brokiknál, hanem egyéni számla a kelernél vagy ne adj isten az mnb-nél vagy erre a célre létrehozott intézménynél. A cégek pedig csak közvetítőszerepet töltenek be és nem kezelnek számlákat.
Hogyne küldött volna a BC kivonatot, minden hónapban, csak persze hamisat több mint 10 éven keresztül.
Az mnb-s megtekintés is csak akkor lehet megnyugtató, ha az állami ellenőrzőszervek rendesen végzik a munkájukat. Ha szar az ellenőrzés, akkor oda is hamisak küldenek, te meg nyugodtan vagy, mert azt hiszed hogy mindened megvan.
Az idei évtől jogszabály írja elő, hogy kötelesek havi számlakivonatot küldeni. Ennek az a szerepe, hogy ne fordulhasson elő olyan, mint a Buda-Cashnél, hogy az ügyfélnek nem küldenek kivonatot, csak az üzletkötőn keresztül tud tájékozódni az egyenlegéről, ő meg azt mond, amit akar.
A havi kivonattal együtt kapsz egy jelszót is, amivel az MNB honlapján is ellenőrizheted, hogy ugyanazt az egyenleget jelentették-e az MNB-nek, mint amit te megkaptál az összesítőn.
Ha az összes számlamozgást nem is nézed át, az egyenleget egyszer-egyszer nem árt ellenőrizni.
Nem igazán értem az e-mailben külön elküldött havi forgalom kivonatát pdf-ben az összes számlámról szerepét, amikor ezt a netboon felületén is nyomon tudom követni...
Vagy ez valamitől hivatalosabb forma?
Ráadásul a daytrader szlám 37 oldal... Tuti át nem nézem, főleg úgy, h nekem a saját magam által vezetett ker.naplóm a mérvadó...
Tényleg vonnak osztalékadót, akkor is, ha TBSZ számlán van a részvény, de ez azért elviselhető tétel, még ha bosszantó is. A kettős adóztatást elkerülő egyezmények általában 15% levonását engedik. Eddig nekem csak a németekkel volt rossz tapasztalatom, hogy többet vontak (26%-ot), ami ugyan visszaigényelhető, de kérdés, hogy kisebb összegeknél megéri-e a költséget és a vesződséget.
A minimáldíj tényleg nagyon alacsony az amerikai részvényekre. Cserébe a választék óriási. Olyan, mint amikor a falusi gyermek először megy be egy játékáruházba... :)) Csak ámulunk, hogy így is lehet portfóliót építeni, nem csak 3-4 blue chipből. :)
random capital
megnéztem az oldalukat, nekem jobban tetszik, mint az equitas.
más is gondolkodik váltáson? szerintetek érdemes?