A 18 éves hacker ügye miatt kialakult népharagot igyekszik tompítani szombaton is a Budapesti Közlekedési Központ és a T-Systems Magyarország. Mindkét társaság vezérigazgatója közleményt adott ki. A BKK kompenzációt emleget, a
"Az infó begyűjtése után pedig jelezni kell a tulajnak, hogy meghekkelhető a rendszere. Javítsa ki a hibát."
Pontosan ez történt. SŐT, azután, hogy jelezte a tulajnak a hibát, onnantól a bejelentő törvényi védettséget élvez, és aki ennek ellenére joghátrányt okoz neki, azt felelősségre vonják.
"A BKK frissen bevezetett értékesítési rendszerében nagyon durva biztonsági hibákat találtak, egy 18 éves, etikus hekker pedig megmutatta, hogy minimális alaptudással annyi pénzért vehet az ember bérletet, amennyiért csak akar. A fiú jelezte a BKK-nak a hibát, de választ nem kapott, az elektronikus jegyrendszert kidolgozó T-Systems pedig mindezt úgy köszönte meg, hogy feljelentette a fiatalt."
A hiba "kihasználásához" kell min. "hekkertudás".
Minden rendszer meghekkelhető, csak a megfelelő szakembergárda és géppark álljon rendelkezésre. Az infó begyűjtése után pedig jelezni kell a tulajnak, hogy meghekkelhető a rendszere. Javítsa ki a hibát.És minden törvényes........
néhány perc telt el -- de az a helyzet, hogy a közérdekű bejelentésekről szóló törvény szerint PONT EZ TÖKMINDEGY.
egyetlen feltétel, hogy a bejelentés a fontos tényeket illetően valós adatokat tartalmazzon. és mivel ez a feltétel teljesül, Kaszás Zoltán belefutott egy pofonba, mert most ő a gyanúsított.
Egyetlen dolog lehet amin elgondolkodnék, hogy mennyi idő telt el a tesztelés és a jelentés között. A többi maszlag. :)"
Valószínűleg ez lesz a vizsgálat tárgya.
Pampa vannak ilyenek akik kíváncsiak, és gondolkodnak, na ez viszi előre a világot ennyi. Képzeld el ha Einsten csak a bárgyú professzoraira hallgatott volna, most nem lenne relativitáselmélet. Bocs nem akartam nagyképű lenni.
Én már nem tudom, ha azt látom, hogy egy BKV busz ajtaja nem záródott be rendesen, kézzel lehet mozgatni, akkor ezt jelezzem-e a sofőrnek, mert ha szólok neki még a végén sitten végzem közúti veszélyeztetés indokkal.
Milyen szerencse, hogy annyit járok busszal, mint Orbán Viktor.
Én sehol sem olvastam, hogy miután lebukott azután jelentette, tehát nem a csalás volt a cél !!! (persze némi népszerűség hajhászás igen, de hát emberek vagyunk :)
Amellett a hasonlatoddal az a baj, hogy a te felfogásod szerint ha valaki teszteli egy hajó teherbírását az egyenértékű egy atombomba tesztelésével ...
" A többi maszlag."
Kaszás Zoltán már nem így gondolja, miután ő fog bíróságra járni. Csak ugye, a törvény előtti egyenlőség jegyében, nem törte rá az ajtót a TEK éjszaka, hogy közöljék vele a gyanúsítás tényét.
Emlékszel még, amikor a FIDESZ egyik gépéről matattak az MSZP szerverén? linkA Fidesz gépével töltötték le az MSZP kampányanyagait tároló szerverről Hiller Istvánnak azokat választási szórónyomtatvány-terveit, amelyek a Magyar Nemzetnél landoltak, a lap pénteken dupla oldalon közölte őket.
Nem emlékszem, a FIDESZ ezt jóindulatúan jelezte az MSZP felé, vagy bűncselekményt követtek el inkább helyette?
NEM így történt.
felfedezett egy hibát, majd ezt részletesen dokumentálva bejelentést tett a BKK felé.
ettől kezdve megilleti a 2013. évi 165. törvényben szereplő (a közérdekű bejelentőket megillető) védelem, és ha ennek ellenére próbálják hatósági eszközökkel zaklatni, az jogtalan (még akkor is, ha egyébként -- nem közérdekű bejelentőkkel szemben -- az adott intézkedés jogszerű lenne).
A közérdekű bejelentést tett fiút ért minden joghátrányért kompenzációra jogosult (az adófizetők pénzéből természetesen), viszont a joghátrányért felelősökkel szemben büntetőeljárást kell indítani. Kaszás Zoltán, T-Systems tehát egy büntetőeljárás gyanúsítottja, valószínűleg a bocsánatkérésre is a gyanúsítotti kihallgatást követően került sor.
imígyen szólnak a magyar törvények.
Õszintén sajnálom, bocsánatot kérek - Megszólalt a BKK és a T-Systems vezére
Ugrás a cikkhez