Kezdő vagyok a tőzsdézésben, vettem egy részvényt, mikor eladtam nagy veszteséggel sikerült csak. Most megint vettem részvényt, de ha eladom nyereséggel akkor is levonódik a nyereségadó, ha az előző veszteségem sokkal nagyobb mint a mostani nyereségem?
Vagy átlagolódik a dolog, és a portfólióm összes nyereség/veszteségének átlagát kell figyelembe venni? ha pozitiv a szám a befektetett összeghez képest akkor kell adózni? ha kissebb akkor nem?
Egy kicsit utána néztem a dolgoknak, beszúrom ide amit találtam, próbáljátok értelmezni.
Forrás:1996.évi CXII tv. hitelintézeti törvény
"A BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÁSI TEVÉKENYSÉG ÉS A KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁS
5. § (1) Befektetési szolgáltatási tevékenységnek minősül a rendszeres gazdasági tevékenység keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan végzett
a) megbízás felvétele és továbbítása,
b) megbízás végrehajtása az ügyfél javára,
c) sajátszámlás kereskedés,
d) portfóliókezelés,
e) befektetési tanácsadás,
f) pénzügyi eszköz elhelyezése az eszköz (értékpapír vagy egyéb pénzügyi eszköz) vételére vonatkozó kötelezettségvállalással (jegyzési garanciavállalás),
g) pénzügyi eszköz elhelyezése az eszköz (pénzügyi eszköz) vételére vonatkozó kötelezettségvállalás nélkül, és
h) multilaterális kereskedési rendszer működtetése.
(2) Kiegészítő szolgáltatásnak minősül
a) a pénzügyi eszköz letéti őrzése és nyilvántartása, valamint az ehhez kapcsolódó ügyfélszámla vezetése,
b) a letétkezelés, valamint az ehhez kapcsolódó értékpapírszámla vezetése, nyomdai úton előállított értékpapír esetében ennek nyilvántartása és az ügyfélszámla vezetése,
c) a befektetési hitel nyújtása,
d) a tőkeszerkezettel, üzleti stratégiával és az ezekkel összefüggő kérdésekkel, valamint az egyesüléssel és a vállalatfelvásárlással kapcsolatos tanácsadás és szolgáltatás,
e) a befektetési szolgáltatási tevékenységhez kapcsolódó valutával és devizával történő saját számlás kereskedés,
f) a befektetési elemzés és pénzügyi elemzés,
g) jegyzési garanciavállaláshoz kapcsolódó szolgáltatás,
h) a 6. § e)-g), j) és k) pontjaiban foglalt származtatott ügyletek alapjául szolgáló eszközhöz kapcsolódó befektetési szolgáltatási tevékenység vagy kiegészítő szolgáltatás.
6. befektetési hitel: pénzügyi eszköz vásárlásához nyújtott hitel, ha a hitelt nyújtó részt vesz az ügylet lebonyolításában,"
Szerintem az nem, de mivel én soha nem csináltam ilyent, nem tudom, hogy működik, de érdekelne.
Hogyan veszem igénybe a lombard hitelt, mikor és miért ?
Hogyan jelenik meg a határidős kötésekben ez a kamat.
Tudom mi a lombard, és azt is sejtem, ha valaki beszorul egy TDT-be akkor vehet igénybe ilyen hitelt, vagy átköt hatira.
Hogyan van az a 3 év? 2008-ban 2006, 2007,2008 évek eredményeiről és veszteségeiről beszélhetünk.
Jó kérdés, passz, nem vagyok adószakértő és sose volt lombard hitelem.
(miért nem határidősen kötteted át, ha már hitelből akarsz kereskedni? ott ugye a kamat a kötési árak kamattartalmában jelenik meg, így nem is lehetne, hogy ne számítson bele).
3 évig görgethető a veszteség.
"Szerintem adózásnál a nyereség és a veszteség (+kiadások) maradványa az alapja a 20%-os nyereségadónak."
A "+kiadások" = eladási, vételi jutalék, számlavezetési díj (havi, éves). Semmi más mint pl. real-time adatok, elemző prg. stb. stb. díja.
Szerintem adózásnál a nyereség és a veszteség (+kiadások) maradványa az alapja a 20%-os nyereségadónak. Ha az előző év nettó veszteségét áthozom az aktuális évre, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha a folyó évi veszteség lenne, tehát szemben állítva a nyereséggel a maradványt kell alapnak tekinteni... és még jövőre is görgethetem a bukót....
Jól gondolom?
Ezért nem küldött az Equitas a real time-ról igazolást...
Tisztelt Equitas!...mea culpa
Úgy tűnik nem csak az "E-Magyarország" csodás, hanem a törvény alkotás is.
Ugyanis, ha jogász szemüveggel nézem a dolgot, akkor minden le van írva az ide vonatkozó törvényekben...csak bogozza ki valaki...
Új téma:
Ugye az 53-as bevallás 175. sorát (Tőzsdei ügyletből származó jövedelem és adója) kell kitölteni nekünk egyszerű halandóknak.
Nem pedig a 165. sorát (Árfolyamnyereségből származó jövedelem).
Most jön a "buta" kérdés: Mi a különbség a kettő között?
Végülis tavaly nagyrészt megértettem az eltérést, de megint kételyeim támadtak....Hátha erre is van számomra is érthető magyarázat...
Eddig mindig a 175. sorban vallottam...
Az EQUITAS honlapján találtam és így már értem, miért nem lehet elszámolni a real time-ot.
Talán egyszerűbb lett volna az SZJA-ba így rögtön beleírni!
Igaz akkor csökkent volna a bírság bevétel.
"A valós idejű adatszolgáltatás (equitas terminal) díjával lehet e csökkenteni a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmet?
Az szja-törvény 67/A. § (3) bekezdése szerint az értékpapírral kapcsolatos járulékos költséges számolhatók el a nyereséggel szemben. Az szja-törvény 67. § (9) bekezdés bb) pontja szerint járulékos költségnek kell tekinteni többek között a "külön törvény szerinti befektetési szolgáltatási tevékenység, a befektetési szolgáltatási tevékenységet kiegészítő szolgáltatás vagy árutőzsdei szolgáltatási tevékenység ellenértékét is". A fenti szabály a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIlI. törvény (a továbbiakban: Befektetési törvény) előírásaira utal. E törvény 5. § (1) bekezdése határozza meg a befektetési szolgáltatási tevékenység, míg (2) bekezdése a kiegészítő szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatásokat. E szolgáltatások körébe a valós idejű adatszolgáltatás nem tartozik. Ugyanakkor a Befektetési törvény 8. § (5) bekezdés g) pontja szerint "a befektetési vállalkozás befektetési szolgáltatási tevékenység végzése és kiegészítő szolgáltatás nyújtása mellett kizárólag ... pénzügyi eszközre vonatkozó adat, információ értékesítést ... folytathat". Tehát, mivel a Befektetési törvény külön szabálya kiemeli, hogy az információ értékesítés, így a valós idejű adatszolgáltatás a befektetési szolgáltatástól és kiegészítő szolgáltatástól eltérő, egyéb szolgáltatás, így az az értékpapírral kapcsolatos járulékos költségnek nem tekinthető, tehát a tőzsdei ügyletből származó nyereséggel szemben sem számolható el."
Basszus, de mi fizetjük!
Én mindig elektronikusan adom be a dolgokat, de utána kell számolni, ha esetleg elcseszem, a következő bevallásnál észreveszem, hogy szar a program, akkor önrevízió. Csinálok néhányat egy évben. :))
Egyébként elég sz@r a gépesítésük, a múltkor olvastam az elektronikusan beküldött bevallásokat kézzel viszik gépre!!!
Nem is tudom hányadik században vagyunk, de ez középkor!
Ha nem felejtem el akkor a real time-ról kérek APEH állásfoglalást akkor majd meglátjuk.
A real time témát azért hoztam fel idén is, nehogy valakinek sz...ros 20-30 000 forint miatt APEH-os bírsága, ügye legyen.
Az előző 5 év tapasztalata alapján (azt hiszen ennyi ideje van elektronikus kitöltés) a bevallást úgy szoktam elkészíteni, hogy kitöltöm az interneten. Majd utána számolok, megcsinálom kézzel, papíron. És ezt adom be. A papír alapú bevallás egyelőre 5 : 0 -ra vezet az elektronikussal szemben. Mindig ez volt jó első nekifutásra.
Így legalább az APEH-nak is többe kerül, mert minden évben ki kell küldenie az 53-as csomagot postán...;))
Az SZJA törvény meghatározza mik azok a járulékos költségek, ezt a tv-ből másoltam ide. "befektetési szolgáltatási tevékenységet kiegészítő szolgáltatás" ezt én úgy értelmezem, hogy a real time is kapcsolódik a befektetési szolgáltatáshoz, és mivel a részvény értékpapír erre is vonatkozik.
"b) az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költség:
ba) az értékpapír megszerzésekor fizetett illeték,
bb) az értékpapír megszerzésével, tartásával vagy átruházásával összefüggő, a magánszemélyt terhelő igazolt kiadás (ideértve különösen az értékpapír megszerzésével, tartásával vagy átruházásával összefüggésben nyújtott, a külön törvény szerinti befektetési szolgáltatási tevékenység, a befektetési szolgáltatási tevékenységet kiegészítő szolgáltatás vagy árutőzsdei szolgáltatási tevékenység ellenértékét is),
bc) az értékpapír megszerzésének alapjául szolgáló vételi (jegyzési) jog és az értékpapír átruházásának alapjául szolgáló eladási jog ellenértékeként a magánszemélyt terhelő, igazolt (ingyenes vagy kedvezményes jogszerzés esetében ideértve a jog megszerzésekor adóköteles bevételt is) összeg,
bd) kölcsönbe vett értékpapír esetében a visszaadott (visszaszolgáltatott) értékpapír megszerzésére fordított érték, vagy - ha a kölcsönbe vevő az értékpapírt visszaszolgáltatni nem tudja - a fizetett kártérítésnek a tőkepiacról szóló törvény szerinti legkisebb összege."
Mivel én tavaly még nem tőzsdéztem, nem tudom mi szerepel az igazolásban, de utána nézek az APEH közlemények között. Én így gondoltam a törvényt értelmezve, de azt jogászok firkantották, bikfa nyelven és ember legyen a talpán aki sokszor kihámozza. Az APEH állásfoglalás az szentírás, amíg másik nem jön helyette, ilyen is volt már.
4. sántít
2009-ben semmit nem vehetsz figyelembe mert "felhasználtad" már a 2007 év veszteségének adóját a 2008-as eredmény kompenzálására
Ha elektronikusan töltöd ki az SZJA bevallást akkor szerintem érthető is lesz, de remélem én is érthetően leírtam. A jelenlegi SZJA kitöltő ezen része sztem hibás mert nem így számol, de már volt ilyen, hogy az rossz volt.
Nyugi még ráérsz, az igazolásokat sem küldték még ki. Később ha a programot javítják még írok a topikba, de sztem ez így jó.
Nem kukacoskodom....csak az elutasító APEH indoklásban az szerepelt, hogy a real time "nem kötelező" (az adózó önként vállalja eme költséget), míg a broker díjat kötelezően levonják.
Ergo a bróker díj "felmerült költség,, a real time nem.
Tavaly én nem kaptam igazolást a real time-ról.....Equitas-tól.....Nem is számoltam el költségként...
Jó kérdés! Azért írtam mert szerintem levonható a real time, mivel az SZJA tv. úgy fogalmaz: levonható a pénzbevételt eredményező ügyletekhez kapcsolódó járulékos költségek. Sztem a broki cég amikor kiadja az igazolást, nem csak a jutalék, hanem a real time és még egyéb költségek is lesznek rajta, ezek mind sztem elszámolhatók. Ha APEH okoskodik akkor vidd el TDT-ni csak egyszer, többet a környékedre sem megy. Persze az APEH-os pénzén játszatok. :)))
Esetleírásokat teszek közzé.
Jók az alábbi számításaim?
1.
2006-ban volt 40 000 Ft veszteségem
2007-ben volt 20 000 Ft veszteségem
2008-ban volt 10 000 Ft veszteségem
2008-as adóbevallásnál a a veszteség rovatba 10 000-et írok, adó = 0 Ft?
2009-es adóbevallásnál a 20 000 és 10 000 Ft-ot együttesen vehetem majd figyelembe?
2.
2008-ban volt 10 000 Ft nyereségem
2008-as adóbevallásnál a a veszteség rovatba 0-át írok, adó = 0 Ft, mert a 2006 és 2007-es veszteségem több mint a 2008-as nyereségem?
2009-es adóbevallásnál csak a 20 000 Ft-ot vehetem majd figyelembe?
3.
2008-ban volt 30 000 Ft nyereségem
2008-as adóbevallásnál a a veszteség rovatba 0-át írok, adó = 0 Ft, mert a 2006 és 2007-es veszteségem több mint a 2008-as nyereségem?
4.
2008-ban volt 70 000 Ft nyereségem
2008-as adóbevallásnál a a veszteség rovatba 0-át írok, adó = 2000 Ft, mert a 2006 és 2007-es veszteségem 60 000, a 2008-as nyereségem 70 000?
1 variáció
2006-ban mondjuk nyereséged volt, akkor fizettél adót, annyit amennyit, ez már nem érdekes (mondjuk).
2007-ben veszteséged volt 70 000 Ft, ekkor nem fizettél adót, de áthozhattad a veszteséget 2008-ra.
2008-ban volt eredményed 100 000 Ft
2008-as év eredménye után az adó 20 000Ft
2007-es veszteség adója -14 000Ft
2008-ban fizetendő adó 6 000 Ft
2. variáció
2006-ban veszteséged volt 80 000 Ft, ezt is átvitted a következő évekre.
2007-ben veszteséged volt 70 000 Ft, ekkor nem fizettél adót, de áthozhattad a veszteséget 2008-ra.
2008-ban volt eredményed 100 000 Ft
2008-as év eredménye után az adó 20 000Ft
2006-os veszteség adója -16 000Ft
2007-es veszteség elszámolt adója - 4 000Ft
2008-ban fizetendő adó 0 Ft
2007-ről 2009-re átviheted a még el nem számolt veszteséged 50 000 Ft-ot és annak a -10 000Ft adóját
"Tehát ha 2006-ban vagy 2007-ben veszteséged volt, de az idén nyereséges vagy akkor az előző évek veszteségére jutó adó mértékéig nem kell adót fizetned. "
Ezt egy "100 000 Ft-os" példán konkrétan levezetnéd?
Tavaly "nagy" vita volt a real time elszámolásával kapcsolatban.
Ugyanis az "egyik" APEH Igazgatóság azt mondta, hogy a real time-ra fordított összeget el lehet számolni költségként... Egy "másik" APEH Igazgatöság állásfoglalása szerint meg nem lehet!
Jelenleg mi az igazság??? Van-e törvényi passzus erre?
Megjegyzem semmiféle bizonylat nincs a kezemben (kezünkben) a real time-ra befizetett összegről az adott adóévben.
Akkor mi alapján számolhatom el költségként?
Megpróbálok az eddig leírt kérdésekre választ adni, ha még lesznek kérdéseitek szívesen válaszolok. Az előző hozzászólások is elég korrektek voltak, de itt ott pontasítanám őket.
Most kizárólag a magánszemélyek tőzsdei ügyletek keretében keletkezett eredményekről és veszteségekről beszélünk. Más eset, ha valaki cége pénzével tőzsdézik (van ilyen is)
A tőzsdén kötött ügylettel összefüggésben a befektetési szolgáltatót adó(adóelőleg)-levonási kötelezettség nem terheli. A jövedelmet és az adót a jövedelmet szerző magánszemély a tőzsdei ügylet(ek)ről a befektetési szolgáltató által kiállított bizonylatok, igazolások, illetőleg az általa vezetett nyilvántartás alapján állapítja meg, az adóévről benyújtandó bevallásában vallja be, valamint az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg (idén 2009.május 20., aki egyéni vállalkozó annak 2009.február 25).
A tőzsdei ügylet(ek)ről a befektetési szolgáltató az adóévet követő év január 31-éig a magánszemélynek ügyletenként részletezett igazolást állít ki.
Az értékpapír megszerzésére fordított kiadások költségként elszámolhatók, broki díj, real time.
Ha eredmény van akkor az után az adó 20%, ha adott évben veszteséged van akkor az elkövetkező két évben adókiegyenlítés címén el lehet számolni a fizetendő adóval szemben.
2008-ban adójával szemben 2006 és 2007 év esetleges veszteségének adóját. Tehát ha 2006-ban vagy 2007-ben veszteséged volt, de az idén nyereséges vagy akkor az előző évek veszteségére jutó adó mértékéig nem kell adót fizetned.
Megnéztem a 0853-as SZJA bevallási nyomtatványt, a 0853- 05-01 és a 0853-05-02 lapon kell ezeket levezetni, de szerintem az most rosszul számolja ezt, vagy én vagyok nagyon hülye.
A 05-01-es lap „a” oszlopába ne felejtsétek el beírni a veszteséget ,akkor ha 2008-ban veszteségetek keletkezett, mert csak ekkor tudjátok az elkövetkező években érvényesíteni a veszteségre jutó adót.
Fontos átmeneti szabály vonatkozik a 2006. augusztus 31-ét megelőzően megszerzett
értékpapírok szerzési értékének a megállapítására. E szerint az olyan értékpapírok 2006.
augusztus 31-ét követő értékesítése esetén, amelyek az előbbi időpontban már a
tulajdonában voltak, szerzési értékként a 2006. augusztusi utolsó tőzsdei napon az adott
értékpapírra vonatkozó záró árfolyam is alkalmazható.
Ha Ön 2006. szeptember 1-je előtt megszerzett befektetési jegyét 2007. december 31-ét
követően tőzsdei ügylet keretében ruház át, az ellenértékként megszerzett bevételre a szjatörvény kamatra vonatkozó, 2006. augusztus 31-én hatályos rendelkezéseit alkalmazhatja.
Nyereségadó
Vagy átlagolódik a dolog, és a portfólióm összes nyereség/veszteségének átlagát kell figyelembe venni? ha pozitiv a szám a befektetett összeghez képest akkor kell adózni? ha kissebb akkor nem?
Remélem érthetően fogalmaztam :)