Topikgazda: zolo 2006. 09. 06. 11:10

Mennyit ér a Graphisoft Park?  

Ugrás a cikkhez
Egyértelműen sikerként könyvelhető el a Graphisoft Park Graphisoftból való kiválása, a két társaság együttes piaci értéke ugyanis számottevően meghaladja a korábbi, - a szoftver- és az ingatlanfejlesztést is végző - Graphisoft értékét. Megítélésünk szerint azonban a Graphisoft Park papírjainak jelenlegi árfolyama nem tükrözi a cég fundamentális értékét, és jelentős növekedési potenciál rejtőzik még a részvényekben.

A portfolio.hu által - igencsak konzervatív megközelítésben - készített eszköz alapú árazás szerint a papírok mintegy 30%-os növekedési potenciállal kecsegtetnek, ugyanakkor az osztalék alapú árazás alapján is van még tér az emelkedés előtt. Megítélésünk szerint azonban - ingatlanfejlesztő- és hasznosító cégről lévén szó - a részvényeket eszköz alapon érdemes árazni, az osztalék alapján történő árazás pedig alsó limitet jelenthet a papírok esetében.

A növekedési potenciál tehát jelentős, a lefelé mutató kockázatok pedig a stabilan növekvő, kiszámítható osztalék következtében erősen limitáltak.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=73142
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 09. 07. 10:56
A 100%-ból csak romlani lehet...
Törölt felhasználó 2006. 09. 07. 10:47
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Azt azért meg kell említeni a gspark mellett, hogy az új felmérés szerint az irodák kihasználtsági mutatója romlik, míg a graphipark kihasználtsága közel teljes ha jól tudom!
Törölt felhasználó 2006. 09. 07. 10:23
Erős a gspark, még kitart pozitívban.
minden6ó 2006. 09. 07. 10:12
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Eladva,ettől is korrekciót várok...
Törölt felhasználó 2006. 09. 07. 09:40
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Szvsz.Ha van egy kis eszük az eladóknak akkor kihasználhatjuk a nagypapírok esését. Remélem. :))
Törölt felhasználó 2006. 09. 07. 09:37
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
szépen araszolunk ma is felfele
Törölt felhasználó 2006. 09. 06. 22:41
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
ma megmutatta a papir milyen konnyen tud ugrani ,siman benne van meg 20-25%
"Valszeg több bérlő nem "piaci árat" fizet, hanem kevesebbet"
sztem meg eppen forditva elkepzelhetö

nekem tetszik a papir,ha megy akkor szepen zabaljak,az uj papirok kozul 1ertelmuen a legjobb ,nem tudom mit sirankoztok
Törölt felhasználó 2006. 09. 06. 21:53
Előzmény: #6  Franky
Általában egy cég annyit ér amennyit hoz. És itt a teljes nettó profit az osztalék. Én elolvastam az eredeti ingatlan értékelést is amelyben az értékelő leírja, hogy a meglévő szerződéseket nem ismeri...
Valszeg több bérlő nem "piaci árat" fizet, hanem kevesebbet. Pontosabban nem annyit fizet amennyivel kiszámolta egy ingatlanértékelő a graphipark értékét.
Továbbá, ha eladnák a céget akkor is nehezen lehet realizálni az elméleti eszközértéket, mert szerződések vannak.. esetleg hosszútávon fog megegyezni a két érték. Időnként persze felülvizsgálják a bérleti díjakat. Emelés is lehet. Bár én nem hiszem, hogy az SAP bármikor is piaci árat fog fizetni a bérleményért.

Apropó eladás. Erre nagyobb esélye van a szoftver részlegnek. Legalábbis így már veheti szakmai befektető is mert tiszta. Valszeg ez a szétválasztás egyik fő célja.
A fentiektől függetlenül tölem mindenki annyit ad érte amennyit akar.
Törölt felhasználó 2006. 09. 06. 18:27
igy van Franky...ezt a céget venni kell esésekben ésszel... .amíg a tőzsdén van :)
Törölt felhasználó 2006. 09. 06. 17:59
A mai záró 902Ft. Rreméljük holnap is ilyen szép forgalom mellett emelkedik tovább. :))
Franky 2006. 09. 06. 13:59
Kit érdekel az osztalékalapú árazás? Nem azért veszi, aki veszi. Óvatos értékelés alapján is 1100.
Elég, ha egy kis alap kicsit rágyúr...
Törölt felhasználó 2006. 09. 06. 12:19
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
A cikket korrigálták.
Már csak 769 a reális árfolyam.
Mázli, hogy pont az osztalék alapú értékelésük nagyon gyanús volt ezért 920 felett nem vettem.
Aki persze a cikk alapján vett ...
Törölt felhasználó 2006. 09. 06. 12:06
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Az ingatlan alapú árazásban csak az aggaszt, hogy se a Foti, se a Danubiusz nem indult el 1 speki felhúzás kivételével az állítólagos célára felé.
Ettől függetlenül bízom a jó menedzsmentben.
Törölt felhasználó 2006. 09. 06. 11:53
Előzmény: #2  zolo
Hát osztalék alapon nem ér többett a mostani árfolyamnál. Ha a 2010-es eredményt számolom (2milla EU) akkor 54 Ft jön ki 1 részvényre ami, 900 Ft-nál 6% osztalék hozamnak felel meg. Ez alapján én semmi növ potenciált nem látok benne, max az ingatlan vagyon. Itt viszont nem nagyon akarnak eladni semmit ha jól tudom.
zolo 2006. 09. 06. 11:16
Előzmény: #1  portfolio
érdekes, a cikk megjelenése és az elmúlt napok (mai) növekedése közötti összefüggés, nem???

Topik gazda

zolo
3 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek