Egyértelműen sikerként könyvelhető el a Graphisoft Park Graphisoftból való kiválása, a két társaság együttes piaci értéke ugyanis számottevően meghaladja a korábbi, - a szoftver- és az ingatlanfejlesztést is végző - Graphisoft értékét. Megítélésünk szerint azonban a Graphisoft Park papírjainak jelenlegi árfolyama nem tükrözi a cég fundamentális értékét, és jelentős növekedési potenciál rejtőzik még a részvényekben.
A portfolio.hu által - igencsak konzervatív megközelítésben - készített eszköz alapú árazás szerint a papírok mintegy 30%-os növekedési potenciállal kecsegtetnek, ugyanakkor az osztalék alapú árazás alapján is van még tér az emelkedés előtt. Megítélésünk szerint azonban - ingatlanfejlesztő- és hasznosító cégről lévén szó - a részvényeket eszköz alapon érdemes árazni, az osztalék alapján történő árazás pedig alsó limitet jelenthet a papírok esetében.
A növekedési potenciál tehát jelentős, a lefelé mutató kockázatok pedig a stabilan növekvő, kiszámítható osztalék következtében erősen limitáltak.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=73142
Azt azért meg kell említeni a gspark mellett, hogy az új felmérés szerint az irodák kihasználtsági mutatója romlik, míg a graphipark kihasználtsága közel teljes ha jól tudom!
ma megmutatta a papir milyen konnyen tud ugrani ,siman benne van meg 20-25%
"Valszeg több bérlő nem "piaci árat" fizet, hanem kevesebbet"
sztem meg eppen forditva elkepzelhetö
nekem tetszik a papir,ha megy akkor szepen zabaljak,az uj papirok kozul 1ertelmuen a legjobb ,nem tudom mit sirankoztok
Általában egy cég annyit ér amennyit hoz. És itt a teljes nettó profit az osztalék. Én elolvastam az eredeti ingatlan értékelést is amelyben az értékelő leírja, hogy a meglévő szerződéseket nem ismeri...
Valszeg több bérlő nem "piaci árat" fizet, hanem kevesebbet. Pontosabban nem annyit fizet amennyivel kiszámolta egy ingatlanértékelő a graphipark értékét.
Továbbá, ha eladnák a céget akkor is nehezen lehet realizálni az elméleti eszközértéket, mert szerződések vannak.. esetleg hosszútávon fog megegyezni a két érték. Időnként persze felülvizsgálják a bérleti díjakat. Emelés is lehet. Bár én nem hiszem, hogy az SAP bármikor is piaci árat fog fizetni a bérleményért.
Apropó eladás. Erre nagyobb esélye van a szoftver részlegnek. Legalábbis így már veheti szakmai befektető is mert tiszta. Valszeg ez a szétválasztás egyik fő célja.
A fentiektől függetlenül tölem mindenki annyit ad érte amennyit akar.
A cikket korrigálták.
Már csak 769 a reális árfolyam.
Mázli, hogy pont az osztalék alapú értékelésük nagyon gyanús volt ezért 920 felett nem vettem.
Aki persze a cikk alapján vett ...
Az ingatlan alapú árazásban csak az aggaszt, hogy se a Foti, se a Danubiusz nem indult el 1 speki felhúzás kivételével az állítólagos célára felé.
Ettől függetlenül bízom a jó menedzsmentben.
Hát osztalék alapon nem ér többett a mostani árfolyamnál. Ha a 2010-es eredményt számolom (2milla EU) akkor 54 Ft jön ki 1 részvényre ami, 900 Ft-nál 6% osztalék hozamnak felel meg. Ez alapján én semmi növ potenciált nem látok benne, max az ingatlan vagyon. Itt viszont nem nagyon akarnak eladni semmit ha jól tudom.
Mennyit ér a Graphisoft Park?
Ugrás a cikkhezA portfolio.hu által - igencsak konzervatív megközelítésben - készített eszköz alapú árazás szerint a papírok mintegy 30%-os növekedési potenciállal kecsegtetnek, ugyanakkor az osztalék alapú árazás alapján is van még tér az emelkedés előtt. Megítélésünk szerint azonban - ingatlanfejlesztő- és hasznosító cégről lévén szó - a részvényeket eszköz alapon érdemes árazni, az osztalék alapján történő árazás pedig alsó limitet jelenthet a papírok esetében.
A növekedési potenciál tehát jelentős, a lefelé mutató kockázatok pedig a stabilan növekvő, kiszámítható osztalék következtében erősen limitáltak.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=73142